Main content

‘Happy Bhutan’

– Reisverslag Bhutan: privéreis –    

Woensdag 28 oktober 2015

Vanaf Bhaktapur zijn we naar Kathmandu gereden s’morgens vroeg en hebben we het vliegtuig naar Paro, Bhutan genomen. We zijn vol verwachting en weten eigenlijk niet zo goed wat we daar kunnen verwachten. In het vliegtuig hebben we spectaculair uitzicht over de Himalaya waar we langs vliegen. Met als hoogtepunt de Mount Everest!

Op het vliegveld staat onze gids al te wachten en we krijgen een welkomst sjaaltje om. De auto met chauffeur staat ook al klaar, wauw dit is al luxe. Een gids en chauffeur is verplicht in Bhutan dus laten we maar van het gemak genieten. In de auto worden we al gelijk op de hoogte gebracht van alle nationale symbolen en regeltjes. Zoals de blauwe klaproos is de nationale bloem, de raaf is de nationale vogel, de Cypress de nationale boom enz…. De maximale snelheid is 50, sigaretten zijn verboden en worden niet verkocht, de mannen dragen jurken en de vrouwen lange rokken. Én je mag hier met 3 mannen of vrouwen trouwen!

Everest from the Plane
 
Bhutan is nagenoeg even groot als Nederland maar heeft slechts 500.000 inwoners, zeker in het oosten en noorden van het land wonen er weinig mensen. Waterkrachtcentrales leveren veel energie, dit is ook hun grootste exportproduct en geeft hen de komende jaren meer welvaart (nu is slechts 15% van de waterkracht gebruikt)

Direct rijden we naar een fort wat als een klooster wordt gebruikt voor de monniken. Het is gelijk al indrukwekkend. Nu krijgen we een lunchbuffet, hier zitten ook veel andere buitenlanders. Dit soort eten krijgen we de komende dagen op verschillende plekken. Onze gids heeft er zin in en besluit om ons ook het postkantoor te laten zien, een papierfabriekje, handarbeid school, museum voor dat we naar ons hotel gaan. Een beetje verward zijn we en kunnen het allemaal nog niet zo goed plaatsten. We hebben het gevoel dat datgene wat we zien, datgene is dat de toeristen “mogen” zien. Gelukkig zal snel blijken dat dit niet het geval is. We krijgen een half uurtje rust en dan gaan we naar een bronzen boeddha beeld van 51,5 meter hoog en daarna naar het fort waar het ministerie zit. Eerst kijken we hoe men traditioneel een vlag naar beneden haalt en daarna mogen we op het “binnenhof” kijken. Hier is ook weer een klooster te vinden met monniken.
Na dit alles worden we weer naar het hotel gebracht, best een intensief programma waar we even van moeten bijkomen.

 
Paro Airport
 
Bhutan is een land waar tradities in ere worden gehouden, net als oude beroepen zoals houtbewerking, schilderen, tekenen, kleien. En de mensen zijn allemaal verzot op hun Koning. De chauffeur is erg beleefd, doet elke keer de deur open en dicht en vraagt continue of het allemaal in orde is. Moeten we ook aan wennen, we voelen ons zelf wel de koning en koningin.

De volgende dag weer vroeg op pad want er is weer een vol programma. Eerst weer naar een klooster, dit is de universiteit voor boeddhisten. Als je een goede monnik wilt worden moet je 20 jaar studeren, waaronder 3 jaar, 3 maanden, 3 weken en 3 dagen mediteren. Het lijkt ons niet te doen… Onderweg zien we mannen traditioneel boogschieten, dit is de nationale sport.

Dan gaan we naar een school voor Astrologie, de mensen die hier afstuderen krijgen een baan bij o.a. de overheid. Dan hebben ze wat te zeggen over belangrijke beslissingen, afhankelijk van hoe de sterren staan.

We gaan naar een wildpark waar de Takin te zien is, ja ja dit is het nationale dier. Het is een mix van verschillen dieren, we zien er een koe, beer, eland en geit in. We wisten niet dat er zoiets bestond. Na de lunch gaan we langs de Memorial Stupa, hier lopen allemaal mensen rondjes omheen. Dit doen ze biddend met een gebedsketting of gebedsmolen. 

Thimpu Dzong (klooster)

Nu gaan we direct door naar een straat met allemaal souvenirs kraampjes. Leuk om te zien maar we kopen niets want we hebben geen plek meer in de rugzak. We gaan nog naar een schilders galerie en een pottenbakkerij en de lokale groenten en fruitmarkt. Weer een volle dag en vragen ons nog even af of ze echt trots zijn op hun land en tradities of dat ze alleen maar “positiviteit” willen laten zien en het geld van de toeristen willen.

