Main content

Algemeen

Alles wat je moet weten om goed voorbereid op reis te gaan!

Met deze online handleiding ondersteun je jezelf bij de voorbereidingen voor je reis naar Nepal, eventueel aangevuld met Tibet en/of Bhutan. Beschouw het vooral niet als iets dat ‘moet’, maar als de start van een prachtige reis. We adviseren je om je goed op jouw reis voor te bereiden en daarom alle onderwerpen op deze informatie pagina door te lezen. Mocht je aanvullende vragen hebben dan kun je contact met ons opnemen. 

Top of the World Reizen heeft deze handleiding met zorg samengesteld, maar is niet aansprakelijk voor eventuele onjuistheden. De voorpret kan beginnen!

Namaste!
Holi & Thomas

 

Top

Service & accommodatie in Nepal

Je overnacht in Kathmandu en Pokhara in de betere middenklasse hotels. Gemiddeld genomen hebben de hotels in Nepal niet het niveau van dergelijke hotels in Europa. In principe slaap je tijdens een groepsreis met 2 personen op een kamer en waar mogelijk zijn deze voorzien van eigen sanitaire voorzieningen. Op verzoek is het mogelijk om in Kathmandu een 1-persoons kamer te boeken!

Tijdens de trekkingen in de Himalaya kiezen we, indien mogelijk, voor de best beschikbare lodges. Je dient rekening te houden met eenvoudige sanitaire voorzieningen. De kamers zijn meestal voor 2 personen, soms voor meerdere personen. Warm douchen is soms mogelijk. In de bergen is een ‘Hot Shower’ meestal ‘lauw’, maar nog altijd een stuk aangenamer dan ijskoud bergwater! Hoe hoger je in de bergen bent, hoe groter de kans dat je voor het opladen van je batterijen en drinkwater een bedrag moet betalen aan de eigenaar van het betreffende guesthouse. 

Er is niet alleen schaarste aan water en gas in Nepal, maar ook aan elektriciteit. De zogenaamde ‘powercuts’ komen dagelijks voor en verlopen volgens een vooraf vastgesteld schema.

Tip: Neem liefst oplaadbare batterijen mee tijdens de trekking en neem al je batterijen na je reis weer mee naar huis.

 

Top

Wat neem je mee terug naar huis, behalve de foto’s? 

Het gebruiken van een notitie- of dagboek is voor veel reizigers een manier om zichzelf optimaal te ondersteunen bij de voorbereidingen op de reis en tijdens de reis zelf. Er kunnen praktische zaken in worden genoteerd, maar ook meer persoonlijke notities!

Vooraf: Wat moet er allemaal nog worden geregeld (zie tevens praktische handleiding)? Wat zijn mijn verwachtingen en heb ik daar de reisorganisatie over geïnformeerd? Heb ik een thuisblijver en heb ik deze al op de hoogte gebracht?

In je ‘dagboek’ kun je vervolgens tijdens de reis je ervaringen per dag noteren. Wat heb ik vandaag gedaan tijdens de reis? Wat heeft het me gedaan? Het bijhouden van een notitie- of dagboek (of wat dacht je van een schetsboek?) is een manier. Kies vooral de manier die het beste bij je past!

Top

Contact met reisgenoten

Top of the World Reizen organiseert speciale ‘Vertrek Wandelingen’ zodat je perfect voorbereid op stap gaat en je (eventuele) reisgenoten al voor vertrek ontmoet! Voor mogelijkheden > http://topoftheworld.nl/kennismaken/

Voorafgaande aan de reis kun je al je praktische vragen en opmerkingen vermelden op onze Reisgenoten pagina op facebook. Wij zorgen er, samen met reizigers die eerder naar Bhutan, Tibet, Darjeeling & Sikkim (India), Mustang en Nepal zijn geweest,voor dat deze worden beantwoord. Tegelijkertijd profiteren ook andere reisgenoten van jouw vragen en opmerkingen. Registratie bij Facebook is gratis > www.facebook.com/topoftheworld.nl

 

Top

Reisschema’s Top of the World

Met onze voorbeeldprogramma’s proberen we je een idee te geven van hoe je reis er ongeveer uit komt te zien en wat we gaan doen. Afhankelijk van de (weers)omstandigheden kunnen onderdelen wijzigen. We hebben voor zover mogelijk altijd een verrassing in het programma; je hebt de garantie dat onze reis uniek is. 

Top

Boeddhistisch klooster Nepal

Regels en gebruiken tijdens het verblijf in het Tibetaans-Boeddhistisch klooster

In het gastenverblijf van het Tibetaans-Boeddhistische klooster in Nepal zijn de kamers eenvoudig ingericht, voor 2 of voor meer personen. Als je jouw reis tijdig bij ons boekt, is het soms mogelijk om een eigen kamer voor je te regelen. Mannen en vrouwen slapen in principe gescheiden. De sanitaire voorzieningen zijn in de meeste kloosters voor gezamenlijk gebruik.

Je bent vrij om het klooster in en uit te gaan. Het is wel van belang om je te houden aan de openings- en etenstijden. De vegetarische maaltijden zijn smakelijk en afwisselend. Je wordt geacht ‘te eten wat de pot schaft’. Er is dus geen menu waar je uit kunt kiezen.

Uiteraard is het van belang om de huisregels van het klooster te respecteren, zoals:

 • Niet schelden en vloeken
 • Geen alcohol of drugs
 • Niet roken
 • Dragen van ‘bedekte kleding’ (geen topjes, korte rokken of korte broeken) 

Tip: We adviseren je om een slaapzak mee te nemen. 

Top

Eenvoudige wandeling

Wat kun je verwachten van de wandelingen in de Kathmandu Vallei?

Je wandelt in een zeer afwisselend landschap en wordt begeleid door een ervaren Nepalese gids. Er wordt de hele dag gelopen in een rustig tempo met rustpauzes tussendoor waarbij je zowel (licht) stijgt als daalt. Het hoogste punt ligt ligt rond de 2.200 meter. Je mag maximaal 10 kg aan bagage mee nemen om  door je porter te laten dragen. Je overige bagage kun je, veilig bewaard, achter laten bij het hotel in Kathmandu, Bhaktapur of Patan. 

De overnachtingen tijdens de wandeling vinden plaats in prima hotels waarbij de kamers meestal voorzien zijn van een eigen douche en toilet. Voor de maaltijden geldt dat er diverse smakelijke maaltijden te kiezen zijn.

Tip: Als je het prettig vindt kun je een (binnen)slaapzak meenemen, maar dit is niet nodig; de accommodaties zijn comfortabel!

 

Top

Geldzaken

Pinnen in Nepal, Tibet, Bhutan en India

In de meeste gevallen is een geldopname bij een pinautomaat binnen de EU gratis. Helaas ben je buiten de eurozone extra geld kwijt per pinopname. Je betaalt dan bij een geldopname bij een pinautomaat (dit wordt in het buitenland een ‘ATM’ genoemd) vaste transactiekosten én een variabele ‘wisselkoersopslag’.

Hoe kun je de extra kosten een beetje in de hand te houden?
Het helpt natuurlijk om zo min opnames te doen en te kiezen voor een groter bedrag als je geldt opneemt. De Rabobank rekent per transactie bijvoorbeeld €3,50. Bij ABN Amro, ING en SNS betaal je voor een pinopname momenteel €2,25 (bedragen kunnen wijzigen). We adviseren daarom om – naast je bankpas – altijd voldoende contant geld in euro’s mee te nemen. Je betaalt bij de wisselkantoortjes in Kathmandu en Pokhara namelijk geen commissie per transactie (de commissie is verrekend in de standaard wisselkoers) en het is nooit een probleem om een kleiner bedrag (bijvoorbeeld 10 euro) te wisselen.

TIP:
Wissel nooit je euro’s om in dollars voorafgaande aan vertrek om onnodig koersverlies te voorkomen. Neem dus gewoon je euro’s mee naar het buitenland! 

Wisselkoersopslag

In tegenstelling tot de transactiekosten per pinopname, die je kunt beïnvloeden door het aantal opnames te beperken, zit je bijna altijd vast aan een wisselkoersopslag wanneer je met je betaalpas geld opneemt. Opvallend is dat de opslag per bank nogal verschilt. Zo betaal je als klant van Rabobank en ING bij het pinnen buiten de eurozone bijvoorbeeld een opslag van 1% op het totaalbedrag. Bij ABN Amro is dat zelfs 1,2%, terwijl Knab laat zien dat het ook goedkoper kan met een opslag van 0,5%.

De Consumentenbond deed in 2016 onderzoek naar het verschil in kosten door 100 Britse Ponden te pinnen. Tussen de duurste en goedkoopste bank blijkt €1,50 verschil te zitten. Omdat het variabele kosten zijn, loopt dit bedrag op naarmate het gepinde bedrag hoger wordt.

Bekijk hieronder de hoogte van hoogte van het afschrift na het pinnen van 100 Britse Pond bij verschillende banken:

Bank Kosten
ABN Amro €125,70    
ASN Bank / Regiobank / SNS        €124,21
ING €125,30
Knab €124,68
Rabobank / Triodos €125,30

 

Pinnen met of zonder conversie?

Een goede manier om toch wat geld te besparen bij geld opnemen in het buitenland zit ‘m in de conversie van de vreemde valuta. Wanneer je pint, krijg je in sommige gevallen de optie je geld op te nemen met of zonder conversie. Pin je met conversie, dan bepaalt de buitenlandse bank via welke wisselkoers wordt gebruikt om te berekenen hoeveel euro van jouw rekening afgaat. Die hanteren vaak een hoge wisselkoers. Kies je ervoor om de conversie niet direct toe te passen, dan betaal je de officiële, actuele koers die jouw eigen bank die dag hanteert, met daarbovenop de wisselkoersopslag. Die is echter meestal lang niet zo hoog als de wisselkoers die de buitenlandse bank berekent.

Bron:
http://radar.avrotros.nl/uitzendingen/gemist/26-09-2016/pinnen-buiten-de-eurozone

Top

Fooien tijdens de reis

Belgen en Nederlanders zijn meestal niet gewend om fooien te geven omdat de service doorgaans is inbegrepen. In Westerse landen als de Verenigde Staten, maar ook in Azië zijn fooien echter zeer gebruikelijk.

Het is per definitie onmogelijk om vooraf te bepalen wat je aan fooien wil geven. Uiteraard hangt het ervan af wat je reisbudget is en of je tevreden bent met de service.

In Azië worden fooien door o.a. gidsen, chauffeurs, dragers, hotel- en personeel gezien als een welkome aanvulling op hun inkomen. Bijzonder is dat in Nepal en Bhutan geld ook wordt gezien als ‘energie’ en in die zin is het ook een ‘blessing’ om een fooi te ontvangen (en om te geven).

Gemiddeld zeggen onze reizigers ongeveer € 85,- uit te geven aan fooien voor een reis van ca. 2 tot 3 weken. De 1 geeft een bedrag uit van in totaal ca. € 35,-, terwijl de ander met gemak meer dan € 100,- uitgeeft aan fooien. De verschillen tussen reizigers onderling kunnen bij groepsreizen soms groot zijn en dat is geen enkel probleem.

De meeste reisorganisaties adviseren om voor jezelf een bedrag van € 4,- tot € 8,- per dag te reserveren voor fooien (per dag per reiziger, afhankelijk van de koers). Veel geld is niet per se beter en onze ervaring is dat wat door de ene persoon als (te) weinig wordt ervaren voor de ander juist weer (te)veel is.

Goed om te weten

Al onze trektochten (en transfers onderweg) zijn door Top of the World Reizen uitbesteed aan officiële operators die voldoen aan de noodzakelijke eisen. Deze operators betalen en verzekeren hun gidsen, sherpa’s en porters volgens de maatstaven in de branche.

Groepsreizen en fooien

Maak je de reis met andere reizigers? Wie meedoet met de fooi doet dan anoniem (bij een trekking op de laatste avond tijdens de tocht) een bedrag in een pot. Vervolgens wordt deze door 2 vertegenwoordigers uit de groep verdeeld onder het begeleidende team. Het liefst met een korte toespraak en aangeboden in een enveloppe.

Zoals vermeld, is het heel belangrijk om je vrij te voelen voor wat betreft de fooi. Het is voor sommigen bijna een boeddhistische oefening om te geven wat je zelf wilt en er geen discussie van te maken. Alles wat je geeft, is goed. Als je maar niet geeft omdat het moet en/of omdat je aan een bepaalde verwachting probeert te voldoen. Fooien zijn een mogelijkheid om de ander iets te geven en een verschil te maken. 

Maak je een trekking?

De berggids beheert namens de operator een ruim budget om onderweg tijdens de trekking ervoor te zorgen dat het je aan niets ontbreekt. Vanuit deze verantwoordelijkheid en zorg naar het gehele team is het van belang dat de gids altijd wat meer fooi krijgt dan de andere teamleden (sherpa’s en porters).

Je bepaalt het zelf

Veel reisorganisaties vragen om een vast bedrag aan fooi standaard over te dragen aan de organisatie aan het begin van de reis. Dat is niet de manier waarop wij werken. Bij Top of the World Reizen is het altijd iets tussen enerzijds de reisgenoten en anderzijds het begeleidende team (gidsen, sherpa’s, porters, chauffeurs, etc).

Met voorgaande informatie hoef je het uiteraard niet eens te zijn. Onze insteek is puur om je – op basis van onze kennis en ervaring – een idee te geven als je rondloopt met de volgende vraag: Hoe zit het met de fooien? Je kunt alleen zelf bepalen wat voor jou kloppend is. De afweging is dus altijd aan jou.

Tip: Geef in elk geval nooit eten & drinken tijdens de reis aan de begeleiding, maar spaar dit bedrag op voor je eventuele fooi, zodat zij naderhand zelf kunnen bepalen wat ze ermee doen!

Top

Geldzaken

De nationale munteenheid van Nepal is de Nepalese Rupee (NPR). Voor € 1,00 krijg je ca. 100 NPR. Let op: de koers kan sterk wisselen!

