Main content

‘Tijgernest Bhutan’

– Tijgernest Bhutan: reisverslag –    

Yvonne maakte samen met haar vriendin Monica een reis in Nepal en Bhutan. Hiermee haar reiservaring, dat ze een maand na thuiskomst aan ons stuurde. 

Beste Holi en Thomas,

Het kostte me aardig wat tijd om thuis echt te landen en ik ben nog er nog steeds niet helemaal. Daarom krijgen jullie deze mail nu pas. Ik weet niet of het landen snel gaat komen, want ik wil alweer weg. Backpacken of zoiets. Heb de smaak te pakken. Ik heb een geweldige tijd gehad en wil jullie bedanken voor jullie inzet en het mooie programma. Dankzij jullie heb ik een fantastische reiservaring gehad. 
 
Zoals jullie me vroegen, heb ik op papier gezet wat de reis met mij gedaan heeft. Ik kon het alleen niet in een paar zinnen. Mochten jullie iets op jullie site willen zetten en het moet korter, laat me dat dan even weten, dan zal ik het stukje inkorten tot een voor jullie gewenste lengte. 
 
Deze reis heeft mij intens geraakt, helemaal omdat ik een combinatie met mijn yoga-opleiding in India heb gemaakt. Wat ik daar geleerd heb over yoga, boeddhisme, hoe je in het leven kunt staan en wat je zelf kunt doen om gelukkig te zijn, heb ik niet alleen in India teruggezien bij de mensen, maar ook in Nepal en Bhutan. Ondanks de armoede en de gevolgen van de aardbevingen in Nepal, staan mensen in het nu en dealen ze met de situatie met enorm veel kracht. 
 
De Himalaya is magisch en overweldigend. Ik heb een trekking gedaan over de meest prachtige paden en met fantastische uitzichten op de bergen. Bhutan heeft me het meest geraakt om het geluk en de rust die de mensen uitstralen. En wat een mooie cultuur en natuur daar. De dzongs, kloosters, die ik bezocht heb, waren zo mooi en groot en met zo veel boeddhistische elementen, dat ik tijd tekort gekomen ben om alles te bekijken en erover te leren. De vlucht naar Bhutan is een van de mooiste vluchten ter wereld met uitzicht op de bergen van de Himalaya en de Mount Everest. Hét hoogtepunt van deze trip was een van de mooiste hikes die ik gemaakt heb, naar een dzong, die tegen een berg aangeplakt lijkt te zijn en die alleen klimmend te voet te bereiken is: het Tijgersnest. 
 
De gidsen, die met mij meegingen en mij de schoonheid van Nepal en Bhutan hebben laten zien, LB in Nepal en Barun in Bhutan, hebben van deze reis een topreis gemaakt. LB heeft mij, naast dat hij mijn gids was, die het gebied op zijn duimpje kende, laten proeven van de Nepalese keuken. Hij was een uitzonderlijk goede kok. Barun heeft mij ondergedompeld in de cultuur van zijn land en was onvermoeibaar met zijn uitleg over het boeddhisme, de geschiedenis en de taal van het land van de draak. Hij is zelfs meegegaan om een gho, de nationale mannenkleding van Bhutan, voor mijn zoon te kopen. In Nepal stond Narendra voor mij klaar om mij te begeleiden tijdens mijn reis. Deze allervriendelijkste man heeft ervoor gezorgd dat alle activiteiten van mijn programma naadloos op elkaar aansloten, zelfs toen ik een paar dagen uitgeschakeld was door ziekte. 
 
Thomas en Holi hebben ervoor gezorgd dat ik een fantastische reis heb kunnen maken. Zij hebben ingetuned op mijn wensen en hebben samen met mij een prachtig programma in elkaar gezet. Bedankt alle lieve mensen, die mij deze onvergetelijke ervaring hebben gegeven.  
 
Nogmaals heel hartelijk bedankt en ik heb de wandeling al in mijn agenda gezet. Kan ik mijn enthousiasme delen met anderen en met nogmaals met jullie. Goed om jullie ook weer te ontmoeten. 
 
Met vriendelijke groet,
 
Drs. Yvonne Sipma
 
– Tijgernest Bhutan: reisverslag –