Main content

Darjeeling & Sikkim Lezersreis – Arts en Auto

Speciaal voor lezers van Arts en Auto heeft Top of the World Reizen een unieke 10-daagse privéreis samengesteld in Darjeeling & Sikkim. Met een privégids en eigen chauffeur bezoekt u Darjeeling en het oude koninkrijk van Sikkim, een oud Himalaya koninkrijkje dat ingeklemd ligt tussen Nepal, Tibet en Bhutan. De reis kan worden gecombineerd met bezoek aan het het Tijgernest in Bhutan.

‘Op de bergtop had ik het gevoel dat het hele universum door mijn ogen naar zichzelf keek. Ik voelde een euforische samenhang met alles, een soort totale veiligheid en zelfvertrouwen.’ Uit: De Celestijnse Belofte, James Redfield

Utopia in de Himalaya

U vertrekt naar keuze vanaf Amsterdam, Düsseldorf, Brussel of een andere luchthaven naar Bagdogra, dat op slechts 2 uur vliegen ligt van Delhi, de hoofdstad van India. Gedurende de gehele reis verblijft u in prachtige hotelaccommodaties met goede voorzieningen. Daarnaast wordt u van aankomst tot vertrek begeleid door een topgids (voertaal: Engels) en eigen chauffeur.

De reis is uitermate geschikt voor avontuurlijke mensen die veel willen zien en ervaren. U geniet van comfort, bent actief ingesteld en u wenst de Himalaya in ‘optima forma’ te beleven, zonder daarvoor een zware trektocht te hoeven maken. Uiteraard heeft u tijdens de reis wel de keuze om een aantal (lichte) wandelingen te maken.

Kosten

Reissom vanaf € 1.992,- p.p. op basis van een privéreis voor 2 personen. Uw studerende (klein)kinderen ontvangen tot 25% korting op de reissom. Vraag ons naar de voorwaarden.

Het genoemde bedrag is exclusief vluchten, maar inclusief topbegeleiding, privé-vervoer, alle activiteiten, excursies, permits en entreegelden. Naast een aantal maaltijden en uw persoonlijke uitgaven heeft u tijdens de reis geen extra kosten.

‘Beleef de mysterieuze cultuur van een eeuwenoud Himalaya koninkrijk in optima forma, geniet van betoverende stilte, prachtige landschappen en magische tempels!’ Holi

Het laatste Himalaya Koninkrijk

Sikkim is een nog relatief onontdekte bestemming, diep verscholen in de Himalaya. Het bestrijkt een deel van India dat net zo groot is als Luxemburg en ligt ingeklemd tussen Nepal in het westen, Tibet in het noorden en Bhutan in het oosten. Door de betoverende schoonheid van de natuur wordt deze bestemming door velen beschouwd als ‘Shangri-La’, het ‘Paradijs op Aarde’.

Darjeeling en Kalimpong maakten tot 1780 deel uit van het boeddhistische koninkrijk van de Chögyals, de koningen van Sikkim, wat de sterke banden verklaart tussen het district Darjeeling enerzijds en Sikkim anderzijds. Het koninkrijk Sikkim verloor in 1975 zijn soevereiniteit en werd een zelfstandige deelstaat van India. De politieke situatie is stabiel, wat het land zeer geschikt maakt om te gaan ontdekken! Sikkim behoort met Bhutan tot de landen die nog vrijwel ‘untouched’ zijn; ca. 70% is nog totaal onaangeroerd door de westerse beschaving.

Na de landing in Bagdogra maakt u vanaf Kurseong een treinrit met de beroemde historische stoomtrein naar Darjeeling. Bij heldere luchten kan er volop worden genoten van het adembenemende uitzicht op de besneeuwde Himalaya-toppen. Het 1e kopje Darjeeling thee – met op de achtergrond de eeuwige sneeuw van de berg Kanchenjunga (8.586 meter) – zal u zeker smaken!

Sikkim kent naast een uniek berglandschap een schitterende variëteit aan flora en fauna. In Sikkim bezoekt u magische kloosters, zoals het Pemayangtse monastery. In Kalimpong maakt u o.a. kennis met de vele Gurkha’s die hun oorsprong hebben in Nepal.

