Main content

Rondreis India: Sikkim & Darjeeling,12 dagen

Het echte India

Geniet in Darjeeling van de grasgroene theevelden en beleef in o.a. Yuksum de mysterieuze, boeddhistische cultuur van Sikkim, het oude Himalaya Koninkrijk. Het heilige Khecheopalri meer is van een ongeëvenaarde schoonheid! 

Na de landing in Noord-India maak je een rit met de beroemde historische stoomtrein naar Darjeeling. Geniet van de zonsopgang bij Tiger Hill met uitzicht op de Kanchenjunga (8.586 meter) en Mount Everest (8.848 meter). 

Sikkim is een nog onontdekte bestemming, diep verscholen in de Himalaya. Het is zo groot als Luxemburg en ligt ingeklemd tussen Nepal, Tibet en Bhutan. Sikkim kent naast een uniek berglandschap, adembenemend mooie flora & fauna en prachtige, eeuwenoude kloosters. Het wordt met recht beschouwd als 'Shangri-La', het 'Paradijs op Aarde'. 

Je maakt de reis in Darjeeling & Sikkim met een privégids en eigen chauffeur. De reis is uitermate geschikt voor avontuurlijke mensen die veel willen zien en ervaren. Geniet van prachtige hotels met goede voorzieningen en beleef de Himalaya in ‘optima forma’, zonder daarvoor een zware trektocht te hoeven maken.

Privéreis op maat?

Het programma kan helemaal op maat worden samengesteld. Ga naar 'Start hier je reis', stel je reisprogramma samen en vraag vrijblijvend je reis aan. Vraag ons ook naar de extra comfort mogelijkheden.

Liever een Groepsreis?

Sluit aan bij een kleine groep (max. 9). Bekijk hier alle Nepal groepsreizen met vertrekgarantie.

Beste tijd van het jaar

JAN
FEB
MRT
APR
MEI
JUN
JUL
AUG
SEPT
OKT
NOV
DEC
v.a. € 2385
Per persoon
Lees Reiservaringen

Darjeeling & Sikkim Rondreis: Theeplantages & mysterieuze culturen

Reisduur: 12 dagen (10 dagen/9 nachten in India), verlenging mogelijk.

Deze unieke reis voert langs de beroemde theeplantages van Darjeeling en de mooiste Tibetaanse kloosters van het oude Himalaya koninkrijk Sikkim. Met een kleine aanpassing is deze reis ook zeer goed te combineren met Bhutan.

We spreken in het reisprogramma over 'jullie', omdat er tijdens de reis begeleiding is door verschillende van onze mensen, waaronder een privégids in combinatie met een eigen chauffeur.

Het reisprogramma is als volgt:

