Main content

Sikkim Trekking: de Kanchenjunga,20 dagen

Het echte India

De smalle wegen naar Darjeeling brengen je omhoog, een nieuwe wereld tegemoet. Deze stad is fantastisch gelegen op een berghelling, omringd door grasgroene theeplantages. Het 1e kopje Darjeeling thee - met op de achtergrond de eeuwige sneeuw van de berg Kanchenjunga - zal je zeker smaken!

De trekking in Sikkim voert je door een betoverend woud met unieke flora en fauna. Op weg naar de boomgrens ontmoet je herders met hun schapen. Weidevelden met grazende yaks maken de beleving compleet. Hoogste punt voor het tentenkamp ligt op maar liefst 4.170 meter. Van daaruit wandel je langs eeuwenoude gletsjers naar de 4.920 meter hoge Goecha La pas. Daar sta je dan, 'oog in oog' met de heilige Kanchenjunga (8.586 meter), de 3e hoogste berg ter wereld.

Uiteraard wordt tijdens de reis ook het Rumtek monastery bezocht, vlak tegen de grens met Tibet en Bhutan. Dit is het domein van Karmapa, na de Dalai Lama de meest invloedrijke geestelijke leider binnen de Tibetaanse traditie. Ook volg je tijdens deze reis het pad naar het Tashiding klooster, dat in de 9e eeuw ook door Padmasambava werd bewandeld, de ‘Tweede Buddha’.

Gangtok, de hoofdstad van het oude koninkrijk Sikkim, brengt je gefaseerd terug van de historie naar de moderne tijd. Het is geen tijdmachine en het gaat stap voor stap. Dit is een reis om voor altijd mee naar huis te nemen!

Privéreis op maat?

Het programma kan helemaal op maat worden samengesteld. Ga naar 'Start hier je reis', stel je reisprogramma samen en vraag vrijblijvend je reis aan. Vraag ons ook naar de extra comfort mogelijkheden.

Liever een Groepsreis?

Sluit aan bij een kleine groep (max. 9). Bekijk hier alle Nepal groepsreizen met vertrekgarantie.

Beste tijd van het jaar

JAN
FEB
MRT
APR
MEI
JUN
JUL
AUG
SEPT
OKT
NOV
DEC
 • +
v.a. € 3875
Per persoon
Lees Reiservaringen

Darjeeling Rondreis & Sikkim Trekking: Voettocht naar de Kanchenjunga

Reisduur: 20 dagen (18 dagen/17 nachten in India), verlenging mogelijk

Deze Himalaya reis voert je/jullie langs de beroemde theeplantages van Darjeeling en de mooiste Tibetaanse kloosters van Sikkim, het oude koninkrijk. In aangepaste vorm is deze reis ook prima te combineren met een bezoek aan Bhutan.

We spreken in het reisprogramma vaak over 'jullie', omdat er tijdens de reis begeleiding is door verschillende van onze gecertificeerde mensen, waaronder een trekking gids of tour guide, porters/sherpa's om de bagage te dragen en een chauffeur.

Het reisprogramma is als volgt:

