Main content

‘Verrijkende reis’

Cobi van Gennep maakte in de zomer van 2015 een bijzondere reis met haar dochter Myrthe. Terwijl haar andere dochter met haar vader een bezoek bracht aan New York, reisde zij naar Nepal voor de Mustang reis. Dit gebied ligt in de Trans-Himalaya en is ook in de zomer – net als bijvoorbeeld Dolpo – goed te bezoeken. Hieronder hun reiservaring.

Cobi van Gennep 1

Namasté Thomas en Holi,

Het was een geweldige reis! Prachtige natuur, lieve mensen en een pure oude cultuur met mooie, oude tempels en tradities.

Een van de hoogtepunten was Muktinath, het letterlijke hoogste punt van de Mustang reis. Een intens heilige plaats in een desolaat deel van onze wereld. Maar ook het deelgenoot mogen zijn van een ‘worship’, een heilige verering in een Boeddhistische tempel maakte diepe indruk op ons. De gastvrijheid van de lokale bevolking waar we mochten overnachten en de gastvrijheid van de local die ons thuis uitnodigde om te komen eten was een warm welkom. De manier waarop de mensen hier in het leven staan, bijvoorbeeld na de aardbevingen: helpen waar nodig, en ‘zijn’ met wat er is. Ongelooflijk indrukwekkend.

Dit alles doet veel met je: andere normen en waarden, tevreden zijn met wat je hebt. Het relativeert enorm en doet ons beseffen dat rijkdom niet alleen met geld te maken heeft. Het maakt ons ook bewuster hoe rijk we zelf zijn, dat we kunnen reizen waarheen we ook willen, dat wij enorm veel keuzes hebben.

Nog even concreet over de service die we zeer goed vonden!

Begeleiding:
De gids in Kathmandu die ons de heiligdommen liet zien, was zeer professioneel en ervaren! De berggidsen Jivan en Lila vonden we erg goed: duidelijke uitleg over omgeving, cultuur, mensen. Op maat, niet te veel informatie maar zeker niet te weinig. Ze spraken ook goed Engels, kwamen ervaren en professioneel over en voelden ons intuïtief goed aan. Kumar heeft het ook perfect gedaan als onze sherpa en drager.

Programma:
De opbouw van de reis, zowel qua loopafstand per dag als de intensiteit vonden we perfect. Ook waardeerden we de flexibiliteit in het programma. We hebben het viewpoint tijdens de trektocht bijvoorbeeld overgeslagen omdat het toen bewolkt was, waardoor we wat meer speling hadden die dag. Alles in goed overleg met de berggids, die daar ruimte voor bood.

Hotels:
De hotels in Kathmandu en Pokhara lagen op een rustige plek en hadden prima, nette kamers met douche. De mensen aan de receptie en in het restaurant waren vriendelijk.

Bijzondere herinneringen aan de reis:

  • Trektocht: gezellig samen gegeten met de gids/sherpa (op ons verzoek, want het schijnt niet gebruikelijk te zijn in Nepal) en cold-break, een kaartspel van hen geleerd. We hadden een leuke, goede band en leerden zo erg veel over Nepal en de mensen.
  • Prachtige verrassingen, zoals de overnachting in Marpha. Ik vond het geweldig: kleinschalig, prachtige Boeddha Tempel waar we aan een worship, ter ere van de 2e wedergeboorte van een heilige, mochten deelnemen! Was zo puur en inten, geweldig!
  • De overnachting in het oude deel van Larjung, bij mensen thuis. Waar ook nog een sjamaan op bezoek kwam. Allemaal cadeautjes!
  • De ‘onbekende bestemming’ vonden we helemaal top (Commentaar Thomas: deze wisselt per reis en jaargetijde). Kinderen naar school, vrouw werkt op rijstvelden, zorgen voor moeder, problemen met werk. Mooi om van dichtbij mee te maken hoe het daar toe gaat.

Kortom: wij zijn ZEER TEVREDEN!

Veel dank voor het aanbieden en organiseren van deze prachtige, verrijkende reis.

Hartelijke groet,
Myrthe en Cobi

22 augustus 2015

De foto’s zijn gemaakt door Cobi van Gennep

Cobi van Gennep 3