Main content

Weer & Klimaat

Wat is qua weer de beste tijd voor een bezoek aan Nepal, Bhutan, Darjeeling & Sikkim (Noord-India) en Tibet?

De temperaturen tijdens de reizen die we in Nepal, India en Bhutan organiseren, zijn overdag meestal zeer aangenaam. Ook is er sprake van vele zonuren per dag waardoor goede bescherming tegen de zon van groot belang is, of je nu een actieve rondreis maakt of een pittige trekking.

Het weer is per definitie veranderlijk en onvoorspelbaar, ook in de Himalaya. Naast een zonnebril kan daarom een regenjas van pas komen, ongeacht wanneer je ‘het dak van de wereld’ bezoekt. Wandelingen en trektochten van Top of the World Reizen worden altijd begeleid door ervaren, gecertificeerde topgidsen die perfect weten om te gaan met verschillende weertypen.

Hele jaar door

In tegenstelling tot wat veel mensen denken zijn Nepal, Bhutan, Darjeeling & Sikkim het hele jaar door te bezoeken. De zon schijnt er gemiddeld tussen 2 en 10 uur per dag (zie tevens onderstaande tabel). Elk seizoen heeft zijn eigen charme. We merken vaak dat reizigers die vaker in Azië zijn geweest hun eigen land (en het weer) makkelijker kunnen loslaten en sneller wennen aan het leven in het ‘hier en nu’ tijdens het verblijf. 

Mustang en Tibet liggen in de Trans-Himalaya, een klimaatzone waaraan de regenperiode grotendeels voorbij gaat. Dit is er de reden van dat Mustang (Nepal) en Tibet veelal in de zomer wordt bezocht als alternatief voor de andere Himalaya bestemmingen.

Beste tijd voor Chitwan en Bardia National Park

Als je Nepal specifiek bezoekt voor het spotten van wilde dieren in bijvoorbeeld Chitwan en Bardia National Park, dan zijn oktober tot 15 december en 15 februari tot 15 mei gemiddeld genomen de beste tijd, ook omdat het dan minder warm is. In de maanden juni, juli en augustus kunnen sommige delen van Chitwan en Bardia gesloten zijn vanwege wateroverlast. Wanneer je Chitwan en Bardia ook bezoekt, niemand kan een garantie geven op weersomstandigheden en/of de kans om wilde dieren te spotten. Het is van belang om je dit voor vertrek te realiseren om teleurstellingen te voorkomen. 

Beste tijd voor trekkingen

De beste maanden in het voorjaar om hogere trekkingen te maken in Nepal en Bhutan (Himalaya) zijn maart, april en mei. In deze maanden staat alles in bloei en kun je genieten van de unieke biodiversiteit!

Zoals eerder beschreven, zijn Mustang (Nepal) en Tibet in de zomerperiode juist zeer goed te bezoeken, ook voor het maken van hogere trekkingen zoals Upper Mustang. Upper Mustang en Tibet zijn voor westerlingen in de maanden december en januari erg koud voor een bezoek, ook omdat de kamers in de betreffende accommodaties onverwarmd zijn.

In oktober en november zijn de uitzichten meestal erg helder, waardoor er de tijdens de trekkingen genoten kan worden van de adembenemend mooie uitzichten. In december en januari kan het tijdens de hogere trekkingen (ook overdag) erg koud zijn, terwijl de temperaturen in de lager gelegen gebieden dan juist zeer aangenaam is. Het gemiddelde aantal zonuren in een stad als Kathmandu bedraagt rond de jaarwisseling gemiddeld zelfs 6 tot 9 uur per dag; een perfect moment om Nepal te bezoeken dus!

Richting het hoogste punt van de hogere trektochten kan het ‘s avonds, als de zon is ondergegaan, boven 3.500 meter behoorlijk koud zijn. Boven 4.500 meter hoogte boven zeespiegel kan ‘s nachts de temperatuur zelfs tot ver onder het vriespunt zakken. Je ligt dan zelf binnen in de lodge lekker warm in je slaapzak, maar buiten is -10 graden celsius geen uitzondering.

Klimaat

Het grootste gedeelte van Nepal en Bhutan heeft een bergklimaat. In de maanden maart, april en mei regent het weinig waardoor het op de verharde wegen stoffig kan zijn. In de periode van medio juni tot medio september valt de meeste regen en kan het erg warm zijn, vooral in de laagvlakten van de Terai tegen de grens met India. Het kan dan overdag een aantal uren regen, maar zelden een hele dag. De meeste regen valt ‘s nachts.  

