Main content

‘Nietig en Groots’

– Reisverslag Nepal: trekking Sagarmatha NP –    

Voorbereiding

Na een voorbereiding van maanden (fysiek en mentaal) heb ik eind 2019 de schitterende trektocht ‘Everest Quest, Vuur van het Hart’ mogen doen en beleven. Vergezeld van een uitstekende, zorgzame gids en een porter drie weken op pad door die majestueuze bergen, over hoge passen die letterlijk en figuurlijk adembenemend zijn.

Tenzing-Hillary trek

Het eerste deel van de trekking, van Bhandar naar Lukla is een niet meer zoveel gebruikte route met pittige ‘paden’ en hoogteverschillen en heerlijk rustige, goede overnachtingsplekken waarvan één thuis bij m’n gids. Dit gedeelte van de route is in 1953 ook door Hillary en Tenzing gelopen. Onderweg mooie ontmoetingen, vergezichten, en ezel karavanen.

Three passes

De paden vanaf Lukla zijn over het algemeen wat beter, ook omdat er meer mensen lopen dan op de route van de Three passes trek. Ook daarom gekozen voor de route ‘met de klok mee’ (steiler stijgen en rustiger dalen). Na een aantal dagen bereikten we Namche Bazaar, het stadje waar iedere reiziger vraagt; ga je “up” of “down”. Nou, eerst maar “up”, via Thame en de Renjo La, met schitterend uitzicht op Gokyo, het meer en de Mount Everest, naar Gokyo. Het aantal Yaks neemt toe, de zuurstof af (50% t.o.v. zeeniveau).

Indrukwekkend om tussen die hoge reuzen te zijn, genietend van het wolkenspel en de stilte. Na Gokyo op naar de tweede pas; de Cho La. Gelukkig lag er niet teveel sneeuw want soms is deze pas daardoor niet te overbruggen. Na dit hoogtepunt kwamen we op de drukkere ’highway’ naar het Everest Base Camp. Op de Kala Patthar hebben we de Everest in het licht zien komen. Vervolgens op naar de laatste pas, de Kongma La om vanaf daar de daling in te zetten via Namche naar Lukla.

De toppen Gokyo Ri en Chhukung Ri en het Eerste Base Camp heb ik in nauw overleg met de gids ‘links’ laten liggen. Ik vond het belangrijker om energie en tijd over te houden om ergens echt te zijn; rustig rond te kijken, wat dwalen, helemaal opgaan in het majestueuze landschap. Je voelt je dan nietig maar vooral groots en deel van die fantastische natuur.

Pharping

Na de terugvlucht vanaf Lukla nog lekker een paar dagen rust in Pharping. Tijd om alle indrukken te laten bezinken en weer te wennen aan de drukte en het verkeer. Ook daar weer hele mooie ontmoetingen gehad met o.a. de monniken.

Terugblik

Deze reis was voor mij life-changing; heeft meer balans gebracht tussen lichaam en geest, een sterker vertrouwen in mezelf en mijn omgeving en vooral m’n groei om meer in het in het hier en nu te zijn, minder gewicht te leggen bij ’t verleden en de toekomst.

Thomas, Holi en natuurlijk de geweldige crew in Nepal, dank voor het mogelijk maken!!!

Beeldverslag; zie www.peterslagboom.nl en www.youtube.com

– Reisverslag Nepal: trekking Sagarmatha NP –