In Kathmandu en Pokhara kun je met je bankpas of creditcard geld pinnen. Er geldt doorgaans een limiet van 10.000 Rupee per opname en meestal kun je binnen 24 uur maximaal 5 opnames doen. Realiseer je dat het buiten deze steden in Nepal heel beperkt mogelijk is om bij een geldautomaat geld op te nemen. Bij de bank ‘Standard Chartered’ betaal je doorgaans geen extra opnamekosten.

Check altijd voor vertrek bij je bank of je bankpas geschikt is om in Azië geld op te nemen. Om veiligheidsredenen moet de bankpas bij sommige banken voor reizen buiten Europa vooraf (online) worden geactiveerd. Daarnaast is het wenselijk om contant geld in euro’s mee te nemen. Dit kan in de hotels in Kathmandu en Pokhara overal ingewisseld worden tegen Rupees. Tibet kun je in Lhasa op diverse punten terecht bij een pinautomaat.

Let op: In bepaalde restaurants en winkels kun je met een creditcard (meestal Mastercard en Visa) betalen, maar dit wordt door ons afgeraden. Als je er desondanks toch voor kiest om te betalen met je creditcard, geef je creditcard dan in elk geval nooit uit handen, maar loop mee naar de kassa en haal je creditcard zelf door het apparaat.

Tip: Neem op de trektocht voldoende rupees mee voor je persoonlijke uitgaven en eventuele souveniers! Print een Travelers Currency Cheat Sheet voor in je portemonnee > http://www.oanda.com

Top

Extra kosten tijdens de reis

De reissom bij Top of the World Reizen is inclusief alle accommodaties, al het binnenlandse vervoer (zoals de luchthaventransfers), activiteiten, excursies, entreegelden, eventuele vergunningen en permits. In het klooster en tijdens de trektocht zijn naast het bagagevervoer (porters/sherpa’s) alle vers bereide maaltijden inbegrepen. Hotelovernachtingen zijn bij ons altijd inclusief ontbijt. 

In Nepal zul je daarom, met uitzondering van een aantal maaltijden, verder nauwelijks extra kosten hebben. Voor ongeveer 7 euro heb je in Nepal een heerlijke lunch of uitgebreide avondmaaltijd. Een heerlijke Dhal Bhat is vaak al voor een paar euro verkrijgbaar! We adviseren je om onderweg vooral veel water en thee te drinken. Het drinken van (te) grote hoeveelheden ‘suikerdrank’, zoals cola, wordt in het algemeen afgeraden (ijsblokjes zijn daarnaast een risico-factor).

Let op: Op menukaarten worden prijzen meestal zonder 10% service charge en 13% Btw afgebeeld, dus reken altijd ca. een kwart extra! Rekensom: 100 rupee x 1.1 = 110 rupee x 1.3 Btw = ca. 124,3 rupee. 

Neem tijdens de reis wel voldoende geld mee voor persoonlijke uitgaven, zoals voor (eventuele) drankjes en het kopen van eventuele souvenirs. Afhankelijk van je persoonlijke wensen moet je tijdens een trektocht in bijvoorbeeld het Annapurna-, Everest- of Langtang gebied rekenen op ca. 5 euro per dag aan extra kosten voor drankjes en kleine, persoonlijke aankopen. 

We gaan er dan vanuit dat je jouw water purificeert met bijvoorbeeld Hadex (zie meeneemlijst), zodat je hier verder geen extra kosten aan hebt en het milieu niet onnodig belast. Meestal wordt er bij een groepsreis een pot gemaakt waaruit, naast eventuele fooien onderweg, ook de thee en andere drankjes worden betaald.

Lees ook ons dagprogramma om per reis te zien wat inclusief is: B = Ontbijt (Breakfast),  L = Lunch inbegrepen, D = Avondmaaltijd (Dinner) inbegrepen

Tip:
Het is handig om qua gewicht wat ruimte over te laten in je bagage, want je kunt in Nepal, Tibet, Bhutan en India de meest fantastische cadeaus voor jezelf en voor een ander kopen. Op de heenweg kun je bijvoorbeeld altijd 2e hands kinderkleding (liefst van wol of katoen) meenemen om over te dragen aan de plaatselijke bevolking.

Top

Gezondheid

Hoogteziekte tijdens trekkingen

Ga je binnenkort naar Nepal om een trektocht te doen boven 3500 meter? Bijvoorbeeld: Heldin en Held, Mustang of pelgrimsroute? Lees dan de volgende belangrijke informatie!

Hoogteziekte

De kans op hoogteziekte bij trektochten boven 3000 meter is klein door de wijze waarop onze reizen zijn opgebouwd (geleidelijk stijgen), maar kan nooit worden uitgesloten. Ook een Nepalese gids die een route al 50 keer zonder problemen heeft gelopen, kan de 51e keer – zonder aanwijsbare oorzaak – ineens hoogteziekte ontwikkelen.

De eerste kritische grens tijdens een hogere trekking ligt meestal op 3500 meter hoogte. Het is daarom niet voor niets dat je zo nodig vóór het bereiken van het hoogste punt van de trekking 2 nachten op ca. 3.500 meter verblijft om aan de hoogte te wennen (Manang bijvoorbeeld bij de Tocht van de Heldin & de Held).

De indicatie voor hoogteziekte zijn o.a. klachten zoals misselijkheid en hoofdpijn. Ook kan er sprake zijn van problemen met het evenwicht of een opgezwollen gezicht. Mocht je deze klachten hebben, dan is de kans groot dat je hoogteziekte hebt.

Belangrijk

Er dient direct actie te worden ondernomen, ook als het midden in de nacht is. Bespreek daarom (ook bij twijfel) eventuele gezondheidsklachten en/of deze verschijnselen direct met je gids.

Het is bij hoogteziekte van belang dat je blijft afdalen naar een lager gelegen punt tot de klachten verdwenen zijn. Zodra je voldoende gedaald bent, voel je je meestal direct veel beter.

Tip: Breng de begeleiding bij problemen of twijfel direct op de hoogte van een verandering in je gezondheidssituatie. Neem initiatief als het gaat om het welbevinden van jezelf, maar ook als het gaat om andere reizigers.

Top

Het belang van een goede voorbereiding

Een goede fysieke en mentale gezondheid is voorwaarde om aan onze reizen te kunnen deelnemen. Ervaring met lange trekkingen is niet noodzakelijk en ook leeftijd is absoluut geen belemmering voor deelname. Een prima conditie is wel een vereiste. 

Het is belangrijk om voor vertrek naar Kathmandu regelmatig pittige wandelingen te maken! Als je twijfelt aan je fysieke of mentale conditie adviseren we je om vooraf met je arts te overleggen en een gezondheidstest te doen. Thomas Tierolff en Top of the World kunnen nooit aansprakelijk worden gesteld voor jouw gezondheid en welbevinden; de reis is geheel voor eigen risico. 

Bereid je erop voor dat je enige tijd nodig zult hebben om aan de enorme hectiek van Kathmandu te wennen. We hebben ervaren dat een groter contrast met de enorme rust in de Himalaya nauwelijks denkbaar is.

Tip: Begin goed uitgerust aan je reis!

Top

Vaccinaties Nepal, Tibet, India en India

Voor reizigers uit West-Europa worden vaccinaties voor de bestemmingen die we aanbieden doorgaans niet verplicht gesteld vanuit medisch oogpunt door bijvoorbeeld GGD en Travel Clinic. Een aantal vaccinaties wordt wel door hen aanbevolen: o.a. DTP, Hepatitis A en Buiktyfus.

Vaccinaties zijn van belang om vooraf goed geregeld te hebben via je huisarts, GGD of Travel Clinic en wordt vanuit medisch oogpunt uiterlijk 4 tot 6 weken voor vertrek aangeraden. Het is je eigen verantwoordelijkheid.

De noodzaak om je al dan niet te laten vaccineren, hangt uiteraard af van de vaccinaties die je al eerder hebt gehad, de duur van het verblijf, je persoonlijke medische achtergrond en het gebied dat je wil gaan bezoeken. Medisch reisadvies is daarom per definitie persoonsgebonden.

Op de volgende websites vind je gedetailleerde informatie over vaccinaties:

travelclinic.com
lcr.nl
thuisvaccinatie.nl

Malaria kan in Nepal voorkomen in de lager gelegen gebieden in het zuiden, de zogenaamde Terai. Tijdens de moesson (juli/augustus) zijn de risico’s groter in waterrijke gebieden zoals bijvoorbeeld Lumbini, Chitwan en Bardia (dus niet in Kathmandu, Pokhara en tijdens trektochten door de bergen). Laat je hierover goed voorlichten door GGD en Travel Clinic!

Gebruik van anti-muggen lotion met DEET (40%) en bedekkende kleding wordt geadviseerd tijdens de reis in de gebieden waar muggen voorkomen (o.a. ter voorkoming van Dengue).

Tip: Neem je inentingsboekje mee naar je huisarts, GGD of Travel Clinic!

Let op: Reisgenoten die bekend zijn met darmproblemen of gevoelig zijn voor luchtweginfecties worden uit voorzorg geadviseerd antibiotica mee te nemen. Neem hiervoor contact op met je huisarts om een recept te laten uitschrijven. Gebruik van probiotica (poeder/capsules) kan volgens sommigen de darmweerstand verhogen.

Top

Gezondheid

Reisgenoten die bekend zijn met darmproblemen of gevoelig zijn voor luchtweginfecties worden uit voorzorg geadviseerd antibiotica mee te nemen. Neem hiervoor contact op met je huisarts want deze zal ook het recept moeten uitschrijven. Van een reisgenoot kregen we de tip dat dagelijks gebruik van probiotica (poeder/capsules en in mindere mate in flesjes) enkele weken voor vertrek naar Nepal de darmweerstand kan verhogen.

 

Top

Informatie bestemming

Entry Procedure Nepal

Nepal is nog altijd een hele makkelijke bestemming om te bezoeken. Een aantal vaccinaties wordt aanbevolen, maar deze zijn niet verplicht. Het Nepal Visum is eenvoudig te verkrijgen bij aankomst op Kathmandu Airport, maar vooraf – op afspraak – ook makkelijk af te halen in Amsterdam of Brussel.

Nepal stappenplan van vertrek tot aankomst in Kathmandu:

 1. Check reisadvies. De volgende link geeft je veel informatie > nederlandwereldwijd.nl/reisadvies.
 2. Boek je vliegticket. Airlines bieden vaak gunstigere voorwaarden als je rechtstreeks bij hen boekt. Er worden vluchten naar Kathmandu uitgevoerd door o.a. Qatar Airways via Doha, Turkish Airlines via Istanbul, Emirates/flydubai en KLM/flydubai via Dubai, Etihad Airways via Abu Dhabi en Air India via Delhi.
 3. Annuleringsverzekering. Zorg bij boeking voor een annuleringsverzekering die dekking biedt als je bijvoorbeeld vanwege ziekte, het overlijden van een naaste of onvrijwillige werkloosheid de reis in Nepal niet kunt maken.
 4. OPTIE A: Visum bij aankomst in Kathmandu. Vraag binnen 2 weken voor aankomst in Kathmandu online een visa ‘on arrival’ aan en maak een print van de bevestiging op A4 > nepal.im. Entry Point is Tribhuvan International Airport (TIA). Na aankomst op Kathmandu Airport gaat je eerst naar het loket van de Nepal Rastra Bank om te betalen (kan in euro’s) en pas daarna ga je naar de ‘Without Visa’ balie. 
 5. OPTIE B: Visum voor vertrek naar Kathmandu. Een andere mogelijkheid is om je visum voor vertrek te regelen bij het consulaat in Amsterdam of de ambassade in Brussel. Bij het online regelen van de afspraak vul je het 1e hotel van verblijf in: Potala Guest House Thamel, District: Kathmandu, Municipality/Village/City: Kathmandu Metropolitan, Ward Number: 17, Area/Town/Village: Thamel, Street Name: J.P. Road Chhetrapati. Je paspoort dient bij terugkeer in Nederland of België nog tenminste 6 maanden geldig te zijn. Afspraak maken bij het consulaat in Amsterdam of als e-visum (visum direct klaar, € 20,- toeslag aan handlingkosten)? > nepal.nl. Afspraak maken op de ambassade in Brussel (1 werkdag om visum te regelen)? > be.nepal.
 6. Zorg- en Reisverzekering Verplicht. Neem voor vertrek contact op met je huidige ziektekostenverzekering om na te gaan of je een passende verzekering hebt voor je reis in het buitenland. Kies daarnaast ALTIJD voor Aanvullende Reisverzekering. Neem op reis altijd een print mee van je polis(sen).
 7. Is er iets gewijzigd? Check tijdig de laatste vluchttijden en voorwaarden van je airline om op Schiphol te kunnen vertrekken naar Kathmandu. Online inchecken en het printen van je boarding pass betekent dat je op Schiphol sneller wordt geholpen en kunt aansluiten in de rij ‘bagage drop-off’ van je airline!
 8. Map met reisbescheiden. Print alle formulieren en presenteer dit in een overzichtelijke A4-map bij het inchecken voor de vlucht naar Kathmandu zodat de medewerker op de luchthaven meteen ziet dat je alles op orde hebt: e-ticket, print van je verzekeringspasje en/of polis, etcetera.
 9. Op Schiphol. Zorg dat je ruim op tijd aanwezig bent op Schiphol voor vertrek.

Stappenplan van vertrek in Kathmandu tot aankomst op Schiphol:

 1. Voor vertrek naar huis. Check altijd tijdig de laatste vluchttijden op Kathmandu Airport voor vertrek naar huis. Veel mensen vinden het prettig om vooraf online in te checken, maar dit is niet verplicht. In Kathmandu is er meestal GEEN aparte rij voor mensen die reeds online hebben ingecheckt.
 2. Kathmandu Airport. Nadat je de douane bent doorgegaan, kun je rechts de trap oplopen naar het ‘Airport Restaurant’. In dit restaurant kun je wat eten, maar het is ook mogelijk om je te beperken tot een kopje thee. De toiletten zijn schoon en het is er rustig; onze favoriete plek om nog wat tijd door te brengen voor vertrek van de vlucht > klik hier voor alle informatie.