 1. Vlucht naar India India (stop-over in New Delhi of Calcutta). Keuze om te vertrekken vanaf Schiphol Amsterdam, Rotterdam The Hague Airport, Brussel International, Düsseldorf Airport of een andere luchthaven.
 2. New Delhi/Calcutta – Bagdogra – Darjeeling. Na een prachtige vlucht vanuit Delhi (ca. 2 uur) of Calcutta (ca. 1 uur) met uitzicht op de grootste bergen ter wereld komen jullie aan op het kleine vliegveld van Bagdogra. Zoals gebruikelijk bij onze reizen staat de gids jullie al op te wachten. Een chauffeur brengt jullie in 4,5 uur naar het bergachtige Darjeeling (2.000 meter). Dwars door de rijstvelden reizen jullie een compleet nieuwe wereld tegemoet. Door de stijging merk jullie dat de temperaturen hier zeer aangenaam zijn in vergelijking met het vaak zeer warme New Delhi/Calcutta. Overnachting in Darjeeling. (B,D)
 3. Darjeeling. Vandaag is er volop tijd voor uiteenlopende activiteiten. Geniet van de zonsopgang bij Tiger Hill met uitzicht op de Himalaya-reus Kanchenjunga en de Mount Everest. Jullie bezoeken het Ghoom Klooster en de ‘Observatory Hill’, die door Hindoes en Boeddhisten wordt gezien als een heilige plek. Ook gaan jullie naar de Tibetaanse wijk die sinds de vlucht van de Dalai Lama uit Tibet in 1959 van een kleine nederzetting is uitgegroeid tot een volwaardig dorp. Rondwandelen door de gezellige straatjes van deze historische stad en een bezoek aan de dierentuin of het Himalaya Mountaineering Institute is natuurlijk ook mogelijk. Overnachting in Darjeeling. (B,D)
 4. Darjeeling – Yuksum. Van Darjeeling maken jullie een rit naar Yuksum in Sikkim, dat tegenwoordig een deelstaat is van India. De rivier vormt de natuurlijke grens. Na controle van paspoorten en de benodigde vergunningen voor Sikkim rijden jullie naar de voet van de heilige Kanchenjunga waar jullie morgen starten met de trektocht. Onderweg wordt het klooster van Tashiding bezocht, het belangrijkste klooster van Sikkim. Padmasambava heeft hier in de 9e eeuw tijdelijk zijn intrek genomen. Overnachting in Yuksum. (B,D)
 5. Dag 1 trektocht. Nadat de bagage op de paarden/dzo’s is geladen, kan de trektocht door het Kanchenjunga National Park van start gaan. In ca. 5 uur wordt er van Yuksum (1.764 meter) naar het dorpje Bakhim gelopen (2.650 meter). De tocht voert door een betoverend woud met lianen, mossen, orchideeën en rododendrons. De unieke fauna horen jullie o.a. terug in het gezang van de vele vogelsoorten in dit gebied. De rode panda krijgen jullie waarschijnlijk niet te zien omdat deze zeer schuchter is. Na een pittige wandeldag met veel stijgen en dalen overnachten jullie in een tent of trekkershut in Bakhim. (B,L,D)
 6. Dag 2 trektocht. De wandeling van Bakhim naar Pethang (3.650 meter) in ongeveer 4 uur is gemakkelijker dan gisteren, hoewel de stijging van ca. 1.000 meter, vergelijkbaar is. Na Tsokha (3.100 meter) wandelen jullie langs een prachtig bos met rododendrons naar Pethang waar de staf wederom het tentenkamp inricht terwijl jullie genieten van het prachtige uitzicht op de besneeuwde bergtoppen. Overnachting in Pethang. (B,L,D)
 7. Dag 3 trektocht. De trektocht, in totaal ca. 6 uur van Pethang naar Bikbari via Dzongri la (4.250 meter) voert verder omhoog tot boven de boomgrens. In Dzongri staan de schapen en yaks bij aankomst meestal te grazen en hebben jullie een schitterende uitzicht op de Mount Pandim (6.691 meter). Na de lunch voert de route over een pas van 4.260 meter en vervolgens gaan jullie weer omlaag naar Bikbari op 3.600 meter voor de volgende overnachting. (B,L,D)
 8. Dag 4 trektocht. Een extra dag in Bikbari om lekker te luieren, een boek te lezen of simpelweg te genieten van het betoverend mooie landschap en de prachtig besneeuwde bergtoppen van meer dan 5 verschillende bergen. Overnachting in Bikbari. (B,L,D)
 9. Dag 5 trektocht. Van Bikbari maken jullie een klim van ruim 700 meter omhoog naar het prachtige Dzongri La (ca, 3 uur lopen), waar jullie net boven 4.000 meter overnachten. (B,L,D)
 10. Dag 6 trektocht. ‘s Morgens vroeg kunnen jullie de zonsopgang meemaken bij een prachtig punt dat na een uurtje wandelen wordt bereikt. Bij goed weer is de Himalaya bergketen hier in volle glorie te bewonderen: Tenzing Kang, Pandim, Kanchenjunga, Kabru Noord, Kabru Zuid en Kabru Dome. Na het ontbijt voert de weg van Dzongri La ruim 500 meter omlaag naar het dorpje Kokchorong waar de rivier de Prek wordt overgestoken om daarna weer tot boven de boomgrens te klimmen. Afhankelijk van de omstandigheden wordt de keuze gemaakt om te overnachten bij Thansing of het hogerop te zoeken en het tentenkamp op te zetten bij Lamune (4.160 meter). Vandaag wordt er ca. 4 tot 5 uur gelopen. Overnachting in Thansing of Lamune. (B,L,D)