De besneeuwde bergtoppen van de Himalaya zijn vanwege de dichte bewolking in juli en augustus minder goed zichtbaar. Door de vele regen worden veel hogere trekkingen in deze maanden niet door ons uitgevoerd, met uitzondering van o.a. Dolpo en Mustang in Nepal en de Mount Kailash Kora in Tibet.

In Nepal en Bhutan duurt de zogenaamde ‘droge periode’ van oktober t/m mei. De temperaturen op de laagvlakten aan de grens met India (Terai) lopen na mei steeds verder op. Omdat Pokhara (de 2e stad van Nepal) wat lager ligt dan Kathmandu is het daar altijd enkele graden warmer en regent het ook wat vaker. Zowel Kathmandu als Pokhara zijn het hele jaar door zeer aangenaam om te verblijven; niet de zinderende hitte van India, maar wel de vele zonuren!

Door deze grote verschillen is het zeer lastig om het in de Himalaya ‘in het algemeen’ over het weer te hebben; de weersomstandigheden zijn volledig afhankelijk van de locatie, het jaargetijde en het uur van de dag. Verder is het weer per definitie onvoorspelbaar en vraagt het in landen als Nepal en Bhutan veel flexibiliteit, niet alleen van de begeleiding, maar ook van de reizigers.

God van de regen

In Nepal is 80% van de bevolking afhankelijk van de landbouw. In de maanden juli en augustus is het daarom erg belangrijk dat het voldoende regent, zodat er in oktober voldoende kan worden geoogst. Niet voor niets is Machhendra, de god van de regen en de oogst, een van de belangrijkste goden in Nepal.

Helaas leidt het vele water dat in het regenseizoen via de grote rivieren Nepal uitstroomt regelmatig tot overstromingen, vooral in de laagvlakten van de Terai, India en Bangladesh.

Klimaatverandering

De laatste jaren zien we dat het weer aan verandering onderhevig is en onvoorspelbaar kan zijn. Waar het ‘vroeger’ bijvoorbeeld standaard mooi weer was tijdens trekkingen in het voor- en najaar is dat nu niet vanzelfsprekend. Tegelijkertijd betekent het regenseizoen niet alleen maar regen, maar schijnt de zon ook in deze maanden gemiddeld een aantal uren per dag (zie tabel).

Door klimaatverandering zien we dat er meer regen valt in de zomermaanden (augustus 2015 zelfs met een record ten opzichte van de afgelopen 10 zomers), waardoor er in het stroomgebied richting de Ganges veel meer water moet worden verwerkt. Plaatselijk kunnen hierdoor modderstromen ontstaan en is er regelmatig sprake van locale landverschuivingen. Hierdoor worden de bewoners van de betreffende gebieden soms gedwongen om hun huizen hogerop te bouwen.

Omdat de meeste mensen in Zuid-Azië niet kunnen zwemmen kan een hogere waterstand helaas leiden tot verdrinking. Vooral kinderen en ouderen zijn hier het slachtoffer van. Hevige regenval en overstromingen kunnen vandaag de dag helaas het hele jaar voorkomen. Het is niet meer zo makkelijk te voorspellen.

 

 

 

Kathmandu

 

JAN 

FEB 

MRT 

APR 

MEI 

JUN 

 

JUL 

AUG 

SEP 

OKT 

NOV 

DEC 

maximum temperatuur

 

18

19

26

28

30

29

 

29

27

27

26

23

19

minimum temperatuur

 

2

5

8

12

16

19

 

20

20

19

13

8

3

uren zon per dag

 

6

6

8

6

5

2

 

2

3

5

10

10

9

neerslag (mm)

 

20

40

20

60

125

250

 

400

350

140

25

0

0

luchtvochtigheid ochtend

 

89

90

73

68

72

79

 

86

87

86

88

90

89

luchtvochtigheid middag

 

70

68

53

54

61

72

 

82

84

83

81

78

73

 

Pokhara

JAN 

FEB 

MRT 

APR 

MEI 

JUN 

JUL 

AUG 

SEP 

OKT 

NOV 

DEC 

maximum temperatuur 

19

21

26

30

30

30

29

29

28

26

23

20

minimum temperatuur  

7

7

12

15

18

20

21

21

20

17

11

7

neerslag (mm)

10

25

10

25

100

250

375

360

140

20

0

0

 

Chitwan

JAN 

FEB 

MRT 

APR 

MEI 

JUN 

JUL 

AUG 

SEP 

OKT 

NOV 

DEC 

maximum temperatuur   

24

26

33

35

35

35

33

33

32

31

29

24

minimum temperatuur

7

8

12

18

20

23

24

24

22

18

12

8

neerslag (mm)

1

1

1

2

20

30

50

45

40

10

1

1

 

Het weer in Nepal > klik hier