Het reisprogramma is als volgt:

 1. Vertrek naar Darjeeling & Sikkim (Noord-India). Vlucht vanaf Amsterdam, Brussel of Düsseldorf naar New Delhi of Calcutta voor de ‘stopover’ op weg naar Bagdogra. Het voordeel van een overstap in New Delhi is dat u, indien nodig, ook voor slechts een paar uur kunt verblijven in het transit hotel voor de aansluitende vlucht naar Bagdogra, dat in het Darjeeling District ligt (niet te verwarren met het ‘hillstation’ Darjeeling).
 2. Darjeeling & Sikkim, dag 1. Aankomst in Bagdogra. Na een prachtige vlucht vanuit Delhi (ca. 2 uur) of Calcutta (ca. 1 uur) met uitzicht op de hoogste bergen ter wereld komt u aan op het kleine vliegveld van Bagdogra. Welkom! Zoals gebruikelijk bij onze reizen staan onze topgids en privé chauffeur u al op te wachten. Vanuit de luchthaven is het een rit van 15 km (ca. 45 minuten rijden) naar Siliguri dat op 125 meter boven de zeespiegel is gelegen. Bij helder weer is het uitzicht onderweg op de besneeuwde bergtoppen fantastisch! Overnachting in Royal Sarovar Portico Siliguri (hotel met zwembad en de-luxe-kamers) of gelijkwaardig in Siliguri. (D)
 3. Darjeeling & Sikkim, dag 2. Via Kurseong naar Darjeeling. U maakt eerst een rit met de auto (ca. 1,5 uur/35 km) die u langs indrukwekkende rijstvelden omhoog de bergen in voert naar de beroemde plantages van Assam waar sinds 1840 thee wordt verbouwd. Van oudsher wordt het werk op de theeplantages gedaan door Nepalezen, die ook qua cultuur nog altijd onlosmakelijk verbonden zijn met dit deel van India. In Kurseong is het mogelijk om het eerste vers gebrande kopje Darjeeling thee te drinken (‘het champagne van het oosten’) en stapt u op de historische ‘Toy Train’. Tijdens de rit met deze stoomtrein uit 1880 van de ‘Darjeeling Himalayan Railway’ naar Darjeeling (2.042 meter) wisselen prachtige uitzichten en kleine dorpjes elkaar af. Na 3,5 uur loopt de trein Darjeeling binnen en volgt de transfer naar het hotel. Als alternatief is het overigens ook mogelijk om meteen door te rijden naar Darjeeling en de volgende dag een korte treinrit te maken met de stoomtrein naar het plaatsje Ghoom. Overnachting in The Elgin Darjeeling of gelijkwaardig in Darjeeling. (B,D)
 4. Darjeeling & Sikkim, dag 3. Het illustere Darjeeling. Vandaag is er volop tijd voor uiteenlopende activiteiten in en rond het nog zeer authentieke Darjeeling. Geniet van de zonsopgang bij Tiger Hill met uitzicht op de Himalaya-reus Kanchenjunga en de Mount Everest. U brengt een bezoek aan het Ghoom Klooster en de ‘Observatory Hill’, die zowel voor Hindoes als Boeddhisten een heilige plek is en ziet het huis van de beroemde sherpa Tenzing Norgay die in 1953 – samen met Sir Edmund Hillary – als eerste de Mount Everest bedwong. Ook kunt u een Tibetaanse vluchtelingen gemeenschap bezoeken, die sinds de vlucht van de Dalai Lama uit Tibet in 1959 uitgroeide tot een volwaardig dorp. Overnachting in The Elgin Darjeeling of gelijkwaardig in Darjeeling. (B,D)
 5. Darjeeling & Sikkim, dag 4. Van Darjeeling naar Pelling. Vanuit Darjeeling wordt uw reis vervolgd naar het oude koninkrijk van Sikkim. U maakt een prachtige rit door de thee- en kardemon-plantages van ca. 3,5 uur (74 km) naar Pelling, gelegen op 2.150 meter hoogte. De rivier de Titsa vormt tegenwoordig de grens tussen Darjeeling en Sikkim. Dit is tevens de plek waar uw speciale gratis Sikkim permit wordt gecontroleerd. Overnachting in The Elgin Mount Pandim (Pemayangtse) in Pelling. (B,D)