 1. Vertrek naar Darjeeling & Sikkim (Noord-India). Vlucht vanaf Amsterdam, Brussel of Düsseldorf naar New Delhi of Calcutta voor de 'stopover' op weg naar Bagdogra (Noord-India). Het voordeel van een overstap in New Delhi is dat jullie indien nodig, ook voor slechts een paar uur, kunnen verblijven in het transit hotel voor de aansluitende vlucht naar Bagdogra, dat in het Darjeeling District ligt (niet te verwarren met het ‘hillstation’ Darjeeling).
 2. Aankomst in Darjeeling. Na een prachtige vlucht vanuit Delhi (ca. 2 uur) of Calcutta (ca. 1 uur) met uitzicht op de hoogste bergen ter wereld komen jullie aan op het kleine vliegveld van Bagdogra, dat op een hoogte ligt van 125 meter boven zeespiegel. Welkom! Zoals gebruikelijk bij onze reizen staan onze topgids en privé-chauffeur jullie al op te wachten. Vanuit de luchthaven is het een rit van 15 km (ca. 45 minuten rijden) naar Siliguri (125 meter boven zeespiegel) en bij helder weer is het uitzicht op de besneeuwde bergtoppen fantastisch. Overnachting in Siliguri. (D)
 3. Via Kurseong naar Darjeeling. De rit met de auto (ca. 2 uur/62 km) voert jullie langs indrukwekkende rijstvelden omhoog de bergen in naar de beroemde plantages waar sinds 1840 thee wordt verbouwd. Van oudsher wordt het werk op de theeplantages gedaan door Nepalezen, die ook qua cultuur nog altijd onlosmakelijk verbonden zijn met dit deel van India. In Kurseong is het mogelijk om het eerste vers gebrande kopje Darjeeling thee te drinken ('het champagne van het oosten'). Tijdens de rit naar het 'hillstation' Darjeeling wisselen prachtige uitzichten en kleine dorpjes elkaar af. Overnachting in Darjeeling. (B,D)
 4. Het illustere Darjeeling. Vandaag is er volop tijd voor uiteenlopende activiteiten in en rond het nog authentieke Darjeeling. Geniet o.a. van de zonsopgang bij Tiger Hill met uitzicht op de Himalaya-reus Kanchenjunga en de Mount Everest. Jullie maken daarnaast een rit met de historische 'Toy Train' van de 'Darjeeling Himalayan Railway' naar het plaatsje Ghoom. Vervolgens kan een bezoek worden gebracht aan het Ghoom Monastery en de 'Observatory Hill', die zowel voor Hindoes als Boeddhisten een heilige plek is. Er kan ook voor worden gekozen om een bezoek te brengen aan een Tibetaanse vluchtelingen gemeenschap, die sinds de vlucht van de Dalai Lama uit Tibet in 1959 uitgroeide tot een volwaardig dorp. Overnachting in Darjeeling. (B,D)
 5. Van Darjeeling naar Pelling. Vanuit Darjeeling wordt jullie reis vervolgd naar het oude koninkrijk van Sikkim. Jullie maken een prachtige rit door de thee- en kardemom-plantages van ca. 3,5 uur (74 km) naar Pelling (2.150 meter). De rivier de Titsa vormt de grens tussen de deelstaten Darjeeling en Sikkim. Dit is tevens de plek waar het speciale (gratis) Sikkim permit eenvoudig wordt verkregen. Het uitzicht op de Kanchenjunga, dat hemelsbreed op een afstand ligt van slechts 26 km, is vanaf Pelling adembenemend mooi. Overnachting in Pelling. (B,D)
 6. Pelling & Pemayangtse. In Pelling en omgeving zijn er veel mogelijkheden voor bezoeken aan heiligdommen en het maken van mooie wandelingen. Het boeddhistische Pemayangtse klooster op 2.085 meter is één van de oudste en belangrijkste kloosters in dit deel van de wereld en zeer de moeite waard om te bezoeken. Dit Nyingma klooster is opgericht in 1705 en werd een aantal keren volledig herbouwd. Het klooster wordt gekenmerkt door zijn 3 verdiepingen; een voor Sikkim kenmerkende bouwstijl. Op de begane grond bevindt zich de belangrijkste gebedsruimte met prachtige muurschilderingen, thanka’s en indrukwekkende boeddhistische geschriften. De eerste verdieping bestaat uit een gebedsruimte voor Guru Rinpoche en een bibliotheek. Op de bovenste verdieping is prachtig houtsnijwerk te zien van Dzangdogpalri, de ‘hemelse verblijfplaats van Guru Rinpoche’. Daarna maken jullie een prachtige wandeling van ongeveer een half uur door het bos naar de mysterieuze ruïnes van het Rabdentse paleis, ooit de 2e hoofdstad van het koninkrijk Sikkim. Daarna is een bezoek aan het Sanga Choling klooster en het Chenrizi standbeeld van 30 meter hoog interessant als er nog tijd over is. Bij helder weer kunnen jullie vanuit Pelling de majestueuze Kanchenjunga zien. Deze 8.586 meter hoge berg markeert de grens met Nepal. Tweede overnachting in Pelling. (B,D) 
