Main content

‘Veilig en prettig’

– Reiservaring Nepal: samenleving & landschap –    

Beste Thomas,

Ondanks vele eerdere wereldreizen, heeft geen één land zoveel effect gehad op mij als Nepal heeft gedaan.

Voor ik hier over vertel eerst maar waardoor ik denk dat dit zo kon gebeuren.

Bij het zoeken naar een mooie reis naar Nepal kon ik al niet om ‘Top of the World Reizen’ heen (advertentie 3 jaar geleden al gezien en bewaard). Bij het eerste telefonische contact met jou en ook daarna, werd dit steeds weer bevestigd. Zo persoonlijk en prettig en op maat werden Anneke en ik te woord gestaan en geholpen in onze zoektocht naar een voor ons passende reis.

Zelfs de datum werd aangepast en jouw advies om toch een andere reis te kiezen is 100% juist gebleken.

Na onze beslissing hebben we je nog meerdere praktische vragen gesteld, die je steeds weer uitgebreid en met alle geduld hebt beantwoord voor ons.

Als laatste voorbereiding hebben we de wandeling in Kralingen gedaan wat voor ons echt het begin van de vakantie betekende en gelijk de sfeer heeft neergezet die we tijdens onze hele reis ook mochten ervaren vanuit Holi en de verschillende gidsen/dragers/chauffeurs en families. Wat is die sfeer dan….. tja moeilijk te omschrijven….Een ieder is zichzelf en spreekt vanuit zijn of haar hart met een passie en bevlogenheid en oprechte belangstelling voor de ander en voor het land. Er zit niets tussen de ander en jezelf. Het contact is puur en oprecht en fijn. Dit kwam ik overal weer tegen. In Katmandu en in de bergdorpjes, in luxe en primitieve verblijven, bij jongere en oudere mannen en vrouwen en bij opgroeiende jeugd.

Ik heb genoten van eerst de mooie uitspraken van jou in Rotterdam-Kralingen en later van Holi tijdens de reis. Zulke mooie levenswijsheden en soms zo dagelijks en herkenbaar. Het droeg allemaal bij dat deze reis zo anders was dan andere reizen.

Het programma was onvoorstelbaar afwisselend, interessant, verrassend, intensief en bijzonder.

Het vele lopen wat we vanaf dag 1 hebben gedaan was heerlijk en een goede voorbereiding voor de latere trekking. De vele informatie en boeiende verhalen over de diverse Boeddhistische en Hindoeïstische rituelen en heiligdommen. Gedurende de reis werd het een steeds completer geheel. Alle stukjes vielen samen en werden een geheel. Ik moet zeggen dat ik mijn beeld van – en idee over deze ‘religies’ heb moeten bijstellen.

Niet alleen in positieve zin. Wat vraagt het veel van de mensen. Wat een opofferingen en steeds weer verkrijgen van blessings. Wat een tijd gaat er zitten in alle rituelen waarvan sommige dagelijks terug komen. Arme mensen die lijken te hopen om hun kansen voor de toekomst te krijgen, door maar te offeren. Daar naast ook veel mensen gezien en gesproken die veel meer eigen initiatief ( kunnen) nemen. Niet wachten op bijvoorbeeld de overheid tot er iets gebeurd maar zelf de handen ineen slaan en bv zelf tempels/ stoepa’s gaan opbouwen na de aardbeving.

Ook mooie initiatieven om vrouwen te versterken en jeugd de kans te geven om scholing te volgen en nog veel meer mooie initiatieven.

Tijdens de reis hadden we wisselende accommodaties, van redelijk lux tot zeer primitief tijdens de trekking die we als extra hadden geboekt. Ook dit maakte de reis speciaal. Gesprekken (handen en voeten of met wat tolken van derden) met mensen in de bergen en daar ook echt een fijne tijd mee doorgebracht. De bescheidenheid van deze mensen om bijvoorbeeld een kleine gift aan te nemen.  Een paar dagen iets meer luxe en zelfs een zwembadje erbij en de mogelijkheid om kleding te laten wassen.

De super lekkere Nepalese maaltijden met een biertje erbij. We hebben vegetarisch gegeten maar niemand miste vlees of vis. Ook gewoon lekkere koffie op de meeste plaatsen of heerlijke gember thee.

Dan heb ik het nog niet gehad over de ervaring bij de monniken wat indrukwekkend en bijzonder was maar voor mij ook iets wat moeilijk te begrijpen is. Deels een mooie kans voor jongeren om te eten en drinken en scholing te krijgen. Deels ook een zeer beperkt en gestructureerd leven buiten de werkelijkheid …..

Ook heb ik het landschap nog niet benoemd.

Zo bijzonder is het als je vanaf bijna alle plekken bij helder weer, gewoon de besneeuwde toppen en soms meer van de Himalaya kan zien. Het kon mij tot tranen brengen wanneer ik uit m’n raam keek ’s morgens en de zon op de sneeuwtoppen zag schijnen. We waren al blij met een klein puntje berg tot we later de bergen in volle glorie konden bewonderen. Echt een ervaring die adem benemend is en waar je nooit genoeg van krijgt denk ik.

Bij al deze mooie ervaringen had ik het geluk met een fijne groep te reizen. Maar dat komt voor mij niet op nr 1.

Nr 1 is hoe jullie deze reizen hebben georganiseerd en persoonlijk jullie stempel geven en op maat organiseren vol bijzondere plekken en veilig en zeer prettig begeleid.

Nr 2 is het contact met de Nepalese mensen, wie ze zijn en wat ze uitstralen, ik en vast veel meer mensen kunnen daar nog veel van leren. Ik draag de mooie ontmoetingen met mij mee en koester ze.

Nr 3 is de pracht van de natuur ( bomen, planten en vogels nog niet eens genoemd hier boven)

Nr 4 is de beweging tussen oude generatie met rituelen en heiligdommen en de beweging van jong volwassenen en jongeren om zich wat meer los te maken. Deze beweging heeft niet alleen met het los maken van de rituelen te maken maar misschien meer met het volgende (voorbeeld Holi): Als je in Nepal bent geboren dan beland je in een cirkeltje waar je niet makkelijk uit komt. Holi is zelf het levende bewijs dat je dus toch uit dat cirkeltje kan komen en vanuit die positie weer andere mensen kan helpen om ZELF ook uit dat cirkeltje te komen.

Ik ben nog maar 3 dagen terug dus alles moet nog rustig bezinken en doordringen. Voor nu is dit wat er allemaal opborrelt.

Er liggen volop kansen voor de Nepalezen, maar daar is zeker hulp bij nodig. Gelukkig zijn er meerdere projecten en foundations waaronder jullie foundation. Ik hoop meerdere mensen mee te krijgen en te laten inzien hoe hard hun steun nodig is en hoe goed hun geld of goederen terecht komt.

Heel veel dank dat ik deze mooie reis met jullie hulp heb mogen en kunnen maken. Jullie zijn beide mooie en bijzondere en fijne mensen!!

Als ik nog weer terug ga naar Nepal dan zal het niet als toerist zijn…….

Warme groet,

Esseline McKenzie

22 oktober 2016

– Reiservaring Nepal: samenleving & landschap –