Main content

‘Thuis in deze compleet andere wereld’

– Review Nepal: Kathmandu en Chitwan National Park –

Een weekje alleen in Nepal. 

Geland op Tribhuvan Airport en de positieve kriebels gieren door mijn lijf. Yes! Ik ben weer in Nepal! Kijken, ruiken voelen en herkennen. Mooi en bijzonder om zo ver van huis te zijn en me thuis te voelen in deze compleet andere wereld. 

Ik ben een week eerder dan mijn reisgenoten van de trektocht naar Nepal gereisd om rustig aan te komen en een paar dagen alleen het een en ander te ondernemen. Zo struin ik de daarop volgende dagen rond door Thamel, Swayambhudnath en de omgeving van het Vajra Hotel. Best gaaf om alleen op pad te gaan!

Met een goede vriend van Holi mag ik een dag mee om Patan te ervaren door de ogen van een local. Hij neemt me mee naar goed verborgen plekken. Geheel verwonderd betreed ik de wereld achter de voorgevels. Door kleine achterdeurtjes, via smalle gangen stappen we op prachtige pleinen, met eigen tempels of stupa’s. Vol trots en passie vertelt hij de verhalen die erbij horen en wijst me telkens weer op de prachtige beelden van de goden bij de vele tempels. Zo ook het intrigerende verhaal van de levende godin. Bijzonder om haar te mogen ontmoeten en het duurt toch even voordat ik kan zien hoe speciaal haar plek is in het Hindoeïsme. Dus kijken en luisteren zonder het af te zetten tegen onze westerse manier van denken, leven. Een wijze les……

Na een heerlijke Nepalese maaltijd die ik samen met zijn familie mag genieten kom ik weer terug in het Vajra Hotel. Dankbaar voor weer een mooie dag ga ik naar mijn kamer waar ik mijn rugzak in pak want morgen vertrek ik naar het Chitwan National Park.

Na aankomst in het resort krijg ik een mooie ruime, lichte kamer. Met een paar stappen bevind ik me op het houten terras dat uitkijkt over de rivier. Ik geniet van het rustgevende uitzicht en het verkoelende briesje zo heerlijk op mijn huid na de lange busrit.

Met een ranger maak ik nog een mooie wandeling door het Tharu dorp. Ik waande me in Afrika! In het donker, slechts onder het licht van de volle maan was er die avond een spectaculair dansoptreden door de jongeren van het dorp, waarbij flink met stokken geslagen werd. Genieten was dat en mee dansen mocht! Moe van het reizen en voldaan van alle indrukken zocht ik mijn bed op.

Die nacht werd ik wakker van het gebonk op het dak van golfplaten. Tijdens het ontbijt vroeg ik aan de ranger wat het geweest zou kunnen zijn. Verbaasd antwoordde hij: “This is the jungle Lady!”

Na een spannende briefing wisten we wat te doen als we oog in oog kwamen te staan met wilde dieren. Dat was dan meteen het meest indrukwekkende! Helaas hadden wij ‘vette pech’ om tijdens onze jungletocht te voet, over de rivier en op een olifant geen enkel wild dier te hebben gespot. 

Tijdens de vroege birdwatch heb ik veel mooie vogels gezien en gehoord. Maar eerlijk gezegd werd ik afgeleid en aangetrokken door het op gang komen van het dagelijks leven van de Tharu’s. Wat een kleurrijk en ontspannen gebeuren was dat! 

Na het ontbijt word ik met een auto naar het busstation gebracht. We stranden echter letterlijk in ‘the middel of nowhere’ met autopech. Een paar telefoontjes later komt iemand me daar ophalen en brengt me naar een ander dorp want ‘mijn’ bus was al vertrokken. Geen idee of die bus ook daadwerkelijk naar Kathmandu zou gaan want er sprak niemand Engels. “This is Nepal Lady!” zei ik bij mezelf. Maar wat was ik blij toen Holi me stond op te wachten bij het busstation! Al met al toch een spannende jungle ervaring ☺

– Review Nepal: Kathmandu en Chitwan National Park –