 6. Darjeeling & Sikkim, dag 5. Khecheopalri Lake. Het Pemayangtse klooster uit 1705 ligt op een hoogte van 2.085 meter en behoort tot de Tibetaanse stroming van de Nyingma. Uiteraard kunt u tijdens het bezoek aan dit klooster de prachtige muurschilderingen, thanka’s en boeddhistische geschriften bekijken. Het bezoek aan Khecheopalri Lake, het zogenaamde ‘wensenmeer’ ligt op een idyllische plek tussen de bossen op 30 km van Pemayantse en wordt door boeddhisten en hindoes als heilig beschouwd. ‘s Middags kunt u optioneel (zonder extra kosten) onder begeleiding een wandeltocht maken naar het Tashiding Monastery. Tweede overnachting in The Elgin Mount Pandim (Pemayangtse) in Pelling. (B,D)
 7. Darjeeling & Sikkim, dag 6. Van Pelling naar Kalimpong. De rit van ca. 3,5 uur (91 km) voert naar Kalimpong (1.247 meter), net als Darjeeling, een zogenaamd ‘hill station’ in de Himalaya. De stad kent een zeer rijke geschiedenis en is tegenwoordig bekend vanwege de kwekerijen van o.a. orchideeën en de onderwijsinstituten die veelal werden opgericht tijdens de Brits-Indische koloniale periode. Kalimpong is verder een boeddhistisch centrum en er wonen veel mensen met een Nepalese achtergrond. Samen met Darjeeling was het een belangrijke handelsplaats tussen India en Tibet tot de invasie van Tibet (1950-1951) hier een einde aan maakte. Tot het midden van de 19e eeuw werd Kalimpong bestuurd door de Chögyal dynastie van Sikkim. Het kwam in 1706 tijdelijk in bezit van Bhutan na de verovering door koning Umdze Peljor. De Britten kregen het gebied in 1864 in handen en zo werd het – bij het uitroepen van de onafhankelijkheid in 1947 – onderdeel van India. Na aankomst in Kalimpong bezoekt u o.a. het sfeervolle Zangdok Palri Klooster en kunt u het ‘chanten van de mantra’ (let op: schema kan wijzigen) meemaken. Overnachting in The Elgin Silver Oaks of gelijkwaardig in Kalimpong. (B,D)
 8. Darjeeling & Sikkim, dag 7. Kalimpong. Tijdens de extra dag in Kalimpong is er volop tijd om met uw gids een bezoek te brengen aan het Choling Monastery, de Thongsa Gompa en bazaar van Kalimpong. Belangstelling om te wandelen? In de directe omgeving zijn, in overleg met de gids, diverse prachtige wandelingen mogelijk in een schilderachtige omgeving. Overnachting in The Elgin Silver Oaks of gelijkwaardig in Kalimpong. (B,D)
 9. Darjeeling & Sikkim, dag 8. Afsluiting. Afhankelijk van de vertrektijd van de vlucht kunt u nog wat rondlopen voordat u naar de luchthaven van Bagdogra wordt gebracht (ca. 3 uur/78 km) voor de terugvlucht naar huis. Na een overstap in Delhi of Calcutta bent u de volgende dag weer thuis. (B)
 10. Uw reis verlengen met Bhutan? Vanuit Kalimpong is het slechts 4 uur rijden (174 km) naar Jaigaon, de grens met Bhutan. Na een overnachting in Jaigaon maakt u kennis met uw Bhutanese gids en eigen chauffeur, die u via Phuntsholing (293 meter boven zeespiegel) naar ‘het verborgen koninkrijk’ Bhutan brengt. Top of the World Reizen biedt maatwerk bij het samenstellen van uw reisprogramma. Lees verderop een voorbeeldprogramma van de verlenging van uw reis met Bhutan. Weer thuis of in Bhutan. Tenzij u heeft gekozen voor een verlenging met Bhutan bent u vandaag weer thuis na een onvergetelijke reis vol avontuur en beleving!

