– Reiservaring met Top of the World Reizen –
Nepal Programma ‘In de voetsporen van Holi Maya’
Dag 1 en 2:
Vertrek naar Kathmandu Airport. Bij aankomst op de luchthaven welkom door Holi & Thomas. Kathmandu: overal mensen, geluiden – veel getoeter van vrachtwagens, bussen, taxi’s scooters en motoren – kleuren en geuren, honden, vuil en stof, winkeltjes en tempels. Een groot stoffig dorp met ca 1 miljoen inwoners.
Dag 3:
Swayambhunath: Boeddhistische tempel op een heuvel. Rondjes lopen om de stupa, gebedsrollen draaien en boterkaarsjes branden. Overal mensen die mandjes rijst en bloemen offeren of rituelen uitvoeren onder leiding van een priester. Veel gedoe met bakjes, poeder, bloemen, takjes, water. Roeren, kneden, smeren, van het ene bakje in het andere. Nog een beetje aangelengde melk en yakboter erbij, nog een bloemetje. En dan nog een gebed om het af te maken. Indrukwekkende mengeling van devotie en alledaagsheid.
Dag 4:
Middag in Bouhanath, Tibetaans-boeddhistische tempel. Losar (Tibetaans nieuwjaar), dus veel pelgrims: oude mannen en vrouwen die recht uit de bergen lijken te zijn gekomen, prachtig aangeklede vrouwen die op hoge hakken rond de stupa lopen, dik aangeklede baby’s en peuters. Gebedsvlaggen met de namen van onze geliefden erop, die aan elkaar geknoopt vanaf de top van de tempel naar beneden worden gespannen. Een trouwauto met fanfare, en een erg serieus kijkende bruid.
Dag 5 en 6:
Met de bus naar een prachtig Newar dorpje en van daaruit door de vallei naar het Tibetaans-Boeddhistisch klooster. Dorpjes met kippen, geiten en koeien. Vrouwen die op het land werken of de was doen. Mannen zien we niet veel. Twee nachten in een Tibetaans klooster. De grote monniken zijn bijna allemaal afwezig, maar er zijn wel veel (ondeugende) kleine monnikjes. Eten in de grote eetzaal, vegetarische hap uit grote roestvrijstalen bakken en emmers. Vroeg donker, dus vroeg naar bed, want verder is er niets te doen.
Dag 7 en 8:
We lopen allereerst met onze gids door het bos naar Dhulikhel en gaan vervolgens met de bus naar een middeleeuwse plaats, een reis terug in de tijd. Prachtig hotel aan het plein, waar we om 5 uur ‘s ochtends wakker werden van blaffende honden en het onophoudelijk luiden van de tempelbellen.
Dag 9:
Start van onze trekking. Van Sundarijal naar Chisopani (2160 m), door het Shiva Puri-reservaat. Eindeloze trappen omhoog, zo’n 4500 treden. Langs huizen, door het bos, over de heuvel. Eindelijk op de top: 2400 meter. Daarna weer eindeloze trappen – zo’n 1500 treden – omlaag. Net voor zonsondergang aangekomen in Chisopani. Koud! De wind tocht door de ramen, maar wel een warme douche gelukkig. Met thermokleren aan naar bed.
Dag 10:
2e dag van de trekking. Van Chisopani (2160 m) naar Golphu Bhanjyang (2140 m). Lange afdaling naar dorpje met schooltje. Daarna weer stevig klimmen. Noodgeval: de Nepalese hellingen zijn te heftig voor mijn schoenen, de zool begint los te laten! Geplakt met secondelijm en tape (met heel veel dank aan Jiven en onze dragers). Overnachting in geweldige lodge: eenvoudig maar sfeervol, met eigen kloosterzaaltje. Wel weer berekoud. IJzige wind, maar wel een geweldige zonsondergang.
Dag 11:
3e dag van de trekking. Van Golphu Bhanjyang (2140 m) via Kutumsang naar Magingoth (3420 m). Klimmen, klimmen, klimmen, tot de lunch. Na de lunch nog meer klimmen. Bijna misselijk van de inspanning, en toch doorgaan.
