Main content

‘Het land van Holi’

– Reisverhaal Nepal: cultuur & landleven –    

Een wandeling over kronkelende zandpaden, op- en afwaarts door een tropisch heuvelland. Het is vochtig en warm. Groen is de hoofdkleur. Daarbinnen bruin gekleurde lemen huizen. We houden stil. Dit is het geboortehuis van Holi. Hier woont haar familie. Een boerenfamilie. Levend van de opbrengst van land en dier. Een karig bestaan. Extra inkomsten uit werkzaamheden, zoals het werk als ‘porter’, zijn welkom.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

We worden verwelkomd door de familie en krijgen een drie gangen diner aangeboden. Wonderbaarlijk wat er tevoorschijn wordt getoverd. Holi’s moeder maakt een voldane indruk. Zij is de gastvrouw die dit weet te organiseren. Een weerzien met Kumar, Holi’s broer en 1 van de sherpa’s tijdens de trektocht die we een aantal dagen geleden hebben voltooid.

Het lemen huis is laag. Beneden zijn de leefvertrekken. De bovenverdieping is bestemd voor goden en geesten. Je dient gastvrij te zijn en hen een plaats te bieden. Stervelingen horen daar niet thuis.

In de late middag maken we opnieuw een wandeling. We dalen af en lopen door de rijstvelden. We zien Kumar, Holi’s moeder en andere dorpelingen. Zij zijn druk bezig. De rijst wordt geoogst. De volgroeide rijstaren worden gekapt, gebundeld en naar verzamelplaatsen gebracht. Er komt geen machine aan te pas. Alles gaat handmatig.

De volgende dag maken we een wandeling naar het meer dat achter de heuvels ligt. Het is windstil. Het water, glad, weerspiegelt de wolken en de omringende heuvels. Uit het water steken stokken omhoog. Er wordt vis gevangen. We rusten aan het meer. Ik laat een gevoel van tijdloosheid op me inwerken. Als we huiswaarts keren, schemert het al. In de verte zien we de rood gekleurde Annapurna bergtoppen boven het heuvelland uitstijgen.

Roberto Massaro

– Reisverhaal Nepal: cultuur & landleven –