Wanneer we weer bij het hotel zijn gebracht, gaan we lekker met z’n tweeën even de straat op, een stukkie lopen. Nu zien we een gezellig winkelcentrum met de Bhutanen in vrije tijds kleding. Gelukkig ze zijn gewoon hip en trendy! Er is ook overal wifi en iedereen heeft en smartphone. Dat maakt onze gedachten en gevoel bij dit land wel aangenamer. Ze mogen gewoon zichzelf zijn. We komen op een centrale plek waar dans wedstrijdjes gehouden worden voor jongelui, erg leuk om te zien.

Vandaag gaan we verder het land in, naar Gangtey, een mooie vallei op 3000m hoogte. Ondanks dat het slechts 135 km rijden is doen we er ruim 5 uur over. Onderweg stoppen we op een pas van 3116 meter waar 108 stupa’s zijn gebouwd ter herinnering aan een korte oorlog welke het land heeft gevoerd tegen terroristen in 2004.

Na een tweede pas komen we aan in de vallei, bijzonder landschap na dat we de hele dag over passen en tussen steile bergen hebben gereden. De vallei heeft een groot moeras achtig gebied welke de overwinterplaats is van vele zwart nek kraanvogels. Deze brengen de zomer door in Tibet en zijn helaas nog niet gearriveerd.

Ons hotel ligt mooi op de heuvel en nadat we de bagage hebben gedropt gaan we naar het Gangtey Klooster waar we hebben deelgenomen aan een meditatie training.

Handwerkschool

De meditatie wordt geleid door de “master” van het klooster en vertaald in het Engels. Erg leerzaam en leuk, maar om dit 3 jaar, 3 maanden te doen vergt nog wel wat training…

De volgende dag wandelen we naar het observatie centrum van de kraanvogels en daar zien we een documentaire en krijgen we uitleg. We lopen nog een uurtje door het bos en de vallei en daarna vertrekken we naar de volgende plek. Om 15.30 mogen we uiteindelijk verder rijden zodat we eind van de middag in het hotel aankomen, mooi aan de rivier gelegen.

Punakha vallei en door naar Paro
In de ochtend bezoeken we het mooist gelegen klooster van het land. Dit klooster ligt tussen twee rivieren en is enorm groot. Tijdens de bezichtiging is er ook nog hoog bezoek, de voormalig koningin en de zuster van de huidige koning zijn in het klooster. Gaat hier allemaal wat soepeler dan bij ons…, helaas foto’s maken is niet toegestaan. Na het bezoek gaan we verder naar de tempel voor vruchtbaarheid, nou dat is zeker te zien. Op veel van de huizen staan grote falussen afgebeeld, ook worden er in de souvenirs winkels forse houten exemplaren aangeboden. Amsterdam is er jaloers op!

Na de korte rondleiding rijden we naar Paro. Dit is nog een behoorlijke lange rit over deels bumpy roads. Onderweg nog een klooster, erg mooi maar na het zien van zoveel kloosters beginnen ze wel op elkaar te lijken. In Paro drinken we een goede cappuccino, heerlijk. Morgen vroeg op, klim naar Tigers nest.

Handwerkschool
 
Al om 7.30 uur staan we aan de voet van de klim naar het Tigers Nest, het is nog heerlijk koel. Na een flinke klim naar 3120 meter zijn we als eerste toeristen boven en hebben nog alle rust om alles goed te bekijken. Het Tigers Nest is gebouwd op een onmogelijke helling tegen een rotswand en is in de 17e eeuw gemaakt. Zal destijds een enorme uitdaging zijn geweest om dat daar te maken. Er zijn diverse tempels en gebedsruimten die we in mogen.

Later terug in de Paro vallei bezoeken we nog een aantal plaatsen, 2 tempels en het Bhutan museum. We sluiten de dag af in een originele Farm House waar we heerlijk een Hot Stone bad nemen. Lekker maar erg heet, wanneer ze een steen uit het vuur halen en in je bad kieperen dan ligt die steen een kwartier te borrelen en wordt het water wel erg HOT! Na een uurtje weken, gaan we samen met de gids en chauffeur (Ashik en Yeshey) in een traditionele eetkamer echt Bhutaans eten. Het smaakt heerlijk maar spicy en met een lokale rode wijn (meer port met 16%) sluiten we een heerlijke week Bhutan af.

Papierfabriek

Bhutan, prachtig land, vriendelijke en trotse mensen, mooie natuur, schoon, ontwikkeld en nog sterk in ontwikkeling. Door de waterkrachtcentrales zal het land in de toekomst heel welvarend worden en de inwoners allemaal aan niets ontbreken. Happy en Trendy Bhutan.

We vliegen vandaag weer terug naar Kathmandu, Nepal en slapen nog 2 nachten in Patan.

Deze eerste 5 weken zijn we volkomen onbezorgd en hebben we veilig gereisd door de perfecte organisatie van Top of The World Reizen. Bedankt Holi & Thomas.

– Reisverslag Bhutan: privéreis –