Mustang: de Nepal trekking door ‘Klein-Tibet’,24 dagen

Het echte Nepal

Je evenaart - of overtreft volgens reizigers die beide bestemmingen hebben kunnen vergelijken - de beleving van Tibet tijdens de lodge trektocht door Mustang.

Mustang is een nog authentiek gebied in Nepal met een eigen koninkrijk, dat ook wel 'Klein-Tibet' wordt genoemd. De wandeling voert door de diepste ‘canyon’ (‘bergkloof’) ter wereld, de heilige Kali Gandaki vallei. Rechts de Annapurna I en links de Dhaulagiri, 2 bergreuzen die hoger zijn dan 8.000 meter. En jij loopt daar met onze topgids en drager(s) tussen in!

Qua klimaat is Mustang vergelijkbaar met Tibet en daarom ook in juli en augustus goed te bezoeken.

 

Groepsreis of privéreis op maat?

Maak een privéreis of sluit aan bij een kleine groep (max. 9)

Aansluiten bij een groepsreis?

Genoemde reissom is p.p. bij deelname aan de groepsreis. Fijn om te weten: er is geen toeslag voor 'alleenreizenden'.

Vraag info aan voor deze groepsreis

Vraag info aan via het formulier. Nog geen keuze gemaakt? Bekijk alle groepsreizen met vertrekdata.

Liever een privéreis op maat?

Het programma kan helemaal op maat worden samengesteld. Vraag ons naar de extra comfort mogelijkheden en/of speciale budgetopties.

Belangstelling voor een reis op maat? Ga naar 'Start hier je reis', stel je reisprogramma samen en vraag vrijblijvende je reis aan.

Beste tijd van het jaar

JAN
FEB
MRT
APR
MEI
JUN
JUL
AUG
SEPT
OKT
NOV
DEC
 • +
v.a. € 2358
Per persoon
Lees Reiservaringen

Nepal Reis: Mustang, de Tocht door 'Klein-Tibet'

Reisduur: 24 dagen (22 dagen/21 nachten in Nepal)

Mustang, de Tocht naar 'Klein-Tibet', is een schitterende reis met een Himalaya trektocht door de heilige Kali Gandaki. De trektocht zit boordevol cultuur en inclusief bezoek aan het heilige Muktinath en het middeleeuwse Kagbeni. In Tatopani volgt een verfrissend, warm bad in de 'natural hotspring' om vervolgens de trekking met soepele spieren te hervatten. Na terugkeer in Pokhara geniet je van het ontspannen sfeertje aan het idyllische Fewa meer. Via de heilige Trisuli reis je weer terug naar het kleurrijke Kathmandu.

Goed om te weten:
Binnenlandse vluchten van/naar Pokhara/Jomsom kunnen bij dichte bewolking uitgesteld of vervangen worden door alternatief vervoer; jeep, bus of helikopter (extra kosten). Elke Mustang trekking doet daarom een beroep op de flexibiliteit. 

In Mustang valt er in juli en augustus doorgaans weinig regen, in tegenstelling tot in de rest van Nepal in de zomerperiode. 

Omdat je tijdens de Mustang trekking in het gezelschap bent van een gecertificeerde gids en een porter om de bagage te dragen, spreken we in het volgende programma in het meervoud, dus over 'jullie'. 

Mustang Kali Gandaki & Poon Hill (Lower Mustang) 

Het reisprogramma is als volgt:

