Main content

‘Manaslu trekking’

– Manaslu met Top of the World Reizen –    

Beste Thomas en Holi,

Wij zijn al weer enige tijd terug in Nederland na onze derde trekking reis in Nepal, waarvan de laatste twee met Top of the World Reizen. Inmiddels is ons ritme weer ingesteld op de dagelijkse werkzaamheden en rest ons de dierbare herinneringen door het bekijken van foto’s en filmpjes van onze Manaslu trekking.

De organisatie was weer perfect, onze gids LB vertrouwd , drager MT beresterk, Narendra uitstekend bij het faciliteren van alles, zoals het paragliden in Pokhara en onze privé chauffeur die we hartelijk hebben bedankt voor de vele verhalen over levenslessen in Nepal tijdens de autoritten.

De Manaslu trekking heeft dus zeker aan onze verwachtingen voldaan. Nu pas realiseer ik mij wat we 5 jaar gelden gemist hebben na onze verplichte terugtocht vanaf Namrung (2.600 meter) met een andere reisorganisatie. Blij met de hernieuwde kennismaking met Narendra, en natuurlijk onze topgids LB waarmee we eerder de Everest trekking hebben gedaan. We hebben van onze vorige trekking een mooi fotoboek overhandigd aan hem waar hij zeer blij mee was. Ook het lopen door Thamel voelde vertrouwd aan, bezoek aan Durban Square om het herstel te zien na de aardbeving in vergelijking met 2 jaar terug.

Het eerste deel van de trekking was vaak een herkenning van specifieke punten, hoewel er toch ook wel veel is veranderd. Vanaf Namrung worden de uitzichten weidser en komen we duidelijk in het hooggebergte aan. De opbouw van de tocht is perfect en mede door gids LB goed samengesteld, in goed overleg met ons. Wat waren we blij met onze eerste blik op de Manaslu. Elke dag erna kwamen we steeds dichterbij en we hadden het gevoel dat we dit bergreus konden aanraken. Ook vanuit alle kanten de Manaslu kunnen bewonderen, niet voor niets wordt de trekking ook wel ‘Round Manaslu’ genoemd.

Tijdens onze rustdag in Samo hebben we bijna de grens met Tibet bereikt en klommen we tot 4.400 meter. In deze dagen was de grens met Tibet open waardoor er veel handelsverkeer was, leuk om te zien. In de nacht voor de overgang Larkya pas hebben we zelf bewust voor een tentje gekozen, lekker warm ondanks de nachtvorst. De pasovergang is verder goed verlopen , geen last van hoogteziekte. Mooie foto’s kunnen maken en blij bij het bereiken van de gebedsvlaggetjes op de pas.

Afdaling is best lang, maar gelukkig is er voor Bimthang al een soort van nederzetting waar je kan rusten en lunchen. Helaas is de verdere afdaling naar Tal – waar de Annapurna trekking ook samenkomt – minder leuk. Komt ook doordat wij ons hoogtepunt al hadden gehad natuurlijk en je aan de overkant een aangelegde weg ziet lopen waar we dan ook gebruik van maken middels een gecharterde Jeep tot Besisahar. Het fijne van de Manaslu trekking is wel dat je een rondje loopt om de Manaslu en je vaak regelmatig dezelfde trekkingsgenoten tegenkomt waar je dan een praatje mee heb of ’s avond mee eet. Soms kom je dan elkaar weer een paar dagen niet tegen maar uiteindelijk hebben we allen hetzelfde doel.

Op dit moment zeggen wij beiden dat we Nepal nu wel gezien hebben maar dit hadden we ook 2 jaar terug en toen begon het na 1 jaar weer te kriebelen.

Dus zeg nooit , nooit.

Lieve groetjes en nogmaals dank,
Hans en Jenny Veldhoen

– Manaslu met Top of the World Reizen –