Main content

Entry Procedure Nepal met Stappenplan 2022

Nepal is volledig open voor alle toeristen, ook als je niet gevaccineerd bent tegen covid-19. Er geldt GEEN quarantaine na aankomst in Kathmandu, ook niet na terugkeer in Nederland > klik hier.

Het reisadvies voor Nepal en India is ‘kleurcode geel’. Dit betekent dat er veilig kan worden gereisd in Nepal en India. Ook in Bhutan kan er veilig worden gereisd, maar er gelden wel ernstige reisbeperkingen zoals een verplichte quarantaine na aankomst in Paro van 5 dagen. Tibet is gesloten voor toeristisch bezoek.

Onderstaande entry procedure voor Nepal is vergelijkbaar met een bezoek aan bijvoorbeeld Portugal. Het Nepal Visum is eenvoudig te verkrijgen bij aankomst op Kathmandu Airport, maar vooraf ook makkelijk af te halen in Amsterdam of Brussel. In Nepal is het aantal covid besmettingen extreem laag.

Nepal stappenplan van vertrek tot aankomst in Kathmandu:

 1. Boek je vliegticket. Airlines kennen gunstige voorwaarden als je rechtstreeks bij hen boekt. Er worden vluchten naar Kathmandu uitgevoerd door Qatar Airways via Doha (aanbevolen!), Turkish Airlines via Istanbul, Emirates/flydubai en KLM/flydubai via Dubai en Etihad Airways via Abu Dhabi.
 2. Annuleringsverzekering. Zorg voor een annuleringsverzekering (FBTO bijvoorbeeld) die dekking biedt als je bijvoorbeeld vanwege ziekte (zoals corona, aangetoond door een positieve corona test), het overlijden van een naaste of onvrijwillige werkloosheid de reis in Nepal niet kan maken.
 3. OPTIE A: Visum bij aankomst in Kathmandu. Vraag binnen 2 weken voor aankomst in Kathmandu online een visa ‘on arrival’ aan en maak een print van de bevestiging op A4 > nepal.im. Entry Point is Tribhuvan International Airport (TIA). Na aankomst op Kathmandu Airport gaat je eerst naar het loket van de Nepal Rastra Bank om te betalen en pas daarna ga je naar de ‘Without Visa’ balie. 
 4. OPTIE B: Visum voor vertrek naar Kathmandu. Een andere mogelijkheid is om je visum voor vertrek te regelen door een afspraak te maken bij het consulaat in Amsterdam of de ambassade in Brussel. Bij het online regelen van de afspraak vul je het 1e hotel van verblijf in. Bijvoorbeeld: Potala Guest House Thamel, District: Kathmandu, Municipality/Village/City: Kathmandu Metropolitan, Ward Number: 17, Area/Town/Village: Thamel, Street Name: J.P. Road Chhetrapati. Neem je e-ticket (vliegticket) mee naar je afspraak. Je paspoort dient bij terugkeer in Nederland of België nog tenminste 6 maanden geldig te zijn. Afspraak maken bij het consulaat in Amsterdam (visum direct klaar en € 20,- toeslag aan handlingkosten)? > nepal.nl. Afspraak maken op de ambassade in Brussel (1 werkdag om visum te regelen)? > be.nepal.
 5. Zorg- en Reisverzekering. Via de basisdekking van je Nederlandse zorgverzekering ben je wereldwijd gedekt voor spoedeisende hulp, ook voor coronaklachten. Neem altijd (dat was voor corona al zo!) contact op met je huidige ziektekosten verzekering om na te gaan of je een passende verzekering hebt voor een reis in het buitenland. Je kunt ook terecht bij Allianz en OOM Verzekeringen. Laatstgenoemde heeft een ‘Tijdelijk in het buitenlandverzekering’ die medische dekking biedt voor corona gerelateerde kosten in het vakantieland, welke kleurcode dit land ook heeft of krijgt vanuit het Ministerie van Buitenlandse Zaken. Kies dan voor de ziektekostendekking en neem de goedkoopste dekking. Voor meer informatie > klik hier. Check: Neem op reis altijd een print mee van je polis(sen).