 1. Vertrek. Vlucht met Qatar Airways, Emirates, Etihad Airways, KLM of een andere airline naar Kathmandu, de hoofdstad van Nepal. Keuze om te vertrekken vanaf Schiphol Amsterdam, Rotterdam The Hague Airport, Brussel International, Düsseldorf Airport of een andere luchthaven. Schiphol Amsterdam is vaak de beste optie door de vele mogelijkheden en gunstige prijzen!
 2. Aankomst op de luchthaven van Kathmandu, Tribhuvan Airport (1.325 meter hoogte). Welkom! Onze mensen halen je/jullie persoonlijk op van de luchthaven en brengen je/jullie met de taxi naar een prima hotel met goede voorzieningen in een rustig deel van Thamel. Afhankelijk van je/jullie aankomsttijd is er later op de dag gelegenheid om door de straatjes van Thamel (de toeristische wijk) & Mandala Street te wandelen en te genieten van het kleurige straatleven en de honderden prachtige winkeltjes. Er kunnen hier meteen wat praktische zaken worden geregeld, zoals het veilig wisselen van geld en/of een geldopname bij een pinautomaat. Bij de pinautomaat van Standard Chartered en Nabil Bank kan ineens respectievelijk NPR 25.000 en NPR 35.000 worden opgenomen. Overnachting in Potala Guesthouse, Kathmandu. Er kan ook voor worden gekozen om met een toeslag te overnachten in Hotel Shanker. Dit luxe ‘heritage hotel’ is gevestigd in een Rana paleis uit de 19e eeuw, op loopafstand van de populaire plaatsen Thamel en Durbar Marg, de toeristische centra van Kathmandu. Het was de koninklijke residentie van de heersers van Nepal van 1894 tot 1964. De gevel is intact gehouden, maar de interieurs zijn opnieuw ontworpen om reizigers het comfort te bieden dat je van een hotel van wereldklasse mag verwachten.
 3. Old Kathmandu. Na een prima ontbijt wandelen jullie met onze gecertificeerde gids (voertaal: Engels) de heuvel op naar het beroemde Swayambhunath, de ‘apen tempel’, die op de werelderfgoedlijst staat van Unesco. Dit is de perfecte start van iedere Nepal reis omdat jullie zo al wandelend de tijd hebben om te acclimatiseren en ‘te landen’. Nadat jullie de 365 traptreden omhoog zijn gelopen, hebben jullie een prachtig uitzicht over Kathmandu en zien jullie de adelaars boven de beroemde goudkleurige ‘stupa’ vliegen. ‘s Middags wandelen jullie in een rustig tempo met de gids over de heilige Bishnumati rivier naar ‘Old Kathmandu’ om de sfeer van het oude koninkrijk te ervaren bij de Ason Tole Bazaar en de beroemde Annapurna Tempel. Jullie kunnen je ook laten brengen door een riksja! Eventueel is er nog wat tijd om jezelf in Thamel te trakteren op een ayurvedische massage of een ‘Tibetan Singing Bowl Session’. Vraag onze gids om de route naar Green Organic Café en OR2K voor een goede en betaalbare maaltijd! Tweede overnachting in Potala Guesthouse of Shanker Hotel, oase's van rust in Kathmandu. (B)
 4. Naar Pokhara. Indrukwekkende rit van ca. 6 uur langs de heilige Trisuli rivier naar Pokhara, dat beroemd is door de prachtige ligging aan het Fewa meer en het uitzicht op de 'snow capped mountains' (binnenlandse vlucht mogelijk van 30 minuten met toeslag). Na aankomst kun je in 1 van de vele winkeltjes eventueel nog wat reisbenodigdheden kopen voor de trektocht, die de volgende dag zal beginnen. Alles wat je nodig hebt voor de trektocht is verkrijgbaar in Pokhara, maar we gaan er wel vanuit dat je goed ingelopen wandelschoenen hebt meegenomen naar Nepal. Je kunt in Pokhara de gezellige straatjes verkennen in de wijk ‘lakeside’ of een korte wandeling langs het meer maken. 's Avonds zal het weinig moeite kosten om een leuk restaurantje te vinden; er is namelijk volop keuze! TIP: Bijna alle reizigers laten wat achter in het hotel voor na de trektocht, zoals een schoon setje kleding en daarnaast alles wat het maximaal aantal kg’s overschrijdt dat je kunt laten dragen door de porter tijdens de trekking. Vraag een bagagelabel (en eventueel weegschaal) bij de receptie en leg meteen apart wat je (eventueel) achterlaat in het hotel voor na de trekking. Overnachting in een rustig, centraal gelegen hotel in 'Lakeside'. Deze wijk ligt direct aan het idyllische Fewa meer. (B)
 5. Start Trektocht. Trekking Dag 1. Tijdens de trekking zijn alle maaltijden inbegrepen. In de middag en avond wordt er een warme, verse maaltijd voor jullie bereid (soep en een hoofdmaaltijd) en jullie kunnen meestal kiezen uit een aantal mogelijkheden. Na het ontbijt volgt een korte transfer naar de luchthaven voor de vroege vlucht van Pokhara (820 meter) naar Jomsom, dat op een hoogte ligt van 2.760 meter. Trekking van ca. 4 uur door de appel wijngaarden naar het middeleeuwse en mysterieuze Kagbeni, dat op een hoogte ligt van 2.804 meter en prachtig gelegen is aan de heilige Kali Gandaki rivier. Het weidse uitzicht op de Kali Gandaki rivier en de machtige vallei is prachtig! Na de lunch bezoek je het eeuwenoude klooster en kan dit prachtige, mysterieuze dorp verder worden verkend. Overnachting in Kagbeni. (B,L,D)
 6. Trekking Dag 2. Vandaag stijgen jullie in ca. 3,5 uur naar het prachtige dorpje Jharkot op 3.550 meter hoogte. Na de lunch maken jullie met onze gids een 'village walk' door het prachtige Jharkot (1 uur) en bezoeken jullie het dorpje Purang (3.500), een extra wandeling van ca. 1,5 uur. Overnachting in guesthouse Jharkot. (B,L,D)
 7. Local Community Dag & Trekking Dag 3. Wandeling van 3,5 uur via het nog zeer authentieke Mustang-dorpje Jhong (3.580 meter) naar het heilige Muktinath op 3.710 meter hoogte. Samen met de gids bezoeken jullie het kloostercomplex dat door hindoes en boeddhisten als zeer heilig wordt beschouwd. Jullie kunnen hier diverse rituelen meemaken en zelf beleven. Voel je uitgenodigd om - in overleg met de gids - jezelf te besprenkelen met het heilige water uit de beroemde 108 opeenvolgende kranen en de unieke sfeer op dit domein te ervaren. Overnachting in guesthouse Muktinath. (B,L,D)
 8. Trekking Dag 4. Een ontspannen wandeling (2 opties) met een prachtig uitzicht op o.a. de indrukwekkende Dhaulagiri en Tukuche Peak. Allereerst via de appelboomgaarden naar Kagbeni en vervolgens langs de oever van de indrukwekkende Kali Gandaki rivier naar Marpha (vanaf Muktinath totaal 6 tot 7 uur lopen), dat op een hoogte ligt van 2.680 meter. Het meer oostelijk gelegen dorpje Lupra (2.972 meter) is ook een prachtige optie. De wandeling van in totaal ca. 3 uur naar Lupra start met een lichte stijging en wordt vervolgd met een daling tot aan de Panda Khola rivier. Lupra is een zeer authentiek gebleven dorpje met prachtige oude huizen. Er kan ook een bezoek worden gebracht aan één van de oudste Bon-Po kloosters in de Annapurna regio. Overnachting in guesthouse Marpha of Lupra. (B,L,D)
 9. Trekking Dag 5. Bij overnachting in Marpha: Na het ontbijt lopen jullie in ca. 2,5 uur naar Tukuche (2.580 meter), dat beroemd is vanwege de beklimming van de Annapurna I door de Franse Expeditie van Werner Herzog in 1950. Vervolgens wandelen jullie in ongeveer 2 uur extra naar het dorpje Larjung op 2.522 meter. Zijn jullie 's morgens wakker geworden in Lupra? Dan trekken jullie in ca. 7 uur naar Marpha. Onderweg komen jullie langs het Dhumba Lake dat op een hoogte ligt van 2.830 meter hoogte, aan de voet van de Mount Nilgiri. Het is een prachtig turquoise-blauw gekleurd meer, dat door boeddhisten als heilig wordt beschouwd. Overnachting in guesthouse Larjung of Marpha. (B,L,D)
 10. Trekking Dag 6. Bij overnachting in Larjung: Pittige wandeldag, voor wie wil, vanuit Larjung naar de Dhaulagiri Icefall op ca. 4.000 meter hoogte voor een prachtig uitzicht op de Dhaulagiri. Vervolgens terug naar Larjung op 2.522 meter en doorwandelen naar Kokhethanti. Als jullie de dag zijn gestart in Marpha lopen jullie in ca. 5 uur naar de kleine nederzetting Kokhethanti (2.545 meter). Dit mooie dorpje is niet meer dan een gehucht te noemen en bevindt zich in de bedding van de Kali Gandaki rivier. Overnachting in guesthouse Kokhethanti. (B,L,D)
 11. Trekking Dag 7. Eerst stijgen naar het Titi Lake (2.670 meter), dat een broedplaats is voor diverse watervogels. Vervolgens geleidelijk afdalen naar het dorpje Ghasa op 1.970 meter, dat bestaat uit slechts 1 lange straat. Uitrusten na een volle dag waarin jullie in totaal ca. 6 uur aan het lopen zijn geweest. Overnachting in guesthouse Ghasa. (B,L,D)
 12. Trekking Dag 8. Een wandeling naar Tatopani in ca. 6 uur, dat bekend is van de ‘natural hotspring’. Uitpuffen en genieten op 1.189 meter hoogte! Overnachting in guesthouse Tatopani. (B,L,D)
 13. Trekking Dag 9. Vandaag weer stijgen naar het charmante gehuchtje Sikha. In 4 uur lopen jullie omhoog naar 2.090 meter. Overnachting in guesthouse Sikha. (B,L,D)
 14. Trekking Dag 10. Fors stijgen in ca. 5 uur naar het dorp Ghorepani, dat bovenop de bergkam is gelegen op 2.987 meter hoogte. Dit is een wat groter dorp met diverse lodges, winkeltjes en zelfs een sportveldje waar de plaatselijke jeugd meestal te vinden is. Als de zon is ondergegaan, kan het in dit dorpje flink waaien en dalen de temperaturen snel. Overnachting in guesthouse Ghorepani. (B,L,D)
 15. Trekking Dag 11. Voor het ontbijt klimmen jullie met onze gids omhoog naar Poon Hill om op 3.190 meter hoogte een schitterende zonsopgang mee te maken met een compleet uitzicht over de Annapurna Himal bergketen. Vervolgens dalen jullie in ca. 6 uur af naar Tirkhedunga, dat op een hoogte ligt van 1.540 meter. Overnachting in guesthouse Tirkhedunga. (B,L,D)
 16. Einde Trektocht. Dag 12. Afdaling van 5 uur via Hille naar het eindpunt van de trekking in Nayapul. Vervolgens reizen jullie in 1,5 uur terug naar Pokhara. Geniet van het ontspannen sfeertje aan het Fewa meer en van een heerlijke douche. Overnachting in prima hotel in de wijk 'Lakeside' van Pokhara. (B)
 17. Genieten van Pokhara & omgeving. Wandel door de gezellige straatjes in de wijk 'lakeside' of maak op eigen gelegenheid een idyllisch boottochtje, eventueel in combinatie met een pittige wandeling omhoog naar de 'World Peace Stupa', die aan de andere kant van het meer ligt. Ook een bezoek aan het Tibetaanse vluchtelingenkamp ‘Tashi Palkhel’ of Sarangkot is leuk om zelf te ondernemen. Lekker uitrusten met een drankje aan het Fewa meer, simpelweg genieten van het bijzondere Pokhara en/of een heerlijke ayurvedische massage kunnen we ook aanbevelen! Tweede overnachting in Pokhara. (B)
 18. Onbekende bestemming. Na de middag volgt de transfer naar 'Shangri-La', een unieke 'onbekende bestemming' aan de voet van de Himalaya. Na aankomst maak je met de gids een prachtige wandeling door het authentiek gebleven dorpje met een eigen etnische gemeenschap. Het uitzicht op de rijstvelden vanaf het viewpoint is schitterend; jullie kijken zo de natuur in en geniet van adembenemende flora & fauna! Het guesthouse (‘homestay’) is een perfect voorbeeld van hoe je met beperkte middelen kunt zorgen voor een paradijselijk verblijf. Het uitzicht zullen jullie waarschijnlijk nooit meer krijgen! Overnachting op de ‘onbekende bestemming’. (B)
 19. Local Community Day. Prachtige 'jungle walk' met lokale gids om volop te genieten van de unieke biodiversiteit in dit gebied. Vanaf de rijstvelden wandelen jullie weer terug naar het guesthouse. Verder kunnen jullie een bezoek brengen aan de plaatselijke school, de prachtige locale tempel en een kleinschalig project. Tweede overnachting op de 'onbekende bestemming'. (B)
 20. Terug naar Kathmandu. Na het afscheid op deze fantastische locatie reizen jullie in ca. 5 uur weer terug naar Kathmandu (vlucht van 30 minuten tevens mogelijk met een toeslag). De weg slingert langs de heilige Trisuli rivier en onderweg is er ruimschoots de tijd om te lunchen op een mooie plek bij de rivier. Aan het einde van de middag kunnen jullie nog wat winkelen in Old Kathmandu of een bezoek brengen aan Thamel. Derde overnachting in Kathmandu. (B)
 21. Ervaar de heiligdommen met de rituele lijkverbranding aan de heilige Bagmati rivier in Pashupatinath, de Shiva-tempel en de ‘heilige mannen’. Onze gids kan jullie alles vertellen over de gebruiken en geschiedenis van dit bijzondere domein, dat voor hindoes 1 van de meest heilige plekken is ter wereld. Van de intensiteit van Pashupatinath gaan jullie vervolgens naar de boeddhistische wijk Bouddha. Hier bevindt zich de beroemde Tibetaanse stupa waar jullie de ‘kora’ (heilige rondgang) lopen terwijl je - met de monniken - de gebedsmolens laat draaien. Transfer naar Bhaktapur. Overnachting in Bhaktapur. (B)
 22. Old Bhaktapur. Vandaag heb je volop tijd om deze wereldberoemde koningsstad te bezichtigen die in 2015 zwaar getroffen werd door de aardbeving. De Nyatapola Tempel, die 5 verdiepingen telt en het paleis met de 55 ramen zijn misschien wel het meest bijzonder! Overnachting in Bhaktapur. (B)
 23. Nog even genieten voor vertrek. Afhankelijk van de vertrektijd van de vlucht is er nog gelegenheid om door de prachtige, eeuwenoude straatjes van Bhaktapur te lopen en te genieten de unieke sfeer en de honderden winkeltjes en ‘vegetable markets’ rondom het Durbar Square. Luieren met een boek op 1 van de vele dakterrassen is ook een optie. Maar natuurlijk doe je vooral waar je zelf nog zin in hebt tijdens de laatste dag in het kleurrijke Nepal. Ca. 3,5 uur voor de terugvlucht word je opgehaald van het hotel en naar de internationale luchthaven van Kathmandu gebracht of vervolg je de reis met 1 of meerdere ‘verlengingen’ van Top of the World Reizen. Kijk naar de mogelijkheden op onze website bij de betreffende reis onder ‘verleng de reis’ of neem vrijblijvend contact op met Holi en Thomas (WhatsApp: 06 4375 1211) om je wensen te bespreken. (B)
 24. Weer thuis. Aankomst op de luchthaven en weer thuis na een onvergetelijke reis vol avontuur en beleving!

