Main content

‘We voelen ons pioniers’

– Reiservaring Nepal: trektocht en cultuur –    

Trektocht

Met Marian Wijnakker heb ik de trektocht door een deel van het Langtang reservaat en Helambu gemaakt. We voelden ons pioniers omdat het was alsof we dit gebied als 1 van de eersten na de aardbeving doorkruisten. Met de gids Phula en de drager Kaji hebben we de uitdagingen zeer goed doorstaan.

kuik

De trekking is zorgvuldig opgebouwd; een goede balans tussen stijgen, dalen en het ervaren van de temperatuurverschillen. En voor iedere dag alternatieven vinden voor de overnachting en maaltijden. Ik ben geconfronteerd met de gevolgen van de aardbeving. Dat was soms niet makkelijk en emotioneel. De wereld stond voor mij stil door de realistische beelden die ik zag.

Sporen van ingestorte huizen, guesthouses, scholen. Daartegen over altijd de hartelijke ontvangst van de mensen, de uitnodigingen om mee te eten in hun keuken rondom het houtvuur. De geluiden van tikkende hamers, zagende zagen in de dorpen zal ik nooit vergeten. Alle bewoners die samen de huizen en basisbehoeften weer opbouwen en proberen het leven op te pakken.

Vanwege de onverwachte slechte weersomstandigheden hebben we de opbouw van de trektocht onderweg aangepast. We bereikten de Thatepati-pas met sneeuw en kou en zijn daarna afgebogen naar het Helambu district. Ook hier zijn de natuur en vegetatie prachtig met landerijen, vergezichten en altijd het geweldige uitzicht op de bergen.

Persoonlijk

De reis heeft mij persoonlijk veel gebracht. Ik ben erg trots op mijzelf dat ik het avontuur ben aan gegaan, op mijn manier, sterk, met uitdagingen, soms twijfels of ik het kon volhouden, relativeren. Het besef van basisvoorzieningen en goed onderwijs, die in het westen vanzelfsprekend zijn.

Cultuur

Ik heb kennis gemaakt met culturen met een overvloed aan rituelen, heiligdommen, bijzondere mensen, –  altijd vriendelijk, gastvrij en moedig – , de prachtige maar soms ook monsterachtige Himalaya, de hectiek van de steden, de verhalen van de dorpsbewoners over de schokkende natuurramp die hen is overkomen,  de fuel lines, de zingende (‘chanten van de mantra’) monniken, onverwachts slapen in de tent met al je kleren aan inclusief muts en sokken, koken op het houtvuur, dal bhat, de lieve boefjes van de Saraswati school en heel veel meer herinneringen om nooit te vergeten ….

Aardbeving

Achteraf zeg ik dat de nieuwsgaring over de aardbeving niet altijd de realiteit heeft weergegeven. Niet heel Nepal is getroffen door deze verschrikkelijk natuurramp. Dit heeft wel veel mensen afgeschrikt om naar Nepal te reizen. Terwijl voor de getroffen mensen het toerisme de belangrijkste bron van inkomsten is. Op deze manier help je daadwerkelijk.

– Reiservaring Nepal: trektocht en cultuur –