Main content

‘In mijn hart gesloten’

– Review Annapurna Trekking (Nepal) –    

In januari 2015 kwam ik in contact met Holi en Thomas. Hun organisatie Top of the World Reizen organiseert programma’s in Nepal en andere Himalaya-landen. Ik raakte enthousiast door hun verhalen en de grote betrokkenheid waarmee zij hun rondreizen en trektochten organiseren. Met aandacht en liefde voor het gebied, de mensen en de cultuur.

Half oktober 2015 ging een lang gekoesterde wens in vervulling en ving mijn 4-weekse reis aan met de uitdagende naam “de tocht van de held en de heldin”. Op de luchthaven van Kathmandu, de hoofdstad van Nepal wordt duidelijk gemaakt dat we in het geboorteland zijn van Siddartha Boeddha. De grote leermeester die meer dan 2000 jaar geleden leefde. Hij gaf zijn comfortabele leven als rijke prins op om tot het lijden van het ‘mens-zijn’ door te dringen en de staat van verlichting te bereiken. Sindsdien is zijn naam verbonden aan een levensbeschouwing die door miljoenen mensen in Azië wordt aangehangen.

Roberto Massaro

Ook in het Westen is men in toenemende mate ontvankelijk voor de spirituele waarden en wijsheden van het Boeddhisme en staat het aan de basis van veel New Age denkrichtingen: “Het Himalayagebied als onuitputtelijke bron van wijsheid en spiritualiteit”. Dat wilde ik graag zelf ervaren.

Hoe is het om door dit gebied te trekken en in aanraking te komen met het landschap, de cultuur en de mensen die hier geboren zijn? Hoe is het om door het hoogste gebergte ter wereld te lopen en dit zintuigelijk te ervaren? Hoe is het om in een arm land te zijn waar ook nog eens een aantal maanden voor mijn reis een verwoestende aardbeving heeft huisgehouden?

Nepal, het langgerekte Himalaya-land gelegen tussen India en Tibet. In oppervlakte drieënhalf keer Nederland. Het land waar zich de hoogste bergen ter wereld bevinden. Een oud koninkrijk waar Hindoe-goden en Boeddha naast elkaar bestaan en onderdeel zijn van het dagelijkse leven van de Nepalezen. Met deze beelden in mijn hoofd stapte ik het vliegtuig in.

De reis bestond uit een trekking van 2 weken door het Annapurna-gebergte met een groep van zes medereizigers, twee gidsen en vier dragers. Twaalf dagen lang zijn wij een verbond met elkaar aangegaan om de “tocht van de held en de heldin” te volbrengen. Na een adempauze in Pokhara, de tweede stad van Nepal, zetten we de tocht voort aan de voet van de Himalaya. Dit is de streek waar Holi vandaan komt. We keerden terug naar Kathmandu en bezochten de nabijgelegen tweede koningsstad Patan. Hier nam ik afscheid van de groep die huiswaarts keerde.

Mijn tocht ging verder naar het Tibetaans-Boedhistisch klooster in de Kathmandu Vallei. Ik was twee dagen deelgenoot van het kloosterleven. Van hier reisde ik naar mijn laatste bestemming “het sprookjesachtige Bhaktapur”, de derde koningsstad van Nepal.

Inmiddels zijn er vijf maanden verstreken en kijk ik terug op een reis die mijn leven heeft verrijkt. Niet alleen vanwege de fysieke uitdagingen, maar vooral omdat ik het land en zijn bewoners in mijn hart gesloten heb. Eens zal ik terugkeren en opnieuw een reis door de Himalaya maken en wederom van die onuitputtelijke bron van wijsheid en spiritualiteit proeven.

Tijdens deze wandeltocht ontstond het idee om te exposeren en deze reis in beelden vast te leggen door een fotoboek te maken. Voor het boek heb ik uit de grote hoeveelheid die foto’s geselecteerd die voor mij een bijzondere betekenis hebben omdat zij het meest weergeven hoe ik Nepal heb ervaren. De opbrengst heb ik geschonken aan de stichting die Holi heeft opgezet om kinderen en jongeren te ondersteunen > https://www.facebook.com/chorichorafoundation/ 

Roberto Massaro

April 2016

Naschrift Thomas Tierolff:
Roberto heeft een coachingspraktijk in Amsterdam die zich richt op ‘verlies, rouw en mensen in verandering’. Hij werkt samen met creatief therapeute Beatrice Graumann.

Voor meer informatie: www.coachingcreativiteit.nl

– Review Annapurna Trekking (Nepal) –