B= Breakfast/ontbijt, L = Lunch, D = Dinner/avondmaaltijd inbegrepen

 

Met een toeslag: Upper Mustang trekking:

Heb je ervaring met het wandelen in de bergen en ben je toe aan een meer pittige trektocht? Dan is een Upper Mustang trekking een fantastische mogelijkheid. Je dient dan wel rekening te houden met een extra binnenlandse vlucht en een toeslag op het trekking permit. 

Het programma voor de Upper Mustang trekking is als volgt:

 1. Vertrek. Vlucht met Qatar Airways, Emirates, Etihad Airways, KLM of een andere airline naar Kathmandu, de hoofdstad van Nepal. Keuze om te vertrekken vanaf Schiphol Amsterdam, Rotterdam The Hague Airport, Brussel International, Düsseldorf Airport of een andere luchthaven. Schiphol Amsterdam is vaak de beste optie door de vele mogelijkheden en gunstige prijzen!
 2. Aankomst op de luchthaven van Kathmandu, Tribhuvan Airport (1.325 meter hoogte). Welkom! Onze mensen halen je/jullie persoonlijk op van de luchthaven en brengen je/jullie met de taxi naar prima hotel met goede voorzieningen in een rustig deel van Thamel. Afhankelijk van je/jullie aankomsttijd is er later op de dag gelegenheid om door de straatjes van Thamel (de toeristische wijk) & Mandala Street te wandelen en te genieten van het kleurige straatleven en de honderden prachtige winkeltjes. Er kunnen hier meteen wat praktische zaken worden geregeld, zoals het veilig wisselen van geld en/of een geldopname bij een pinautomaat. Bij de pinautomaat van Standard Chartered en Nabil Bank kan ineens respectievelijk NPR 25.000 en NPR 35.000 worden opgenomen. Overnachting in Potala Guesthouse. Er kan ook voor worden gekozen om met een toeslag te overnachten in Hotel Shanker. Dit luxe ‘heritage hotel’ is gevestigd in een Rana paleis uit de 19e eeuw, op loopafstand van de populaire plaatsen Thamel en Durbar Marg, de toeristische centra van Kathmandu. Het was de koninklijke residentie van de heersers van Nepal van 1894 tot 1964. De gevel is intact gehouden, maar de interieurs zijn opnieuw ontworpen om reizigers het comfort te bieden dat je van een hotel van wereldklasse mag verwachten.
 3. Old Kathmandu. Na een prima ontbijt wandelen jullie met onze gecertificeerde gids (voertaal: Engels) de heuvel op naar het beroemde Swayambhunath, de ‘apen tempel’, die op de werelderfgoedlijst staat van Unesco. Dit is de perfecte start van iedere Nepal reis omdat jullie op die manier al wandelend de tijd hebben om te acclimatiseren en ‘te landen’. Nadat jullie de 365 traptreden omhoog zijn gelopen, hebben jullie een prachtig uitzicht over Kathmandu en zien jullie de adelaars boven de beroemde goudkleurige ‘stupa’ vliegen. ‘s Middags wandelen jullie op je gemak met de gids naar ‘Old Kathmandu’ om de sfeer van het oude koninkrijk te ervaren bij de Ason Tole Bazaar en de beroemde Annapurna Tempel. Jullie kunnen je ook laten brengen door een riksja! Eventueel is er nog wat tijd om jezelf in Thamel te trakteren op een Ayurvedische massage of een ‘Tibetan Singing Bowl Session’. Vraag de gids om de route naar Green Organic Café en OR2K voor een goede en betaalbare maaltijd! Overnachting in Potala Guesthouse of Shanker Hotel, oase's van rust in het hectische Kathmandu. (B)
 4. Naar Pokhara. Rit van ca. 6 uur langs de heilige Trisuli rivier naar Pokhara, dat beroemd is door de prachtige ligging aan het Fewa meer. Na aankomst kan er in 1 van de vele winkeltjes nog wat reisbenodigdheden worden gekocht voor de trektocht, die de volgende dag zal beginnen. Alles wat jullie nodig hebben voor de trektocht is verkrijgbaar in Pokhara, maar we gaan er wel vanuit dat jullie goed ingelopen wandelschoenen hebben meegenomen naar Nepal. Jullie kunnen in Pokhara de gezellige straatjes verkennen in de wijk ‘lakeside’ of een korte wandeling langs het meer maken. 's Avonds zal het weinig moeite kosten om een leuk restaurantje te vinden; er is namelijk volop keuze! TIP: Bijna alle reizigers laten wat achter in het hotel voor na de trektocht, zoals een schoon setje kleding en daarnaast alles wat het maximaal aantal kg’s overschrijdt dat jullie kunnen laten dragen door de porter tijdens de trekking. Vraag een bagagelabel (en eventueel weegschaal) bij de receptie en leg meteen apart wat jullie (eventueel) achter gaan laten in het hotel voor na de trekking. Overnachting in een rustig, centraal gelegen hotel in 'Lakeside'. Deze wijk ligt direct aan het idyllische Fewa meer. (B)
 5. Start Trektocht. Tijdens de trekking zijn alle maaltijden inbegrepen. In de middag en avond wordt er een warme, verse maaltijd voor jullie bereid (soep en een hoofdmaaltijd) en jullie kunnen meestal kiezen uit een aantal mogelijkheden. Na het ontbijt volgt een korte transfer naar de luchthaven voor de vroege vlucht van Pokhara (820 meter) naar Jomsom, dat op een hoogte ligt van 2.760 meter. Trekking van ca. 4 uur door de appel wijngaarden naar het middeleeuwse en mysterieuze Kagbeni, dat op een hoogte ligt van 2.804 meter en prachtig gelegen is aan de heilige Kali Gandaki rivier. Het weidse uitzicht op de Kali Gandaki rivier en de machtige vallei is prachtig! Na de lunch bezoek je het eeuwenoude klooster en kan dit prachtige, mysterieuze dorp verder worden verkend. Overnachting in Kagbeni. (B,L,D)
 6. Trekking Dag 2. Van Kagbeni naar Chele (3.050 meter), ca. 5 uur. De route leidt jullie verder omhoog - langs de oostelijke oever van de Kali Gandaki - tot aan Tangbe. Dit dorpje is een aangenaam doolhof van smalle steegjes, witgekalkte huizen, velden van boekweit, gerst, tarwe en appelboomgaarden. De bergtop van de spectaculaire Nilgiri is een dominante factor tijdens de route van vandaag. Na Tangbe steken jullie de rivier over en verlaten jullie de Kali Gandaki vallei. Het steile rotsachtige pad brengt jullie tot aan Chaile. Vanaf dit punt gaat de cultuur van de Manangi over naar de Tibetaanse cultuur. Overnachting in Chele. (B,L,D)
 7. Trekking Dag 3. Van Chele naar Geling (3.500 meter). De tocht voert jullie door een zeer droog gebied tot boven de boomgrens. De route loopt langs diverse spectaculaire en steile stukken tot jullie weer afdalen naar de gekleurde chorten (Tibetaans voor stupa), prachtig gelegen op een heuvelrug. Na het bereiken van het dorpje Samar lopen jullie met de gids over de bergkam, om vervolgens na een afdaling weer te stijgen tot 3.800 meter hoogte. Het is een pittige wandeldag (ruim 7 uur lopen!) met veel stijgen en dalen over diverse passen tot de aankomst in het dorpje Geling. Overnachting in Geling. (B,L,D)
 8. Trekking Dag 4. Van Geling naar Charang (3.620 meter). Nadat jullie de Nyi La pas hebben bereikt worden de inspanningen ruim beloond met een fantastisch uitzicht op de bergen. Het pad met de rood, blauw en grijs gekleurde rotsen daalt tot aan de stalen brug over de Tangmar Chu rivier. Nadat de rivier is overgestoken, passeren jullie 'nog even' een pas van 3.600 meter voordat de ontspannen afdaling begint naar Charang. De enorme, 5 verdiepingen tellende Dzong (fortklooster) en de rode Gompa met hun grote collectie beelden, thanka’s en de vele afbeeldingen van Boeddha is het bezoek meer dan waard. Wederom een volle dag wandelen. Zeven tot acht uur, zoals altijd is het afhankelijk van jullie wandeltempo waar de gids zoveel als maar mogelijk is bij zal aansluiten. Overnachting in Charang. (B,L,D)
 9. Trekking Dag 5. Van Charang naar Lo Manthang (3.840 meter). Jullie klimmen gestaag omhoog naar het authentieke dorpje Lo-Gekar. Hier bezoeken jullie de gelijknamige Gompa, die zelfs ouder is dan de Samye Gompa in Tibet en tot één van de oudste Gompa’s ter wereld behoort. Daarna vervolgen jullie het stijgende pad tot aan een bergkam. Vanaf dit punt hebben jullie een prachtig uitzicht op het plateau van Lo Manthang en de oude ommuurde stad. Na een dag met ca. 4 uur wandelen lopen jullie het vermaarde Lo Manthang binnen, 1 van de absolute hoogtepunten van de Upper Mustang trekking. Overnachting in Lo Manthang. (B,L,D)