 11. Dag 7 trektocht. De zon is nog niet opgekomen waardoor het nog ijskoud is bij vertrek naar het hoogste punt op deze reis. Allereerst wordt het heilige Samity Lake bereikt dat op 4.200 meter hoogte ligt. Vanaf het meer voert de wandeling nog zo’n 2 uur verder omhoog tot het viewpoint op ongeveer 4.400 meter. Na een korte afdaling vervolgen jullie de weg door een indrukwekkend en ruig landschap van gletsjers en eeuwige sneeuw. De pas op 4.950 meter is van afstand duidelijk zichtbaar door de wapperende gebedsvlaggen. Op het ultieme moment – het bereiken van de Goecha La – staan jullie ‘oog in oog’ met de majestueuze Kanchenjunga. Na het nuttigen van de meegebrachte lunch volgt de weg terug. Op deze intense dag zijn jullie in totaal bijna 8 uur in touw. Overnachting in Lamune. (B,L,D)
 12. Dag 8 trektocht. Volop tijd voor een ‘lazy day’ na de pittige wandeling van gisteren! Pas nadat de zon de tent heeft verwarmd, hoef je op te staan en daalt de karavaan vanuit Lamune in ca. 3 uur via Thangsing af naar Kokchorong (3.700 meter). Op de lunchplek wordt ook overnacht zodat er veel tijd is om te doen waar jullie zin in hebben. Ook een ‘duik’ in de rivier met glashelder water behoort tot de mogelijkheden. Eventueel wordt hier gekozen voor een overnachting in een blokhut. Overnachting in Kokchorong. (B,L,D)
 13. Dag 9 trektocht. Vanuit Kokchorong vervolgt de karavaan haar weg naar het dorpje Pethang. De soms modderige route brengt jullie verder omlaag door een zeer gevarieerd oerwoud met prachtige watervallen. Na ca. 5 uur wandelen, komen jullie aan in Tsokha dat op een hoogte ligt van 3.050 meter. Jullie zullen merken dat de temperaturen langzaam weer beginnen te stijgen. Eventueel kunnen jullie hier het prachtige kloostertje bezoeken. Overnachting in Pethang. (B,L,D)
 14. Dag 10 trektocht (afsluiting). Jullie lopen vandaag in ca. 5 uur verder omlaag naar Yuksam (1.760 meter). De temperaturen zijn aangenaam en ook vandaag is het bos sprookjesachtig; een prachtige afsluiting van de trektocht. Na een heerlijke warme douche in het hotel is er nog gelegenheid om rond te wandelen en een klooster te bezoeken. Daarna wordt afscheid genomen van de keukenstaf en de paarden/dzo’s. Overnachting in Yuksum. (B,D)
 15. Van Yuksum is het een rit van ongeveer 5 uur naar het beroemde Tibetaans-Boeddhistische Rumtek klooster, de residentie van de zeer invloedrijke Karmapa. Grote kans dat jullie van de gelegenheid gebruik maken om – met de klok mee – in een half uur de ‘heilige kora’ te lopen rond het klooster. Gangtok, de hoofdstad van Sikkim, is al aan de overzijde van het dal te zien. Het is dan ook maar een uurtje rijden en er wordt overnacht in het centrum van de stad. Overnachting in Gangtok. (B,D)
 16. Gangtok. In de hoofdstad van Sikkim komt de eeuwenoude geschiedenis van dit oude koninkrijk en de moderne tijd samen. Hier bevond zich immers de residentie van de Namgyal dynastie, die de heerschappij hadden over dit oude koninkrijk tot het in 1975 bij India werd gevoegd. Als jullie willen, kunnen jullie vroeg in de morgen bij het Tashi Viewpoint de zonsopkomst meemaken. Er is vandaag volop gelegenheid om wat door de stad te wandelen of gericht een aantal bezienswaardigheden te bezoeken, zoals de bazaar en Do Drul Chorten. Overnachting in Gangtok. (B,D).
 17. Jullie reizen tot vlakbij de grens met Tibet en Bhutan waar het heilige Tsomgo meer ligt. De ligging van het meer, de unieke flora & fauna en de schilderachtige omgeving maakt deze plek tot ‘Shangri-La’, een waar paradijs. Jullie kunnen hier onder begeleiding een lichte wandeling rond het meer maken. Overnachting in Gangtok. (B,D).
 18. Gangtok – Kalimpong. Bij Rumpo verlaten jullie Sikkim en rijden jullie in ca. 3 uur de deelstaat West-Bengalen weer binnen. In het voorjaar zijn de temperaturen hier hoog, in het najaar zeer aangenaam. De rit voert naar Kalimpong, dat in de 18e eeuw in bezit werd genomen door Bhutan. In de 19e eeuw werd het daarna weer ingenomen door de Britten. Een groot deel van de inwoners is van Nepalese afkomst. In de middag bezoeken jullie o.a. het sfeervolle Zangdhogpalri Klooster en kunnen jullie eventueel het ‘chanten van de mantra’ mee maken. Overnachting in Kalimpong. (B,D).
 19. Kalimpong – Bagdogra. Na het ontbijt rijden jullie o.a. langs prachtige rijstvelden, theeplantages en kleine dorpjes naar de luchthaven van Bagdogra. Van hieruit volgt het afscheid van de begeleiding. Na de tussenstop in Delhi of Calcutta vlieg je weer terug naar huis. (B)
 20. Weer thuis. Aankomst op de luchthaven en weer thuis na een avontuurlijke reis om nooit meer te vergeten!

