Main content

‘Nepal, het land met een ziel’

– Reisverslag Nepal: cultuur en natuur –    

Beste Thomas en Holi,

Hieronder krijgen jullie een verslag van Hans en mij van deze geweldige reis door het land Nepal, het land met een ziel, zoals ik dat zo voel.

Door jullie enthousiasme aangestoken zijn we open de reis ingegaan en zijn teruggekomen met een rugzak vol ervaringen en herinneringen. We zijn nog niet helemaal in Nederland gedaald, de gedachten gaan nog steeds richting onze belevenissen samen met Gerry, Erica en de gidsen.

Wat een fantastische, vriendelijke, aandachtige mensen hebben jullie bij elkaar gehaald: Ashok, Babib die we Bikè noemden, Jiven, Mukesh, Rakesh, Sandip. Zo zorgzaam voor ons allemaal, goed verstaanbaar Engels sprekend. Verstand van zaken hebben ze allemaal, ze stralen rust uit en hebben ons geweldig begeleid. Hulde aan hen!! 
Ook kunnen we de chauffeurs niet vergeten! Wat een kanjers om zo te kunnen rijden over de hobbelwegen, gatenwegen, smalle wegen, gladde wegen, omwegen. We zijn geen moment bang geweest en konden ons overgeven aan het hotsende rijden.

De heiligdommen waren één van de redenen waarom we naar Nepal wilden. Wat een pracht en praal alle Hindoetempels en Boeddhistische stupa’s, de Monkey tempel, de tempels in Lumbini, waarvan de ruïne met de steen waarop de moeder van Boeddha bevallen is, de meeste indruk maakte, de grootste stupa van Nepal! We keken onze ogen uit en kwamen ogen te kort.

Ook is de natuur om stil van te worden. We hebben de Himalaya mogen aanschouwen (veel andere toeristen hebben de bergketen met de Annapurna en de Machhapuchhre niet gezien vanwege de bewolking, maar wij wel), wat ons nietig maakte als mens. We hebben de meest fantastische vlinders, vogels (w.o. adelaars), apen, buffels, koeien, geiten, honden gezien. Ook gelachen dat de koeien het verkeer dusdanig kunnen ophouden dat er files ontstaan. Alle verschillende bomen, struiken, bloemen, rivieren, meren, rijstvelden, de jungle: een genot om te zien, te voelen, te ruiken.

Wij zijn blij met de organisatie van deze Nepal reis. Op een paar kleine dingen na zat de hele reis perfect in elkaar. We hebben het idee dat we aardig wat over dit land te weten zijn gekomen qua religies, historie, economie en natuurlijk de prachtige natuur. Ik zal iedereen die naar Nepal wil, aanraden het via jullie reisbureau te doen. De nauwgezetheid van de voorbereiding en de informatie is uitstekend en waardevol. De dagen liepen soepel in elkaar door. We hadden wel zoiets van: “dit is voor herhaling vatbaar”.

Rest mij jullie, Thomas en Holi én jullie crew in Nepal heel erg te bedanken voor deze machtig mooie reis, die nooit vergeten zal worden door ons.

Warme groet vanuit Tilburg,
Ellen en Hans de Goeij

– Reisverslag Nepal: cultuur en natuur –