Main content

Als Nepal nog op je verlanglijstje staat, bezoek dit prachtige land dan nog dit jaar!

Minstens 8.000 doden en 17.000 gewonden. Geen hoop meer op overlevenden. De aardbeving in Nepal heeft een vernietigend spoor getrokken door het land. Toch gaat het leven door.

“Het leven begint langzaam weer z’n normale vorm te krijgen”, zegt Thomas Tierolff. Samen met zijn Nepalese vrouw Holi verzorgt hij reizen door het land. “De winkeltjes gaan weer open en de straten zijn – voor zover dat kan – schoongeveegd”, zegt hij vanuit Kathmandu.

Gosaikunde oktober 2011 212

Thomas maakt zich zorgen om de reputatie van Nepal. “In de hotels zitten vooral reddingsteams in plaats van toeristen. Mensen denken dat het hele land in puin ligt. Dat is ook wel zo, maar niet ├ílle huizen zijn ingestort. Mensen hebben hun spullen bijeengeraapt, het leven start weer opnieuw.”

Toerisme is belangrijk voor Nepal.
Zo’n 1 op de 5 mensen heeft een baan in het toerisme. “Al die toeristen zorgen voor miljoenen banen”, zegt ook Thomas. “De beelden die je nu ziet, jagen mensen weg. Als je Nepal wil bezoeken, doe het dan dit jaar.”

Gisteren kwamen twee mensen uit een reis van Holi en Thomas aan in Kathmandu die inmiddels op weg zijn naar huis. “Ze waren verbaasd hoeveel huizen er nog overeind stonden en dat het hotel er zonder scheuren bijstaat.”

Toeristen die hierheen komen, kunnen de Nepalezen ontzettend helpen, zegt Thomas. “Dit land is gewoon te bezoeken. Misschien liever niet vandaag of volgende week, maar sneller dan je wellicht denkt.

De Nepalezen zijn een heel veerkrachtig volk. Als je nog een keer naar Nepal wil, doe het dan dit jaar en steun de bevolking van dit oude koninkrijk”

http://nos.nl/op3/artikel/2033596-als-je-nog-een-keer-naar-nepal-wil-doe-het-dan-dit-jaar.html