Uiteindelijk afdalen door de sneeuw. IJzige kou, kramp in mijn buik. Onderaan de sneeuwhelling de lodge, met houtkachel. Bucket shower in het toilet. Slapen in thermo-ondergoed, met sokken, trui, muts, liner, slaapzak en extra deken.
Dag 12:
4e dag van de trekking. Van Magingoth (3420 m) naar Tharepati, het hoogste punt van onze tocht, op 3640 m. Glibberend door de sneeuw, omhoog en omlaag. Op de top helaas geen uitzicht, alles grijs en wit. Lunch in een soort skihut met houtkachel. Daarna 4 uur afdalen door het bos, lang en saai. Slingerend van links naar rechts tot we er duizelig van worden. Afdaling naar Melamchi Ghyang (2530 m). Mooi dorpje, heerlijk rustig. Helaas geen hot shower en geen verbinding. Maar wel een stuk minder koud dan boven op de berg. Eten in een prachtige keuken, naast de houtkachel.
Dag 13:
5e dag van de trekking. Van Melamchi Ghyang (2530 m) naar Tarke Ghyang (2590 m). Wat geld gegeven aan het meisje dat als hulpje in de lodge woont. Ze geeft het direct aan de eigenaresse, een stevige, strenge oma met hopelijk een goed hart. Afdalen naar de rivier en weer een enge schommelbrug over. Daarna weer stijgen naar het volgende dorp, onze eindbestemming voor vandaag. Alweer een flinke klim. Dit is niet voor watjes! Steeds 10-15 minuten klimmen, daarna pauze om weer op adem te komen. We verbazen ons erover dat dit een makkelijke trekking wordt genoemd.
Elke dag 6 uur klimmen en dalen, zo’n 18 km per dag. Een mooie uitdaging. Ik geniet er erg van, maar makkelijk is het niet. Onderweg begeven mijn schoenen het definitief. Verder op mijn sportschoenen. Tarke Ghyang blijkt een soort cowboydorp. De lodge heeft een schitterende keuken: donkerbruin hout, open kastjes langs de muren met een uitstalling van pannen, borden, mokken en potten. Het eten wordt gekookt op een houtvuur. Om 6 uur is er puja in het dorp, maar net als we weg willen begint het te regenen en te onweren. De rest van de avond zitten we in de keuken, samen met de gids en dragers een Bollywood-film kijken.
Dag 14:
6e dag van de trekking. Van Tarke Ghyang naar Kakani (1990 m). ‘s Ochtends zit de sneeuw nog onder mijn kapotte schoenen, ook al hebben ze de hele nacht binnen onder mijn bed gestaan. De dag begint met een lange afdaling, waarbij we steeds meer lagen kleding kunnen afpellen. We komen weer meer in bewoond gebied, al blijven de sanitaire voorzieningen soms wat achter. Langs de net geopende “peace temple” en een lange stoffige weg komen we aan in Kakani. Onze kamers in de lodge zijn ranzig. Vieze oude vloerbedekking, planken muren met enorme kieren. Voor het eten schuiven we aan in de keuken: de dining room is deprimerend vies en oud.
Dag 15:
de 7e en laatste dag van onze trekking! Vandaag maar 4 uur lopen, van Kakani naar Melamchi Bazar (870 m). Voor het eerst is het ‘s ochtends niet meer koud! Via stenige paden en stoffige wegen naar beneden. Onderweg een bruiloft, met mannen die maispap koken. Een laatste schommelbrug over de rivier. Van Melamchi Bazar met de minibus terug naar Kathmandu, met de rivier in de diepte. Een stoffige weg vol kuilen en tegenliggers, langs griezelige afgronden. ‘s Avonds pizza met Jiven en twee van de porters.
Dag 16 en 17:
Naar de beroemde heiligdommen, winkelen in Old Kathmandu en dan is het weer tijd om naar huis te gaan!
Reisverslag van Silva Tensen (Amsterdam)
Maart 2014
– Reiservaring met Top of the World Reizen –