Goed om te weten
Door het magnifieke berglandschap en de rijke cultuur is ‘social distancing’ in Nepal al eeuwenlang de standaard. Het past niet in de gebruiken om de ander aan te raken; het lichaam wordt immers gezien als ‘heilig’. Daarnaast is het een gegeven dat mensen in Nepal ‘community based’ leven en werken. Ook de afwezigheid van massatoerisme is voor Nepal een groot voordeel. Alle activiteiten die we in Nepal organiseren vinden plaats in de buitenlucht.

We organiseren sinds 2008 exclusieve privé reizen en unieke groepsreizen. Voor mogelijkheden en thema’s > topoftheworld.nl/reizen. Aansluiten bij een kleine groep? Geen toeslag bij Top of the World Reizen voor ‘alleenreizenden’. Voor mogelijkheden > topoftheworld.nl/groepsreizen.

Inkomsten voor de bevolking:
Het maken van een reis in Nepal betekent inkomsten voor de bevolking die voor een deel afhankelijk is van kleinschalig toerisme. Betaalde reisgelden worden door STO Garant volledig in waarborg gehouden tot de reis volgens afspraak is uitgevoerd.

Vaccinaties:
De volgende vaccinaties zijn niet verplicht, maar worden wel aanbevolen door de GGD voor een reis in Nepal: DTP, Hepatitis A en Buiktyfus > klik hier.

Bronnen:
nepal.nl
ccmc.gov.np
immigration.gov.np
caanepal.gov.np
welcomenepal.com
nederlandwereldwijd.nl
International Air Transport Association (IATA)

Disclaimer:
Ondanks de constante zorg en aandacht die wij besteden aan de op onze website gepubliceerde informatie, is het mogelijk dat deze onvolledig of onjuist is. De informatie is namelijk voortdurend onderhevig aan wijzigingen waar we zelf geen invloed op hebben. Top of the World Reizen, de eigenaar van deze website, is niet verantwoordelijk voor de inhoud van websites waarnaar wordt verwezen. Top of the World Reizen is niet aansprakelijkheid voor eventuele schade die voortvloeit uit of in enig opzicht verband houdt met het gebruik van informatie op onze website. Graag je begrip hiervoor.

Laatste versie: 29 februari 2024

Top

Bestemming Bhutan

Landinformatie

 • Oppervlakte: 38.394 vierkante km (vergelijkbaar met Nederland).
 • Twee derde van het oppervlak bestaat uit natuurreservaat.
 • Ongekend rijke flora en fauna, waaronder apen, tijgers, beren, rode panda’s en vogels (maar liefst 675 verschillende soorten!).
 • Ligging: ingekapseld tussen Tibet en India.
 • Aantal inwoners: 725.000.
 • Hoofdstad: Thimphu.
 • Internationale luchthaven: Paro.
 • Officiële taal: Dzongkha.
 • Staatsvorm: democratie met koning aan het hoofd.
 • Munteenheid: Ngultrum (gekoppeld aan de Indiase Rupee).
 • Klimaat: Tropisch in het zuiden en bergklimaat in het Noorden (vergelijkbaar met o.a. Nepal).
 • Arbeid: 90% landbouw.
 • Bhutan kent de tantrische vorm van het Mahayana-boeddhisme.
 • Toerisme: Sinds 1992 beperkt open voor buitenlandse gasten en alleen te bezoeken via een erkende reisorganisatie.
 • Bhutan Visum: De reisorganisatie verzorgt het visum voor Bhutan.
 • Leuk om te weten: Bhutan wordt ook wel het land van de Donderdraak genoemd.
 • Belangrijkste culturele erfgoed: Bezoek aan het Taktsang klooster uit 1692, dat ook wel Tijgernest wordt genoemd omdat Padmasambhava er op de rug van een tijger naartoe gevolgen zou zijn.
 • Het dragen van traditionele kledij is in Bhutan nog zeer gebruikelijk en zelfs verplicht bij bezoek aan de heiligdommen, zoals de diverse dzongs (fortklooster of kloosterburcht). Vrouwen dragen een khira en mannen een gho. 
 • Festivals in Bhutan: Jaarlijks worden vele festivals georganiseerd (o.a. Tshechu) om de goede geesten ‘aan te roepen’ en de kwade geesten te verdrijven. De monniken spelen een grote rol bij het uitvoeren van rituele, gemaskerde dansen; het zijn heilige volksfeesten en een belangrijke ijkpunt in het jaarpunt voor alle Bhutanezen.
 • Nationale sport: boogschieten
 • Tijdsverschil: Tijdens de zomertijd in Nederland is het 4 uur later en in de wintertijd 5 uur.
Top

Bestemming Nepal

Landinformatie

 • Nepal: officieel de Federale Democratische Republiek Nepal.
 • Oppervlakte: 147.181 km² (3,5 x zo groot als Nederland).
 • Ligging: In de Himalaya, ingekapseld tussen Tibet en India.
 • Aantal inwoners: 29,3 miljoen.
 • Nepal kent een grote verscheidenheid aan etnische bevolkingsgroepen (59) met hun eigen karakteristieke uiterlijk, kledingstijl, taal en liederen: bijvoorbeeld de Newar, Gurung, Tharu en Tamang.
 • Hoofdstad: Kathmandu.
 • Internationale luchthaven: Tribhuvan Airport.
 • Officiële taal: Nepali (Nepalees). Daarnaast worden er meer dan 100 verschillende locale talen en dialecten gesproken.
 • Staatsvorm: Republiek.
 • Munteenheid: Nepalese roepie.
 • Klimaat: Door grote hoogteverschillen is het zuiden subtropisch en de rest van het land kent een bergklimaat tot een hooggebergteklimaat in de Himalaya.
 • Uniek: In Nepal woont de enige levende godin ter wereld, de ‘Kumari’.
 • 8 van de 10 hoogste bergen ter wereld liggen in Nepal, waarvan de Mount Everest de hoogste ter wereld is.
 • Natuur: Nepal kent een ongekend grote verscheidenheid aan flora en fauna. Er leven 180 soorten zoogdieren waarvan 30 soorten groot wild, 800 vogelsoorten, verschillende soorten reptielen en insecten.
 • Arbeid: 80% van de bevolking is werkzaam in de landbouw.
 • Het overgrote deel van de Nepalese bevolking belijdt het Hindoeïsme 81% gevolgd door het Boeddhisme 9%, Islam 4% en Kirant 3%.
 • Toerisme: Vormt een belangrijke bron van inkomsten voor het land.
 • Nepal Visum: Verkrijgbaar bij de Nepalese ambassade in Amsterdam/Brussel en op de luchthaven van Kathmandu.
 • Leuk om te weten: Nepal is het enige land ter wereld met een niet-rechthoekige of vierkante vlag.
 • Belangrijkste culturele erfgoed: Boudhanath Stupa, Swayambhunath, Durban Plein in Kathmandu,
 • Specifieke kleding: Vrouwen dragen meestal een sari en mannen op hun hoofd een unieke muts, de topi.
 • Festivals: In Nepal spelen feesten, festivals en folklore een belangrijke rol. De meeste festivals hebben een religieuze oorsprong, Andere festivals worden gevierd ter ere van overleden voorouders, het wisselen van de seizoenen of hebben met mythen en legenden te maken.
 • Tijdsverschil: Tijdens de zomertijd in Nederland is het 3.45 uur en tijdens de wintertijd 4.45 uur later.
Top

Bestemming Tibet

Landinformatie

 • Tibet is een autonome regio in de volksrepubliek China.
 • Klimaat: In december en januari kan het extreem koud zijn; Tibet ligt op grote hoogte in de Himalaya.
 • Aantal inwoners: ongeveer 5.800.000.
 • Cultuur: De cultuur bestaat voor een deel uit nomadencultuur. Gezien de afgelegen ligging en de ontoegankelijkheid heeft Tibet een eigen lokale cultuur opgebouwd. Van grote invloed is de introductie van het Tibetaans-Boeddhisme geweest.
  Naast Tibetaans Boeddhisme is er de Bon religie.
 • Gebouwen op Werelderfgoed lijst: Het Potala paleis, Jokhang klooster, en het zomerpaleis van de dalai lama, Norbulingka.
 • Leuk om te weten: Tibetanen drinken dagelijks veel boterthee en voegen zout eraan toe in plaats van suiker. Het zout in de thee is van belang om aan de vochtigheidsbehoefte van het lichaam in de gure klimaatomstandigheden te voorzien.
 • De cultuur, architectuur en bezienswaardigheden worden grotendeels gedomineerd door het Tibetaanse Boeddhisme.
 • Naast landbouw en veeteelt is het toerisme een bron van inkomsten.
 • Kleding: Zowel mannen als vrouwen dragen lange mouwen, ook wanneer het in de zomermaanden warm is.
 • Eten: Tsampa is deeg dat van gerst gemaakt wordt en is het basisvoedsel van Tibet. Verder wordt er veel (gedroogd) yakvlees gegeten.
 • Visum: De reisorganisatie verzorgt het visum voor Tibet.
 • Taal: De hoofdtaal is Tibetaans en door de Chinese bevolking wordt Mandarijn gesproken.
 • Munteenheid: Chinese Yuan.
 • Festivals: Het belangrijkste festival is Losar, het Tibetaans nieuwjaar. Verder neemt elke Tibetaan drie keer in zijn leven deel aan een badfestival; bij de geboorte, het huwelijk en de dood.
 • Tijdsverschil: Tijdens de zomertijd in Nederland is het 6 uur en tijdens de wintertijd 7 uur later.
Top

Boeken over Nepal, Tibet, Bhutan, Darjeeling & Sikkim

Er zijn vele boeken en reisverhalen geschreven over Nepal, Tibet, Bhutan, Darjeeling & Sikkim.

Een aantal boeken kunnen we aanbevelen om alvast in de stemming te komen:

 • Hubert Bastiaens, Stoepa’s en manistenen – de kleurrijke wereld van het Tibetaans boeddhisme (2017)
 • Howard Cutler & de Dalai Lama, De kunst van het geluk (1998)
 • Jeff Greenwald, de Perfecte Boeddha (1990)
 • Peter Matthiessen, De Sneeuwluipaard (1978)
 • Robert M. Pirsig, Zen en de kunst van het motoronderhoud (1974)
 • Heinrich Harrer, 7 years in Tibet (1952)

 

Stoepa’s en manistenen, de kleurrijke wereld van het Tibetaans boeddhisme

Deze praktische gids, geschreven door Hubert Bastiaens, is voor iedereen die geïnteresseerd is in de wonderlijke wereld van het Tibetaans boeddhisme. Het boek begint met de boeddhistische leer, inclusief het leven van de Boeddha en de verschillende boeddhistische stromingen. Daarna volgt het grootste deel met een overzicht van de belangrijkste boeddhistische elementen, zoals stoepa’s, gebedsvlaggen en manistenen. Tenslotte worden als extraatje drie belangrijke boeddhistische pelgrimsoorden beschreven, die alle zeer de moeite van het bezoeken waard zijn.

Het boek is handig om mee te nemen op reis, om onderweg de verschillende boeddhistische elementen te herkennen en te duiden en om in de tempels de verschillende boeddha’s met elkaar te vergelijken. Het boek is bestemd voor iedereen die geïnteresseerd is in het Tibetaans boeddhisme en naar landen in en rond de Himalaya, zoals Tibet, Nepal en Bhutan wil reizen.

 

Nepal – Reisboek TE GAST IN

De pocketboekjes van TE GAST IN zijn primair bedoeld om je als reiziger een goede reisvoorbereiding te bieden. In elke uitgave komen verschillende auteurs aan het woord die het land van binnenuit kennen en met passie en betrokkenheid over ‘hun’ land schrijven. Met hun bijdragen bieden ze unieke inkijkjes in het alledaagse leven van bewoners in verre landen. Bovendien bevat elke uitgave nuttige reistips. Een aanrader voor iedereen die van plan is om te reizen naar ‘het dak van de wereld’.

In de Nepal uitgave gaat een zestal auteurs op zoek naar wat er in het land speelt. Ze ontdekken een land dat volop in beweging is. De strategische positie van Nepal, dat ingeklemd ligt tussen twee grootmachten die volop in beweging zijn, biedt volop mogelijkheden voor economische ontwikkeling. Nu het politieke klimaat wat tot rust is gekomen weten steeds meer toeristen de jonge republiek te vinden.

Nepal is economisch arm, maar rijk aan tradities, cultureel erfgoed en natuurlijke schoonheid. Wie van zuid naar noord reist, doorkruist bijna alle bestaande subtropische en alpiene landschappen en ontdekt een ongeëvenaarde culturele diversiteit. Geen land kent zoveel feesten en festivals als Nepal, en in de Kathmandu-vallei alleen al zijn er zo’n drieduizend monumenten.

 

Bhutan – Reisboek TE GAST IN

Bhutan is in meerdere opzichten een bijzondere reisbestemming. Met de visie van Bruto Nationaal Geluk profileert het land zich al jaren met duurzame ontwikkeling. Door van elke bezoeker een verplichte dagelijkse reissom te eisen, lukt het de overheid de toeristenstroom in de hand te houden. Niet voor niets dat Bhutan wel The last Shangri La wordt genoemd.

Bestellen > www.tegastin.nl

 

Eendaagse Cursus ‘De schittering van het boeddhisme in de Himalaya’

Wie door landen als Tibet, Nepal, Bhutan of Noord-India reist, komt er vanzelf mee in aanraking: vriendelijk glimlachende boeddha beelden, naar de hemel reikende stoepa’s, op rotsen geschilderde of in stenen gegraveerde mantra’s en schitterende kloosters en tempels. De boeddhistische religie en cultuur in de Himalaya is overweldigend mooi in zijn uitingen en bijzonder rijk aan rituelen en symbolen.