B = Ontbijt (Breakfast), L = Lunch, D = Avondmaaltijd (Dinner) inbegrepen

Reissom Darjeeling en Sikkim

Voor 1 persoon met privé begeleiding: vanaf € 2.881,-. Voor 2 personen met privé begeleiding: p.p. vanaf € 1.992,-.

Voor 3 of meer personen met privé begeleiding: p.p. vanaf € 1.861,-.
Toeslag eigen kamer: p.p. vanaf € 574,-.
Ontbijt en diner reeds inclusief, extra kosten lunches onderweg: € 135,-.
Dagelijks vertrek mogelijk. Uiteraard is deze privé rondreis geheel naar uw wensen aan te passen, te verlengen en/of te combineren met onze overige bestemmingen.
Extra kosten bij verlenging met Bhutan/Nepal: op aanvraag

Accommodaties – Uniek en Authentiek

De reissom is op basis van gedeelde tweepersoonskamers in de betere (vaak zelfs de beste!) hotels en lodges. Deze bevinden zich op fantastische locaties die persoonlijk door ons voor u zijn geselecteerd! De hotels variëren van comfortabele hotels in koloniale stijl tot authentieke hotels met goede voorzieningen. We hebben daarnaast een aantal ‘uitschieters’ voor u in petto.

Inclusief

De reissom voor Darjeeling & Sikkim is inclusief al het binnenlandse privé vervoer en luchthaventransfers, privé topgids (voertaal: Engels) en eigen chauffeur, authentieke en comfortabele hotelaccommodaties met goede voorzieningen, vergunningen en permits. Van de 3 maaltijden per dag zijn het ontbijt en diner inclusief. De gids organiseert in overleg met u onderweg goede plekken om te lunchen. Het is ook mogelijk om tegen betaling van een toeslag alle lunchen in de reissom op te nemen zodat u hier verder geen omkijken naar heeft.

Met uitzondering van een aantal maaltijden en persoonlijke uitgaven (drankjes, fooien, souvenirs, e.d.) zijn er geen extra kosten tijdens de reis: alle activiteiten, excursies, entreegelden voor de heiligdommen zijn inclusief.

Exclusief

De reissom is exclusief vluchten, € 20,- handling-, service- en administratiekosten per boeking (inclusief bijdrage Calamiteitenfonds), visumkosten, € 15,- wettelijk verplichte STO-reisgarantie per boeking, drankjes, fooien, persoonlijke uitgaven en een passende verzekering.

De beste tijd

Maart, april en mei zijn het beste qua flora en fauna. Gedurende het voorjaar staat alles in bloei, terwijl de temperaturen geleidelijk toenemen! Roodgekleurde rododendrons, witte magnolia’s, theeplantages met hun kilometerslange glooiende hellingen, vol smaragdgroene struiken, steken af tegen een schitterende azuurblauwe hemel.

Oktober en november staan erom bekend dat in deze tijd van het jaar de uitzichten op de besneeuwde bergtoppen het meest helder zijn. Ook december, januari en februari zijn prachtige maanden voor een bezoek; wat kouder, maar met dezelfde schitterende, heldere luchten! Tijdens de zomermaanden kan het veel regenen, waardoor deze periode wel geschikt is voor bezoek, maar niet voor het maken van ‘hikes’.

Maatwerk Vluchten

Dagelijks vertrek mogelijk. Op weg naar Bagdogra maakt u een tussenstop in Delhi of Calcutta. U kunt vanaf Schiphol, Düsseldorf, Brussel of een andere luchthaven vertrekken. Desgewenst is het ook mogelijk om via Bhutan/Nepal terug te reizen naar huis. Schiphol heeft vaak de beste opties (o.a. KLM, Emirates en Qatar Airways) voor gunstige prijzen. Top of the World Reizen levert maatwerk en zorgt ervoor dat alle onderdelen perfect op elkaar aansluiten, geheel naar uw wensen.