 B = Breakfast/ontbijt, L = Lunch, D = Dinner/avondmaaltijd inbegrepen

 

Geniet je van wandelen, maar kies je liever voor een makkelijker tocht die minder hoog gaat en korter duurt? Dan hebben we de volgende prachtige optie voor je:

 • Dag 1 trektocht. Rit van Darjeeling naar Rimbik (2.200 meter) en start van de trektocht. Al vroeg in de ochtend rijden jullie in ongeveer 4 uur (66 km) naar Rimbik, het startpunt van de trektocht. De rit gaat door talloze kleine steden en dorpen waarbij je onderweg volop zult genieten van het uitzicht op de bergen. Vanuit Rimbik loop je samen met je gids in 5 tot 6 uur naar Gurdum, dat gelegen is op 2.350 meter hoogte. Gurdum is een klein pittoresk dorpje in het bos waar ongeveer 150 mensen wonen. Het eerste deel van de wandeling gaat langzaam, soms trapsgewijs, omhoog langs de huizen dwars door het dorpje Rimbik. Hierdoor krijg je een goed beeld hoe de mensen hier leven. Na ongeveer een uur bereiken jullie de rand van het bos waar o.a. rhododendrons en magnolia's groeien (en ook bloeien, vooral in het voorjaar!). Vanaf dit punt gaat het pad omhoog en is de kans groot dat je wordt vergezeld door fluitende vogels en tjirpende krekels. Het laatste deel van de wandeling gaat verder bergopwaarts en na ongeveer 45 minuten bereiken jullie Gurdum met uitzicht op de valleien en dorpen van Sikkim. Overnachting in tentenkamp in Gurdum. (B,L,D)
 • Dag 2 trektocht. Van Gurdum naar Sandakphu. Waarschijnlijk word je al vroeg gewekt door de type geluiden die passen bij het leven in de Himalaya (denk aan rinkelende belletjes bijvoorbeeld en de geur van wierook). Geniet tijdens het ontbijt van een heerlijk kopje hete Darjeeling-thee en het prachtige uitzicht. Vandaag zal het een pittige wandeldag worden die je naar het hoogste punt van deze trektocht brengt; Sandakphu op 3.636 meter hoogte! Het pad gaat weer dwars door het bos, waar op een enkele hut na geen huizen of mensen te zien zijn. In het Singalila National Park zijn namelijk geen dorpen meer. De uitdagende tocht van 7 tot 8 uur bergopwaarts wordt beloond door het adembenemende uitzicht op de Himalaya bergketens zodra je Sandakphu bereikt. Bij helder zicht kun je de vier 8.000 meter hoge besneeuwde bergtoppen zien liggen van de Lhotse, Mount Everest, Makalu en Kanchenjunga. Een sensatie op zich! Het laatste stuk van de wandeling naar het tentenkamp van vandaag gaat over een weg waar het behoorlijk druk kan zijn. Er zijn veel lodges en toeristen die hier komen om te genieten van het prachtige uitzicht op ‘s werelds hoogste bergtoppen. Jullie lopen daarom iets verder door om op een rustige plek te overnachten. Overnachting tentenkamp Sandakphu. (B,L,D)
 • Dag 3 trektocht. Van Sandakphu naar Sabargram (3.600 meter). Onze tip is om vroeg op te staan om te genieten van het uitzicht op de vier 's werelds hoogste bergtoppen. Het hele Khangchendzonga-gebergte torent hoog uit boven de kleurrijke rododendrons en de zilvergeleurde sparren op de voorgrond. Aan de westelijke horizon zijn de toppen van de Mount Everest weer te zien. In het oosten de Chola Range met de passen van Chola, NatuLa en JalepLa, die je de weg naar Tibet wijzen. Na het ontbijt start je wandeling richting Phalut. Jullie lopen vandaag grotendeels langs de bergkam en kamperen 6 km voor Phalut op een heuveltop met uitzicht op de bergen aan de ene kant en de valleien aan de andere kant. Het pad dat jullie volgen is omzoomd met rododendrons in verschillende tinten, magnolia's, kastanje-eiken en zilversparren. Tijdens de lente groeien en bloeien hier ook primula's, madeliefjes en andere wilde bloemen. Het is een relatief vlakke wandeling van ongeveer 6 uur en onderweg genieten jullie van een picknick-lunch. Overnachting in tentenkamp in Sabargram. (B,L,D)
 • Dag 4 trektocht. Van Sabargram via Rhalut naar Sammanden. Aan beide kanten van het tentenkamp kun je het adembenemende schouwspel van de zonsopkomst vanachter de bergen bewonderen! Na het ontbijt volgen jullie nog ongeveer 6 kilometer de bergkam tot Phalut en daarna gaat het bergafwaarts. Het pad loopt door het bos helemaal tot aan het pittoreske dorpje Gorkhey. Vanaf hier is het niet ver meer naar Sammanden (2.500 meter), een klein dorpje op een open plek in het bos waar je zult overnachten. De wandeling van vandaag duurt ongeveer 7 uur. Overnachting in tentenkamp Sammanden. (B,L,D).
 • Dag 5, de laatste dag van de trektocht. Wandeling van Sammanden naar Sirikhola en rit naar Darjeeling. De laatste wandeling van deze prachtige trektocht (ca. 4 uur) gaat eerst nog door het bos. Zodra jullie Rammam bereiken gaat het pad dwars door het dorp en langs kleine gehuchtjes tot aan de vallei waar Sirikhola gelegen is aan de bedding van de gelijknamige rivier. Na de lunch steek je de hangbrug over richting Rimbik waar het vervoer klaar staat om jullie, in ongeveer 4,5 uur naar Darjeeling te rijden voor het vervolg van het programma. Overnachting in Darjeeling. (B,L,D)