 10. Trekking Dag 6. Een wandeling van ongeveer 2 uur naar Namgyal Gompa, dat gelegen is op een heuvel in een mysterieus landschap. Deze gompa is niet alleen een belangrijk klooster, maar doet ook dienst als plaatselijke rechtbank. Daarna lopen jullie verder naar Tingkhar, het laatste en belangrijkste dorp in het noordwesten van de Lo Manthang vallei, waar ongeveer 40 huizen staan. Geniet tijdens de wandeling van het typisch Tibetaans ogende landschap. Na ca. 4 tot 5 uur wandelen zijn jullie weer terug. Overnachting in Lo Manthang. (B,L,D)
 11. Trekking Dag 7. Van Lo Manthang via Marang La pas op (4.230 meter) in ca. 3 tot 4 uur naar Ghar Gompa (3.950 meter). In dit dorpje kan een heel bijzonder klooster worden bezocht dat er van buiten uitziet als een huis met kleine kamers. In de kapel staat een beeld van Guru Rinpoche, dat uitgevoerd is in messing. Er zijn ook prachtige rotsschilderingen te bewonderen. Jullie vervolgen de route door een schitterende vallei met grillig gevormde rode kliffen! Onderweg komen jullie wellicht de ‘blauwe schapen’ tegen, die in deze regio verblijven. Na een volle dag van ca. 7 uur wandelen arriveren jullie in het dorpje Drakmar (3.820 meter). Overnachting in Drakmar. (B,L,D)
 12. Trekking Dag 8. Van Drakmar via Syangboche naar Sammar (3.660 meter). Onderweg bezoeken jullie de Chunsi Gompa. Om Sammar te bereiken, steken jullie eerst de hoge Nyia La Pas over (4.010 meter) voordat jullie lopend door een groen landschap, met vele beekjes, Syangboche bereiken. Na een lange wandeldag van ca. 7 uur bereiken jullie het leuke dorpje Sammar. Overnachting in Sammar. (B,L,D)
 13. Trekking Dag 9. Via Chhusang (2.962 meter) naar Tetang (3.049 meter). Het uitzicht tijdens de trekking op de, letterlijk door de wind, gebeeldhouwde rotsen is zeer indrukwekkend. De witte bergtoppen van de Annapurna en de Dhaulagiri Himal maken het schouwspel compleet. Tetang ligt als het ware tussen 2 heuvels ‘ingeklemd’, waardoor de dorpelingen beschermd worden tegen de sterke wind die vanuit de Kali Gandaki vallei hun richting in waait. Ongeveer 4 uur wandelen vandaag. Overnachting in Tetang. (B,L,D)
 14. Trekking Dag 10. Van Tetang naar Muktinath (3.710 meter). In plaats van af te dalen naar Jomsom stijgen jullie vandaag naar Muktinath, 1 van de meeste heilige plekken in Nepal. Vanuit Tetang is het ongeveer 6 uur lopen. Overnachting in het legendarische Muktinath. (B,L,D)
 15. Trekking Dag 11 & Local Community Day. Van Muktinath naar Kagbeni. Samen met de gids bezoeken jullie in Muktinath het kloostercomplex dat door hindoes en boeddhisten als zeer heilig wordt beschouwd. Jullie kunnen hier diverse rituelen zelf meemaken en beleven. Voel je uitgenodigd om - in overleg met de gids - jezelf te besprenkelen met het heilige water uit de beroemde 108 opeenvolgende kranen. Vervolgens wandelen jullie via het mooie Mustang-dorpje Jarkoth (3.550 meter) naar Kagbeni waar jullie de eerste dag van deze schitterende trektocht, vanuit Jomsom, naar toe zijn gelopen. Als er voldoende tijd over is, brengen jullie onderweg een bezoek aan de Mustang-dorpjes Jhong (3,580 meter) en/of Purang (3,500 meter). Overnachting in Kagbeni. Nog niet genoeg gewandeld? Dan is er ook een alternatief mogelijk met een prachtig uitzicht op o.a. de indrukwekkende Dhaulagiri en Tukuche Peak. Allereerst via de appelboomgaarden naar Kagbeni en vervolgens langs de oever van de indrukwekkende Kali Gandaki rivier naar Marpha (vanaf Muktinath totaal 6 tot 7 uur lopen), dat op een hoogte ligt van 2.680 meter. Het meer oostelijk gelegen dorpje Lupra (2.972 meter) is ook een prachtige optie. De wandeling van ca. 3 uur naar Lupra start met een lichte stijging en wordt vervolgd met een daling tot aan de Panda Khola rivier. Lupra is een zeer authentiek gebleven dorpje met prachtige oude huizen. Het is na aankomst eventueel nog mogelijk om één van de oudste Bon-Po kloosters te bezoeken in de Annapurna regio. Overnachting in guesthouse Marpha of Lupra. (B,L,D)
 16. Trekking Dag 12.De laatste dag van deze pittige trektocht. Een ontspannen wandeling van ca. 3 uur door de boomgaarden met appelbomen en langs de Kali Gandaki rivier van het middeleeuwse Kagbeni naar Jomsom (2.720 meter). Zijn jullie 's morgens wakker geworden in Marpha of Lupra? Dan wandelen jullie in ca. 2,5 tot 3 uur naar Jomsom. Overnachting in guesthouse Jomsom. (B,L,D) 
 17. Afsluiting trektocht. Per vlucht terug naar Pokhara. Alternatief vervoer tegen gelijke kosten: Als de vlucht wegens weersomstandigheden gecanceld zou worden, dan volgt een lange rit over deels hobbelige wegen terug met een per jeep/bus. Na aankomst genieten jullie van een heerlijk warme douche en kunnen jullie onder het genot van een ‘organic’ koffie terugkijken op de unieke trektocht die jullie hebben gemaakt. Eventueel is er nog tijd voor een ayurvedische massage of een ontspannen wandeling langs het meer. Overnachting in prima hotel in de wijk 'Lakeside' van Pokhara. (B)
 18. Genieten van Pokhara. Wandel door de gezellige straatjes in de wijk 'lakeside' of maak op eigen gelegenheid een idyllisch boottochtje, eventueel in combinatie met een pittige wandeling omhoog naar de 'World Peace Stupa', die aan de andere kant van het meer ligt. Ook een bezoek aan het Tibetaanse vluchtelingenkamp ‘Tashi Palkhel’ is leuk om zelf te ondernemen. Lekker uitrusten met een drankje aan het Fewa meer, simpelweg genieten van het bijzondere Pokhara en/of een heerlijke ayurvedische massage kunnen we ook aanbevelen! Tweede overnachting in Pokhara. (B)
 19. Pokhara & omgeving. Vandaag heb jullie voor het ontbijt de mogelijkheid om samen met de gids de zonsopgang vanaf Sarangkot mee te maken en te genieten van het schitterende uitzicht over de Pokhara Vallei. Derde overnachting in Pokhara. (B)
 20. Terug naar Kathmandu. Na het afscheid op deze fantastische locatie reizen jullie in ca. 6 uur weer terug naar Kathmandu. De weg slingert langs de heilige Trisuli rivier en onderweg is er ruimschoots de tijd om te lunchen op een mooie plek bij de rivier. Aan het einde van de middag kunnen jullie nog wat winkelen in Old Kathmandu of een bezoek brengen aan Thamel. Derde overnachting in Kathmandu. (B)
 21. Ervaar de heiligdommen met de rituele lijkverbranding aan de heilige Bagmati rivier in Pashupatinath, de Shiva-tempel en de ‘heilige mannen’. Onze gids kan je alles vertellen over de gebruiken en geschiedenis van dit bijzondere domein, dat voor hindoes 1 van de meest heilige plekken is ter wereld. Van de intensiteit van Pashupatinath ga je vervolgens naar de boeddhistische wijk Bouddha. Hier bevindt zich de beroemde Tibetaanse stupa waar jullie de ‘kora’ (heilige rondgang) lopen terwijl je - met de monniken - de gebedsmolens laat draaien. Transfer naar Bhaktapur. Overnachting in Bhaktapur. (B)
 22. Old Bhaktapur. Vandaag heb je volop tijd om deze wereldberoemde koningsstad te bezichtigen die in 2015 zwaar getroffen werd door de aardbeving. De Nyatapola Tempel, die 5 verdiepingen telt en het paleis met de 55 ramen zijn misschien wel het meest bijzonder! Tweede overnachting in Bhaktapur. (B)
 23. Nog even genieten voor vertrek. Afhankelijk van de vertrektijd van de vlucht is er nog gelegenheid om door de prachtige, eeuwenoude straatjes van Bhaktapur te lopen en te genieten de unieke sfeer en de honderden winkeltjes en ‘vegetable markets’ rondom het Durbar Square. Luieren met een boek op 1 van de vele dakterrassen is ook een optie. Maar natuurlijk doe je vooral waar je zelf nog zin in hebt tijdens de laatste dag in het kleurrijke Nepal. Ca. 3,5 uur voor de terugvlucht word je opgehaald van het hotel en naar de internationale luchthaven van Kathmandu gebracht of vervolg je de reis met 1 of meerdere ‘verlengingen’ van Top of the World Reizen. Kijk naar de mogelijkheden op onze website bij de betreffende reis onder ‘verleng de reis’ of neem vrijblijvend contact op met Holi en Thomas (WhatsApp: 06 4375 1211) om je wensen te bespreken. (B)
 24. Weer thuis. Aankomst op de luchthaven en weer thuis na een onvergetelijke reis vol avontuur en beleving!

