Main content

‘Plezierig en zorgvuldig’

– Reis door Bhutan en Nepal: een reisverslag –

23 sept. 2018

Lilian maakte met haar zoon Niels in augustus een reis in Nepal en Bhutan, georganiseerd door Top of the World Reizen. Hiermee een verslag, een maand na terugkeer in Nederland!

 

Beste Thomas en Holi,

Hierbij onze impressie van de gemaakte reis naar Nepal en Bhutan. Allereerst mijn grote waardering over de zo plezierige en bijzonder betrokken wijze waarop jullie de reis voor ons hebben georganiseerd. Ook de manier van werken van de mensen waarmee jullie in Nepal en Bhutan samenwerken is heel plezierig en zorgvuldig.

Zo werden we in Nepal door de Nepalese organisator direct gebeld, kwam hij ‘s avonds het programma toelichten en hij bracht ons persoonlijk naar de luchthaven. Beiden erg fijn!

In Bhutan werden we ook prachtig opgevangen door onze gids en chauffeur. We werden als prins en prinses onderweg behandeld! Niets dan lof over beiden. De gids was niets teveel, alles was keurig geregeld en hij beantwoordde alle vragen. De organisator aldaar heeft voor ons geregeld dat we met haar en iemand uit mijn vakgebied konden dineren in Thimphu. We hadden een bijzonder en open gesprek!

Een korte impressie van de reis:

Bhaktapur vond ik prachtig en nog zo authentiek! We logeerden aan een oud plein in het Peacock Guesthouse, een mooi oud gebouw. Hadden prachtige kamers met oude meubels en er was lekker eten met leuke drankjes en hapjes. Er wordt nog steeds veel aan houtsnijwerk gedaan. En wat is er veel te zien in die piepkleine winkeltjes!

Daarna zijn we met de taxi naar het klooster gegaan. Wat een gehobbel! Wij dachten een groot deel over een snelweg/rondweg te gaan, maar het was meer ‘geblubber’ zo in het midden van het regenseizoen. Vanuit het klooster, prachtig gelegen op een berg, met uitzicht op de hele Kathmandu Vallei en de bergen, hebben we een middag gewandeld en vijf dagen een meditation retreat gevolgd.

In Nagarkot hebben we ‘s ochtends op het dak naar het prachtige uitzicht gekeken! Heel bijzonder. In Bouddha was de overnachting in het klooster ook heel leuk. Eenvoudige kamer maar een heel leuk, schoon restaurantje met heerlijke dingetjes en drankjes! Een leuke, rustige locatie, vlakbij de stupa (Bouddhanath) zelf.

Onze Nepalese organisator bracht ons ‘s ochtends heel vroeg naar de luchthaven. Echt fijn, dat hij dat deed gezien de vroege vlucht. Op de heenweg naar Bhutan hadden we een prachtige vlucht; we zaten boven de wolken en genoten van het Mount Everest massief en nog veel meer!

Ook de ‘binnenkomst’ in Bhutan was mooi: eerst lege verlaten dalen en bergen met bos, dan de landing tussen de heuvels en dan de stille, fraaie luchthaven. De aankomst in Paro was heel bijzonder. Wat is het hier rustig en schoon! Vriendelijke mensen, meteen door de gids op ons gemak gesteld. Het leek op Oostenrijk of Zwitserland; grote witte huizen met veel hout, van dichtbij wel met veel meer bijzonder schilderwerk. We zijn naar het museum geweest, hadden een lekkere lunch met voor Niels de eerste pepers (werden er elke dag meer tot zijn vreugde!), bezoekje aan Paro, de markt. Volgende dag een mooi wandelingetje gemaakt met interessante uitleg en boogschieten gezien. Prima hotel!

Daarna een prachtige wandeling vanuit de Dochula pas door een jungle waar ook beren zaten, brrr. Prachtig!! Wel kortademig… Door naar Gangtey, bijzondere route. Daar leuke wandeling, erg lekkere lunch, bezoek aan een klooster. ‘s Avonds op de farm mee mogen helpen met koken. Gezellig. Lekker kleinschalig. En niet te vergeten; voor het eten samen naar de ‘local bar’. Prachtig!! Als snack aten we in de bar rauwe noodles in stukjes met kruidig sausje. Slim bedacht.

Naar Bumthang; een lange tocht over de weg die volgens de planning van de Bhutanese overheid al tweebaans had moeten zijn. We reden langs diepe afgronden, prima lunchplekje onderweg, leuke overnachtingsplek op een boerderij in Bumthang. Het Brouwerijtje in Bumthang was wel leuk en het bier de moeite waard! Onze gids had als alternatief ook een picknick onderweg georganiseerd.

Bij de korte wandeling naar de tempel van vruchtbaarheid in Punakha door de rijstvelden gelopen!! Uiteraard was het Tijgernest de moeite waard!! De boerenlunch zeker ook. En het klooster in de buurt was voor mij het mooiste door zijn kleinschaligheid en bedrijvigheid van de mensen. Wonderlijk hoe het er in zo’n klooster met offeren aan toe gaat.

We kijken terug op een bijzondere reis, waarin we veel meer inzicht in het boeddhisme hebben gekregen, de hele levensvisie daarin. Met mooie wandelingen van de weg af. Overigens hebben we enorme mazzel met het weer gehad, ondanks dat we hebben gereisd tijdens het regenseizoen (juli en augustus)! Mijn regenjas niet eenmaal nodig gehad, terwijl er van te voren toch nog veel regen was voorspeld. Dan waren de meeste wandelingen ook wel erg pittig geweest met al die glibberige klei.

Samengevat:

Veel geleerd over het boeddhisme. Bhutan is prachtig stil en schoon, je wordt overal als een prins en prinses ontvangen, mensen zijn heel vriendelijk. De cultuur is nog heel puur. Dat er inmiddels toeristen komen, kun je zien aan de diverse hotels, maar verder eigenlijk niet! Dit was een vakantie met eten wat de pot schaft en een makkelijke manier om van snoepen en andere luxe af te komen, want het is er gewoon niet! Maar ik heb ook ervaren dat het helemaal niet meevalt als er zo weinig te kiezen is aan vertier. Want wat doe je als je om 16 uur in je hotel aankomt en het enige meegenomen boek inmiddels uit is? Van die ontdekking ben ik best geschrokken eerlijk gezegd …

Nogmaals dank voor je fijne en zorgzame aanpak.

Met hartelijke groet en nog veel succes en plezier met het organiseren van reizen!

Lilian Cassee

– Reis door Bhutan en Nepal: een reisverslag –