Main content

Fooien tijdens de reis

Belgen en Nederlanders zijn meestal niet gewend om fooien te geven omdat de service doorgaans is inbegrepen. In Westerse landen als de Verenigde Staten, maar ook in Azië zijn fooien echter zeer gebruikelijk.

Het is per definitie onmogelijk om vooraf te bepalen wat je aan fooien wil geven. Uiteraard hangt het ervan af wat je reisbudget is en of je tevreden bent met de service.

In Azië worden fooien door o.a. gidsen, chauffeurs, dragers, hotel- en personeel gezien als een welkome aanvulling op hun inkomen. Bijzonder is dat in Nepal en Bhutan geld ook wordt gezien als ‘energie’ en in die zin is het ook een ‘blessing’ om een fooi te ontvangen (en om te geven).

Gemiddeld zeggen onze reizigers ongeveer € 85,- uit te geven aan fooien voor een reis van ca. 2 tot 3 weken. De 1 geeft een bedrag uit van in totaal ca. € 35,-, terwijl de ander met gemak meer dan € 100,- uitgeeft aan fooien. De verschillen tussen reizigers onderling kunnen bij groepsreizen soms groot zijn en dat is geen enkel probleem.

De meeste reisorganisaties adviseren om voor jezelf een bedrag van € 4,- tot € 8,- per dag te reserveren voor fooien (per dag per reiziger, afhankelijk van de koers). Veel geld is niet per se beter en onze ervaring is dat wat door de ene persoon als (te) weinig wordt ervaren voor de ander juist weer (te)veel is.

Goed om te weten

Al onze trektochten (en transfers onderweg) zijn door Top of the World Reizen uitbesteed aan officiële operators die voldoen aan de noodzakelijke eisen. Deze operators betalen en verzekeren hun gidsen, sherpa’s en porters volgens de maatstaven in de branche.

Groepsreizen en fooien

Maak je de reis met andere reizigers? Wie meedoet met de fooi doet dan anoniem (bij een trekking op de laatste avond tijdens de tocht) een bedrag in een pot. Vervolgens wordt deze door 2 vertegenwoordigers uit de groep verdeeld onder het begeleidende team. Het liefst met een korte toespraak en aangeboden in een enveloppe.

Zoals vermeld, is het heel belangrijk om je vrij te voelen voor wat betreft de fooi. Het is voor sommigen bijna een boeddhistische oefening om te geven wat je zelf wilt en er geen discussie van te maken. Alles wat je geeft, is goed. Als je maar niet geeft omdat het moet en/of omdat je aan een bepaalde verwachting probeert te voldoen. Fooien zijn een mogelijkheid om de ander iets te geven en een verschil te maken. 

Maak je een trekking?

De berggids beheert namens de operator een ruim budget om onderweg tijdens de trekking ervoor te zorgen dat het je aan niets ontbreekt. Vanuit deze verantwoordelijkheid en zorg naar het gehele team is het van belang dat de gids altijd wat meer fooi krijgt dan de andere teamleden (sherpa’s en porters).

Je bepaalt het zelf

Veel reisorganisaties vragen om een vast bedrag aan fooi standaard over te dragen aan de organisatie aan het begin van de reis. Dat is niet de manier waarop wij werken. Bij Top of the World Reizen is het altijd iets tussen enerzijds de reisgenoten en anderzijds het begeleidende team (gidsen, sherpa’s, porters, chauffeurs, etc).

Met voorgaande informatie hoef je het uiteraard niet eens te zijn. Onze insteek is puur om je – op basis van onze kennis en ervaring – een idee te geven als je rondloopt met de volgende vraag: Hoe zit het met de fooien? Je kunt alleen zelf bepalen wat voor jou kloppend is. De afweging is dus altijd aan jou.

Tip: Geef in elk geval nooit eten & drinken tijdens de reis aan de begeleiding, maar spaar dit bedrag op voor je eventuele fooi, zodat zij naderhand zelf kunnen bepalen wat ze ermee doen!