Main content

Ontmoeting met de nieuwe KUMARI, de levende godin

De ontmoeting vorige week met de nieuwe Kumari, de levende godin, was 1 van de hoogtepunten van de reis. Niet alleen een eer maar ook uniek om haar – samen met onze reisgenoten – in Patan als eerste te mogen bezoeken.

Ook ontroerend om van zo dichtbij mee te maken dat de kersverse Kumari door haar moeder in haar nieuwe kleding werd geholpen en de plooien van haar gewaad nog even werden gladgestreken voordat we haar blessing ontvingen. Het was de dag voordat ze plaats zou nemen in de speciale zetel die een paar weken geleden in de Bihar was vrijgekomen. Tot onze vreugde bleek de vorige ‘levende godin’ overigens in korte tijd getransformeerd te zijn tot een echt tienermeisje (stuur een mail naar thomas@topoftheworld.nl als je benieuwd bent naar de foto van de vorige Kumari)

Nepal is het enige land ter wereld met deze unieke Hindoe├»stische traditie, die overigens dankzij boeddhisten van de Newari in leven wordt gehouden. Binnen deze cultuur worden meisjes gezien als ‘godinnen’ en jongens als ‘goden’.

Foto’s Thomas Tierolff