Main content

‘De Laurebinda pas: onvergetelijk!’

– Reisverslag Nepal: Helambu trekking –  

Beste Thomas en Holi,

Al weer enige weken terug, wil ik jullie nog heel hartelijk danken voor jullie inzet om een heel mooie reis mogelijk te maken. Ik heb er volop van genoten en denk er nog met weemoed aan terug. Het was alleszins de moeite waard!

In Nepal had ik al heimwee naar de bergen, toen ik ze nog slechts van een afstand kon zien. Ook waren mijn 2 weken natuurlijk slechts een kennismaking met het land, de mensen en de natuur. Hopelijk blijft het daar niet bij. Nepal, geweldig land met mooie mensen, waar nog een hoop kan gebeuren, wat betreft infrastructuur, instituties, en technologie. Hoe zit het met de impact van ontwikkelingswerk, en van toerisme; ik ben er nog niet klaar mee.

De Heilige Meren trekking was echt een kadootje, al kregen we het niet voor niets. Een grote bof met de groep; het pakte wonderwel goed samen. Van alle vijf de Nederlanders lagen conditieniveau, en daarmee tempo en impact van de hoogte, dicht bij elkaar. De stemming was opperbest, en alle leden konden tegen een stootje en ondergingen de kleine ontberingen blijmoedig. Veel respect voor het Nepalese team; veel van hen geleerd ook, vooral door hun gedrag en houding, en wat ze niet zeiden. Bescheiden, oplettend, aanwezig waar nodig, zich terugtrekkend om ruimte te geven aan de Nederlanders, die veel ruimte nemen. Niet geheel te doorgronden. Via gebrekkig Engels, de tijd nemen, en veel aanvoelen, overbrugden we de cultuurkloof.
Persoonlijk vond ik de “basic” voorzieningen de tocht extra leuk maken. Wat waren de eenvoudige voorzieningen schoon en goed verzorgd, de gastheren en –dames gastvrij en vriendelijk. En wat heerlijk om zo lang door een rustig en ruig gebied te kunnen lopen. Een van de toppertjes was een minutenlange ontmoeting, oog-in-oog, met een rode panda. Ook de gidsen Jeevan en Rakeesh hadden dit in al die jaren nog nooit zo gezien! Rakeesh klom van enthousiasme zelf in een hoge boom, Jeevan maande hem om toch vooral voorzichtig te zijn. Dat geeft de rolverdeling wel goed weer.

Een andere onvergetelijke ervaring was de onverwachte sneeuwval, sneeuwstorm en metershoge maagdelijke sneeuw rondom de Laurebinda pas, waardoor het pad niet meer zichtbaar was, en we heel blij waren met de extra inspanningen van het Nepalese team, inclusief de huttenwaard van het Gosaikunde guesthouse die ons een eind op weg hielp. Ik heb me geen moment onveilig gevoeld, maar juist in goede handen. Heel mooi om te merken hoe zo’n tocht een band schept. Blij dat ik niet in mijn eentje, of met alleen westerlingen op pad was. De interculturele kant had voor mij echt meerwaarde.

Ik vond het best een pittige tocht en zou hem dan ook niet zomaar aanraden aan mensen met een normale conditie. Een volgende keer zou ik ook kiezen voor een iets langere gewenning aan de hoogte. Nu deden we aan het begin de afstand van 3 dagen in 2 dagen, zoals bij de Voetsporen tocht; op zich heerlijk om de hele dag te lopen, maar daarmee hakte de hoogte er daarna wel iets meer in.
Mijn laatste dagen alleen, dat wil zeggen met privé gids Rakeesh, verliepen ook heel goed. We hadden veel gelegenheid om te praten en het Engels van Rakeesh verbeterde hoorbaar. Bijzonder om zo de gelegenheid te hebben voor nader contact. Zijn achtergrond, ambities, dromen, obstakels op weg daarheen, en zijn blijmoedige aard. Ik wens hem, en de andere Nepalezen die ik ontmoet heb, veel geluk in het realiseren van hun dromen.
Ik ben heel blij dat ik bij jullie bureau terecht ben gekomen en mijn reis via jullie heb geboekt. Uitstekende professionaliteit. Flexibel inspelen op de vraag. Fijn, zo’n vertrekgarantie. En vooral de kleinschalige en persoonlijke aanpak maakt het echt bijzonder. Volop wederkerigheid en gelijkwaardigheid. Het is ook precies de formule waar ik in geloof.
Het smaakt naar meer, en ik moet me inhouden om niet alweer met een volgende tocht bezig te zijn. Dat komt later!

Voor nu, hartelijk dank aan jullie allebei en aan jullie fantastische counterparts in Nepal.

Hartelijke groet,

Marleen

– Reisverslag Nepal: Helambu trekking –