Main content

‘Heimwee na mijn droomreis’

– Reisverhaal Nepal en Bhutan: een droomreis –    

Vooruitblik: januari 2015

In de maanden oktober, november en december 2015 ben ik in de gelegenheid om lang verlof op te nemen om naar Nepal en Bhutan te reizen. Ik wil mijn droomreis realiseren. Nepal staat al lang op m’n bucketlist. Na het bezoek aan Thomas Tierolff en Holi Nepali in Amsterdam op de Beurs voor Bijzondere Reizen in januari 2015 heb ik de knoop doorgehakt.

Ik boek de volgende reizen: rondreis ‘Rituelen & Heiligdommen’, de Pelgrimsroute naar de heilige Goisakunda meren en een 10-daagse reis naar Bhutan. Afsluitend zal ik vrijwilligerswerk gaan doen op een openbare school in Pokhara.

Hanneke Kuik - foto

Terugblik: januari 2016

Thomas en Holi hebben mij geïnspireerd en geadviseerd om een mooie, evenwichtige reis te maken. Advies en begeleiding op een professionele en eerlijke wijze. De aardbevingen in april en mei 2015 hebben mij niet doen besluiten de reis te annuleren. Ik had er vertrouwen in dat wanneer de situatie niet verantwoord zou zijn, er door Top of The World alternatieven zouden worden voorgesteld.

Achteraf zeg ik dat de nieuwsgaring over de aardbeving niet altijd de realiteit heeft weergegeven. Niet heel Nepal is getroffen door deze verschrikkelijk natuurramp. Dit heeft wel veel mensen afgeschrikt om naar Nepal te reizen. Terwijl voor de getroffen mensen het toerisme de belangrijkste bron van inkomsten is. Op deze manier help je daadwerkelijk.

Heiligdommen en Rituelen is een heel mooie rondreis voor een eerste kennismaking met Nepal met Holi en Bimu als uitstekende gidsen. Zij reageren en anticiperen uitstekend op de actuele situatie. Ook aandacht voor het groepsproces en de individuele wensen van de reizigers. De rondreis is enorm gevarieerd en laat je veel facetten over religie en cultuur in Nepal ervaren. Leven op het platteland en de hectische stad Kathmandu, het verblijf in het boeddhistische klooster, waar je meegaat in het dagelijks ritme of tijd voor jezelf hebt, het bezoek aan de koninklijk stad Bhaktapur, waar helaas de aardbeving veel schade heeft aangericht.

De lange busreis naar Lumbini is voor mij zeer de moeite waard om de geboorteplaats van Boeddha te bezoeken met de mediterende monniken rondom de heilige boom. In Pokhara luieren aan het Fewa meer en vervolgens in de Pokhara vallei wandelen door kleine dorpjes en vegetatie alsof je je waant in de jungle met het doordringende geluid van de krekels.

Top of The World reageert ook altijd op initiatieven van reizigers en denkt mee of projecten haalbaar zijn. Tijdens deze reis heeft Tineke Hoeksma een fantastisch project uitgevoerd, nl het installeren van solar lampen bij gezinnen en families, die geen elektriciteit hebben of niet kunnen betalen. Met een sola lamp kan er s avonds gekookt en gegeten worden en kunnen de kinderen hun huiswerk maken. De mensen zijn enorm blij en dankbaar!

Nepal heeft mij gegrepen, ooit zal ik terug keren.

– Reisverhaal Nepal en Bhutan: een droomreis –