In deze eendaagse cursus gaan we in op de betekenis en symboliek van wat we in het landschap en in en om kloosters en tempels aan boeddhistische elementen tegenkomen. Tevens worden enkele grondbeginselen van het boeddhisme behandeld, evenals de voornaamste godheden uit het Tibetaans boeddhistische pantheon.
De deelnemers aan de cursus krijgen een reader in handzaam formaat die zo in de koffer of rugzak meegenomen kan worden.

De cursus vindt onder meer plaats in het Tibetaans boeddhistische Maitreya Instituut in Loenen op de Veluwe, waar we ook de gompa, een echte boeddhistische kloostertempel, zullen bezichtigen. De dag wordt verzorgd door Hubert Bastiaens en is bestemd voor iedereen die naar Tibet, Nepal, Bhutan of Noord-India wil gaan of gewoon meer wil weten over de religie en cultuur van die landen. Door de prachtige beelden die worden vertoond krijgt de cursist het gevoel al in de Himalaya te zijn en van alles te beleven. Wees welkom en ervaar alvast een heerlijk voorproefje van uw reis door de Tibetaans boeddhistische Himalaya.

Informatie & Aanmelding > thomas@topoftheworld.n

Top

Bestemming Sikkim

Landinformatie

 • Ligging: Sikkim is een deelstaat in het noorden van India bij de uitlopers van de Himalaya en wordt begrensd door Nepal, Tibet en Bhutan.
 • Oppervlakte: van 7.096 km².
 • Aantal inwoners: 540.851.
 • Hoofdstad: Gangtok.
 • Het is de minst bevolkte deelstaat van India en op 1 na de kleinste.
 • De bevolking van Sikkim bestaat uit verschillende etnische groepen, met eigen taal, eigen gebruiken, gewoontes en specifieke tradities en cultuur.
 • Hindoeïsme en Vajrayana boeddhisme (zoals in Bhutan) zijn de geloofsovertuigingen die het meest voorkomen.
 • Taal: Nepalees en meerdere dialecten.
 • Natuur: Door zijn ongerepte natuur is Sikkim het meest bezochte deel van India.
 • Sinds 2016 profileert Sikkim zich trots als eerste en enige staat in India waar biologische landbouw de norm is.
 • Bijzonder: De orchidee, Dendrobium Nobile (ook wel bamboe-orchidee genoemd), is de officiële bloem van Sikkim. Hij groeit er op hoogtes rond de 1800 meter.
 • Klimaat: In het zuiden tropisch en toendra in het noorden.
 • Leuk om te weten: Kanchenjunga, de derde hoogste berg van de wereld, ligt in Sikkim.
 • E-Visum: online aan te vragen via de Indiase overheid.
 • Tijdsverschil: Tijdens de zomertijd in Nederland is het 3.30 uur en tijdens de wintertijd 4.30 uur later.
Top

Bestemming Darjeeling

Landinformatie

 • Ligging: Darjeeling is een district in de Indiase staat West-Bengalen, in het oosten van India gelegen tussen de landen Bangladesh, Bhutan en Nepal.
 • Oppervlakte: van 3.149 km².
 • Aantal inwoners: 1.609.172
 • Hoofdstad: Darjeeling.
 • Vanuit Delhi of Calcutta te bereiken via de luchthaven van Bagdogra.
 • Officiële taal: Hindi of Bengaals.
 • Staatsvorm: Gedeeltelijk eigen autonomie binnen India.
 • Munteenheid: Indiase rupee.
 • Klimaat: Een gematigd klimaat met natte zomers en droge winters.
 • India is de bakermat van het Hindoeïsme, maar een deel van de bevolking is boeddhist, moslim, christen of sikh.
 • Specifieke kleding: Vrouwen dragen kleurrijke sari’s die de schouders en knieën bedekken maar vaak de buik bloot laten.
 • Het district is bekend om zijn theeplantages en gelijknamige thee.
 • De grootste economische activiteiten betreft de theeteelt, bos- land- en tuinbouw.
 • Festivals nemen een belangrijke plaats in en worden uitbundig gevierd met veel eten en bonte optochten/processies.
 • E-Visum: online aan te vragen via Indiase overheid.
 • Er wonen van oudsher veel Nepalezen in dit district, ook vanwege het werk aan de theeplantages.
 • De rivier Titsa vormt de grens tussen de deelstaten Darjeeling en Sikkim.
 • Tijdsverschil: Tijdens de zomertijd in Nederland is het 3.30 uur en tijdens de wintertijd 4.30 uur later.
Top

Klimaat & Tijdsverschil

Weer & Klimaat

Wat is qua weer de beste tijd voor een bezoek aan Nepal, Bhutan, Darjeeling & Sikkim (Noord-India) en Tibet?

De temperaturen tijdens de reizen die we in Nepal, India en Bhutan organiseren, zijn overdag meestal zeer aangenaam. Ook is er sprake van vele zonuren per dag waardoor goede bescherming tegen de zon van groot belang is, of je nu een actieve rondreis maakt of een pittige trekking.

Het weer is per definitie veranderlijk en onvoorspelbaar, ook in de Himalaya. Naast een zonnebril kan daarom een regenjas van pas komen, ongeacht wanneer je ‘het dak van de wereld’ bezoekt. Wandelingen en trektochten van Top of the World Reizen worden altijd begeleid door ervaren, gecertificeerde topgidsen die perfect weten om te gaan met verschillende weertypen.

Hele jaar door

In tegenstelling tot wat veel mensen denken zijn Nepal, Bhutan, Darjeeling & Sikkim het hele jaar door te bezoeken. De zon schijnt er gemiddeld tussen 2 en 10 uur per dag (zie tevens onderstaande tabel). Elk seizoen heeft zijn eigen charme. We merken vaak dat reizigers die vaker in Azië zijn geweest hun eigen land (en het weer) makkelijker kunnen loslaten en sneller wennen aan het leven in het ‘hier en nu’ tijdens het verblijf. 

Mustang en Tibet liggen in de Trans-Himalaya, een klimaatzone waaraan de regenperiode grotendeels voorbij gaat. Dit is er de reden van dat Mustang (Nepal) en Tibet veelal in de zomer wordt bezocht als alternatief voor de andere Himalaya bestemmingen.

Beste tijd voor Chitwan en Bardia National Park

Als je Nepal specifiek bezoekt voor het spotten van wilde dieren in bijvoorbeeld Chitwan en Bardia National Park, dan zijn oktober tot 15 december en 15 februari tot 15 mei gemiddeld genomen de beste tijd, ook omdat het dan minder warm is. In de maanden juni, juli en augustus kunnen sommige delen van Chitwan en Bardia gesloten zijn vanwege wateroverlast. Wanneer je Chitwan en Bardia ook bezoekt, niemand kan een garantie geven op weersomstandigheden en/of de kans om wilde dieren te spotten. Het is van belang om je dit voor vertrek te realiseren om teleurstellingen te voorkomen. 

Beste tijd voor trekkingen

De beste maanden in het voorjaar om hogere trekkingen te maken in Nepal en Bhutan (Himalaya) zijn maart, april en mei. In deze maanden staat alles in bloei en kun je genieten van de unieke biodiversiteit!

Zoals eerder beschreven, zijn Mustang (Nepal) en Tibet in de zomerperiode juist zeer goed te bezoeken, ook voor het maken van hogere trekkingen zoals Upper Mustang. Upper Mustang en Tibet zijn voor westerlingen in de maanden december en januari erg koud voor een bezoek, ook omdat de kamers in de betreffende accommodaties onverwarmd zijn.

In oktober en november zijn de uitzichten meestal erg helder, waardoor er de tijdens de trekkingen genoten kan worden van de adembenemend mooie uitzichten. In december en januari kan het tijdens de hogere trekkingen (ook overdag) erg koud zijn, terwijl de temperaturen in de lager gelegen gebieden dan juist zeer aangenaam is. Het gemiddelde aantal zonuren in een stad als Kathmandu bedraagt rond de jaarwisseling gemiddeld zelfs 6 tot 9 uur per dag; een perfect moment om Nepal te bezoeken dus!

Richting het hoogste punt van de hogere trektochten kan het ‘s avonds, als de zon is ondergegaan, boven 3.500 meter behoorlijk koud zijn. Boven 4.500 meter hoogte boven zeespiegel kan ‘s nachts de temperatuur zelfs tot ver onder het vriespunt zakken. Je ligt dan zelf binnen in de lodge lekker warm in je slaapzak, maar buiten is -10 graden celsius geen uitzondering.

Klimaat

Het grootste gedeelte van Nepal en Bhutan heeft een bergklimaat. In de maanden maart, april en mei regent het weinig waardoor het op de verharde wegen stoffig kan zijn. In de periode van medio juni tot medio september valt de meeste regen en kan het erg warm zijn, vooral in de laagvlakten van de Terai tegen de grens met India. Het kan dan overdag een aantal uren regen, maar zelden een hele dag. De meeste regen valt ‘s nachts.  

De besneeuwde bergtoppen van de Himalaya zijn vanwege de dichte bewolking in juli en augustus minder goed zichtbaar. Door de vele regen worden veel hogere trekkingen in deze maanden niet door ons uitgevoerd, met uitzondering van o.a. Dolpo en Mustang in Nepal en de Mount Kailash Kora in Tibet.

In Nepal en Bhutan duurt de zogenaamde ‘droge periode’ van oktober t/m mei. De temperaturen op de laagvlakten aan de grens met India (Terai) lopen na mei steeds verder op. Omdat Pokhara (de 2e stad van Nepal) wat lager ligt dan Kathmandu is het daar altijd enkele graden warmer en regent het ook wat vaker. Zowel Kathmandu als Pokhara zijn het hele jaar door zeer aangenaam om te verblijven; niet de zinderende hitte van India, maar wel de vele zonuren!

Door deze grote verschillen is het zeer lastig om het in de Himalaya ‘in het algemeen’ over het weer te hebben; de weersomstandigheden zijn volledig afhankelijk van de locatie, het jaargetijde en het uur van de dag. Verder is het weer per definitie onvoorspelbaar en vraagt het in landen als Nepal en Bhutan veel flexibiliteit, niet alleen van de begeleiding, maar ook van de reizigers.

God van de regen

In Nepal is 80% van de bevolking afhankelijk van de landbouw. In de maanden juli en augustus is het daarom erg belangrijk dat het voldoende regent, zodat er in oktober voldoende kan worden geoogst. Niet voor niets is Machhendra, de god van de regen en de oogst, een van de belangrijkste goden in Nepal.

Helaas leidt het vele water dat in het regenseizoen via de grote rivieren Nepal uitstroomt regelmatig tot overstromingen, vooral in de laagvlakten van de Terai, India en Bangladesh.

Klimaatverandering

De laatste jaren zien we dat het weer aan verandering onderhevig is en onvoorspelbaar kan zijn. Waar het ‘vroeger’ bijvoorbeeld standaard mooi weer was tijdens trekkingen in het voor- en najaar is dat nu niet vanzelfsprekend. Tegelijkertijd betekent het regenseizoen niet alleen maar regen, maar schijnt de zon ook in deze maanden gemiddeld een aantal uren per dag (zie tabel).

Door klimaatverandering zien we dat er meer regen valt in de zomermaanden (augustus 2015 zelfs met een record ten opzichte van de afgelopen 10 zomers), waardoor er in het stroomgebied richting de Ganges veel meer water moet worden verwerkt. Plaatselijk kunnen hierdoor modderstromen ontstaan en is er regelmatig sprake van locale landverschuivingen. Hierdoor worden de bewoners van de betreffende gebieden soms gedwongen om hun huizen hogerop te bouwen.

Omdat de meeste mensen in Zuid-Azië niet kunnen zwemmen kan een hogere waterstand helaas leiden tot verdrinking. Vooral kinderen en ouderen zijn hier het slachtoffer van. Hevige regenval en overstromingen kunnen vandaag de dag helaas het hele jaar voorkomen. Het is niet meer zo makkelijk te voorspellen.

 

 

 

Kathmandu

 

JAN 

FEB 

MRT 

APR 

MEI 

JUN 

 

JUL 

AUG 

SEP 

OKT 

NOV 

DEC 

maximum temperatuur

 

18

19

26

28

30

29

 

29

27

27

26

23

19

minimum temperatuur

 

2

5

8

12

16

19

 

20

20

19

13

8

3

uren zon per dag

 

6

6

8

6

5

2

 

2

3

5

10

10

9

neerslag (mm)

 

20

40

20

60

125

250

 

400

350

140

25

0

0

luchtvochtigheid ochtend

 

89

90

73

68

72

79

 

86

87

86

88

90

89

luchtvochtigheid middag

 

70

68

53

54

61

72

 

82

84

83

81

78

73

 

Pokhara

JAN 

FEB 

MRT 

APR 

MEI 

JUN 

JUL 

AUG 

SEP 

OKT 

NOV 

DEC 

maximum temperatuur 

19

21

26

30

30

30

29

29

28

26

23

20

minimum temperatuur  

7

7

12

15

18

20

21

21

20

17

11

7

neerslag (mm)

10

25

10

25

100

250

375

360

140

20

0

0

 

Chitwan

JAN 

FEB 

MRT 

APR 

MEI 

JUN 

JUL 

AUG 

SEP 

OKT 

NOV 

DEC 

maximum temperatuur   

24

26

33

35

35

35

33

33

32

31

29

24

minimum temperatuur

7

8

12

18

20

23

24

24

22

18

12

8

neerslag (mm)

1

1

1

2

20

30

50

45

40

10

1

1

 

Het weer in Nepal > klik hier

Top

Tijdsverschil

Tijdens de zomertijd is het in Nepal 3 uur en 45 minuten later en in de wintertijd 4 uur en 45 minuten later dan in de Benelux. Voor de actuele tijden, klik hier

 

Top

Reisdocumenten

E-Visum voor Stopover Oman

NIEUW: Voor reizigers die in het Sultanaat van Oman willen overnachten op de heen- of terugweg naar ‘het dak van de wereld’ en daarvoor de douane moeten passeren, is het verplicht om vooraf een e-visum aan te vragen. Let op: Deze verplichting geldt dus niet voor mensen die alleen overstappen in Muscat.

