Main content

‘Ik heb diep respect voor de toewijding aan de Tibetaanse rituelen’

– Reisverslag Tibet Nepal Bhutan –    

Beste Thomas en Holi,

Na twee weken thuis te zijn, ben ik eraan toe om mijn reis in Nepal, Tibet en Bhutan te evalueren. Ten eerste wil ik grote complimenten geven aan Narendra en zijn team, die de organisatie van mijn reis ter plaatse voortreffelijk heeft verzorgd. Alles was op tijd en goed geregeld. De gidsen, LB, Yankhi, Tashi 1 en 2 waren fijne, vriendelijke mensen die samen met de chauffeurs mij een prima service hebben verleend.

Mijn persoonlijke indrukken van de drie landen zijn divers en natuurlijk gekleurd door mijn ervaringen en wie ik ben. Nepal vind ik een prachtig land qua natuur. Helaas heb ik door weersomstandigheden niet de witte bergketen vanaf het hoogste punt kunnen aanschouwen. Gelukkig zijn er de foto’s op internet nog en heb ik op andere plekken nog delen kunnen zien.

De trekking vond ik echt zwaar. Ik ben wel zeer trots op mezelf dat ik deze heb volbracht en hieruit blijkt maar weer waartoe een mens d.m.v. wilskracht in staat is. Wanneer ik dit weer zou doen, zou ik eerst 3 dagen rust nemen in Pokhara en dan pas de trekking starten en maximaal 4 uur lopen op een dag, zodat het leuk blijft om te doen. Het hotel in Kathmandu was een uitkomst en zeer goed qua service en faciliteiten en daar heb ik mijn rustpuntjes gevonden.

Tibet: Met uitzondering van de Himalaya bergketen uiteraard vind ik het landschap vrij saai/eentonig. Daarnaast was de onderdrukking van het land uiteindelijk zeer voelbaar voor mij. Ook de ervaringen/stemming van de gids(en) bevestigen dit. De hotels in de grote plaatsen waren perfect, de herberg in het Mount Everest Basecamp was zeer basic, doch was bekend en vond ik voor 1 nacht geen probleem. De tenten vond ik er overigens beter uitzien dan de herberg. Natuurlijk slaap je dan met meerderen in een ruimte, doch dat is een persoonlijke keuze.

De mensen vind ik bijzonder vriendelijk en vreedzaam en ik heb diep respect voor hun toewijding aan de Tibetaanse rituelen. De laatste avond in Lhasa ben ik met de gids nog naar een nachtclub geweest, waar traditionele Tibetaanse artiesten optraden en -dansen werden uitgevoerd. Was gezellig en gaf een sprankelende kant te zien. Bhutan was een geweldige ervaring en mooie afsluiting. De energie van Bhutan te voelen was geweldig. Peacefull, het gevoel dat alles goed is, innerlijke rust en kracht.

De highlight van Bhutan was natuurlijk het “Tijgersnest”. Wederom klimmen, doch ik was zo verstandig het eerste deel me door een paard te laten vervoeren. Ik had nog nooit op een paard gezeten en het was een goede en leuke ervaring. En natuurlijk de ontmoeting met jou in Bhutan, toch nog onverwacht, vond ik echt leuk! De hotels waren prima qua ligging, service en faciliteiten. De natuur is prachtig en rustgevend. Achteraf gezien vond ik 4 weken net iets te lang, gezien het feit, dat ik ook alleen was en het niet het hoofdseizoen was, zodat er minder toeristen waren dan ik had verwacht. 

Ik kijk terug op een geslaagde vakantie. Heel veel succes met alles!

Hartegroet,
Elise van Keulen

– Reisverslag Tibet Nepal Bhutan –