B= Breakfast/ontbijt, L = Lunch, D = Dinner/avondmaaltijd inbegrepen

Privéreis mogelijk

ja

Vertrek groepsreis

11 mei 2020 (special), 17 juli 2020

Reisduur

24 dagen

Comfort

met goede hotels, trekking lodges

Niveau

goede conditie

2 dagen Rafting SETI Rivier (+ € 175)

Verleng de reis met een prachtig en uniek rafting programma, inclusief topbegeleiding. Deze bouwsteen is ook geschikt voor reizigers die geen ervaring hebben met raften, maar toch een complete en veilige ‘white water experience’ willen beleven.

We spreken in het reisprogramma vaak over 'jullie', omdat er tijdens de reis begeleiding is door verschillende van onze mensen, waaronder een gidsen, tour guides en/of een chauffeur.

Het programma is als volgt:

 1. Het rafting programma begint met een vroege rit naar Damauli. Vanuit Kathmandu is dit ca. 4 uur reizen en vanuit Pokhara 1,5 uur. De boat crew ontvangt je/jullie aan de oever van de rivier en na een briefing kan het avontuur echt beginnen! Samen met de crew varen jullie in een rubberboot (een zogenaamde 'raft') door een uniek gebied met schitterende natuur en schilderachtige dorpjes. Het water van de heilige SETI Khola (khola = rivier) heeft een aangename temperatuur. Nadat het tentenkamp aan de rivierbedding is opgezet en de zon is ondergegaan, is het volop genieten van het kampvuur en de prachtige sterrenhemel. Overnachting in een tent op het strand aan de oever van de rivier. (L,D)
 2. Na het ontbijt vervolg je de tocht over het glasheldere water, veilig op weg naar een jungle vol wilde dieren. Onderweg geniet je van de prachtige, terrasvormige rijstvelden en klaterende watervallen. Na de lunch, bij het eindpunt van het rafting programma in Gaighat, kun je dit avontuur afsluiten met een verblijf in Chitwan National Park, een prachtig reservaat dat op slechts 1 uur rijden ligt van Gaighat. Het is ook mogelijk om in 3,5 uur naar Pokhara of in 5 uur naar Kathmandu door te reizen. (B,L)

B = Breakfast/ontbijt, L = Lunch, D = Dinner/avondmaaltijd inbegrepen

Raften is makkelijk in te voegen in het reisprogramma als er van Pokhara naar Kathmandu wordt gereisd (of andersom) en zeer goed te combineren met een bezoek aan Chitwan National Park. Met dit onderdeel leg je een deel van de route naar Chitwan af door 32 km te raften in de SETI Khola (khola = rivier) in plaats van met de bus te reizen.

De reissom is inclusief 4 vers bereide maaltijden, topbegeleiding (voertaal: Engels), het binnenlandse vervoer, overnachting tentenkamp, activiteiten, permits en materialen om de eigen spullen veilig in op te bergen. De gidsen zijn gecertificeerd volgens de internationale normen van de Whitewater River Guiding, Swift Water Rescue en Wilderness First Aid.

Genoemde prijs is vanaf 2 personen op basis van het verblijf in tenten. Dit programma kan ook worden geboekt als privéreis vanaf 1 persoon en is het hele jaar te boeken. De beste tijd is van september tot december en van maart tot juni.

3 extra nachten Nepal, Vallei Wandeling & Kloosterverblijf (+ € 373)

Beleef het ritme van de monniken tijdens een uniek verblijf van 2 nachten in een Tibetaans-Boeddhistisch klooster op een legendarische plek in Nepal. Maak de mysterieuze rituelen en het 'chanten van de mantra' mee in de grote tempel en geniet - onder begeleiding van onze gecertificeerde gids - van de prachtige natuur en authentieke dorpjes in de nabijheid van het klooster. Aan het einde van de verlenging bezoek je een schitterende ‘koninklijke bestemming’. 

Het reisprogramma is als volgt:

 1. Naar het klooster. Onze tip is om alleen het meest noodzakelijke mee te nemen naar het klooster. Vraag de avond voor vertrek een bagagelabel bij de receptie en leg meteen apart wat je de volgende dag afgeeft bij de chauffeur om door hem/haar mee te laten nemen naar de 'koninklijke bestemming'. Na het ontbijt is het dan zover; al vroeg in de morgen staat het vervoer klaar voor een rit van ca. 1 uur met de gids naar het authentieke Newari-dorpje Panauti om de eeuwenoude bazaar te bezoeken. Vanaf Sankhu maak je een prachtige, stevige wandeling omhoog van ca. 3 uur naar een Tibetaans-Boeddhistisch klooster. In overleg (graag doorgeven voor vertrek naar Nepal) kan er ook voor worden gekozen om helemaal naar het klooster te worden gebracht, zonder extra kosten. Het klooster ligt in de hart van de koningsvallei en is een legendarische plek uit de indrukwekkende levensgeschiedenis van Boeddha. Het klooster is opgericht door de 9e Khenchen Thrangu Rinpoche na zijn vlucht in 1959 uit Tibet. Je verblijf op deze bijzondere plek is een unieke kans om het leven van de Tibetaans-Boeddhistische monniken van heel dichtbij mee te maken. Je verblijft in een guesthouse vlakbij de grote tempel van het klooster. Uiteraard wordt er samen met de monniken gegeten! (B,L,D)
 2. Kloosterverblijf. Maak het 'chanten van de mantra' mee van de monniken en hun serene getrommel in de grote tempel tijdens het ochtendgloren (vaak vinden deze rituelen nog eens plaats in de middag). Na het eenvoudige ontbijt met de monniken is er volop gelegenheid om met de gids een mooie wandeling te maken in de idyllische omgeving en bij helder weer te genieten van de prachtige uitzichten op de Himalaya. Uiteraard breng je daarbij een bezoek aan de heilige plek waar Boeddha (voor zijn reïncarnatie als de Boeddha die de verlichte staat zou bereiken) zijn lichaam gaf aan de hongerige tijgerin zodat zij haar welpen kon voeden. Het klooster zelf ligt op de punt van een berg en biedt een panoramisch uitzicht vanaf een hoogte van 1.750 meter. Tweede overnachting in het gastenverblijf van het klooster. (B,L,D)
 3. Naar Bhaktapur. Na het ontbijt wandel je verder door het koningsvallei om vervolgens met de gids een korte rit te maken naar Bhaktapur, een ‘koninklijke bestemming’ in de Kathmandu Vallei. In overleg kan er ook voor worden gekozen om vanaf het klooster te worden gebracht (zonder extra kosten). Na aankomst in Bhaktapur bezichtig je met de gids deze wereldberoemde koningsstad die in 2015 zwaar getroffen werd door de aardbeving. De Nyatapola Tempel, die 5 verdiepingen telt en het paleis met de 55 ramen zijn misschien wel het meest bijzonder! Geniet van de unieke sfeer en het kleurige straatleven, die je van ‘top tot teen’ kunt ervaren in de eeuwenoude straatjes en verwonder je over de huizen en tempels die veelal voorzien zijn van prachtig houtsnijwerk. Overnachting op deze schitterende bestemming, die je daarna nooit meer zult vergeten! (B)
 4. Terugreis of vervolg programma. Afhankelijk van de vertrektijd van de terugvlucht kun je na het ontbijt nog wat winkelen in de oude straatjes rondom de koninklijke pleinen (Durbar Square), luieren op een dakterras met schitterende uitzicht op de bergen of jezelf trakteren op een ayurvedische massage. Maar natuurlijk doe je vooral waar je zelf nog zin in hebt tijdens de laatste dag in het kleurrijke Nepal. Ca. 3,5 uur voor de terugvlucht word je opgehaald van het hotel en naar de internationale luchthaven van Kathmandu gebracht of vervolgen je de reis met 1 of meerdere ‘verlengingen’ van Top of the World Reizen (kijk naar de mogelijkheden op onze website bij de betreffende reis onder ‘verleng de reis’). (B)

B = Ontbijt (Breakfast), L = Lunch, D = Avondmaaltijd (Dinner) inbegrepen

De reissom is inclusief 7 maaltijden, al het binnenlandse vervoer (inclusief luchthaventransfer), 2 overnachtingen in het gastenverblijf van het klooster, 1 overnachting in een goed hotel op de 'koninklijke bestemming', activiteiten, excursies, entreegelden bagagevervoer en topbegeleiding door een gecertificeerde privégids.

Genoemde prijs is vanaf 2 personen op basis van een gedeelde kamer. De reis kan ook worden geboekt als privéreis vanaf 1 persoon, met topbegeleiding van A tot Z en inclusief een eigen kamer. Neem contact met ons op over de extra kosten per dag. Er is ook een extra comfort en budgetoptie beschikbaar.

Het volgende is inclusief:

 • Transfer naar vertrekpunt wandeling met bezichtiging van het authentiek Newari dorpje Panauti.
 • Lichte wandeling van ca. 4 uur met gelicenseerde gids (voertaal: Engels) naar klooster.
 • 2 Overnachtingen guesthouse Tibetaans klooster, inclusief alle vegetarische maaltijden.
 • Deelname ochtend- en middagrituelen in klooster (Let op: schema kan wijzigen).
 • Mogelijkheid om met onze gecertificeerde gids prachtige wandelingen te maken door de vallei tijdens kloosterverblijf.
 • Wandeling en taxi-transfer met privégids naar een ‘koninklijke bestemming’ in de koningsvallei.
 • 1 Overnachting op een unieke ‘koninklijke bestemming’, inclusief ontbijt.
 • Transfer naar de luchthaven van Kathmandu, Tribhuvan Airport, voor de terugvlucht.