De aanvraag procedure is als volgt:

 1. Voor algemene informatie > klik hier
 2. Welk toeristenvisum is van toepassing (single-entry of multi-entry)? > klik hier
 3. Om aanvraag te starten (volg de stapjes) > klik hier
 4. Betaling is mogelijk met een visacard en mastercard.

Voor assistentie en aanvullende vragen kan contact worden opgenomen via Info-OmaneVisa@rop.gov.om. Bellen is ook mogelijk: +968 99537194.

Top

Visum voor India: Darjeeling & Sikkim

Voor veel landen, zoals voor India, is het vooraf regelen van je visum verplicht. Het kan online worden aangevraagd als E-Visum bij de Indiase overheid. Je ontvangt je visum dan meestal binnen 5 werkdagen in je inbox. Voor meer informatie en aanvragen (gebruik uitsluitend deze link!) > https://indianvisaonline.gov.in/visa.

India rekent een andere vergoeding voor het hoogseizoen van juli tot maart (30 dagen voor USD 25) ten opzichte van het laagseizoen van april tot juni (30 dagen voor USD 10). Daarnaast bestaat er een e-toeristenvisum van 1 jaar voor USD 40.

TIP: Zorg voor een ‘double-entry’ visum aan als je jouw reis combineert met een ander land zoals Nepal of Bhutan en 2x het land inreist!

Het is ook mogelijk om het visum te regelen via VSF Global, die namens de Ambassade van India de visa uitgeeft volgens de ‘oude procedure’ waarbij het visum wordt ingeschreven in het paspoort. Let op: India stelt andere eisen aan het formaat van de pasfoto voor je visumaanvraag! Er zijn 3 locaties in NL: Den Haag, Amsterdam en Rotterdam >klik hier

Sikkim permit wordt ter plekke gratis geregeld!

Voor Sikkim heb je naast het India visum ook een ‘Restricted Area Permit’ (RAP) nodig (vroeger genaamd: Sikkim Inner-line permit). Dit kan heel makkelijk ter plekke worden geregeld in o.a. Siliguri, Melli, Rangpo, Darjeeling en Gangtok.

Het betreffende RAP permit is 30 dagen geldig en wordt ter plekke (kostenloos) afgegeven. Neem 2 kopiën mee in kleur van het paspoort en het visum voor India. Een extra verlenging van het Sikkim permit is mogelijk met nog eens 30 dagen in o.a. Gangtok.

Bij langere wandelingen en een bezoek aan een restricted area in Sikkim, zoals het Tsomgo meer, moet tevens een zogenaamd ‘Sikkim Paap formulier’ (PAP) worden ingediend in Gangtok. De reis dient in dat geval geboekt te zijn bij een officieel geregistreerde reisorganisatie en moet bestaan uit meer dan 2 personen. 

Voorbeelden van gebieden waarvoor een Protected Area Permit (PAP) is vereist: Tsongo Lake, Nathula Pass, Dzongri Trek, Singalila Trek, Yumthang, Yumesamdong, Thangu-Chopta Valley, Gurudongmar en Green Lake Trekking, 

Voor een overzicht van alle regels vanuit de Ambassade van India > klik hier

Goed om te weten:

Als je jouw reis naar Darjeeling & Sikkim combineert met een bezoek aan Bhutan, dan worden de visa voor Bhutan geregeld door onze mensen.

Regels voor visa wisselen voortdurend en zijn bovendien vaak afhankelijk van nationaliteit en reisgedrag. Het verlenen van visa ligt altijd bij de betreffende overheden. Top of the World Reizen kan daarom nooit verantwoordelijk worden gehouden voor jouw visa.

Top

Entry Procedure Nepal

Nepal is nog altijd een hele makkelijke bestemming om te bezoeken. Een aantal vaccinaties wordt aanbevolen, maar deze zijn niet verplicht. Het Nepal Visum is eenvoudig te verkrijgen bij aankomst op Kathmandu Airport, maar vooraf – op afspraak – ook makkelijk af te halen in Amsterdam of Brussel.

Nepal stappenplan van vertrek tot aankomst in Kathmandu:

 1. Check reisadvies. De volgende link geeft je veel informatie > nederlandwereldwijd.nl/reisadvies.
 2. Boek je vliegticket. Airlines bieden vaak gunstigere voorwaarden als je rechtstreeks bij hen boekt. Er worden vluchten naar Kathmandu uitgevoerd door o.a. Qatar Airways via Doha, Turkish Airlines via Istanbul, Emirates/flydubai en KLM/flydubai via Dubai, Etihad Airways via Abu Dhabi en Air India via Delhi.
 3. Annuleringsverzekering. Zorg bij boeking voor een annuleringsverzekering die dekking biedt als je bijvoorbeeld vanwege ziekte, het overlijden van een naaste of onvrijwillige werkloosheid de reis in Nepal niet kunt maken.
 4. OPTIE A: Visum bij aankomst in Kathmandu. Vraag binnen 2 weken voor aankomst in Kathmandu online een visa ‘on arrival’ aan en maak een print van de bevestiging op A4 > nepal.im. Entry Point is Tribhuvan International Airport (TIA). Na aankomst op Kathmandu Airport gaat je eerst naar het loket van de Nepal Rastra Bank om te betalen (kan in euro’s) en pas daarna ga je naar de ‘Without Visa’ balie. 
 5. OPTIE B: Visum voor vertrek naar Kathmandu. Een andere mogelijkheid is om je visum voor vertrek te regelen bij het consulaat in Amsterdam of de ambassade in Brussel. Bij het online regelen van de afspraak vul je het 1e hotel van verblijf in: Potala Guest House Thamel, District: Kathmandu, Municipality/Village/City: Kathmandu Metropolitan, Ward Number: 17, Area/Town/Village: Thamel, Street Name: J.P. Road Chhetrapati. Je paspoort dient bij terugkeer in Nederland of België nog tenminste 6 maanden geldig te zijn. Afspraak maken bij het consulaat in Amsterdam of als e-visum (visum direct klaar, € 20,- toeslag aan handlingkosten)? > nepal.nl. Afspraak maken op de ambassade in Brussel (1 werkdag om visum te regelen)? > be.nepal.
 6. Zorg- en Reisverzekering Verplicht. Neem voor vertrek contact op met je huidige ziektekostenverzekering om na te gaan of je een passende verzekering hebt voor je reis in het buitenland. Kies daarnaast ALTIJD voor Aanvullende Reisverzekering. Neem op reis altijd een print mee van je polis(sen).
 7. Is er iets gewijzigd? Check tijdig de laatste vluchttijden en voorwaarden van je airline om op Schiphol te kunnen vertrekken naar Kathmandu. Online inchecken en het printen van je boarding pass betekent dat je op Schiphol sneller wordt geholpen en kunt aansluiten in de rij ‘bagage drop-off’ van je airline!
 8. Map met reisbescheiden. Print alle formulieren en presenteer dit in een overzichtelijke A4-map bij het inchecken voor de vlucht naar Kathmandu zodat de medewerker op de luchthaven meteen ziet dat je alles op orde hebt: e-ticket, print van je verzekeringspasje en/of polis, etcetera.
 9. Op Schiphol. Zorg dat je ruim op tijd aanwezig bent op Schiphol voor vertrek.

Stappenplan van vertrek in Kathmandu tot aankomst op Schiphol:

 1. Voor vertrek naar huis. Check altijd tijdig de laatste vluchttijden op Kathmandu Airport voor vertrek naar huis. Veel mensen vinden het prettig om vooraf online in te checken, maar dit is niet verplicht. In Kathmandu is er meestal GEEN aparte rij voor mensen die reeds online hebben ingecheckt.
 2. Kathmandu Airport. Nadat je de douane bent doorgegaan, kun je rechts de trap oplopen naar het ‘Airport Restaurant’. In dit restaurant kun je wat eten, maar het is ook mogelijk om je te beperken tot een kopje thee. De toiletten zijn schoon en het is er rustig; onze favoriete plek om nog wat tijd door te brengen voor vertrek van de vlucht > klik hier voor alle informatie.

Goed om te weten
Door het magnifieke berglandschap en de rijke cultuur is ‘social distancing’ in Nepal al eeuwenlang de standaard. Het past niet in de gebruiken om de ander aan te raken; het lichaam wordt immers gezien als ‘heilig’. Daarnaast is het een gegeven dat mensen in Nepal ‘community based’ leven en werken. Ook de afwezigheid van massatoerisme is voor Nepal een groot voordeel. Alle activiteiten die we in Nepal organiseren vinden plaats in de buitenlucht.

We organiseren sinds 2008 exclusieve privé reizen en unieke groepsreizen. Voor mogelijkheden en thema’s > topoftheworld.nl/reizen. Aansluiten bij een kleine groep? Geen toeslag bij Top of the World Reizen voor ‘alleenreizenden’. Voor mogelijkheden > topoftheworld.nl/groepsreizen.

Inkomsten voor de bevolking:
Het maken van een reis in Nepal betekent inkomsten voor de bevolking die voor een deel afhankelijk is van kleinschalig toerisme. Betaalde reisgelden worden door STO Garant volledig in waarborg gehouden tot de reis volgens afspraak is uitgevoerd.

Vaccinaties:
De volgende vaccinaties zijn niet verplicht, maar worden wel aanbevolen door de GGD voor een reis in Nepal: DTP, Hepatitis A en Buiktyfus > klik hier.

Bronnen:
nepal.nl
ccmc.gov.np
immigration.gov.np
caanepal.gov.np
welcomenepal.com
nederlandwereldwijd.nl
International Air Transport Association (IATA)

Disclaimer:
Ondanks de constante zorg en aandacht die wij besteden aan de op onze website gepubliceerde informatie, is het mogelijk dat deze onvolledig of onjuist is. De informatie is namelijk voortdurend onderhevig aan wijzigingen waar we zelf geen invloed op hebben. Top of the World Reizen, de eigenaar van deze website, is niet verantwoordelijk voor de inhoud van websites waarnaar wordt verwezen. Top of the World Reizen is niet aansprakelijkheid voor eventuele schade die voortvloeit uit of in enig opzicht verband houdt met het gebruik van informatie op onze website. Graag je begrip hiervoor.

Laatste versie: 29 februari 2024

Top

Voorkom Identiteitsfraude

Met de KopieID app van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties kan met een smartphone een veilige kopie/scan met ‘watermerk’ worden gemaakt van het identiteitsbewijs (ID-bewijs). De app streept de identiteitsgegevens door die organisaties niet nodig hebben of niet mogen verwerken zoals foto en BSN-nummer.

Meer informatie > www.rijksoverheid.nl/identiteitsfraude

Top

Paspoort (Nederland), Reispas (België)

Voor Nepal, Tibet en Bhutan is een paspoort/reispas vereist, dat na terugkomst in België, Nederland of elders nog 6 maanden geldig is. 

Zorg dat er in dit belangrijke reisdocument genoeg stempelruimte is voor je visa; veel landen eisen een lege pagina voor hun eigen visa. Mocht je paspoort/reispas eerder verlopen zijn vraag dan tijdig bij de gemeente waar je officieel bent ingeschreven een nieuwe aan.

Twee nationaliteiten?
Mocht je een dubbele nationaliteit hebben, ga dan goed na met welk reisdocument je wilt reizen. Dit kan je een hoop ellende en geld op je visa besparen. Je kunt ook een tweede paspoort of reispas aanvragen bij je gemeente. Beide mogelijkheden kunnen een uitkomst zijn als je naar landen reist binnen één reis, die met elkaar in conflict zijn. Als de regering van het te bezoeken land en dat van jouw nationaliteit(en) elkaar niet zo mogen, zal dat ook te merken zijn in de hoogte van de prijs van een visum. Even controleren dus bij de ambassade voor welke nationaliteit welke prijs geldt.

Tip: Behandel de douanebeambte aan de grens altijd met respect: bij het passeren van de douane kan je vriendelijkste blik en een reeds geopend reisdocument voor minder oponthoud zorgen.

Goed om te weten:
Als je jouw reis naar Nepal combineert met een bezoek aan Tibet en/of Bhutan, dan worden de visa hiervoor door ons geregeld.

Voor Tibet geldt een waarschuwing. Klik hier voor meer informatie.

Top

Paspoort of reispas afgeven, wel of niet doen?

Je kent het vast wel. Je komt aan in het hotel en dan wordt er gevraagd naar je paspoort/reispas. Vervolgens stopt de receptionist jouw kostbare reisdocument ergens in een lade, totdat je weer vertrekt en alles betaald is.

Mag dat zomaar? Het antwoord is: nee, officieel niet! Op de achterflap van je paspoort staat in drie talen niet voor niets het volgende: “Dit reisdocument is eigendom van de staat. De houder is verplicht het zorgvuldig te bewaren. Het mag slechts ter beschikking van een derde worden gesteld, indien daartoe een wettelijke verplichting bestaat.”

Je kunt altijd deze pagina aan de receptionist van je hotel laten zien. Of het je helpt, is een tweede natuurlijk. Als je jouw paspoort echt niet wilt afgeven, kan van je worden verlangd om het verschuldigde bedrag en/of een borgsom te betalen. Gebruik dus je gezonde verstand en vraag vooraf goed waar je paspoort wordt opgeborgen, voordat je beslist of je je reisdocument wel bereid bent af te geven bij de receptie van het betreffende hotel.

Nu het goede nieuws:
Als je bij Work at Balance | Top of the World hebt geboekt, hoef je je hierover geen zorgen te maken.