 6. Internationaal Coronabewijs als je VOLLEDIG bent gevaccineerd. Maak vlak voor vertrek een print op papier van je ‘Internationaal Coronabewijs’ in het Engels > klik hier. Waarom een print op papier? Omdat de corona app NIET bruikbaar is buiten de EU. Let op: Alleen een Internationaal Coronabewijs met de bevestiging van je volledige vaccinatie wordt geaccepteerd, dus laat bij twijfel altijd een PCR test doen. Dit is uiteraard je eigen verantwoordelijkheid.
 7. PCR test, alleen als je NIET volledig bent gevaccineerd. Voor reizigers die NIET volledig gevaccineerd zijn tegen covid-19 is een PCR test verplicht. Een herstelbewijs als je eerder positief bent getest (en inmiddels bent hersteld van corona) is NIET voldoende om toegelaten te worden tot Nepal. De PCR test dient afgenomen te worden binnen 72 uur voor vertrek vanaf Schiphol. Voor een afspraak met korting > spoedtest.nl. De reserveringscode is > VvKR-PCR-korting. We hebben een tweede optie voor een PCR test met korting via de volgende speciale link (geen reserveringscode nodig) > vvkr.healthcheckcenters.nl. Check je SPAM voor de mail met de uitslag! Om vervolgens het Internationaal Coronabewijs eenvoudig te kunnen printen, ‘koppel’ je de code van de negatieve testuitslag met behulp van je DigiD > klik hier. Deze print je dus extra, naast het internationale certificaat van de negatieve PCR test. Is de uitslag van de PCR test positief en ben je NIET volledig gevaccineerd? Dan kan de reis helaas NIET doorgaan, dus zorg ervoor dat je tegen dit risico bent verzekerd (kan eenvoudig via bijvoorbeeld FBTO). Er kan bij het inchecken op Schiphol worden gevraagd om een bevestiging van je hotelbevestiging (uitsluitend het aankomsthotel), dus zorg ervoor dat je deze tijdig bij ons aanvraagt.
 8. Hallo Nepal, ik kom eraan! Vul voor vertrek naar Nepal online het CCMC Formulier in zodat de Nepalese overheid weet dat je eraan komt en maak een print op papier van de bevestiging (barcode) > ccmc. Bij het inchecken op Schiphol wordt er ook naar dit formulier gevraagd! TIP: Gebruik liefst Google Chrome of Mozilla Firefox. Na het versturen van het online formulier komt er een barcode in beeld. Maak hier direct een print van en een screenshot (PrtSc). Check: Print het CCMC formulier en voeg deze bij je reisbescheiden.
 9. Is er iets gewijzigd? Check altijd tijdig de laatste vluchttijden en voorwaarden van je airline om op Schiphol te kunnen vertrekken naar Kathmandu. Bijvoorbeeld Qatar Airways > klik hier. Qatar Airways vraagt je toestemming om gegevens te verwerken (TIP: Maak een versie voor de heen- en terugvlucht) > klik hier. Veel mensen vinden het prettig om meteen online in te checken en de boarding pass te printen. Voordeel is dat je op Schiphol sneller wordt geholpen en kunt aansluiten in de rij ‘bagage drop-off’ van je airline!
 10. Map met reisbescheiden. Print alle formulieren en presenteer dit in een overzichtelijke A4-map bij het inchecken voor de vlucht naar Kathmandu zodat de medewerker op de luchthaven meteen ziet dat je alles op orde hebt: e-ticket, kleurenprint uitslag PCR-test in het Engels en hotelbevestiging (alleen nodig als je NIET volledig bent gevaccineerd), print internationaal coronabewijs, paspoort dat na terugkeer uit Nepal nog tenminste 6 maanden geldig is, print met barcode van het cccm-formulier, print in het Engels van je verzekeringspolis (even je verzekeraar bellen en ze sturen het je toe) en je verzekeringspasje(s). De airline accepteert je alleen op de vlucht als alle ‘paperassen’ 100% in orde zijn. Dat was trouwens altijd al zo (check- double check).
 11. Op Schiphol. Zorg dat je tenminste 3 uur voor vertrek aanwezig bent op Schiphol voor vertrek. Na aankomst in Kathmandu: passagiers – ook reizigers die gevaccineerd zijn – kan worden gevraagd om bij aankomst op de luchthaven of in het hotel een sneltest te doen. TIP: Neem zelf een aantal covid sneltesten mee naar Nepal!

