Main content

Nepal Corona Update – Entry Procedure

Beste reiziger,

De afgelopen tijd hebben we vanwege reisbeperkingen vanwege corona veel geduld moeten oefenen bij het uitvoeren van ons werk; mensen laten genieten van het mooie Nepal en andere prachtige Himalaya gebieden, zoals Sikkim en Bhutan. Op dit moment zijn we druk bezig met de voorbereiding van onze najaars- en Oud & Nieuw reizen, het ontwikkelen van nieuwe themareizen en het geven van (online) reisadvies voor reizen in 2022 en 2023. 1 ding is zeker: veel mensen kunnen nauwelijks wachten om naar Nepal te vertrekken, dus regel tijdig een afspraak voor het ophalen van je Nepal Visum in Amsterdam (consulaat) of Brussel (ambassade) als je binnenkort vertrekt naar Kathmandu!

Voor een impressie voor een reis in Nepal tijdens corona > reizen-in-nepal-tijdens-corona.

Namaste!
Holi & Thomas

Stappenplan voordat je naar Nepal reist:

 1. Check de inreisbeperkingen en boek in overleg met Top of the World Reizen je vliegticket naar/van Nepal. Qatar Airways kunnen we aanbevelen vanwege de gunstige voorwaarden als je rechtstreeks boekt bij hen. Ben je gevaccineerd tegen covid-19? Maak dan een print van je vaccinatiebewijs in het Engels. De corona app is namelijk niet geldig buiten de EU.
 2. Visum: Regel je Nepal Toeristenvisum eenvoudig op afspraak voor vertrek in Amsterdam of Brussel. Bij het online maken van de afspraak vul je het 1e hotel van verblijf in. Neem je e-ticket (vliegticket) mee naar je afspraak. Je paspoort dient bij terugkeer in NL of België nog tenminste 6 maanden geldig te zijn. Afspraak maken? > nepal.nl.
 3. Zorg- en Reisverzekering: Via de basisdekking van je Nederlandse zorgverzekering ben je wereldwijd gedekt voor spoedeisende hulp, ook voor coronaklachten. Neem contact op met je verzekeraar of er ook medische dekking is voor corona in landen met code oranje zoals Nepal en onder meer Turkije. OOM Verzekeringen heeft een ‘Tijdelijk in het buitenlandverzekering’ die medische dekking biedt voor corona gerelateerde kosten in uw vakantieland, welke kleur dit land ook heeft of krijgt vanuit het Ministerie van Buitenlandse Zaken. Kies dan voor de ziektekostendekking en neem de goedkoopste dekking. Voor meer informatie > klik hier. Check: Neem op reis een print mee van je polis(sen) in het Engels.
 4. Hotelreservering: Ontvang van Top of the World Reizen de bevestiging van je aankomsthotel in Nepal. Check: Neem een print mee van de hotelbevestiging, want er kan om worden gevraagd bij vertrek naar Nepal.
 5. PCR Test: Regel 72 uur voor vertrek vanaf Schiphol je PCR test met korting via Top of the World Reizen. Via de volgende link kan tegen beperkte kosten een PCR test worden afgenomen, inclusief certificaat. Je ontvangt de uitslag binnen 24 uur > spoedtest.nl/totwr. Tot 1 oktober is het nog mogelijk om je gratis te laten testen voor je reis naar het buitenland > testenvoorjereis.nl.
 6. Vul voor vertrek naar Nepal online het CCMC Formulier in zodat de Nepalese overheid weet wanneer je gaat arriveren en maakt een print van de bevestiging (barcode) > ccmc.gov.np. TIP: Gebruik liefst Google Chrome of Mozilla Firefox bij het invullen en versturen van het formulier. Na het versturen komt er een barcode in beeld. Maak hier direct een print van en een screenshot (PrtSc). Check: Print het CCMC formulier met de barcode erop!
 7. Check de laatste vluchttijden/voorwaarden van je airline. Zo vraagt Qatar Airways je bij vertrek om een formulier in te vullen om de PCR uitslag administratief te mogen verwerken (vul dit vooraf alvast in om sneller te kunnen inchecken op Schiphol > klik hier). Veel mensen vinden het prettig om alvast online in te checken en de boarding pass te printen (voordeel dat je op Schiphol sneller wordt geholpen!).
 8. Print alle formulieren en presenteer dit in een overzichtelijke A4-map bij het inchecken voor de vlucht naar Kathmandu zodat de medewerker op de luchthaven meteen ziet dat je alles op orde hebt: e-ticket, hotelreservering na aankomst in Kathmandu, uitslag PCR-test in het Engels, paspoort (met visum!) dat na terugkeer nog tenminste 6 maanden geldig is, print (of barcode) van het cccm-formulier en natuurlijk een print in het Engels van je verzekeringspolis.. De airline accepteert je alleen op de vlucht als alle ‘paperassen’ 100% in orde zijn. Dat was trouwens altijd al zo (check- double check)!
 9. Na aankomst in Kathmandu: Geen onderscheid tussen mensen die gevaccineerd zijn tegen covid-19 of niet. Passagiers die NIET zijn gevaccineerd, kan worden gevraagd een PCR test te doen na aankomst in Nepal. Voordeel voor mensen die in Nepal wonen (zoals expats bijvoorbeeld), is dat zij hun quarantaine thuis kunnen doen als ze volledig gevaccineerd zijn.
 10. Voor vertrek uit Kathmandu: PCR Test van maximaal 48 uur oud voor vertrek naar huis óf een antigeentest van maximaal 24 uur oud voor vertrek (ca. € 18,- en eenvoudig in Nepal te regelen; onze mensen helpen daar graag bij), ook als je al bent gevaccineerd. Bij aankomst op Schiphol kan er gevraagd worden naar de quarantaineverklaring, die vooraf makkelijk is in te vullen > klik hier.
 11. Na aankomst thuis: Thuisquarantaine in NL met gratis PCR test via de GGD na 4 nachten (5 dagen).

