Main content

Hoogteziekte tijdens trekkingen

Ga je binnenkort naar Nepal om een trektocht te doen boven 3500 meter? Bijvoorbeeld: Heldin en Held, Mustang of pelgrimsroute? Lees dan de volgende belangrijke informatie!

Hoogteziekte

De kans op hoogteziekte bij trektochten boven 3000 meter is klein door de wijze waarop onze reizen zijn opgebouwd (geleidelijk stijgen), maar kan nooit worden uitgesloten. Ook een Nepalese gids die een route al 50 keer zonder problemen heeft gelopen, kan de 51e keer – zonder aanwijsbare oorzaak – ineens hoogteziekte ontwikkelen.

De eerste kritische grens tijdens een hogere trekking ligt meestal op 3500 meter hoogte. Het is daarom niet voor niets dat je zo nodig vóór het bereiken van het hoogste punt van de trekking 2 nachten op ca. 3.500 meter verblijft om aan de hoogte te wennen (Manang bijvoorbeeld bij de Tocht van de Heldin & de Held).

De indicatie voor hoogteziekte zijn o.a. klachten zoals misselijkheid en hoofdpijn. Ook kan er sprake zijn van problemen met het evenwicht of een opgezwollen gezicht. Mocht je deze klachten hebben, dan is de kans groot dat je hoogteziekte hebt.

Belangrijk

Er dient direct actie te worden ondernomen, ook als het midden in de nacht is. Bespreek daarom (ook bij twijfel) eventuele gezondheidsklachten en/of deze verschijnselen direct met je gids.

Het is bij hoogteziekte van belang dat je blijft afdalen naar een lager gelegen punt tot de klachten verdwenen zijn. Zodra je voldoende gedaald bent, voel je je meestal direct veel beter.

Tip: Breng de begeleiding bij problemen of twijfel direct op de hoogte van een verandering in je gezondheidssituatie. Neem initiatief als het gaat om het welbevinden van jezelf, maar ook als het gaat om andere reizigers.

Nepal en India zijn volledig open voor toeristen! Boek je reis zonder zorgen en met garantie!
toggle