Main content

Tiji of Teeji Festival in Lo Manthang, Mustang

Tiji, Teeji of Tenchi in Nepal is het belangrijkste festival van het jaar in Upper Mustang. Dit driedaagse, religieuze feest is een van de meest authentieke festivals in de Himalaya. Tijdens de mysterieuze maskerdansen draait alles rond de mythe van Dorje Jono, een god uit het Vajrayana-boeddhisme. De overwinning van goed op kwaad wordt tijdens de festiviteiten gevierd door vele rituelen, ‘het chanten van de mantra’ en uitgebeeld door de kleurrijke maskerdansen door de monniken.

Het festival wordt door de locale bevolking Tenji Festival genoemd. Tenji, uitgesproken als Teeji of Tiji betekent ‘Gebed voor wereldvrede’. Tijdens het festival wordt het verhaal verteld van Dorje Jono, die de demon ‘Ma Tam Ru Ta’ wist te verslaan. Omdat deze demon in Upper Mustang ziekte verspreidde en er sprake was van grote droogte, mislukte de oogst en stierf het vee. Volgens de mythe wist Dorje Jono het koninkrijk Mustang te redden van de vernietiging. 

Het Tiji, Teeji of Tenchi Festival in Upper Mustang vindt plaats sinds de 17e eeuw. Koning Samdup Rabten nodigde toen Sakya Trizin Ngawang Kunga Sinam uit om naar Lo Manthang te komen. Hij verbleef in het Chhode klooster en voerde het speciale Vajrakila-ritueel uit voor het welzijn van alle levende wezens, waarbij het doel was om alle negatieve elementen te verdrijven. Zo leerden de monniken de oeroude rituele danspassen en gebaren kennen.

Bijzonder is dat de traditionele, rituele dansen niet alleen worden uitgevoerd met maskers, maar dat ook diverse muziekinstrumenten en zwaarden onderdeel zijn van het schouwspel. De monniken van het Chhode-klooster voeren de religieuze maskerdansen uit op de binnenplaats van het ‘Royal Palace’ in Lo Manthang. Voorafgaande aan het feest voltooit de hoofddanser (Tsowo) een retraite van drie maanden. Men gelooft dat de obstakels in het leven worden weggenomen door deze dansen met vertrouwen en respect te bekijken. Niet voor niets wordt het festival jaarlijks met veel enthousiasme bezocht door de locale bevolking, die voor deze 3 dagen vanuit de wijde omtrek naar Lo Manthang toestroomt.

Oorspronkelijk werd het festival gehouden aan het einde van de twaalfde maand, maar tegenwoordig vindt het plaats tijdens de derde maand van de Tibetaanse kalender. Omdat Tiji een maanfestival is, wisselen de data jaarlijks. Meestal valt het festival in de maand mei van onze kalender.

Voor meer informatie over Mustang en de mogelijkheid om het festival te bezoeken met Top of the World Reizen > topoftheworld.nl