4 extra nachten Bhutan + 1 extra nacht Nepal (+ € 1095)

Na het programma in Nepal kan de reis worden verlengd met 4 extra nachten Bhutan en 1 extra nacht in Kathmandu voor de stop over. Uiteraard is een verlenging met een langer verblijf in Bhutan ook mogelijk.

We spreken in het reisprogramma over 'jullie', omdat je tijdens de reis altijd wordt begeleid door een eigen chauffeur en privégids.

Het programma is als volgt:

 1. Bhutan, dag 1. Vlucht naar Paro (2.235 meter) en rit naar Thimphu. Jullie worden opgehaald van het hotel in Kathmandu en naar de luchthaven gebracht voor de vlucht over de Mount Everest naar Paro; 1 van de mooiste vluchten die je kunt maken! De vlucht duurt ca. 1,5 uur en jullie hebben een fantastisch uitzicht op de Mount Everest, Kanchenjunga, Chomolhari, Tsrim Gang en Jichu Drake. Terwijl jullie de vliegtuigtrap afdalen in Paro, voelen jullie meteen de warme zonnestralen op het gezicht en snuiven jullie de heerlijke, schone berglucht op. Veel reizigers worden direct na de landing in Bhutan overweldigd door een gevoel van rust en ‘inner peace’. Zoals altijd bij onze reizen worden jullie opgewacht door onze gids (voertaal: Engels) en privé-chauffeur die jullie tijdens de hele reis in Bhutan zullen begeleiden. Jullie maken vervolgens een rit van 54 km (ca. 1 uur) naar Thimphu, de hoofdstad van Bhutan. De hoofdstad Thimphu is bekend om de bijna ‘dorpse rust’; niet voor niets wordt er gesproken over ‘de minst hectische hoofdstad ter wereld’. Er zijn hier diverse bezienswaardigheden die zeer de moeite waard zijn om te bezoeken, zoals de Zangthopelri Lhakhang Tempel en de prachtige ‘Memorial Chorten’. Deze werd in 1974 gebouwd ter ere van Koning Jigme Dorji Wangchuck. Bij belangstelling voor boeddhistische kloosters kunnen jullie een bezoek brengen aan het 15e eeuwse Changangkha monastery, of aan één van de weinige overgebleven nonnenkloosters in Bhutan, zoals de Drubthob Nunnery. Als jullie meer geïnteresseerd zijn in kunst & cultuur dan zijn de Thankha Painting School en de Tashi Nincha folklore studio, waar de beroemde traditionele dansen met muziek en maskers worden beoefend, zeer de moeite waard. Een bezoek aan de goud- en zilversmederijen geeft een mooi beeld van de beoefening van oude ambachten. Overnachting in het uitstekende Hotel Pedling of gelijkwaardig in Thimphu. (L,D)
 2. Bhutan, dag 2. Van Thimphu naar Punakha (1.200 meter). Voordat jullie aan de indrukwekkende rit van ongeveer 3 uur (ca. 76 km) naar Punakha beginnen, is er eventueel nog wat tijd om sfeer op te snuiven bij de beroemde markt van Thimphu. Ook de Tashichho Dzong, waar zo'n 2.000 monniken wonen, is erg bijzonder. Dit fortklooster, prachtig gelegen aan de oevers van de Wang Chu rivier, is het belangrijkste gebouw van Bhutan en bovendien het religieuze centrum van het land. Sinds 1952 is dit de regeringszetel waar ook de koning zijn kantoren heeft. In de zomer verblijft de geestelijke leider van Bhutan, de Je Khenpo, hier ook met zijn gevolg. Onderweg naar Punakha maken jullie een korte stop op de Dochula pas (3.140 meter hoogte) met zijn 108 stupa’s. Vanaf deze pas hebben jullie bij helder weer een schitterend uitzicht op de Himalaya bergketen, inclusief de hoogste berg in Bhutan, de Mount Gangar Punsum (7.520 meter). Na aankomst in Punakha bezoeken jullie de prachtige Punakha Dzong uit 1637 die gebouwd is tussen de 'mannelijke rivier Pho Chu’ en de 'vrouwelijke rivier Mo Chu’ door Shabdrung Ngawang Namgyal. Dit fortklooster is de zetel van de religieuze macht en wordt ook wel Druk Pungthang Dechen Phodrang genoemd, het 'Paleis van het Grote Geluk'. Elk jaar wordt hier in februari de overwinning herdacht op de Tibetanen. Overnachting in Hotel Lobesa of het eveneens zeer gewaardeerde Zhingkham Resort in Punakha. (B,L,D)
 3. Bhutan dag 3. Van Punakha terug naar Paro. Na het ontbijt en een bezoek aan het Talo Monastery volgt de weg terug over de Dochula Pass, waar jullie bij mooi weer een schitterend uitzicht hebben op de hoogste bergtoppen van de Himalaya. Jullie rijden via de oudste Dzong van Bhutan, de Simtokha Dzong, terug naar Paro. De afstand tussen Punakha en Paro bedraagt 132 kilometer. Als de tijd het toelaat, hebben jullie in de loop van de middag de mogelijkheid om de ruïnes van de Drukgyal Dzong te bezoeken die 16 km verderop in de vallei zijn gelegen. Op een heldere dag is er vanaf dit punt een werkelijk adembenemend zicht op de 7.314 meter hoge Jomolhari mountain. Overnachting in Dewachen Resort of een gelijkwaardig hotel in Paro. (B,L,D)
 4. Bhutan dag 4. 'Nest van de Tijger'. Allereerst maken jullie een korte rit via de Satsam Chorten naar Ramthongkha. Vanaf dit punt begint een pittige wandeling van ruim 2 uur omhoog door een prachtig dennenbos naar het Taktshang Monastery, het beroemde 'Tigernest' op 3.200 meter. Onderweg is er gelegenheid om te pauzeren, onder het genot van een verfrissing, met uitzicht op het ‘Nest van de Tijger’. Het is ook mogelijk om het eerste deel te paard (en horseman) af te leggen. Daarna is het niet ver meer naar het klooster. Jullie pad wordt steeds meer gekleurd door de vele gebedsvlaggen die in de bomen hangen. Het klooster is in 1684 op een steile klif met een diepte van 900 meter gebouwd rond een meditatiegrot van Guru Rinpoche. De legende vertelt dat Guru Padmasambhava, de tantrische mysticus die het Boeddhisme naar Bhutan bracht in 747, hier op de rug van een tijger naartoe is gevlogen. Jullie kunnen hier zelf ook gebedsvlaggen kopen en ophangen om jullie wensen en dromen met de wind en weersinvloeden mee te geven. Als er nog tijd over is, kunnen jullie na de wandeling een bezoek brengen aan Kyichu Lhakhang, dat in 659 werd gebouwd door de Tibetaanse koning Songtsen Gampo. De dag wordt afgesloten met een bezoek aan een traditioneel 'Farmhouse'. Overnachting in Dewachen Resort of een gelijkwaardig hotel in Paro. (B,L,D)
 5. Bhutan dag 5. Afsluiting en terugvlucht Nepal. Afhankelijk van de vertrektijd van de vlucht kunnen jullie nog wat winkelen in de lange, gezellige winkelstraat van Paro. Maar natuurlijk doen jullie vooral waar jullie zelf nog zin in hebben tijdens de laatste dag in het ‘verborgen koninkrijk Bhutan’. Jullie worden op het afgesproken moment naar Paro Airport gebracht voor de terugvlucht naar Kathmandu. Transfer naar hotel en overnachting in Kathmandu. (B)
 6. Nepal. Weer naar huis of vervolg programma. Afhankelijk van de vertrektijd van de vlucht kunnen jullie nog wat winkelen in Old Kathmandu, luieren in de 'Garden of Dreams' of jezelf trakteren op bijvoorbeeld een ‘Tibetan Singing Bowl session'. Maar natuurlijk doen jullie vooral waar je zelf nog zin in hebben tijdens de laatste dag in het kleurrijke Nepal. Ca. 3,5 uur voor de terugvlucht worden jullie opgehaald van het hotel en naar de internationale luchthaven van Kathmandu gebracht of jullie vervolgen de reis met 1 of meerdere ‘verlengingen’ van Top of the World Reizen (kijk naar de mogelijkheden op onze website bij jullie reis onder ‘verleng de reis’). (B)

B = Ontbijt (Breakfast), L = Lunch, D = Avondmaaltijd (Dinner) inbegrepen

Bovenstaande prijs is een indicatie voor een privéreis vanaf 2 personen op basis van een gedeelde 2-persoonskamer, exclusief vluchten. Voor maart, april, mei, september, oktober en november geldt een toeslag van € 45,- per persoon per nacht. Het programma kan tegen een kleine toeslag ook worden geboekt als privéreis vanaf 1 persoon (vraag een offerte aan). Vanaf 3 personen is er sprake van een korting van € 25,- per persoon per nacht.

De reissom is inclusief 13 maaltijden, al het vervoer in Bhutan met privé-chauffeur (inclusief luchthaventransfers), begeleiding door een gediplomeerde gids, accommodaties, activiteiten, excursies, entreegelden, vergunningen en permits. Het visum voor Bhutan wordt geregeld door Top of the World Reizen en de kosten bedragen per persoon € 50,-.