Goed om te weten:
Onze reizen hebben een avontuurlijk karakter. Hoe goed de reis ook wordt georganiseerd; er zijn altijd vele factoren die onderweg het programma kunnen beïnvloeden. Bovengenoemde dagprogramma dient te worden gezien als een uitgangspunt. Je dient er daar rekening mee te houden, dat er altijd wijzigingen kunnen plaatsvinden. Redenen hiervoor kunnen zijn; veranderende weersomstandigheden, de gezondheidssituatie van deelnemers en/of teamleden, (auto)pech, aanpassingen in vluchtschema’s of andere overmachtsituaties.

Privéreis mogelijk

ja

Reisduur

20 dagen

Niveau

pittige trekking

Comfort

met goede hotels, met camping trek

4 extra nachten Bhutan + 1 extra nacht Nepal (+ € 2346)

Na het programma in Nepal kan de reis worden verlengd met 4 extra nachten Bhutan en 1 extra nacht in Kathmandu voor de stop over.

Bhutan ligt volledig ingekapseld in de Himalaya, waardoor de unieke cultuur zeer goed bewaard is gebleven. Dit is de reden dat Bhutan ook wel het 'verborgen koninkrijk' wordt genoemd; het land wordt jaarlijks door een zeer beperkt aantal toeristen bezocht. Bhutan is ongeveer zo groot als Nederland en wordt door de adembenemende schoonheid van de natuur en de vriendelijke bevolking door velen beschouwd als 'Shangri-La', het 'Paradijs op Aarde'.

Deze Bhutan verlenging is uitermate geschikt voor avontuurlijke mensen die veel willen zien en ervaren, maar geen zware Himalaya trekking willen maken. Er kan een keuze worden gemaakt uit een aantal lichte of juist pittige wandelingen om de unieke biodiversiteit zelf te ervaren. Uiteraard kan de reis helemaal naar wens door ons worden aangepast/verlengd. We spreken in het reisprogramma ook over 'jullie', omdat je tijdens de reis altijd wordt begeleid door een eigen chauffeur en privégids.

Het programma van deze verlenging is als volgt:

 1. Bhutan, dag 1. Vlucht naar Paro (2.235 meter) en rit naar Thimphu. Je wordt opgehaald van het hotel in Kathmandu en naar de luchthaven gebracht voor de vlucht over de Mount Everest naar Paro; 1 van de mooiste vluchten die je kunt maken! De vlucht duurt ca. 1,5 uur en je hebt een fantastisch uitzicht op de Mount Everest, Kanchenjunga, Chomolhari, Tsrim Gang en Jichu Drake. Terwijl je in Paro de vliegtuigtrap afdaalt, voel je meteen de warme zonnestralen op het gezicht en snuif je de heerlijke, schone berglucht op. Veel reizigers worden direct na de landing in Bhutan overweldigd door een gevoel van rust en ‘inner peace’. Zoals altijd bij onze reizen wordt je opgewacht door onze gids (voertaal: Engels) en privé-chauffeur die je tijdens de hele reis in Bhutan zal begeleiden. Jullie maken vervolgens een rit van 54 km (ca. 1 uur) naar Thimphu, de hoofdstad van Bhutan. De hoofdstad Thimphu is bekend om de bijna ‘dorpse rust’; niet voor niets wordt er gesproken over ‘de minst hectische hoofdstad ter wereld’. Er zijn hier diverse bezienswaardigheden die zeer de moeite waard zijn om te bezoeken, zoals de Zangthopelri Lhakhang Tempel en de prachtige ‘Memorial Chorten’. Deze werd in 1974 gebouwd ter ere van Koning Jigme Dorji Wangchuck. Bij belangstelling voor boeddhistische kloosters kun je een bezoek brengen aan het 15e eeuwse Changangkha monastery, of aan één van de weinige overgebleven nonnenkloosters in Bhutan, zoals de Drubthob Nunnery. Als je meer geïnteresseerd zijn in kunst & cultuur dan zijn de Thankha Painting School en de Tashi Nincha folklore studio, waar de beroemde traditionele dansen met muziek en maskers worden beoefend, zeer de moeite waard. Een bezoek aan de goud- en zilversmederijen geeft een mooi beeld van de beoefening van oude ambachten. Overnachting in het uitstekende Hotel Pedling of gelijkwaardig in Thimphu. (L,D)
 2. Bhutan, dag 2. Van Thimphu naar Punakha (1.200 meter). Voordat jullie aan de indrukwekkende rit van ongeveer 3 uur (ca. 76 km) naar Punakha beginnen, is er eventueel nog wat tijd om sfeer op te snuiven bij de beroemde markt van Thimphu. Ook de Tashichho Dzong, waar zo'n 2.000 monniken wonen, is erg bijzonder. Dit fortklooster, prachtig gelegen aan de oevers van de Wang Chu rivier, is het belangrijkste gebouw van Bhutan en bovendien het religieuze centrum van het land. Sinds 1952 is dit de regeringszetel waar ook de koning zijn kantoren heeft. In de zomer verblijft de geestelijke leider van Bhutan, de Je Khenpo, hier ook met zijn gevolg. Onderweg naar Punakha maken jullie een korte stop op de Dochula pas (3.140 meter hoogte) met zijn 108 stupa’s. Vanaf deze pas hebben jullie bij helder weer een schitterend uitzicht op de Himalaya bergketen, inclusief de hoogste berg in Bhutan, de Mount Gangar Punsum (7.520 meter). Na aankomst in Punakha bezoeken jullie de prachtige Punakha Dzong uit 1637 die gebouwd is tussen de 'mannelijke rivier Pho Chu’ en de 'vrouwelijke rivier Mo Chu’ door Shabdrung Ngawang Namgyal. Dit fortklooster is de zetel van de religieuze macht en wordt ook wel Druk Pungthang Dechen Phodrang genoemd, het 'Paleis van het Grote Geluk'. Elk jaar wordt hier in februari de overwinning herdacht op de Tibetanen. Overnachting in Hotel Lobesa of het eveneens zeer gewaardeerde Zhingkham Resort in Punakha. (B,L,D)
 3. Bhutan dag 3. Van Punakha terug naar Paro. Na het ontbijt en een bezoek aan het Talo Monastery volgt de weg terug over de Dochula Pass, waar jullie bij mooi weer een schitterend uitzicht hebben op de hoogste bergtoppen van de Himalaya. Jullie rijden via de oudste Dzong van Bhutan, de Simtokha Dzong, terug naar Paro. De afstand tussen Punakha en Paro bedraagt 132 kilometer. Als de tijd het toelaat, is er in de loop van de middag de mogelijkheid om de ruïnes van de Drukgyal Dzong te bezoeken, 16 km verderop in de vallei. Op een heldere dag is er vanaf dit punt een werkelijk adembenemend zicht op de 7.314 meter hoge Jomolhari mountain. Overnachting in Dewachen Resort of een gelijkwaardig hotel in Paro. (B,L,D)
 4. Bhutan dag 4. 'Nest van de Tijger'. Allereerst maken jullie een korte rit via de Satsam Chorten naar Ramthongkha. Vanaf dit punt begint een pittige wandeling van ruim 2 uur omhoog door een prachtig dennenbos naar het Taktshang Monastery, het beroemde 'Tigernest' op 3.200 meter. Onderweg is er gelegenheid om te pauzeren, onder het genot van een verfrissing, met uitzicht op het ‘Nest van de Tijger’. Het is ook mogelijk om het eerste deel te paard (en horseman) af te leggen. Daarna is het niet ver meer naar het klooster. Jullie pad wordt steeds meer gekleurd door de vele gebedsvlaggen die in de bomen hangen. Het klooster is in 1684 op een steile klif met een diepte van 900 meter gebouwd rond een meditatiegrot van Guru Rinpoche. De legende vertelt dat Guru Padmasambhava, de tantrische mysticus die het Boeddhisme naar Bhutan bracht in 747, hier op de rug van een tijger naartoe is gevlogen. Jullie kunnen hier zelf ook gebedsvlaggen kopen en ophangen om jullie wensen en dromen met de wind en weersinvloeden mee te geven. Als er nog tijd over is, kunnen jullie na de wandeling een bezoek brengen aan Kyichu Lhakhang, dat in 659 werd gebouwd door de Tibetaanse koning Songtsen Gampo. De dag wordt afgesloten met een bezoek aan een traditioneel 'Farmhouse'. Overnachting in Dewachen Resort of een gelijkwaardig hotel in Paro. (B,L,D)
 5. Bhutan dag 5. Afsluiting en terugvlucht Nepal. Afhankelijk van de vertrektijd van de vlucht kunnen jullie nog wat rondstruinen in de lange, gezellige winkelstraat van Paro. Maar natuurlijk doe je vooral waar je zelf nog zin in hebt tijdens de laatste dag in het ‘verborgen koninkrijk Bhutan’. Je wordt op het afgesproken moment naar Paro Airport gebracht voor de terugvlucht naar Kathmandu. Transfer naar hotel en overnachting in Kathmandu. (B)
 6. Nepal. Nog even genieten voor vertrek. Afhankelijk van de vertrektijd van de terugvlucht kun je de prachtige, eeuwenoude straatjes rond het hotel op je gemak verder verkennen, genieten van de honderden winkeltjes en locale ‘vegetable markets’. Op 1 van de vele dakterrassen met fantastisch uitzicht het unieke sfeertje in deze unieke koningsstad nog een laatste keer opsnuiven, kan natuurlijk ook! Maar natuurlijk doe je vooral waar je zelf nog zin in hebt tijdens de laatste dag in het kleurrijke Nepal. Ca. 3,5 uur voor de terugvlucht word je opgehaald van het hotel en in 30 minuten naar de internationale luchthaven van Kathmandu gebracht voor de reis naar huis. Het kan ook zijn dat je de reis vervolgt met 1 of meerdere ‘verlengingen’ van Top of the World Reizen. Kijk naar de mogelijkheden op onze website bij de betreffende reis onder ‘verleng de reis’ of neem vrijblijvend contact op met Holi en Thomas (klik hier) om je wensen te bespreken. (B)