Stappenplan van vertrek in Kathmandu tot aankomst op Schiphol:

 1. Eventueel uit voorzorg: PCR Test, met certificaat. Sommige luchtvaartmaatschappijen kunnen een covid test verplicht stellen om aan boord te kunnen gaan. Ook als je een tussenstop maakt met overnachting in bijvoorbeeld Doha heb je een PCR test nodig. Voor vertrek uit Kathmandu: PCR Test van maximaal 48 uur oud voor vertrek naar huis óf een antigeentest van maximaal 24 uur oud voor vertrek (ca. € 18,-). Dit is door onze mensen in Nepal op jouw verzoek eenvoudig voor je te regelen in het hotel waar je verblijft tegen beperkte kosten.
 2. Voor vertrek naar huis. Check altijd tijdig de laatste vluchttijden en voorwaarden van je airline om op Kathmandu Airport naar huis te kunnen vertrekken. Bijvoorbeeld Qatar Airways > klik hier. Veel mensen vinden het prettig om online in te checken en de boarding pass voor de terugreis te downloaden, maar dit is niet verplicht. In Kathmandu is er meestal GEEN aparte rij voor mensen die reeds online hebben ingecheckt.
 3. Aankomst Schiphol. Er kan worden gevraagd naar een gezondheidsverklaring, die vooraf heel makkelijk is in te vullen > klik hier. Per 23 maart zijn er geen inreisbeperkingen meer voor EU-burgers die van buiten de EU terug naar Nederland reizen en de testverplichting is ook vervallen. Het is wel het advies om een zelftest te doen direct na aankomst in Nederland en op dag 5 na aankomst.

In Nepal is het aantal covid besmettingen extreem laag
Door het magnifieke berglandschap en de rijke cultuur is ‘social distancing’ in Nepal al eeuwenlang de standaard. Het past niet in de gebruiken om de ander aan te raken; het lichaam wordt immers gezien als ‘heilig’. Daarnaast helpt het natuurlijk dat mensen ‘community based’ leven en werken. Ook de afwezigheid van massatoerisme is voor Nepal een groot voordeel. Alle activiteiten die we in Nepal organiseren vinden bovendien plaats in de buitenlucht.

Extra zekerheid in tijden van Corona
De EU biedt consumenten die boeken bij een Nederlandse reisorganisatie zeer goede garanties. Als Top of the World Reizen een reis niet kan uitvoeren (bijvoorbeeld vanwege reisbeperkingen in Nepal ten gevolge van een lockdown), dan kun je zelf kiezen: je geld vanuit de derdengeldenrekening van STO Garant direct terug ontvangen of de identieke reis omboeken naar een later tijdstip. We werken niet met een voucher omdat deze haaks staat op de wettelijke regelingen die gelden binnen de EU. Goed om te weten: STO Garant keert de betaalde reisgelden pas uit aan Top of the World Reizen als de reis volgens plan is uitgevoerd.

We organiseren sinds 2008 exclusieve privé reizen en unieke groepsreizen. Voor mogelijkheden en thema’s > topoftheworld.nl/reizen. Aansluiten bij een kleine groep? Geen toeslag bij Top of the World Reizen voor ‘alleenreizenden’. Voor mogelijkheden > topoftheworld.nl/groepsreizen.

Inkomsten voor de bevolking:
Het maken van een reis in Nepal betekent inkomsten voor de bevolking die voor een deel afhankelijk is van kleinschalig toerisme. We geven garanties als het geboekte programma vanwege corona geen doorgang kan vinden. Betaalde reisgelden worden door STO Garant volledig in waarborg gehouden tot de reis volgens afspraak is uitgevoerd. Je kunt bij annulering gratis omboeken of je krijgt de betaalde reisgelden volledig terug. Jij bepaalt!

Vaccinaties:
Onze vaste gidsen in Nepal hebben allemaal hun covid-vaccinaties ontvangen. Nepalezen zien het ontvangen van een vaccinatie als een ‘blessing’, wij zien vaccineren (ook tegen covid-19) als een (medische) privé aangelegenheid. De volgende vaccinaties zijn niet verplicht, maar worden wel aanbevolen door de GGD voor een reis in Nepal: DTP, Hepatitis A en Buiktyfus > klik hier.

Bronnen:
nepal.nl
ccmc.gov.np
immigration.gov.np
caanepal.gov.np
welcomenepal.com
nederlandwereldwijd.nl
International Air Transport Association (IATA)

Disclaimer:
Ondanks de constante zorg en aandacht die wij besteden aan de op onze website gepubliceerde informatie, is het mogelijk dat deze onvolledig of onjuist is. De informatie is namelijk voortdurend onderhevig aan wijzigingen waar we zelf geen invloed op hebben. Top of the World Reizen, de eigenaar van deze website, is niet verantwoordelijk voor de inhoud van websites waarnaar wordt verwezen. Top of the World Reizen is niet aansprakelijkheid voor eventuele schade die voortvloeit uit of in enig opzicht verband houdt met het gebruik van informatie op onze website. Graag je begrip hiervoor.

Laatste versie: 16 juni 2022

Nepal en India zijn volledig open voor toeristen! Boek je reis zonder zorgen en met garantie!
toggle