Main content

‘Geweldige Bhutan Reis’

– Reisverslag Bhutan met Top of the World Reizen –

Hallo Thomas en Holi,

Wij hebben een geweldige reis gehad, perfect georganiseerd met veel indrukken. We waren blij goede gidsen te hebben, met name de gids in Bhutan heeft ons veel geleerd over het boeddhisme, alle verhalen eromheen en natuurlijk over het land Bhutan.

Het was leuk Kathmandu na zoveel jaren terug te zien, wel iets groter, viezer en drukker, maar toch fijn om er te zijn. Wandelen in de omgeving van de stad was erg leuk. Een hoogtepunt in Nepal was het meemaken van de rituelen van de Monniken, een heel bijzondere ervaring. We konden niet in het kloostercomplex slapen, maar kregen een geweldige gastvrij ontvangst in de lodge van Sabina. Dit is echt een plek om kennis te maken met de gastvrijheid van de Nepalezen in een eenvoudige maar nette homestay.

In Bhutan hebben we genoten van de hoge bergen, de schoonheid van de natuur en lucht (zeker na Nepal) en de vele kleurrijke oude tempels. Het slapen op de berg van 4000 meter tijdens de trekking was een heel bijzondere ervaring. Het klimmen viel soms tegen, met name de erg steile helling achter het Swiss guesthouse!!, maar verder was het wandelen in Bhutan geweldig.

De slechte weg van Bumthang terug naar Paro was een hele ervaring. Het leek op de ‘dangerous roads’ van de tv; langzaam, soms gevaarlijk, maar ongelooflijk mooi. Gelukkig een goede chauffeur die ons langs alle ravijnen heeft geleid.

Het heeft ons gelegenheid gegeven om afstand te doen van de alledaagse sleur en ons meer te verdiepen in het boeddhisme, in al zijn facetten. De levensstijl in Bhutan en de filosofie over Bruto Nationaal Geluk hebben ons doen nadenken over de rol van een en ander, welvaart en geluk.

Het was fijn om Bhutan te hebben gezien, alleen de mate van vrijheid om zelf rond te kijken en waar te eten en slapen is wel beperkt, je komt altijd in goede 3 sterren hotels en het gevoel van zelf organiseren is er nauwelijks.

We hebben genoten om deze reis als vier “oude vrienden” te hebben gedaan en we hebben veel kunnen bepraten.

We hebben de hoogte pillen niet nodig gehad, maar daar achtergelaten bij de gids voor een volgende wandeling. Af en toe een extra ademhaling was wel nodig!!!

We willen jullie bedanken voor de goede organisatie en adviezen.

Met vriendelijke groet,

Paulette Koenis en Eric van den Berg

– Reisverslag Bhutan met Top of the World Reizen –