Deze verlenging is zeer geschikt in combinatie met Nepal, maar een combinatie met Noord-India (Darjeeling & Sikkim) is ook goed mogelijk; per vliegtuig vanuit Delhi of Calcutta naar Paro of ‘Overland’ naar Bhutan via de grensovergang bij Phuntsholing.

5 extra nachten Nepal, Mountainbike Tour (+ € 560)

Verleng je reis met een prachtig mountainbike programma. Fiets vanuit Pokhara door de jungle, langs de rijstvelden en geniet van de unieke biodiversiteit aan de voet van de Himalaya. De totale afstand die je fietst tijdens de Dag 1 & 2 is 68 km en de zwaarte is 'gemiddeld'. Tijdens Dag 3 en 4 is de totale afstand 60 km en de zwaarte 'pittig'. Let op: Alleen geschikt voor mensen met mountainbike ervaring! 

Omdat je tijdens het programma altijd in het gezelschap bent van een gespecialiseerde mountainbike gids, spreken we in het volgende programma ook in het meervoud, dus over 'jullie'. 

Het programma is als volgt:

 1. Dag 1. Start Mountain Bike Tour 'Leknath' met gids en overnachting aan de voet van de Himalaya. Vanuit Pokhara (lakeside) fietsen jullie allereerst naar Bijayapur. Vervolgens via het prachtige Kaliksthan naar Begnas Tal (Tal = Lake). Overnachting aan het Begnas Lake. (L,D)
 2. Dag 2. Vanuit Begnas Tal met mountain bike en gids via Sobila naar Chhorepatan voor de lunch. Geniet van de fantastische uitzichten en unieke 'single tracks'. Overnachting in Pokhara. (B,L)
 3. Dag 3. Wandel op eigen gelegenheid (of met onze gids) naar de World Peace Stupa, die prachtig is gelegen op de heuvel aan de andere kant van het Fewa meer. Jullie kunnen er natuurlijk ook voor kiezen om een dagje heerlijk te ontspannen vandaag! Overnachting in Pokhara. (B)
 4. Dag 4. Start 2-daagse Mountain Bike Tour 'Dhampus' met gids. Intensieve dag die jullie van een hoogte van 827 meter tot een hoogte van 1.600 meters brengt met magnifieke uitzichten over de complete Himalaya range (Annapurna Himal). De route loopt via Kaski Kot naar Naudanda voor de lunchpauze. Daarna naar het schitterende Dhampus voor de overnachting. (B,L,D)
 5. Dag 5. Vandaag staat in het teken van afdalingen. Jullie fietsen allereerst naar het prachtige Astam. Na de lunch op een geweldige plek bij de Upper Seti Rivier gaat het in een rustig tempo weer terug naar Pokhara. Overnachting in Pokhara. (B,L)
 6. Dag 6. Ontbijt en afsluiting van dit actieve programma. (B)

B = Breakfast/ontbijt, L = Lunch, D = Dinner/avondmaaltijd inbegrepen

Genoemde prijs is vanaf 2 personen op basis van een gedeelde kamer en inclusief een mountainbike gids en een goede mountainbike gedurende het programma. De reis kan ook worden geboekt als privéreis door 1 persoon, met topbegeleiding van A tot Z en inclusief een eigen kamer. Neem contact met ons op over de extra kosten per dag en vraag naar de extra comfort en budgetoptie.

7 extra nachten Nepal, Wildlife & Shangri-La (+ € 735)

Beleef het prachtige Pokhara, dat beroemd is door de prachtige ligging aan het Fewa meer en de uitzichten op de Himalaya! Ervaar daarnaast de Nepalese jungle tegen de grens met India en ontdek unieke flora & fauna. Je gaat op safari in Chitwan National Park en ontmoet de inheemse Tharu bevolking die in de Terai nog op traditionele wijze leeft.

We spreken in het reisprogramma vaak over 'jullie', omdat er tijdens de reis begeleiding is door verschillende van onze mensen, waaronder een privégids in combinatie met 'park ranger' (Chitwan) en diverse chauffeurs.

Het reisprogramma is als volgt:

 1. Vlucht van 30 minuten (extra kosten) of een rit van ca. 6 uur langs de heilige Trisuli rivier naar het Chitwan National Park, een jungle vol wilde dieren! Bij keuze voor een busreis voert de rit o.a. langs de heilige Trisuli rivier en is er onderweg van alles te zien. Na aankomst staat er onder meer een ontmoeting met de lokale Tharu bevolking op het programma. Overnachting in Chitwan lodge aan de rand van het National Park. (B,D)
 2. In de ochtend maak je met de plaatselijke gids een boottochtje over de rivier voordat je aan de indrukwekkende 'jungle walk’ met een ‘ranger’ begint. ‘s Middags gaan jullie in het National Park op safari en ontdekken jullie met eigen ogen de unieke ‘wildlife’ in de Nepalese jungle, op steenworp afstand van India. Tweede overnachting in Chitwan lodge. (B,L,D)
 3. Vlucht van 30 minuten (extra kosten) of een rit van ca. 5 uur naar Pokhara, dat beroemd is door de prachtige ligging aan het Fewa meer. Je kunt in Pokhara de gezellige straatjes verkennen in de wijk ‘lakeside’, een korte wandeling langs het meer maken of genieten van een ayurvedische massage. 's Avonds zal het weinig moeite kosten om een leuk restaurantje te vinden; er is namelijk volop keuze! Overnachting in een prima hotel met goede voorzieningen in 'Lakeside'. Deze wijk ligt direct aan het idyllische Fewa meer in Pokhara. (B)
 4. Verken de gezellige straatjes aan de ‘lakeside’ of maak een boottochtje, eventueel in combinatie met een korte, pittige wandeling omhoog naar de 'World Peace Stupa', die aan de andere kant van het meer ligt. Ook een bezoek met onze gids aan Sarangkot voor het schitterende uitzicht en/of het Tibetaanse vluchtelingenkamp ‘Tashi Palkhel’ behoren tot de mogelijkheden. Laat ons bij boeking weten wat de voorkeur heeft en wij regelen het voor je/jullie zonder extra kosten! Heerlijk uitrusten, genieten van het bijzondere Pokhara en lekker niets doen aan de oever van het Fewa meer met een drankje kan natuurlijk ook! Verlenging van je verblijf met een extra nacht is altijd mogelijk (extra kosten) als je hier belangstelling voor hebt. Overnachting in Pokhara. (B)
 5. Transfer naar 'Shangri-La', een unieke 'onbekende bestemming' aan de voet van de Himalaya. Je maakt met de gids een prachtige wandeling door het authentiek gebleven dorpje, waar diverse etnische gemeenschappen wonen. Het uitzicht op de rijstvelden vanaf het viewpoint is schitterend; je kijkt zo de natuur in en genieten van adembenemende flora & fauna! De ‘homestay’ is van een aardige, plaatselijke familie en is een perfect voorbeeld van hoe je met zeer beperkte middelen kunt zorgen voor een paradijselijk verblijf met goede voorzieningen. Het uitzicht vanaf het dak van deze comfortabele ‘homestay’ zul je waarschijnlijk nooit meer krijgen! Overnachting in prima ecolodge op de ‘onbekende bestemming’. (B,L,D)
 6. Local Community Day. Prachtige wandeling met lokale gids om volop te genieten van de unieke biodiversiteit in dit gebied. Vanaf het meer wandel je met de gids door de rijstvelden weer terug naar het guesthouse. Verder kun je een bezoek brengen aan de plaatselijke school, de prachtige Deurali tempel en een kleinschalig project. ‘s Middags is er de mogelijkheid om een kookworkshop te volgen en samen de avondmaaltijd te bereiden. Graag ruim voor vertrek doorgeven als je hier belangstelling voor hebt. Overnachting in comfortabele ecolodge op de 'onbekende bestemming'. (B,L,D)
 7. Na het afscheid van ‘de onbekende bestemming’ maak je een vlucht van ca. 30 minuten terug naar Kathmandu (extra kosten). Je kunt er ook voor kiezen om een rit te maken van ca. 6 uur terug naar Kathmandu. De weg slingert langs de heilige Trisuli rivier en onderweg is er ruimschoots de tijd om te lunchen op een mooie plek bij de rivier. Aan het einde van de middag kan er nog wat worden gewinkeld in Old Kathmandu, maar ook een bezoek aan Thamel en/of eten in de romantische 'Garden of Dreams' kunnen we aanbevelen! Overnachting in Kathmandu. (B)
 8. Afhankelijk van de vertrektijd van de terugvlucht kun je na het ontbijt nog wat winkelen in Old Kathmandu, luieren in de 'Garden of Dreams' of jezelf trakteren op een ‘Tibetan Singing Bowl session'. Maar natuurlijk doe je vooral waar je zelf nog zin in hebt tijdens de laatste dag in het kleurrijke Nepal. Ca. 3,5 uur voor de terugvlucht wordt je opgehaald van het hotel en naar Kathmandu Airport gebracht of je vervolgt de reis met 1 of meerdere ‘verlengingen’ van Top of the World Reizen. Kijk naar de mogelijkheden op onze website bij de betreffende reis onder ‘verleng de reis’. (B)

B = Breakfast/ontbijt, L = Lunch, D = Dinner/avondmaaltijd inbegrepen

De reissom is inclusief 14 maaltijden, al het binnenlandse vervoer (inclusief luchthaventransfer), begeleiding, goede accommodaties, alle activiteiten, excursies, entreegelden en permits voor Chitwan National Park.

