Main content

De ‘oude’ Kumari van Patan

 

 

Eigenlijk kun je de ‘oude Kumari’ natuurlijk niet ‘oud’ noemen, omdat ze nog maar 12 jaar jong is.

Nu er een nieuwe Kumari is gekozen in Patan, kan ze in principe weer een gewoon leven leiden. Al zal het zeker tijd kosten om te wennen aan het nieuwe ‘gewone leven’. Gelukkig heeft ze de afgelopen jaren wel onderwijs genoten in haar verblijf en woonde haar familie bij haar in, zodat ze qua opleiding geen achterstand heeft hoeven oplopen.

Tijd om weer naar school te gaan
Samen met haar ouders heeft ze een school gekozen, die is voortgekomen uit een voormalige christelijke missiepost. Waarom? Gewoon omdat deze school bekend staat om het goede onderwijs dat er wordt gegeven. Het laat zien dat Nepalezen niet alleen zeer hechten aan hun cultuur en tradities, maar ook heel praktisch kunnen zijn.

Wie durft er wel met haar te trouwen?
Wel ​is het vanuit westers perspectief triest te noemen dat de meeste mannen in de toekomst niet met ​haar zullen durven te trouwen. Waarom? Omdat de mythe is dat hij ten opzichte van de 32 kwaliteiten die zij als Kumari bezat (en nog), eenvoudigweg te zwak is en daarom vroegtijdig zal overlijden.

Malla dynasty
​Kathmandu, Bhaktapur en Patan hebben elk hun eigen ‘Kumari’, koninklijk paleis en koninklijke plein (Durbar Square). Dit is een overblijfsel van de Malla dynastie toen er nog 3 verschillende koninkrijken waren​ in de Kathmandu Vallei. De omgang met deze unieke hindoeïstische traditie is in Patan het meest vooruitstrevend.

Vroeger werd de Kumari gekozen door de koningin van Nepal, maar tegenwoordig door een hoge priester van de Newari. De traditie wordt door o.a. de Bajracharya, Newar boeddhisten in ere gehouden.

Op onderstaande foto is de vorige Kumari van Patan getransformeerd van ‘levende godin’  tot teenager.  Voor het eerst zag ik haar glimlachen en deed me goed.

Thomas Tierolff

 

2014-04-16 08.52.57     2014-04-09 10.46.38