Tip: Vaak moet je je naam en het nummer van je paspoort/reispas in het register van je guesthouse/hotel noteren.Het is handig het nummer van je reisdocument uit je hoofd te leren – of ergens te noteren – zodat je het niet steeds uit je tas hoeft te halen. Dat is niet alleen lastig, maar ook zichtbaar voor potentiële dieven. Nepal, Tibet en Bhutan staan NIET bekend om veel criminaliteit, maar een gewaarschuwd mens telt voor 2.

Top

Visum bij aankomst in Nepal

Voor Nepal is er een visum nodig. Het toeristenvisum voor Nepal kan vooraf eenvoudig worden geregeld, maar ook worden gekocht bij aankomst op de luchthaven van Kathmandu. Het nadeel hiervan is dat je soms (als er net veel vluchten zijn gearriveerd) lang moet wachten terwijl je bagage beneden wellicht al arriveert op de bagageband.

Je kunt het Nepal Visum bij aankomst op de luchthaven van Kathmandu kopen. Vul daarvoor binnen 15 dagen voor vertrek (dus niet eerder!) online een ‘Tourist Visa form’ in via de website van het Department of Immigration (vul bij Ward nummer het cijfer 1). Neem naar Kathmandu wel een print mee van je online aanvraag, want die moet je ter plaatse inleveren met contant geld. De kosten zijn als volgt: US$ 30 (15 dagen), US$ 50 (30 dagen) of US$ 125 (90 dagen). Geen probleem om te betalen met euro’s!

We raden af om het formulier pas in te vullen bij 1 van de ‘Kiosk machines’ op Kathmandu Airport omdat dit veel extra tijd kan vergen bij grote drukte op de luchthaven. Bovendien is het handig om bij het inchecken voor je vlucht de print met je online ‘Tourist Visa form’ te kunnen tonen als ernaar wordt gevraagd; niet al het grondpersoneel is goed op de hoogte van de laatste informatie op dit punt.

Heb je Nepal in hetzelfde jaar eerder bezocht? Let er dan op dat er een maximum geldt van 150 verblijfsdagen per jaar in Nepal. Het beste is om gepast te betalen in Amerikaanse dollars en de douanebeambte met respect tegemoet te treden. Euro’s worden overigens ook geaccepteerd. Neem extra geld mee mocht dit bedrag bij aankomst op de luchthaven ineens verhoogd zijn, in Nepal niet ondenkbaar. Check met een glimlach meteen of de aankomst- en uiterste vertrekdatum correct wordt ingevuld door de betreffende douaneambtenaar.

Als je jouw reis naar Nepal combineert met een bezoek aan Tibet en/of Bhutan, dan worden de visa voor Bhutan en Tibet in Kathmandu geregeld door Top of the World Reizen. Reis je via India? Het visum voor India is tegenwoordig betaalbaar en makkelijk online te regelen als E-Visum.

Consulaat in Amsterdam > www.nepal.nl/consulaat
Ambassade in Brussel > www.nepalembassybrussels.be

Top

Visum Nepal Tibet Bhutan

Het Nepal visum regel je zelf bij de Nepalese ambassade in Brussel of het Nepalese consulaat in Amsterdam. Als je van plan bent om je visum bij aankomst op de luchthaven van Kathmandu te regelen, dan moet je hiervoor tegenwoordig voor je vertrek online een formulier invullen (en printen). Voor de Nepal Entry Procedure > klik hier.

Goed om te weten:

Als je jouw reis naar Nepal combineert met een bezoek aan Tibet en/of Bhutan, dan worden de visa hiervoor geregeld door onze operator.

Waarschuwing Visum Tibet:
Ben je na 1 januari 2015 langer dan 30 dagen in 1 of meerdere van de volgende landen zijn geweest, neem dan contact met ons op zodat we dit vooraf kunnen afstemmen met de Chinese ambassade: TURKEY, PAKISTAN, AFGHANISTAN, SYRIA, IRAQ.

Een oplossing kan vaak worden gevonden door bij de gemeente een 2e paspoort aan te vragen. Het 2e paspoort wordt onder voorbehoud verstrekt, bijvoorbeeld als mensen naar conflicterende landen reizen. Een tweede paspoort is 2 jaar geldig en kan 34 of 66 bladzijden hebben.

Regels voor visa wisselen voortdurend en zijn bovendien vaak afhankelijk van nationaliteit en reisgedrag. Het verlenen van visa ligt altijd bij de betreffende overheden. Top of the World Reizen kan daarom nooit verantwoordelijk worden gehouden voor jouw visa.

Top

Consulaat & Ambassade van Nepal

Consulaat Generaal voor Nepal
Herengracht 562
1017 CH Amsterdam
Telefoon: 020-6241530, Fax: 020-6246173
www.nepal.nl/consulaat

Ambassade van Nepal
Embassy of Nepal / Mission of Nepal
Avenue Brugmann 210, 1050 BRUSSELS
Tél : 02/346 26 58 (Int: +32 2 346 26 58), Fax : 02/344 13 61
be.nepalembassy.gov.np/tourist-visa

Nog een aantal nuttige sites!
Reisadvies Ministerie van Buitenlandse Zaken > www.nederlandwereldwijd.nl
Nederlands Consulaat in Nepal > www.nederlandse-ambassade.com
Registratie formulier online invullen > www.netherlandsconsulate.org.np 

Top

Tibet

Specifieke aandachtspunten voor Tibet

Het Tibetaanse plateau, ‘het dak van de wereld’ ligt op een gemiddelde hoogte van 3.950 meter. De wind kan er hard waaien en als de zon onder is gegaan, kan het ijzig koud zijn. November, december en januari zijn daarom minder geschikt voor een bezoek aan Tibet. Het is dan extra belangrijk om je te beschermen tegen de zon en de lage temperaturen. De periode van mei tot oktober is zeer geschikt voor een bezoek aan dit geheimzinnige en bijzondere land.

Bij het betreden van bijvoorbeeld tempels dien je bedekte kleding te dragen. Gelieve hier rekening mee te houden uit respect voor de Tibetaanse bevolking. De guesthouses in Tibet zijn vaak eenvoudig en hebben beperkte sanitaire voorzieningen; douche en toilet bevinden zich vaak op de gang. Een reis naar Tibet is een onvergetelijke ervaring; een reis om nooit meer te vergeten en voor altijd mee te dragen.

Tip: Neem een (wollen) omslagdoek mee en zet een goede zonnebril op.

Top

Trektochten

Informatie over je trektocht in Nepal

Tijdens de trektocht word je persoonlijk begeleid door een deskundige Engels sprekende gids. Een sherpa/porter zorgt ervoor dat je bagage (maximaal 10 kg per persoon) naar de volgende bestemming van die dag wordt gedragen. Zelf draag je een ‘dagrugzak’ met de belangrijkste benodigdheden voor de wandeling, zoals drinkwater, zonnebrandcrème en wat extra kleding.

Als je niet hebt gekozen voor een privéreis (met eigen gids/sherpa), dan loop je samen met een kleine groep reisgenoten in een ‘karavaan’. De gids kiest een tempo dat voor iedereen haalbaar is en er wordt gepauzeerd op vaste tijden. Je staat ‘s ochtends op tijd op en geniet van een stevig, eenvoudig ontbijt. De meeste dagen loop je 4 tot 6 uur per dag (met een uitgebreide, warme lunch tussendoor). Meestal zijn er 2 dagen waarin er langer dan 6 uur wordt gelopen; dit is uiteraard afhankelijk van het wandeltempo.

Onze dagplanning is er altijd op gericht om het volgende guesthouse in de loop van de middag te bereiken. Er is dan voldoende tijd om op de nieuwe bestemming van die dag de omgeving te verkennen en ervaringen uit te wisselen. De tocht wordt helemaal te voet afgelegd, berg op, berg af, echter zonder klimwerk. Het is immers geen ‘bergbeklimmen’. (Mountaineering is echt een andere tak van sport).

Tijdens de trektocht stijg (en daal) je elke dag in hoogte tot het hoogste punt van de wandeling is bereikt. Vervolgens daal je af, tot het eindpunt en volgt de transfer naar je hotel in Kathmandu of Pokhara met (hopelijk) een heerlijke warme douche. Omdat de tocht behoorlijk intensief kan zijn en de weersomstandigheden onvoorspelbaar, kan er regelmatig een beroep worden gedaan op je flexibiliteit, je uithoudingsvermogen en aanpassingsvermogen.

Tip: Maak een reisverslag van je ervaringen en neem daarvoor een dagboek of schetsboek mee voor onderweg. Maak een ritueel van het dagelijks wassen van je sokken en ervaar de verschillen in temperatuur van het glasheldere bergwater in Nepal, ‘het witte goud’. Momenten om elke dag van te genieten en te beseffen hoe simpel het leven kan zijn in de bergen. Wat een feest!

Top

Veiligheid en risico’s tijdens trekkingen

Jouw veiligheid staat bij ons altijd op nummer 1. Toch is reizen nooit helemaal zonder gevaren: waar ter wereld je ook bent, er kan altijd wat gebeuren, ook in de Himalaya! De bergpaden kunnen bijvoorbeeld glibberig zijn en de hygiënische omstandigheden slecht. Op een schaal van 5 scoren de reizen met trekking qua fysieke – en mentale belasting een score van 2 tot 4, afhankelijk van het soort reis.

De kans op hoogteziekte is bijzonder klein doordat er zeer geleidelijk omhoog wordt gelopen. Je verblijft zo nodig voor het bereiken van het hoogste punt een extra nacht boven 3.000 meter om aan de hoogte te wennen.

We wijzen je erop dat de kans bestaat dat we door onvoorziene omstandigheden, zoals de weersomstandigheden of stakingen, het reisschema lokaal moeten aanpassen. Het is uiteindelijk de verantwoordelijkheid van de leiding om hierin een afweging te maken.

Tip: Zorg dat je berg/wandelschoenen goed ingelopen zijn en voldoende profiel hebben. Bij hogere trekkingen kan extra grip van groot belang belang zijn, bijvoorbeeld als er sprake is van sneeuw op route. 

Top

Service & accommodatie in Nepal

Je overnacht in Kathmandu en Pokhara in de betere middenklasse hotels. Gemiddeld genomen hebben de hotels in Nepal niet het niveau van dergelijke hotels in Europa. In principe slaap je tijdens een groepsreis met 2 personen op een kamer en waar mogelijk zijn deze voorzien van eigen sanitaire voorzieningen. Op verzoek is het mogelijk om in Kathmandu een 1-persoons kamer te boeken!

Tijdens de trekkingen in de Himalaya kiezen we, indien mogelijk, voor de best beschikbare lodges. Je dient rekening te houden met eenvoudige sanitaire voorzieningen. De kamers zijn meestal voor 2 personen, soms voor meerdere personen. Warm douchen is soms mogelijk. In de bergen is een ‘Hot Shower’ meestal ‘lauw’, maar nog altijd een stuk aangenamer dan ijskoud bergwater! Hoe hoger je in de bergen bent, hoe groter de kans dat je voor het opladen van je batterijen en drinkwater een bedrag moet betalen aan de eigenaar van het betreffende guesthouse. 

Er is niet alleen schaarste aan water en gas in Nepal, maar ook aan elektriciteit. De zogenaamde ‘powercuts’ komen dagelijks voor en verlopen volgens een vooraf vastgesteld schema.

Tip: Neem liefst oplaadbare batterijen mee tijdens de trekking en neem al je batterijen na je reis weer mee naar huis.

 

Top

Maaltijden tijdens de trektocht

Voor de maaltijden tijdens de trektochten in de bergen zijn we sterk gehouden aan wat er voorradig is en plaatselijk door ezels en ‘porters’ aangeleverd kan worden. Meestal heb je vrije keuze tijdens het vers bereide ontbijt, de warme lunches en avondmaaltijden. De maaltijden zijn overwegend vegetarisch waardoor de kans op voedselvergiftiging aanmerkelijk wordt verminderd. We kunnen uit eigen ervaring zeggen dat, gezien de lange traditie van vegetarisch koken in Nepal, de maaltijden zeer smakelijk en afwisselend zijn.

Het wordt tijdens de gehele reis in Nepal sterk afgeraden om ongekookt eten te nuttigen. Voorbeelden hiervan zijn: ijs(blokjes), milkshakes, de zogenaamde lassi’s en verse salades. Het eten van vlees en vis kan ook een risico vormen. Overleg vooraf s.v.p even met de leiding voordat je hierin een keuze maakt.

Tip: Neem noten en gedroogde vruchten mee tijdens het wandelen!

 

Top

Nachtrust

Heb je lekker geslapen? Heb je lekker ‘gelegen’?

Het is natuurlijk voor iedereen verschillend, maar we horen van de meeste reisgenoten dat ze door de fysieke inspanningen en de enorme rust die van de Himalaya uitgaat prima slapen in de bergen. Onze ervaring is echter ook dat sommige mensen door de totaal andere omstandigheden de eerste nachten juist minder goed slapen dan normaal en er niet aan gewend zijn om al vroeg te gaan slapen (en al weer vroeg op te staan). 

Tip: Neem oordopjes mee als je snel wakker wordt door andere omgevingsgeluiden dan je gewend bent.

Top

Bagage

In Kathmandu en/of Pokhara kun je een deel van je bagage achterlaten voordat je aan de trekking of wandeling in de vallei begint. Maximaal 10 kg kun je laten dragen door je sherpa/porter. Weeg thuis s.v.p je bagage voor tijdens de wandeling zodat je weet om welke spullen het gaat om aan het maximale gewicht van 10 kg te komen. Tegenwoordig hebben de meeste hotelrecepties daar ook wel een weegschaal voor.

 

Top

Reisschema’s Top of the World

Met onze voorbeeldprogramma’s proberen we je een idee te geven van hoe je reis er ongeveer uit komt te zien en wat we gaan doen. Afhankelijk van de (weers)omstandigheden kunnen onderdelen wijzigen. We hebben voor zover mogelijk altijd een verrassing in het programma; je hebt de garantie dat onze reis uniek is. 