De reis kan ook worden geboekt als privéreis vanaf 1 persoon, met topbegeleiding van A tot Z en inclusief een eigen kamer tijdens de gehele reis (dus ook tijdens de trektocht). Neem contact met ons op over de extra kosten per dag en vraag naar de extra comfort en budgetoptie.

Toeslag Upper Mustang (o.a. permit, extra Jomsom vlucht) (+ € 567)


Bovenstaande bouwstenen kun je toevoegen als je een reis wilt boeken.

De hoogtepunten en bijzonderheden van deze reis zijn:

 • Bezoek aan Swayambhunath, 'de apen tempel', een UNESCO heiligdom dat laat zien hoe in Nepal boeddhisme en hindoeïsme harmonieus naast elkaar bestaan.
 • Prachtige trektocht door Lower Mustang/Annapurna en/of Upper Mustang met topgids en porter/sherpa om de bagage te dragen.
 • Bezichtiging van het kloostercomplex van Muktinath, dat door hindoes en boeddhisten beschouwd wordt als 1 van de meest heilige plekken in Nepal.
 • Bezoek aan prachtige, eeuwenoude Mustang dorpjes en het middeleeuwse Kagbeni.
 • Wandeling door de diepste 'canyon' (bergkloof) ter wereld, langs de oever van de heilige Kali Gandaki rivier, waarbij je tussen 2 bergreuzen loopt van meer dan 8.000 meter hoog!
 • Uniek verblijf aan de voet van de Himalaya op de ‘onbekende bestemming’.
 • Bij keuze voor Lower Mustang: hoogste punt tijdens de trektocht is Muktinath op 3.710 meter hoogte.
 • Bij keuze voor Upper Mustang: hoogste punt is de Marang La pas op 4.230 meter.
 • De rituele lijkverbranding aan de heilige Bagmati rivier in Pashupatinath, de Shiva-tempel, priesters en de ‘heilige mannen’.
 • Bezoek aan het beroemde boeddhistische heiligdom Bouddhanath in de Tibetaanse wijk Bouddha.
Inclusief

De reissom is inclusief ruim 40 maaltijden, accommodaties, al het binnenlandse vervoer (inclusief luchthaventransfers), topbegeleiding tijdens o.a. trektocht en overige activiteiten, bagagevervoer tijdens de trekking door porters/sherpa's, excursies, entreegelden, vergunningen en TIMS-permit (Trekking Information Management System) voor het Annapurna National Park. In Nepal zijn er naast persoonlijke uitgaven voor drankjes en fooien geen extra kosten.

Hiermee in chronologische volgorde een overzicht van wat inclusief is:

 • Luchthaventransfer van Kathmandu Tribhuvan Airport naar het hotel.
 • 2 Hotelovernachtingen in Kathmandu (wijk: Thamel of Lazimpat), inclusief prima ontbijt.
 • Bezoek met privégids (voertaal: Engels) aan o.a. Swayambhunath, Thamel & Mandala Street.
 • Busreis van ca. 6 uur langs de heilige Trisuli rivier naar Pokhara (827 meter). Pokhara is gelegen aan het idyllische Fewa en bij helder weer heb je hier 's morgens een fantastisch uitzicht op de 'snow capped mountains'.
 • 1 Prima hotelovernachting inclusief ontbijt in de wijk 'Lakeside', Pokhara.
 • Binnenlandse vlucht van Pokhara naar Jomsom voor de start van de trektocht (Bij slecht weer wordt de vlucht tegen gelijke kosten vervangen door vervoer met een land cruiser). Aan het einde van de trekking vanaf Nayapul in ca. 1 uur per taxi/bus terug naar Pokhara.
 • Alternatieve route bij keuze voor Kali Gandaki / Lower Mustang trekking: Mocht de vlucht van Pokhara naar Jomsom worden gecanceld bij slecht weer, dan wordt de trekking in omgekeerde volgorde gelopen. Per taxi/bus een korte rit naar Nayapul voor de start van de trektocht en aan het einde van de trekking de vlucht van Jomsom terug naar Pokhara (in plaats van andersom).
 • Bij keuze voor Kali Gandaki / Lower Mustang trekking: 12-daagse Himalaya-trektocht door het Annapurna reservaat en Lower Mustang, inclusief begeleiding door een gelicenseerde topgids (voertaal: Engels) en sherpa’s/porters.
 • Bij keuze voor Upper Mustang trekking: 12-daagse Himalaya-trektocht door het Annapurna reservaat, Lower en Upper Mustang, inclusief begeleiding door een gelicenseerde topgids (voertaal: Engels) en sherpa’s/porters.
 • 11 Overnachtingen tijdens de trektocht in guesthouses en lodges.
 • De bagage (max. 10 kg p.p.) wordt tijdens de wandeling/trekking gedragen door een goed verzekerde sherpa/porter.
 • Alle eenvoudige, smakelijke maaltijden tijdens deze trektocht zijn inbegrepen: uitgebreid ontbijt, warme lunch en avondeten met keuzevrijheid.
 • Vergunning om het wereldberoemde Annapurna reservaat in de Himalaya te doorkruisen.
 • Deelname aan het Trekkers' Information System in Nepal (TIMS).
 • 2 Prima hotelovernachtingen in Pokhara, inclusief ontbijt.
 • Transfer naar de ‘onbekende bestemming’ aan de voet van de Himalaya. Deze plek is een paradijs qua flora & fauna!
 • ‘Jungle walk' met lokale gids op de ‘onbekende bestemming’.
 • 2 Prima overnachtingen in lodge op de ‘onbekende bestemming’, inclusief ontbijt.
 • Rit van ca. 6 uur terug naar Kathmandu.
 • 1 Hotelovernachting in Kathmandu (wijk: Thamel of Lazimpat) inclusief uitgebreid ontbijt.
 • Bezoek met een gelicenseerde privégids (voertaal: Engels) aan o.a. het hindoeïstische heiligdom Pashupatinath en het boeddhistische heiligdom Boudhanath, inclusief transfers en entreegelden.
 • Transfer naar de koningsstad Bhaktapur.
 • 2 Hotelovernachtingen in Bhaktapur, inclusief ontbijt.
 • Tijdens deze reis zijn er in totaal ruim 45 maaltijden inclusief.
 • Alle overnachtingen zijn op basis van gedeelde 2- en 3-persoonskamers. Voor een 1-persoonskamer buiten de trekking geldt een toeslag.
 • Transfer naar de luchthaven van Kathmandu, Tribhuvan Airport voor de terugvlucht.
 • Alle lokale belastingen en overige heffingen.
 • De kosten voor het team dat voor de begeleiding zal zorgen, is ook inclusief: vervoer, verblijfskosten, maaltijden en verzekering voor de gids en dragers (sherpa en porters) tijdens o.a. de trektochten en excursies in de Kathmandu Vallei.
Exclusief

 

Goed om te weten:

 • Nederlandstalige reisbegeleiding op aanvraag.
 • De reis kan ook worden geboekt als privéreis door 1 persoon, met topbegeleiding van A tot Z en inclusief een eigen kamer.
 • Neem contact met ons op over de extra kosten per dag en vraag naar de mogelijkheden voor meer comfort of budgetopties.
 • Upgrade mogelijk voor privé vervoer en extra binnenlandse vluchten.

Reissom is exclusief:

 • Heen- en terugvlucht Kathmandu (Nepal), vanaf € 595,- voor de beste aansluitingen
 • Visumkosten Nepal bij aankomst in Kathmandu: US$ 50 voor 30 dagen (geen probleem om te betalen in euro’s!)
 • Handling-, service- en administratiekosten per boeking: € 17,50
 • Bijdrage Reisgarantie met STO Garant per boeking: € 15,-
 • Bijdrage Calamiteitenfonds, per boeking: € 2,50
 • Passende verzekering (verplicht)
 • Persoonlijke uitgaven aan bijvoorbeeld drankjes, maaltijden, fooien en souvenirs

 

Vliegtickets

We geven graag advies bij het boeken van de vluchten. Uiteraard kan het vliegticket ook door Top of the World Reizen worden geregeld! Na ontvangst van de voornaam, achternaam (meisjesnaam voor dames) en geboortedatum maken we een offerte voor de vluchten. We bieden daarbij de mogelijkheid vanaf Amsterdam, Brussel, Düsseldorf of een andere luchthaven te vertrekken en werken samen met gerenommeerde luchtvaartmaatschappijen zoals Emirates, Qatar Airways, Etihad Airways en KLM. Voor zover mogelijk houden we rekening met maaltijdvoorkeuren en stoelkeuze.

24 uur ophaal- en brengservice door onze mensen, ongeacht het tijdstip van aankomst of vertrek! Bij het boeken van vluchten is er formeel sprake van ‘reisbemiddeling’. De voorwaarden van de betreffende luchtvaartmaatschappij zijn van toepassing.

Start hier je reis

'Die dag in december 2007 dat ik voor het eerst door de Kali Gandaki liep, voelde ik me zo klein als een mier en - tegelijkertijd - zo sterk als een leeuw. Het werd een keerpunt in mijn leven en de start van Top of the World Reizen!' Thomas

Vragen?

Neem vrijblijvend contact met ons op via ons formulier of bel +31 (0) 6 4375 1211