Tigernest in Bhutan

Verleng uw reis met Bhutan: Het verborgen koninkrijk

Bhutan ligt volledig ingekapseld in de Himalaya, waardoor de unieke cultuur zeer goed bewaard is gebleven. Dit is de reden waarom Bhutan ook wel het ‘verborgen koninkrijk’ wordt genoemd; het land wordt jaarlijks door een zeer beperkt aantal toeristen bezocht.

Uiteraard is een bezoek aan het Tijgernest en de fameuze Punakha Dzong onderdeel van de reis. Door de extra nacht in Punakha is het mogelijk om de heiligdommen op de meest rustige momenten te bezoeken en de unieke, serene sfeer te ervaren.

In Bhutan leert u het boeddhisme kennen uit de leer van Padmasambhava, nadat hij volgens de legende, in de 8e eeuw aan was komen vliegen op de rug van een tijger. Padmasambhava, beter bekend als ‘Guru Rinpoche’, wordt binnen de traditie van de Nyingma beschouwd als de tweede Boeddha.

Interesse om uw reis te verlengen met Bhutan? Dan ziet het programma er als volgt uit:

 1. Darjeeling & Sikkim, dag 8. Vanuit Kalimpong naar Jaigaon, de grens met Bhutan. In plaats van terug te rijden naar Bagdogra maakt u een rit van 174 km (4 uur) naar de grens met Bhutan bij Jaigaon/Phuntsholing. Jaigaon is een levendig grensplaatsje zonder veel allure. U verblijft hier voor de nacht om vervolgens na het ontbijt via Phuntsholing (293 meter boven zeespiegel) ‘het verborgen koninkrijk’ Bhutan in te reizen. Overnachting in Golden Ibis of gelijkwaardig in Jaigaon. (B)
 2. Bhutan, dag 1. Jaigaon (India) – Paro (Bhutan). Na het ontbijt wordt u opgehaald door onze gids en naar de grens van Bhutan gebracht. Bij de grens wordt u opgewacht door de Bhutanese gids en uw eigen chauffeur. Na aankomst in de Paro Vallei, een rit omhoog van ruim 5 uur, bezoekt u Ta Dzong, een oude wachttoren uit 1656 waar tegenwoordig het Nationale Museum is gevestigd. Onder dit museum bevindt zich de schitterende Paro Rinpung Dzong (Dzong = fortklooster), het centrum voor de burgerlijke en religieuze autoriteiten van de vallei. U bereikt de Dzong via een prachtige, overdekte houten brug over het water. Overnachting in Dewachen Resort, het hotel met het mooiste uitzicht over de Vallei of een gelijkwaardig hotel in Paro. (B,L,D)
 3. Bhutan, dag 2. Van Paro naar Thimphu. Met de gids en eigen chauffeur maakt u met de comfortabele Land Cruiser een prachtige rit van 1 uur (54 km) naar Thimphu, de hoofdstad van Bhutan. Thimphu wordt veelal ervaren als de meest vredige hoofdstad ter wereld. Na aankomst in het hotel heeft u tijd voor een korte wandeling en een bezoek aan een aantal bezienswaardigheden zoals de beroemde markt en de Trashichhoed Dzong, waar de zetel van de regering is gevestigd. Overnachting in het uitstekende Hotel Pedling of gelijkwaardig in Thimphu. (B,L,D)