Update
De covid cijfers, die in mei van dit jaar enorm waren opgelopen in Nepal nadat veel Indiase arbeidsmigranten via Kathmandu terugkeerden naar hun werk in de golfstaten (India had vanwege de pandemie het luchtruim gesloten), zijn inmiddels sterk teruggelopen en vertonen een dalende trend. Nederland kent in vergelijking met Nepal momenteel gemiddeld 2x zoveel nieuwe besmettingen per dag, terwijl het inwoneraantal in Nepal bijna 2 keer zo groot is.

Daarnaast is er een massaal vaccinatieprogramma op gang gekomen nadat Nepal vanuit vele kanten (onder meer Japan, VS en EU) vaccins geleverd heeft gekregen. Nepal weet de strategische geografische ligging tussen twee supermachten (India en China) politiek goed uit te spelen. Onze vaste gidsen in Nepal hebben inmiddels allemaal hun vaccinaties ontvangen en daarbij een keuze kunnen maken uit AstraZeneca, Sinopharm en Janssen.

Er worden momenteel dagelijks vluchten naar Kathmandu uitgevoerd door 12 verschillende airlines, maar het aantal vluchten per dag is nog beperkt in vergelijking met 2 jaar geleden. Voor vluchten vanuit Amsterdam en Brussel zijn de volgende airlines het belangrijkste: Emirates/flydubai via Dubai (3x per week), Qatar Airways via Doha (elke dag) en Turkish Airlines via Istanbul (3x per week). Let op: Helaas is de informatie op de website van de Nederlandse overheid met een link naar een besluit van de Nepalese overheid d.d. 11 december 2020 is sterk verouderd, zie tevens onderstaande bronnen.

Het maken van een reis in Nepal betekent inkomsten voor de bevolking die voor een deel afhankelijk is van kleinschalig toerisme. We geven garanties als het geboekte programma vanwege corona geen doorgang kan vinden. Betaalde reisgelden worden door STO Garant volledig in waarborg gehouden tot de reis volgens afspraak is uitgevoerd. Je kunt bij annulering gratis omboeken of je krijgt de betaalde reisgelden volledig terug. Jij bepaalt!

Goed om te weten:
Door het magnifieke berglandschap en de rijke cultuur is ‘social distancing’ in Nepal al eeuwenlang de standaard. Het past niet in de gebruiken om de ander aan te raken; het lichaam wordt immers gezien als ‘heilig’. Ook de afwezigheid van massatoerisme is voor Nepal natuurlijk een voordeel. Alle activiteiten die we in Nepal organiseren vinden bovendien plaats in de buitenlucht.

Voor een schematisch overzicht van de Nepal Entry Procedure > klik hier.

Met deze update hopen we je van dienst te zijn geweest. Reacties zijn van harte welkom!

Namaste!
Holi en Thomas

Bronnen:
www.ccmc.gov.np
www.immigration.gov.np
www.caanepal.gov.np
www.welcomenepal.com
www.nederlandwereldwijd.nl

Tot slot:
Veel mensen vragen ons hoe het met onze familie gaat in Nepal, dank daarvoor!
Met onze familie in Nepal gaat het naar omstandigheden gelukkig heel goed. Het Ashar Pandhra Festival markeert jaarlijks de start van het planten van de rijst en was een belangrijk moment om binnen de community te vieren, juist nu! De rijst groeit inmiddels voorspoedig dankzij de overvloedige regen die past bij dit jaargetijde, de monsoon. De temperaturen zijn dan wat hoger en het regent vaak dagelijks, een beetje vergelijkbaar met onze zomer. Het overgrote deel van de bevolking is afhankelijk van de landbouw in Nepal, dus voldoende regen is in Nepal geen luxe maar pure noodzaak.