B = Ontbijt (Breakfast), L = Lunch, D = Avondmaaltijd (Dinner) inbegrepen

Bovenstaande prijs is een indicatie voor een privéreis vanaf 2 personen op basis van een gedeelde 2-persoonskamer, exclusief vluchten. De reissom is inclusief 13 maaltijden, al het vervoer in Bhutan met privé chauffeur (inclusief luchthaventransfers), begeleiding door een gediplomeerde gids, accommodaties, activiteiten, excursies, entreegelden, vergunningen en permits. Het visum voor Bhutan wordt geregeld door Top of the World Reizen en de kosten bedragen per persoon € 85,- (inclusief handling). In Bhutan moet aan de overheid een bedrag van aan 'duurzame ontwikkelingskosten' (SDF) worden afgedragen. Deze kosten zijn inclusief. 

Deze verlenging is zeer geschikt in combinatie met Nepal, maar een combinatie met Noord-India (Darjeeling & Sikkim) is ook goed mogelijk; per vliegtuig vanuit Delhi of Calcutta naar Paro of ‘Overland’ naar Bhutan via de grensovergang bij Phuntsholing.


Bovenstaande bouwstenen kun je toevoegen als je een reis wilt boeken.

Deze prachtige India reis start en eindigt op de luchthaven van Bagdogra en is zeer geschikt voor mensen die houden van mooie, pittige wandelingen.

De hoogtepunten zijn:

 • Darjeeling is een interessante smeltkroes van mensen, waar naast de lokale Lepcha’s en Bhotia ook veel Nepali, Bhutanezen en Tibetanen wonen. De oud-Engelse sfeer uit de koloniale tijd is hier nog voelbaar en de theeplantages maken de historische beleving compleet.
 • De 10-daagse Himalaya trektocht staat centraal in het programma. Fysieke inspanning en innerlijke beleving komen beiden optimaal/volledig aan bod door de unieke flora en fauna, in combinatie met de kennismaking met het Tibetaans-Boeddhisme. De overnachting in een eigen tentenkamp zorgt ervoor dat je optimaal kunt genieten!

Bijzonderheden van deze reis zijn:

 • Unieke kennismaking met de eeuwenoude Tibetaanse cultuur, in combinatie met een Himalaya trektocht.
 • Tijdens de trektocht wordt rekening gehouden met de noodzakelijke acclimatisatie. Het hoogste tentenkamp wordt ingericht op 4.200 meter.
 • Wie wil kan vanaf dit punt onder begeleiding naar de Goecha La Pas op 4.920 meter lopen. Deze dag wordt er maximaal 8 uur gewandeld. Op andere dagen is dat nooit meer dan 6 uur en soms wordt de slaapplek al voor de lunch bereikt.
 • Na de trektocht krijgt de reis een meer cultureel karakter en wordt o.a. het Rumtek klooster bezocht.
 • Sikkim is een nog relatief onontdekte bestemming in de Himalaya, verscholen tegen de grens met Bhutan en India. Tot 1975 was het een zelfstandig koninkrijk.
 • Het programma is ruim opgezet zodat je voldoende tijd hebt om de bijzondere heiligdommen te bekijken en te genieten van de natuur.
 • Tenten, kampeerbenodigdheden en persoonlijke bagage wordt door paarden en dzo’s (kruising tussen yak en rund) vervoerd. Alleen de 'daypack' (kleine dagrukzak) draag je zelf.
 • De moesson duurt van juni t/m september en zorgt voor unieke flora & fauna en grasgroene weiden, die kenmerkend zijn voor deze prachtige bestemming.
 • Deze reis is tegen bijbetaling vanaf 1 persoon te boeken.
Inclusief

