Main content

Op audiëntie bij de 9e Khenchen Thrangu Rinpoche

Ontmoeting met Thrangu Rinpoche

In het kader van het programma ‘Rituelen & Heiligdommen’ vond een zeer bijzondere ontmoeting plaats met de eerbiedwaardige 9e Khenchen Thrangu Rinpoche.

Holi op bezoek bij NINTH KHENCHEN THRANGU RINPOCHE

Vandaag was er in het klooster in het kader van het programma ‘Rituelen & Heiligdommen’ een zeer bijzondere ontmoeting met de 9e Khenchen Thrangu Rinpoche.

De ‘Eerbiedwaardige Khenchen Thrangu Rinpoche’ is geboren in Tibet in 1933 en werd op 5-jarige leeftijd herkend/erkend door ‘Zijne Heiligheid de 16e Karmapa’ als de 9e incarnatie van ‘The great Thrangu tulku’. Hij werd opgeleid door o.a. Khenpo Lodro Rabsel en ontving zijn inwijding door Karmapa persoonlijk op 23-jarige leeftijd.

Vanwege de Chinese bezetting van Tibet werd hij in 1959 gedwongen te vluchten naar India. Karmapa gaf hem vanuit zijn ballingsoord, het Rumtek monastery in Sikkim, vervolgens de opdracht om de boeddhistische geschriften in de zogenaamde Kagyu lijn te (blijven) onderwijzen zodat de duizenden jaren oude traditie van o.a. Marpa, Milarepa en Gampopa, bewaard zou blijven. Vanaf 1976 begon hij met het maken van internationale reizen, mede in het kader van zijn opdracht.

De Thrangu Rinpoche is een meester in de Mahamudra meditatie en werd door de Dalai Lama persoonlijk aangewezen als de leraar van van de 17e Karmapa. Bij de persoonlijke ontmoeting werden ook onze reisgenoten getroffen door zijn sereniteit en een bepaald soort rust die totaal voelbaar was en tegelijkertijd moeilijk is om te omschrijven.

Zie bijgaande foto van Holi Maya die – samen met de groep – op audiëntie gaat bij bij de 9e Khenchen Thrangu Rinpoche. Een moment dat in elk geval zij nooit meer zal vergeten.

Tashi Delek!

Thomas Tierolff

PS: Tijdens onze reizen hebben we altijd wel een verrassing voor onze reisgenoten in petto. Soms zijn onze contacten doorslaggevend en is het vooraf van A tot Z gepland, een andere keer is het iets wat zich aandient, zoals mijn ontmoeting een aantal jaren geleden met de laatste koning van Nepal.