Top

Verzekeringen

Verzekeringen

Het is van belang om goed verzekerd op reis te gaan en dit is je eigen verantwoordelijkheid! We geven je hieronder tips waar je rekening mee dient te houden voordat je op reis gaat.

Verzekeringen:

 • Reisverzekering met werelddekking en als je een trektocht, safari maakt dient die meeverzekerd te zijn
 • Zorg/ziektekostenverzekering; bekijk of deze voldoende dekking biedt voor je reis, zo niet gebruik dan de optie bij je reisverzekering om medische kosten mee te verzekeren
 • Annuleringsverzekering; check of je totale reissom dus incl. je vliegticket gedekt zijn bij annulering. Overweeg eventueel om een aparte annuleringsverzekering af te sluiten voor je vliegticket. In de meeste gevallen is dit een standaardoptie waarvoor je bij het boeken van je vliegticket kunt kiezen.

Tip: Maak een overzicht waarin je de naam van de verzekering, het polisnummer en het in geval van nood, 24 uur bereikbaar, telefoonnummer is genoteerd

Top

Ben je al verzekerd?

Check goed of jouw huidige ziektekosten/zorgverzekering en (doorlopende) reisverzekering geldig is in de landen die je gaat bezoeken en ook alle activiteiten in het programma dekt, zoals het wandelen in de bergen. Veel (doorlopende) reisverzekeringen sluiten activiteiten als bergwandelingen of trekkingen en safari’s namelijk uit.

Kijk ook na of je voldoende ruim verzekerd bent: zelfs in een ‘goedkoop’ land kun je in een duur ziekenhuis terecht komen. Dit is zelfs wenselijk mocht je medische hulp nodig hebben!

Tip: Soms kan het voordeliger en praktischer zijn om een losse verzekering af te sluiten specifiek voor je reis naar Nepal, Tibet, Bhutan of India.

 

Top

Vlucht

Overstappen in Doha

Vlieg je met Qatar Airways? Dan stap je over op het vliegveld van Doha.

Deze luchthaven is van alle gemakken voorzien en biedt volop mogelijkheden om te ontspannen terwijl je wacht op je aansluitende vlucht. Als je een lange overstaptijd hebt, dan kun je in de stad overnachten. Voor het Airport Hotel hoef je niet eens de passagiersterminal te verlaten en je kunt een kamer reserveren vanaf 3 uur per transit.

Loop naar de receptie om een kamer te reserveren of stuur voorafgaande aan je vlucht een email naar reservation@hiahotel.com om een ​​reservering te maken. Er is een keuze uit o.a. standaard kamers en ‘de-luxe’. In het wellness centrum kun je een ontspannen massage boeken of of een verfrissende duik nemen in het zwembad. Volg na aankomst eenvoudigweg de borden naar het Airport Hotel.

Voor informatie en boekingen > www.dohahamadairport.com

Top

Met de taxi naar de luchthaven?

Schiphol Amsterdam, de internationale luchthaven van Brussel en Düssseldorf zijn goed bereikbaar met het openbaar vervoer. We adviseren je om altijd extra tijd te nemen voor je reis naar de luchthaven zodat je niet hoeft te haasten en ontspannen het vliegtuig kunt instappen!
 
Zijn de aansluitingen vanaf jouw adres niet optimaal, dan is het ook te overwegen om een Airport Taxi te boeken. Informeer bij de taxicentrale in jouw woonplaats naar een speciaal tarief zodat je een goede inschatting kan maken van de kosten.
 
Top

Vliegticket

De meeste reizen die we organiseren starten in Kathmandu. Soms vindt de start van je reis plaats in New Delhi, Calcutta of Bagdogra (India), Lhasa (Tibet) of Paro (Bhutan). Je kunt het vliegticket via ons boeken bij de betreffende luchtvaartmaatschappij of zelf regelen.

Wij adviseren altijd om te reizen op 1 vliegticket, zodat je jouw bagage in Brussel, Düsseldorf, Rotterdam of Amsterdam meteen kunt laten ‘doorlabelen’ naar je eindbestemming. Overstappen in Doha, Abu Dhabi, Dubai, Muscat, Sjarjah en Bahrein gaat doorgaans probleemloos.

Zelf boeken van de retourvlucht Kathmandu:
Skyscanner.nl is een handige zoekmachine (geen boekingskantoor!) waarmee je o.a. handmatig de maximale reisduur kunt instellen en zelfs periodiek een ‘prijs waarschuwing’ kunt laten sturen naar je email adres, zodat je kunt bijhouden of de prijs omhoog gaat of omlaag. Klik daarvoor op ‘prijsalarm’, linksboven in het scherm en geef je email adres door.

Het is zinvol om meerdere sites te checken om vliegprijzen met elkaar te vergelijken! Voor betaalbare vliegtickets naar Kathmandu vanaf Amsterdam, Rotterdam, Brussel of Düsseldorf, kun je bijvoorbeeld de volgende boekingskantoren gebruiken:

www.kilroyworld.nl > administratie- en boekingskosten zijn inclusief
www.airstop.be > extra dossierkosten tot € 12
www.vliegtickets.nl > extra administratie- en boekingskosten van € 29,50
www.vliegtickets.be > extra administratie- en boekingskosten van € 27,50 en voor telefonische reserveringen € 35

Boeken bij een reisbureau ‘om de hoek’ of telefonisch kan natuurlijk ook. Wij bevelen aan om ALTIJD te boeken bij een kantoor dat gevestigd is in het land waar je woont, zodat je bij problemen kunt reclameren.Het nadeel van veel online boekingskantoren is een beperkte bereikbaarheid. Soms is er geen telefoonnummer beschikbaar en kun je alleen via een online formulier een vraag of wijziging insturen.

Top

Via Delhi Airport naar je eindbestemming?

Zorg er bij vertrek voor dat je bagage – voor zover mogelijk – rechtstreeks wordt doorgestuurd naar je eindbestemming. Na aankomst op de luchthaven van New Delhi voor je tussenstop ga je NIET door de douane, maar naar de TRANSIT BALIE. Als je op de luchthaven blijft, dan heb je uiteraard geen visum nodig. Als je in Delhi overnacht, dan kan dit met een transitvisum dat voor vertrek moet worden geregeld.

Je kunt ook een kamer boeken in het Holiday Inn Express, dat zich op de luchthaven binnen het gedeelte voor transit-reizigers bevindt (geen visum nodig). Een kamer boeken kan ook voor slechts een paar uur, ideaal om even uit te kunnen rusten.

Transit Hotel, INTERNATIONAL WING:
Passagiers die vanuit een internationale bestemming komen (bijvoorbeeld Amsterdam, Brussel, Düsseldorf) en via Delhi naar de volgende internationale bestemming reizen (bijvoorbeeld Kathmandu of Paro) hebben geen visum voor India nodig. Voor toegang tot de internationale vleugel van het transit hotel is een geldige instapkaart (boarding pass) voldoende.

Transit Hotel, DOMESTIC WING:
Passagiers die vanuit een internationale bestemming (bijvoorbeeld Amsterdam, Brussel, Düsseldorf) of een binnenlandse bestemming (bijvoorbeeld Bagdogra of Guwahati) arriveren op de luchthaven en vervolgens via TERMINAL 3 overstappen voor hun verdere vlucht, kunnen gebruik maken van de DOMESTIC WING van het transit hotel.

Voor informatie en om te boeken > holidayinnexpress/new-delhi. reservation@hiexdelhiairport.com
+91-011-45252000

TIP: Reserveer per mail en geef daarbij alle vluchttijden en nummers door zodat je zeker bent dat je slaapplek zich in de juiste terminal bevindt!

Een andere mogelijkheid is het verblijf in 1 van de prima lounges op Indira Gandhi National Airport of het huren van een slaapcabine > www.plaza-network.com.

Top

Voorbereiding vertrek

Boeken over Nepal, Tibet, Bhutan, Darjeeling & Sikkim

Er zijn vele boeken en reisverhalen geschreven over Nepal, Tibet, Bhutan, Darjeeling & Sikkim.

Een aantal boeken kunnen we aanbevelen om alvast in de stemming te komen:

 • Hubert Bastiaens, Stoepa’s en manistenen – de kleurrijke wereld van het Tibetaans boeddhisme (2017)
 • Howard Cutler & de Dalai Lama, De kunst van het geluk (1998)
 • Jeff Greenwald, de Perfecte Boeddha (1990)
 • Peter Matthiessen, De Sneeuwluipaard (1978)
 • Robert M. Pirsig, Zen en de kunst van het motoronderhoud (1974)
 • Heinrich Harrer, 7 years in Tibet (1952)

 

Stoepa’s en manistenen, de kleurrijke wereld van het Tibetaans boeddhisme

Deze praktische gids, geschreven door Hubert Bastiaens, is voor iedereen die geïnteresseerd is in de wonderlijke wereld van het Tibetaans boeddhisme. Het boek begint met de boeddhistische leer, inclusief het leven van de Boeddha en de verschillende boeddhistische stromingen. Daarna volgt het grootste deel met een overzicht van de belangrijkste boeddhistische elementen, zoals stoepa’s, gebedsvlaggen en manistenen. Tenslotte worden als extraatje drie belangrijke boeddhistische pelgrimsoorden beschreven, die alle zeer de moeite van het bezoeken waard zijn.

Het boek is handig om mee te nemen op reis, om onderweg de verschillende boeddhistische elementen te herkennen en te duiden en om in de tempels de verschillende boeddha’s met elkaar te vergelijken. Het boek is bestemd voor iedereen die geïnteresseerd is in het Tibetaans boeddhisme en naar landen in en rond de Himalaya, zoals Tibet, Nepal en Bhutan wil reizen.

 

Nepal – Reisboek TE GAST IN

De pocketboekjes van TE GAST IN zijn primair bedoeld om je als reiziger een goede reisvoorbereiding te bieden. In elke uitgave komen verschillende auteurs aan het woord die het land van binnenuit kennen en met passie en betrokkenheid over ‘hun’ land schrijven. Met hun bijdragen bieden ze unieke inkijkjes in het alledaagse leven van bewoners in verre landen. Bovendien bevat elke uitgave nuttige reistips. Een aanrader voor iedereen die van plan is om te reizen naar ‘het dak van de wereld’.

In de Nepal uitgave gaat een zestal auteurs op zoek naar wat er in het land speelt. Ze ontdekken een land dat volop in beweging is. De strategische positie van Nepal, dat ingeklemd ligt tussen twee grootmachten die volop in beweging zijn, biedt volop mogelijkheden voor economische ontwikkeling. Nu het politieke klimaat wat tot rust is gekomen weten steeds meer toeristen de jonge republiek te vinden.

Nepal is economisch arm, maar rijk aan tradities, cultureel erfgoed en natuurlijke schoonheid. Wie van zuid naar noord reist, doorkruist bijna alle bestaande subtropische en alpiene landschappen en ontdekt een ongeëvenaarde culturele diversiteit. Geen land kent zoveel feesten en festivals als Nepal, en in de Kathmandu-vallei alleen al zijn er zo’n drieduizend monumenten.

 

Bhutan – Reisboek TE GAST IN

Bhutan is in meerdere opzichten een bijzondere reisbestemming. Met de visie van Bruto Nationaal Geluk profileert het land zich al jaren met duurzame ontwikkeling. Door van elke bezoeker een verplichte dagelijkse reissom te eisen, lukt het de overheid de toeristenstroom in de hand te houden. Niet voor niets dat Bhutan wel The last Shangri La wordt genoemd.

Bestellen > www.tegastin.nl

 

Eendaagse Cursus ‘De schittering van het boeddhisme in de Himalaya’

Wie door landen als Tibet, Nepal, Bhutan of Noord-India reist, komt er vanzelf mee in aanraking: vriendelijk glimlachende boeddha beelden, naar de hemel reikende stoepa’s, op rotsen geschilderde of in stenen gegraveerde mantra’s en schitterende kloosters en tempels. De boeddhistische religie en cultuur in de Himalaya is overweldigend mooi in zijn uitingen en bijzonder rijk aan rituelen en symbolen.

In deze eendaagse cursus gaan we in op de betekenis en symboliek van wat we in het landschap en in en om kloosters en tempels aan boeddhistische elementen tegenkomen. Tevens worden enkele grondbeginselen van het boeddhisme behandeld, evenals de voornaamste godheden uit het Tibetaans boeddhistische pantheon.
De deelnemers aan de cursus krijgen een reader in handzaam formaat die zo in de koffer of rugzak meegenomen kan worden.

De cursus vindt onder meer plaats in het Tibetaans boeddhistische Maitreya Instituut in Loenen op de Veluwe, waar we ook de gompa, een echte boeddhistische kloostertempel, zullen bezichtigen. De dag wordt verzorgd door Hubert Bastiaens en is bestemd voor iedereen die naar Tibet, Nepal, Bhutan of Noord-India wil gaan of gewoon meer wil weten over de religie en cultuur van die landen. Door de prachtige beelden die worden vertoond krijgt de cursist het gevoel al in de Himalaya te zijn en van alles te beleven. Wees welkom en ervaar alvast een heerlijk voorproefje van uw reis door de Tibetaans boeddhistische Himalaya.

Informatie & Aanmelding > thomas@topoftheworld.n

Top

Entry Procedure Nepal

Nepal is nog altijd een hele makkelijke bestemming om te bezoeken. Een aantal vaccinaties wordt aanbevolen, maar deze zijn niet verplicht. Het Nepal Visum is eenvoudig te verkrijgen bij aankomst op Kathmandu Airport, maar vooraf – op afspraak – ook makkelijk af te halen in Amsterdam of Brussel.