 4. Bhutan, dag 3. Van Thimphu naar Punakha. U maakt een rit van ongeveer 3 uur (76 km) naar het beroemde Punakha. U bezoekt na aankomst de adembenemend mooie Punakha Dzong, die gelegen is tussen de ‘mannelijke rivier Pho Chu’ en de ‘vrouwelijke rivier Mo Chu’. Deze Dzong is in 1637 gebouwd door Shabdrung Ngawang Namgyal, de stichter van het huidige Bhutan. Dit fortklooster dient onder meer als zetel van de hoogste geestelijk leider en wordt ook wel Druk Pungthang Dechen Phodrang genoemd, het ‘Paleis van het Grote Geluk’. Elk jaar wordt hier in februari de overwinning herdacht op de Tibetanen. Overnachting in Hotel Lobesa of het eveneens zeer gewaardeerde Zhingkham Resort in Punakha. (B,L,D)
 5. Bhutan, dag 4. Punakha en ‘Divine Madman’. Extra dag in de directe omgeving van Punakha met o.a. een bezoek aan het mysterieuze Chimi Lhakhang, dat in 1499 gebouwd is door Lama Drukpa Kuenley, die ook wel bekend staat als ‘The Divine Madman’. Dit in de vallei gelegen heiligdom wordt door Bhutanezen alom gerespecteerd als ‘tempel van de vruchtbaarheid’ en is eenvoudig te bereiken door middel van een korte wandeling dwars door de rijstvelden. Na de lunch kan het bijzondere Talo klooster worden bezocht. Tweede overnachting in Punakha. (B,L,D)
 6. Bhutan, dag 5Van Punakha terug naar Paro. Vanuit Punakha rijdt u terug naar Paro, een rit van ca. 1 uur over 58 km. Natuurlijk stapt u op de Dochula pas met zijn 108 stupa’s even uit om te genieten van het uitzicht vanaf 3.140 meter hoogte. Vanaf de bergpas is het uitzicht op de Himalaya bergketen bij helder weer werkelijk adembenemend! Onderweg brengt u een bezoek aan de Simtokha Dzong uit 1627, het oudste fortklooster in Bhutan. Overnachting in Dewachen Resort, het hotel met het mooiste uitzicht over de Vallei of een gelijkwaardig hotel in Paro. Overnachting in een traditioneel farmhouse (homestay) tevens mogelijk. (B,L,D)
 7. Bhutan, dag 6. Tijgernest en Paro. Met uw gids en chauffeur rijdt u via het Satsam Chorten naar Ramthongkha. Vanaf dit punt maakt u een pittige wandeling door een prachtig dennenbos naar het Taktshang klooster, het beroemde ‘Nest van de Tijger’ op 3.200 meter. U kunt er trouwens ook voor kiezen om slechts een deel van de route naar het klooster te lopen of het eerste stuk te paard te gaan onder begeleiding van een ‘horseman’. Het fortklooster is in 1684 gebouwd op een steile klif met een diepte van 900 meter rond de meditatie grot van Guru Rinpoche. De legende vertelt dat Guru Padmasambhava, de tantrische mysticus die het Boeddhisme naar Bhutan bracht in 747, hier op de rug van een tijger naartoe gevlogen is. Als er nog tijd over is, kunt u na de wandeling een bezoek brengen aan Kyichu Lhakhang, dat in 659 werd gebouwd door de Tibetaanse koning Songtsen Gampo. Overnachting in Dewachen Resort of een gelijkwaardig hotel in Paro. (B,L,D)
 8. Bhutan, dag 7. Afsluiting Bhutan. Afhankelijk van de vertrektijd van de vlucht vanuit Paro kunt u nog wat rondlopen en een heerlijk kopje Bhutanese thee drinken in de gezellige winkelstraat van Paro. Ca. 3 uur voor de terugvlucht wordt u opgehaald van het hotel en naar de internationale luchthaven van Paro gebracht voor de terugvlucht naar huis. Na een overstap in Delhi of Calcutta bent u dan de volgende dag weer thuis. (B)