Bovenstaande prijs is een indicatie voor een privéreis vanaf 2 personen in het laagseizoen. De reissom is inclusief 42 maaltijden, accommodaties, al het binnenlandse vervoer (inclusief luchthaventransfers), topbegeleiding tijdens o.a. trektocht en overige activiteiten, bagagevervoer tijdens de trekking door porters/sherpa's, excursies, entreegelden, vergunningen en TIMS-permit (Trekking Information Management System) voor de trekking. In Darjeeling en Sikkim zijn er naast persoonlijke uitgaven voor drankjes en fooien geen extra kosten. Je weet vooraf dus precies waar je aan toe bent!

Hiermee een overzicht van wat inclusief is:

 • Magnifiek reisprogramma, inclusief bezoek aan beroemde kloosters en een fantastische trektocht.
 • Overnachting in Delhi (1) als 'stop-over'.
 • Alle overige hotelovernachtingen zijn inclusief ontbijt en diner: Darjeeling (2), Yuksum (2), Gangtok (2) en Kalimpong (1).
 • Begeleiding op topniveau door professionele, gelicenseerde gidsen (voertaal: Engels).
 • Trektocht van 10 dagen met gids en complete keukenstaf.
 • Alle smakelijke, eenvoudige maaltijden tijdens de trektocht zijn inclusief.
 • De bagage wordt gedragen door paarden en dzo's
 • Alle overige activiteiten tijdens deze reis en bijbehorende entreegelden zijn inbegrepen.
 • Luchthaventransfers van en naar de luchthaven van Bagdogra (Darjeeling, India).
 • Vervoer van Darjeeling naar het begin van de trektocht en alle overige transfers (o.a. Gangtok en Kalimpong).
 • Alle lokale belastingen en overige heffingen.
 • De kosten voor de gids en overige begeleiding tijdens de reis: vervoer, verblijfskosten, maaltijden en verzekering tijdens alle excursies en activiteiten.
Exclusief

 

Optioneel:

 • De reis kan ook worden geboekt als privéreis vanaf 1 persoon, met topbegeleiding van A tot Z en inclusief een eigen kamer tijdens de gehele reis (dus ook tijdens de trektocht). 

Reissom is exclusief:

 • Vliegticket naar Bagdogra (India) via Delhi of Calcutta.
 • Voor het hoogseizoen geldt een toeslag van € 45,- per nacht per persoon.
 • € 65,- visumkosten voor India p.p. (indicatief).
 • Handling-, service- en administratiekosten per boeking: € 17,50.
 • Bijdrage 100% STO-reisgarantie per boeking: € 15,-.
 • Bijdrage Calamiteitenfonds, per boeking: € 2,50.
 • Drankjes, fooien, persoonlijke uitgaven en verzekeringen.
 • Het programma kan ook worden geboekt als privéreis vanaf 1 persoon (vraag een offerte aan).

 

Vliegtickets
Vertrek mogelijk vanaf o.a. Amsterdam, Brussel en Düsseldorf. Er kan een keuze worden gemaakt uit gerenommeerde luchtvaartmaatschappijen zoals Qatar Airways, Etihad Airways, Turkish Airlines, Emirates en KLM.

We geven graag advies bij het boeken van de vluchten. Vervolgens boek je de vliegtickets zelf of laat je ons de vluchten boeken. Onze mensen komen je persoonlijk ophalen na aankomst, ongeacht het tijdstip. Hetzelfde geldt voor het vertrek!

Het zelf boeken van de vliegtickets - met uitzondering van vluchten tijdens het reisprogramma - is prijstechnisch vaak het meest gunstig, geeft flexibiliteit bij stoel- en maaltijdkeuzes, eventuele last minute upgrades vanuit de luchtvaartmaatschappij bij het online inchecken en dergelijke. We kunnen het daarom aanbevelen!

Start hier je reis

1

'Je eerste kopje Darjeeling thee - met op de achtergrond de eeuwige sneeuw van de Kanchenjunga - proef je dit keer gegarandeerd met al je zintuigen!'

Vragen?

Neem vrijblijvend contact met ons op via ons formulier of bel +31 (0) 6 4375 1211