Main content

‘Top geregeld’

– Reiservaring Tibet en Nepal met Top of the World Reizen –    

Beste Thomas en Holi,

Ik ben er voor gaan zitten om een “beknopt” reisverslag te maken. Maar, al schrijvende, werd het langer en langer. We hebben ook zoveel meegemaakt en gedaan tijdens deze prachtige reis. Verder heb ik een paar foto’s toegevoegd. Ook dat was uit de grote collectie moeilijk kiezen. Ik hoop dat je er iets aan hebt en dat het andere mensen zal inspireren en aanzetten om ook met jullie op reis te gaan.

Hartelijke groet,
Inge

Terug in Nepal

In april 2015 keren wij na 29 jaar terug in Nepal. Nu niet als hoofdbestemming maar als uitvalsbasis voor een bezoek aan Tibet.

Wat is er in Nepal veel veranderd in die 29 jaar. Meer bebouwing en meer verkeer, maar de ongelooflijk gastvrije en vriendelijke bevolking is er gelukkig nog. Heerlijk om weer in Kathmandu te verblijven en het Vajra Hotel is een oase van rust in de hectische stad. 

De 7-daagse Helambu trekking ten noorden van Kathmandu is voor ons een prima tocht om aan de hoogtes te wennen waar we later in Tibet mee te maken krijgen. Met gids en drager rijden we in één uur naar het beginpunt in Sundarijal. Het is een mooie tocht door prachtige valleien en kleine dorpjes, over passen, langs rododendrons en met fijne thee en lunchstops. Onze gids zorgt uitstekend voor alles en omdat de drager voor onze bagage zorgt en wij alleen onze dagrugzak hebben, kunnen we volop genieten. We overnachten in kleine guesthouses.

Goed geacclimatiseerd vliegen we dan van Kathmandu naar de hoofdstad van Tibet, Lhasa. Wat een andere wereld. Schone straten, geen claxons en fatsoenlijke wegen.

Met onze gids die ons de komende week zal vergezellen, bezoeken we in 2 dagen de belangrijkste bezienswaardigheden van de stad. Het Drepung- en het Sera klooster, het imposante Potala Paleis en de Jokhang Tempel.

We dwalen door de smalle straatjes en lopen ’s morgens voor het ontbijt naar de Barkhor Markt samen met vele Tibetanen, heel indrukwekkend. Een onophoudelijke stroom mensen die allemaal dezelfde kant op lopen om de Jokhangtempel heen. Jong en oud, gebedsmolens draaien en gebeden worden door de rook van de ovens mee naar de hemel gevoerd. Een unieke sfeer.

We lunchen in een Tibetaanse theehuis met zoete thee met melk en een kom noedelsoep. We eten in gezellige kleine restaurants en nemen afscheid van deze bijzondere stad voor een verlicht Potala paleis.

Met auto, chauffeur en gids vertrekken we dan voor onze roadtrip door Tibet.

In 6 dagen rijden we van Lhasa met overnachtingen in Gyantse, Shigatse, Shegar, Ronbuk en Zhangmu naar de grens met Nepal. Onderweg het heilige meer Nam Tso op 4400 meter, yaks en de Kamba-La pas met ontelbaar veel vlaggetjes. In de oude prachtige stad Gyantse lopen we de Linkor en drinken we thee in het nonnenklooster. ‘s Nachts merken we dat we op 4000 meter hoogte slapen, we zijn veel wakker maar voelen ons verder prima.

Het Tashilhunpo klooster in Shigatse is een volgend hoogtepunt. Onze gids krijgt toestemming om met ons een deel van de bijeenkomst van de geelkapmonnikken bij te wonen, heel bijzonder. De kora om het klooster de volgende morgen in alle vroegte is ook hier een speciale ervaring. Praktisch geen toeristen. We lunchen met heerlijke momo’s en met de permit voor het Everest Basecamp op zak, vertrekken we naar Xegar.

Inge

We doen er door de ‘tijdsloten’ die we van de Chinese autoriteiten krijgen lang over en “parkeren“ even omdat we anders te vroeg bij het volgende checkpoint komen. En dan ons eerste zicht op de Mount Everest. Nog wat ver weg, maar de top is te zien. De tocht naar Ronbuk gaat over een weg vol ribbels en gaten maar door waanzinnig mooi landschap. De lucht is strak blauw, de opkomende zon zet de omgeving in vlam. Schitterende kleuren, besneeuwde bergen, veel yaks, nomadendorpjes en een helemaal vrij liggende Everest. Het Ronbuk klooster ligt in een schilderachtige omgeving en tegenover het Everest Hotel waar we overnachten.

Van daar lopen we naar Everest Basecamp. Slechts 4 km maar door de hoogte en de stijging van 5.000 naar 5.200 meter doen we er toch 2 uur over. Het uitzicht op het Basecamp, met de tenten van verschillende expedities, en de nog steeds onbewolkte Mount Everest ofwel Gomolangma van 8.848 meter is ongelooflijk. Ruim een uur zitten we in het zonnetje te genieten. Dan hang ik onze gebedsvlaggen op deze speciale plek op en lopen we terug. Het hotel, dat er van buiten modern uitziet heeft geen stromend water, wel Tibetaanse toiletten (betonplaat met gaten erin en een laag muurtje ertussen) en een bijzonder uitzicht!! Na een prachtige zonsondergang snel de slaapzak in, het vriest. De volgende dag, na een mooie zonsopkomst, een kop thee en een pannenkoek verlaten we deze bijzondere plek.

Er volgt een prachtige rit met zicht op vele 7000 meter hoge toppen van de Himalaya. In Tingri, een zeer authentiek plaatsje, stoppen we voor mooie foto’s. Na de laatste pas op 5.050 meter met alweer een schitterend panoramisch uitzicht zetten we de daling in. We rijden van checkpoint naar checkpoint en stoppen voor een lunch om maar niet te snel te gaan.

Naarmate we dalen wordt de omgeving groener en dus ook natter. We zakken van 5.050 naar 2.300 meter. We kunnen in Zhangmu weer rustig ademen, lekker douchen en gewoon naar een wc. De volgende ochtend nemen we afscheid van onze uitstekende chauffeur en gids en passeren vlot de grens. Wat was het een bijzondere tijd in Tibet.

In Nepal staat een auto klaar om ons naar Bhaktapur te brengen. Vajra Guesthouse is een paradijsje en schitterend gelegen bij het Durbar Square. Het is heerlijk om rond te dwalen in deze prachtige Koningsstad . De volgende ochtend laten we ons afzetten bij Changu Narayan, een bijzonder mooie tempel buiten Bhaktapur en lopen zelf op ons gemak terug. Dan gaan we terug naar het Vajra Hotel in Kathmandu en genieten van een biertje op het dakterras. Op onze laatste dag bezoeken we met een gids Pashupatinath en Bouddhanath en doen we na de lunch nog wat inkopen in de oude stad. Met een heerlijke massage in het hotel en een lekkere maaltijd in het Green Organic Café sluiten we deze dag af. We pakken de rugzak weer in en verlaten de volgende ochtend Nepal.

Het was een prachtige uitgebalanceerde reis met eigenlijk alleen maar hoogtepunten. De oprechte en warme steun en begeleiding van Thomas en Holi zowel tijdens de voorbereiding als ter plaatse waren van onschatbare waarde. Alles was top geregeld en begeleid. We hebben genoten.

Inge

– Reiservaring Tibet en Nepal met Top of the World Reizen –