Uw reis verlengen met Nepal? Kathmandu ligt op slechts een uur vliegen van Paro (Bhutan). De vlucht van Paro naar Kathmandu over de Mount Everest is adembenemend mooi; een prachtige overgang naar het wildlife programma als optionele afsluiting van de reis.

B = Ontbijt (Breakfast), L = Lunch, D = Avondmaaltijd (Dinner) inbegrepen

Verleng uw reis met Nepal: Wildlife in Bardia National Park

Bij het verblijf in Bardia ligt de focus op het geven van top service als het gaat om de kennis en beleving van unieke wildlife in het meest ongerepte natuurpark van Nepal.

De Comfort Lodge waar u verblijft kent uitstekende voorzieningen, zoals douches met warm water en is daarnaast geheel eco-vriendelijk gebouwd met gebruik van lokale materialen die volgens de hoogste standaarden qua duurzaamheid gemaakt zijn.

In Bardia is er een groot aantal activiteiten voor u beschikbaar op topniveau zoals een jeep & boat safari, een prachtige jungle walk met park ranger en een bezoek aan lokale Tharu community. Uiteraard allemaal onder begeleiding door natuurgidsen en gecertificeerde rangers die aan de hoogste standaarden voldoen.

Interesse om uw reis te verlengen met Nepal? Dan ziet het programma er als volgt uit:

 1. Nepal dag 1. Vlucht van Paro (Bhutan) naar Kathmandu (Nepal). In plaats van een vlucht naar huis te nemen vliegt u in ongeveer anderhalf uur naar Nepal. De vlucht van Paro naar Kathmandu is 1 van de mooiste vluchten die er te maken zijn; u vliegt over de Mount Everest en heeft een spectaculair uitzicht op de hoogste berg ter wereld! Na de aankomst in Kathmandu (1.325 meter hoogte) wordt u naar Bouddha gebracht waar u volop de tijd heeft om met onze gecertificeerde privégids de beroemde Tibetaanse wijk te bezichtigen. U loopt de ‘kora’ (heilige rondgang) rondom de beroemde stupa (Bouddhanath) terwijl u – met de monniken – de gebedsmolens laat draaien. Overnachting in het comfortabele en rustig gelegen Shambaling Boutique Hotel in Bouddha. (B)
 2. Nepal dag 2. Vlucht naar Bardia National Park. Korte transfer naar de luchthaven voor de binnenlandse vlucht van ca. 1 uur naar Nepalgunj. Na aankomst wordt u in ca. 2 uur per jeep/busje naar het Bardia National Park gebracht dat een oppervlakte heeft van 968 km² met 328 km² buffer zone. Bardia is het grootste, beschermde gebied in de Terai. Hier leven meer dan 50 verschillende soorten zoogdieren zoals tijgers, wilde olifanten, neushoorns, herten en zoetwaterdolfijnen en meer dan 400 soorten vogels. Overnachting in Tiger Tops Karnali Lodge of gelijkwaardig in Bardia National Park. (B,L,D)
 3. Nepal dag 3. Wildlife in Bardia National Park. Tijdens een wandeling door de dorpjes in het reservaat krijgt u onmiddellijk het gevoel dat de tijd stil heeft gestaan. Hier op het platteland van de Terai maakt u kennis met de vriendelijke Danguara Tharu bevolking die haar eigen taal, gewoontes en tradities heeft. Hun huizen zijn lemen hutten gebouwd van gras en bamboe, bedekt met klei, gemaakt van modder en mest. Soms versieren ze hun woning met kleurrijke tekeningen en symbolen van pauwen en herten. De Tharu bevolking is zelfvoorzienend en leeft voornamelijk van landbouw en visserij. Veel huishoudens hebben eigen buffels, geiten, kippen en varkens. Met meer dan 400 soorten vogels zoals de baardtrap en de saruskraanvogel, is Bardia tevens een heus vogelparadijs. U maakt o.a. een jeepsafari waarbij u dieper het reservaat ingaat. Onderweg stopt u regelmatig bij een uitkijktoren of in de buurt van de rivieroever, de drinkplaats voor de dieren. Overnachting in Tiger Tops Karnali Lodge of gelijkwaardig in Bardia National Park. (B,L,D)
 4. Nepal dag 4. Wildlife in Bardia National Park. Een prachtige manier om wilde dieren te spotten, is door het maken van een jungle walk met een ranger. Luisterend naar de geluiden en kijkend naar de sporen van de pootafdrukken kan hij u tot op veilige afstand brengen van de dieren die hier in het wild leven. Met geduld en geluk kunt u neushoorns, olifanten of zelfs een luipaard of tijger zien. De kans is groot dat u apen en herten ziet terwijl u wandelt over de smalle paadjes. Er wordt regelmatig een rivier overgestoken of in een uitzichttoren geklommen. Overnachting in Tiger Tops Karnali Lodge of gelijkwaardig in Bardia National Park. (B,L,D)
 5. Nepal dag 5. Afsluiting programma in Bardia. Transfer van 2 uur voor de binnenlandse vlucht van ca. 1 uur van Nepalgunj terug naar Kathmandu. Na aankomst op de luchthaven van Kathmandu volgt een korte transfer naar Pashupatinath, de rituele lijkverbranding aan de heilige Bagmati rivier met de beroemde Shiva-tempel en de ‘heilige mannen’. Onze gecertificeerde gids kan u alles vertellen over de gebruiken en geschiedenis van dit bijzondere domein, dat voor hindoes 1 van de meest heilige plekken is ter wereld en (bij leven) tenminste 1 keer moet zijn bezocht. Overnachting in 1 van de 2 legendarische hotels in Kathmandu: Dwarika’s Hotel of Yak & Yeti. ‘s Avonds kunt u ‘à la carte’ eten, vandaar dat we deze maaltijd niet hebben opgenomen in het programma! (B)
 6. Nepal dag 6. Terugreis. Afhankelijk van de vertrektijd van de vlucht kunt u nog wat ontspannen in de prachtige tuin. Maar natuurlijk doet u vooral waar u nog zin in heeft tijdens de laatste dag in het kleurrijke Nepal. Ca. 3,5 uur voor de terugvlucht wordt u naar de internationale luchthaven van Kathmandu gebracht voor de reis naar huis. De volgende ochtend weer thuis na een avontuurlijke reis die u nooit meer zult vergeten! (B)