Nepal stappenplan van vertrek tot aankomst in Kathmandu:

 1. Check reisadvies. De volgende link geeft je veel informatie > nederlandwereldwijd.nl/reisadvies.
 2. Boek je vliegticket. Airlines bieden vaak gunstigere voorwaarden als je rechtstreeks bij hen boekt. Er worden vluchten naar Kathmandu uitgevoerd door o.a. Qatar Airways via Doha, Turkish Airlines via Istanbul, Emirates/flydubai en KLM/flydubai via Dubai, Etihad Airways via Abu Dhabi en Air India via Delhi.
 3. Annuleringsverzekering. Zorg bij boeking voor een annuleringsverzekering die dekking biedt als je bijvoorbeeld vanwege ziekte, het overlijden van een naaste of onvrijwillige werkloosheid de reis in Nepal niet kunt maken.
 4. OPTIE A: Visum bij aankomst in Kathmandu. Vraag binnen 2 weken voor aankomst in Kathmandu online een visa ‘on arrival’ aan en maak een print van de bevestiging op A4 > nepal.im. Entry Point is Tribhuvan International Airport (TIA). Na aankomst op Kathmandu Airport gaat je eerst naar het loket van de Nepal Rastra Bank om te betalen (kan in euro’s) en pas daarna ga je naar de ‘Without Visa’ balie. 
 5. OPTIE B: Visum voor vertrek naar Kathmandu. Een andere mogelijkheid is om je visum voor vertrek te regelen bij het consulaat in Amsterdam of de ambassade in Brussel. Bij het online regelen van de afspraak vul je het 1e hotel van verblijf in: Potala Guest House Thamel, District: Kathmandu, Municipality/Village/City: Kathmandu Metropolitan, Ward Number: 17, Area/Town/Village: Thamel, Street Name: J.P. Road Chhetrapati. Je paspoort dient bij terugkeer in Nederland of België nog tenminste 6 maanden geldig te zijn. Afspraak maken bij het consulaat in Amsterdam of als e-visum (visum direct klaar, € 20,- toeslag aan handlingkosten)? > nepal.nl. Afspraak maken op de ambassade in Brussel (1 werkdag om visum te regelen)? > be.nepal.
 6. Zorg- en Reisverzekering Verplicht. Neem voor vertrek contact op met je huidige ziektekostenverzekering om na te gaan of je een passende verzekering hebt voor je reis in het buitenland. Kies daarnaast ALTIJD voor Aanvullende Reisverzekering. Neem op reis altijd een print mee van je polis(sen).
 7. Is er iets gewijzigd? Check tijdig de laatste vluchttijden en voorwaarden van je airline om op Schiphol te kunnen vertrekken naar Kathmandu. Online inchecken en het printen van je boarding pass betekent dat je op Schiphol sneller wordt geholpen en kunt aansluiten in de rij ‘bagage drop-off’ van je airline!
 8. Map met reisbescheiden. Print alle formulieren en presenteer dit in een overzichtelijke A4-map bij het inchecken voor de vlucht naar Kathmandu zodat de medewerker op de luchthaven meteen ziet dat je alles op orde hebt: e-ticket, print van je verzekeringspasje en/of polis, etcetera.
 9. Op Schiphol. Zorg dat je ruim op tijd aanwezig bent op Schiphol voor vertrek.

Stappenplan van vertrek in Kathmandu tot aankomst op Schiphol:

 1. Voor vertrek naar huis. Check altijd tijdig de laatste vluchttijden op Kathmandu Airport voor vertrek naar huis. Veel mensen vinden het prettig om vooraf online in te checken, maar dit is niet verplicht. In Kathmandu is er meestal GEEN aparte rij voor mensen die reeds online hebben ingecheckt.
 2. Kathmandu Airport. Nadat je de douane bent doorgegaan, kun je rechts de trap oplopen naar het ‘Airport Restaurant’. In dit restaurant kun je wat eten, maar het is ook mogelijk om je te beperken tot een kopje thee. De toiletten zijn schoon en het is er rustig; onze favoriete plek om nog wat tijd door te brengen voor vertrek van de vlucht > klik hier voor alle informatie.

Goed om te weten
Door het magnifieke berglandschap en de rijke cultuur is ‘social distancing’ in Nepal al eeuwenlang de standaard. Het past niet in de gebruiken om de ander aan te raken; het lichaam wordt immers gezien als ‘heilig’. Daarnaast is het een gegeven dat mensen in Nepal ‘community based’ leven en werken. Ook de afwezigheid van massatoerisme is voor Nepal een groot voordeel. Alle activiteiten die we in Nepal organiseren vinden plaats in de buitenlucht.

We organiseren sinds 2008 exclusieve privé reizen en unieke groepsreizen. Voor mogelijkheden en thema’s > topoftheworld.nl/reizen. Aansluiten bij een kleine groep? Geen toeslag bij Top of the World Reizen voor ‘alleenreizenden’. Voor mogelijkheden > topoftheworld.nl/groepsreizen.

Inkomsten voor de bevolking:
Het maken van een reis in Nepal betekent inkomsten voor de bevolking die voor een deel afhankelijk is van kleinschalig toerisme. Betaalde reisgelden worden door STO Garant volledig in waarborg gehouden tot de reis volgens afspraak is uitgevoerd.

Vaccinaties:
De volgende vaccinaties zijn niet verplicht, maar worden wel aanbevolen door de GGD voor een reis in Nepal: DTP, Hepatitis A en Buiktyfus > klik hier.

Bronnen:
nepal.nl
ccmc.gov.np
immigration.gov.np
caanepal.gov.np
welcomenepal.com
nederlandwereldwijd.nl
International Air Transport Association (IATA)

Disclaimer:
Ondanks de constante zorg en aandacht die wij besteden aan de op onze website gepubliceerde informatie, is het mogelijk dat deze onvolledig of onjuist is. De informatie is namelijk voortdurend onderhevig aan wijzigingen waar we zelf geen invloed op hebben. Top of the World Reizen, de eigenaar van deze website, is niet verantwoordelijk voor de inhoud van websites waarnaar wordt verwezen. Top of the World Reizen is niet aansprakelijkheid voor eventuele schade die voortvloeit uit of in enig opzicht verband houdt met het gebruik van informatie op onze website. Graag je begrip hiervoor.

Laatste versie: 29 februari 2024

Top

Veilig op reis!

Stuur jezelf een mail (kleurenscan) met daarin alle nummers van je reispas/paspoort, vliegtickets, verzekeringen en alle belangrijke telefoonnummers in geval van nood. Print of kopieer hiervan ook 2 complete sets om mee te nemen, 1 voor jezelf en 1 voor de reisbegeleider ter plaatse. Als je zonder reisbegeleiding reist, bewaar de 2e set dan op een andere plek in je bagage. Zo kun je altijd bij je gegevens als het onverhoopt nodig mocht zijn!

 

Top

Back-Up Formulier reizigers

Het back-up formulier bevat o.a. aanvullende informatie over je verzekeringen en bereikbaarheid bij noodgevallen:

 • Achternaam uit je paspoort/reispas
 • Eerste voornaam uit je paspoort/reispas (je voornaam voluit svp) en de overige voorletters uit je paspoort/reispas
 • Nummer van je paspoort/reispas en geldigheid/vervaldatum
 • Nationaliteit en geboortedatum
 • Naam van je ziektekosten/zorgverzekering en het polisnummer
 • Alarmnummer ziektekostenverzekering (24 uur bereikbaar/buitenland)
 • Naam van je aanvullende reisverzekering en polisnummer
 • Alarmnummer reisverzekering (24 uur bereikbaar/buitenland)
 • Je aankomst; vluchtnummer, datum en tijd
 • Je vertrek; vluchtnummer, datum en tijd
 • Met wie kan in geval van nood contact worden opgenomen? Voor- en Achternaam, Mailadres, Telefoonnummer(s)

Vraag het formulier aan bij info@topoftheworld.nl en stuur het – na je boeking – per mail terug aan Top of The World Reizen.

Let erop dat je paspoort (Nederland) of reispas (België) bij vertrek uit Nepal, Tibet of Bhutan nog tenminste 6 maanden geldig moet zijn. Bij voorbaat dank!

BELANGRIJK:
Maak 3 kopieën van dit formulier en neem deze – met een kopie van je paspoort/reispas en van je vluchtgegevens – mee naar Kathmandu: 1 voor in je koffer/rugzak, 1 voor in je handbagage en 1 voor je gids. Uiteraard neem je voor jezelf naast het back-up formulier ook de volgende zaken mee: E-ticket met vluchtgegevens, pasjes/polisbladen van je verzekeringen, inclusief telefoonnummers voor noodgevallen (24 uur bereikbaar!)

Let op: 
Je bent er zelf voor verantwoordelijk dat je verzekeringen perfect aansluiten bij jouw reisprogramma (o.a. werelddekking). Het maakt immers een verschil of je tijdens je reis met name in een klooster verblijft en/of juist een trekking maakt tot boven 5000 meter. Indien je het back-up formulier en/of  je verzekeringspapieren in Kathmandu niet kunt tonen, is het helaas niet mogelijk om aan de trekking deel te nemen (zie tevens reisvoorwaarden).

 

Top

Wat mee te nemen op reis?

‘De meeste stress voordat je op reis gaat, komt door de vraag: wat neem ik mee? Of beter gezegd: wat laat ik thuis? Want de angst dat je straks zult missen wat je nodig hebt, is dan nog groter dan de angst dat je, eenmaal op reis, te veel bij je hebt.’ Jan Roelofs, De Padwerk Reisgids 

 De belangrijkste benodigdheden om mee op reis te nemen zijn:

 • Zaklamp die je op je voorhoofd kunt zetten, zodat je bijvoorbeeld op je kamer je handen vrij hebt om in het donker je spullen te vinden
 • Een warme jas, handschoenen, muts e.d
 • Een warme slaapzak, geschikt trekkingen en voor temperaturen onder de nul graden (tot min 5 voor tenminste 1 dag).
 • Sneldrogende handdoek, vochtige wegwerp washandjes , zwemkleding, (onder)kleding en een dunne regenjas
 • Slippers (ook voor in de douche), Teva’s, …
 • Een zeer goede zonnebril ter bescherming van je ogen
 • Zonnebrandcrème van minimaal factor 30
 • Stevige, goed ingelopen wandelschoenen (bij voorkeur code B)
 • Wandelsokken
 • Zogenaamde ‘gaiters’ om over je wandelschoenen te doen bij sneeuw
 • Wandelstokken zijn verplicht, speciaal voor de afdalingen
 • Tabletten of druppeltjes om helder water te kunnen desinfecteren en vitamine/-bruistabletten om de smaak te veraangenamen.Dit is alleen nodig als we geen Safe Drinking Station tegenkomen; in Nepal kun je nergens uit de kraan drinken dus ook niet tijdens het poetsen van je tanden!
 • Een bidon/veldfles/thermosfles voor je gezuiverde water.
 • Persoonlijke medicatie voor de hele reis en eventueel een medisch paspoort, verkrijgbaar bij je eigen apotheek.
 • EHBO-Kit en een complete set medicijnen voor eigen gebruik, zoals ORS, paracetamol, strepsils/trachitol, (blaren)pleisters, medicijnen/antibiotica bij buikgriep, infectie aan de longwegen, azaron, spierzalf etc.
 • Desinfecterende handgel voor onderweg en na toiletbezoek
 • Andere benodigdheden, zoals een stofkapje, wereldstekker, etc.
 • Goede ‘dagrugzak’ voor jezelf met daarin tijdens de trekking: o.a. een zaklantaarn, voldoende water, warme jas, zonnebril, fleece-trui/vest, zonnebrandcrème.
 • Lange wandelingen kunnen intensief zijn; sommige reisgenoten bevelen een wandelbroekje of vochtregulerend ondergoed aan voor onder de kleding.
 • Geldig reisdocument, verzekeringspapieren, vaccinatieboekje, bankpas/creditcard (+ extra kopie van alles voor in je eigen bagage)
 • Eventueel een dag-, lof- of schetsboek

Tip: Je kunt je spullen ook in Nepal kopen! In Kathmandu is alles vele malen voordeliger, hoewel de kwaliteit vaak minder is dan in België en Nederland. Een uitzondering hierop zijn je wandelschoenen; neem altijd goed ingelopen wandelschoenen mee.

Top

Via Delhi Airport naar je eindbestemming?

Zorg er bij vertrek voor dat je bagage – voor zover mogelijk – rechtstreeks wordt doorgestuurd naar je eindbestemming. Na aankomst op de luchthaven van New Delhi voor je tussenstop ga je NIET door de douane, maar naar de TRANSIT BALIE. Als je op de luchthaven blijft, dan heb je uiteraard geen visum nodig. Als je in Delhi overnacht, dan kan dit met een transitvisum dat voor vertrek moet worden geregeld.

Je kunt ook een kamer boeken in het Holiday Inn Express, dat zich op de luchthaven binnen het gedeelte voor transit-reizigers bevindt (geen visum nodig). Een kamer boeken kan ook voor slechts een paar uur, ideaal om even uit te kunnen rusten.

Transit Hotel, INTERNATIONAL WING:
Passagiers die vanuit een internationale bestemming komen (bijvoorbeeld Amsterdam, Brussel, Düsseldorf) en via Delhi naar de volgende internationale bestemming reizen (bijvoorbeeld Kathmandu of Paro) hebben geen visum voor India nodig. Voor toegang tot de internationale vleugel van het transit hotel is een geldige instapkaart (boarding pass) voldoende.

Transit Hotel, DOMESTIC WING:
Passagiers die vanuit een internationale bestemming (bijvoorbeeld Amsterdam, Brussel, Düsseldorf) of een binnenlandse bestemming (bijvoorbeeld Bagdogra of Guwahati) arriveren op de luchthaven en vervolgens via TERMINAL 3 overstappen voor hun verdere vlucht, kunnen gebruik maken van de DOMESTIC WING van het transit hotel.

Voor informatie en om te boeken > holidayinnexpress/new-delhi. reservation@hiexdelhiairport.com
+91-011-45252000

TIP: Reserveer per mail en geef daarbij alle vluchttijden en nummers door zodat je zeker bent dat je slaapplek zich in de juiste terminal bevindt!

Een andere mogelijkheid is het verblijf in 1 van de prima lounges op Indira Gandhi National Airport of het huren van een slaapcabine > www.plaza-network.com.

Top