Main content

‘Great Holy Mother’

– Reisverslag Nepal: Annapurna circuit –    

Vandaag heb ik de Great Holy Mother voor het eerst gezien. Ze is indrukwekkend. Torent overal bovenuit. Schittert op haar mooist in de zon. In de loop van de middag laat ze zich omringen met mysterieuze wolken, maar zorgt dat je nog net een glimp van haar op kan vangen. Hier noemen ze haar Annapurna.

Floor Veegens

Elke dag is anders. De eerste twee dagen kenmerken zich vooral door de fel groene rijstvelden. De rijstvelden blijven zichtbaar, maar de smalle bergpaadjes op en af en de vele immense watervallen hebben de overhand. De eerste bergtop met sneeuw is zichtbaar.

En vandaag was helemaal anders. Weer wordt m’n adem meermaals benomen. Ook door de pittige bergen, maar meer nog door hetgeen dat als een onvoorstelbare film voor m’n ogen afspeelt. Door de bossen. Diep groene dennen. Esdoornen die naar herfstkleuren neigen. Kraak helder smeltwater ver onder wiebelende bruggetjes. En dan het eerste stuk van de Annapurna bergketen. Elke bocht hou je vol verwachting je adem in. En elke keer wordt je beloond met onvergetelijke uitzichten.

Het Tihar festival is deze week in volle gang en zo dansen we in het donker om het toeziend oog van de heilige moeder op straat. Laxmi de Godin van de Rijkdom wordt aanbeden. Alle huizen worden versierd met licht. Kaarsjes. Discoballen. Olielampjes. Groepjes bezoeken elk huis in het dorp en zingen. Ze krijgen een blad met geld, wierook, rijst, dat wat een huis kan missen.

Het geld wordt meegenomen het licht gaat terug het huis in dat gezegend wordt met voorspoed. Iedereen danst. Iedereen is blij. Zo dans ik op ritmische muziek tussen lachende Nepalese feestvierders. Ik voel me zo bevoorrecht hier te staan en lach breeduit terug.

– Reisverslag Nepal: Annapurna circuit –