B = Ontbijt (Breakfast), L = Lunch, D = Avondmaaltijd (Dinner) inbegrepen

Garantie

Wij zijn een reisspecialist die zich richt op een beperkt aantal bestemmingen waar we alles van weten; elke route is door ons persoonlijk bewandeld en we hebben de accommodaties persoonlijk voor u geselecteerd.

Alles wordt van A tot Z door ons voor u geregeld zodat u optimaal kunt genieten en u zich tijdens de reis nergens zorgen over hoeft te maken. Veiligheid staat bij ons altijd op nummer 1. Uitgebreide praktische informatie, een persoonlijke benadering en een goede voorbereiding horen daarbij.

Aanbod, exclusief voor Arts en Auto

Reisjournalist Daan Vermeer deed na zijn reis in Darjeeling & Sikkim en Bhutan met Top of the World Reizen een exclusief verslag in Arts en Auto.

Voor zijn Bhutan artikel in de Maart-editie (03, 2017 | pagina’s 48-51) > klik hier
Voor zijn Darjeeling & Sikkim artikel verwijzen we naar de Oktober-editie (10, 2018)

Boek tijdig

Dit speciale aanbod is boekbaar tot 1 mei 2022. Geboekte reizen dienen afgerond te zijn voor 31 december 2022. Vanwege de beperkte beschikbaarheid van vluchten naar de luchthaven van Bagdogra (Darjeeling) wordt geadviseerd om uiterlijk 3 maanden voor vertrek uw reis/vluchten definitief geboekt te hebben.

Vragen altijd welkom!

Top of the World Reizen is aangesloten bij Calamiteitenfonds, VvKR, Travel Stars en STO Garant.

Als u vragen heeft, nadere informatie wenst of telefonisch wilt overleggen, dan kunt u natuurlijk altijd contact met ons opnemen of een mailtje sturen. We zijn u graag van dienst.

Hartelijke groet,
Holi Maya Nepali – Tierolff & Thomas Tierolff

Voor alle informatie over de reis:
www.topoftheworld.nl/arts-en-auto

Neem rechtstreeks contact op met drs. Thomas Tierolff voor vragen en/of verstuur uw reisaanvraag, geheel vrijblijvend > klik hier

thomas@topoftheworld.nl

Bhutan, Tibet, Darjeeling & Sikkim (India), Mustang en Nepal
‘Stilte is een stukje hemel dat afdaalt naar de aarde.’ Ernest Psichari

Voor praktische zaken > www.topoftheworld.nl/antwoorden
Voor onze reisvoorwaarden > www.topoftheworld.nl/reisvoorwaarden
Reisgarantie en Calamiteitenfonds > www.topoftheworld.nl/certificering

Top of the World Reizen
Holi Maya en Thomas Tierolff
thomas@topoftheworld.nl
+31 (0)6 4375 1211

www.topoftheworld.nl