 7. Khecheopalri Meer en Yuksom. Een rit met de privé gids en eigen chauffeur van ca. 1,5 uur (31 km) naar Khecheopalri, een heilige plaats voor zowel boeddhisten als hindoes. Je maakt een korte wandeling naar het Khecheopalri Lake, het heilige 'wensen meer'. Het meer is ook wel bekend als Kha-Chot-Palri, wat de hemel van Padmasambhava betekent. Khecheopalri is gelegen op een idyllische plek tussen de bossen en wordt ook gezien als de verblijfplaats van Tshomen Gyalmo, die in verband wordt gebracht met de godin Tara, de vrouwelijke Boeddha. De vorm van het meer zou overeenkomen met haar voetafdruk. Daarna rijden jullie in ca. 1 uur (27 km) naar Yuksom, de oude historische hoofdstad van Sikkim. Yuksom is de plek waar in 1641 het koninkrijk Sikkim werd opgericht door drie hoge monniken uit Tibet. Dit illustere drietal had als doel om de Nyingma-traditie uit het Tibetaans boeddhisme te behouden. Phuntshok Namgyal werd door hen ingewijd tot de eerste koning van Sikkim en de mysterieuze Norbughang troon is tot op de dag van vandaag in een mysterieus bos aan de voet van de Himalaya te bezoeken. Na het bezoek aan de troon en bijbehorende Chorten kan het Dubdi klooster worden bezocht. Overnachting in Yuksom, het startpunt van vele Sikkim trekkingen. (B,D)
 8. Van Yuksom naar Gangtok. De dag begint met een prachtige bergrit van ca. 1 uur naar het pittoreske Tashiding Monastery. Het klooster zou volgens diverse legendes exact in het centrum liggen van 4 heilige grotten. De ligging is magistraal - op de top van een heuvel - en torent hoog uit boven de Rathong Chu en Rangeet rivier. Tashiding werd in 1641 opgericht door Ngadak Sempa Chempo Phunshok Rigzing, 1 van de 3 lama's die verantwoordelijk is geweest voor de inwijding van de de eerste koning van Sikkim. In het Tashiding monastery wordt jaarlijks op de 14e en 15e dag van de eerste maand van de Tibetaanse maankalender het Bhumchu festival gevierd. Bhum betekent vaas en Chum water. Aan de hand van de waterstand in deze heilige vaas wordt jaarlijks inzicht verkregen in het komende jaar. Het drinken van een druppel water zou een reinigende werking hebben en boze geesten op afstand houden. Vanuit Tashiding is het nog 4 tot 5 uur (125 km) rijden naar Gangtok, dat op een hoogte ligt van 1650 meter. Tegenwoordig is niet Yuksum, maar Gangtok met zijn 50.000 inwoners de hoofdstad van Sikkim. De weg naar Gangtok kent vele bochten en loopt dwars door de binnenlanden. Onderweg worden er diverse tussenstops gemaakt om te genieten van de mooie uitzichten. Overnachting in Gangtok. (B,D)
 9. Gangtok. In Gangtok bevindt zich de voormalige residentie van de Namgyal dynastie, die de heerschappij hadden over dit oude koninkrijk tot het in 1975 bij India werd gevoegd en de status kreeg van een zelfstandige deelstaat. Vroeg in de morgen hebben jullie de mogelijkheid om vanuit het Tashi Viewpoint de zonsopkomst mee te maken. Tijdens een bezoek aan de nabijgelegen kloosters van Rumtek en Enchey krijgen jullie een indruk van het leven en het ritme van de monniken; studie, meditatie en natuurlijk de dagelijkse rituelen. Het ruim 200 jaar oude Enchey klooster schittert in eenvoud. Rumtek is het grootste klooster van Sikkim en de zetel van de Kagyupa Orde, één van de vier stromingen binnen het Tibetaanse boeddhisme. Jullie kunnen hier door de stad dwalen of een aantal locale markten bezoeken. De rest van de dag is vrij te besteden; bezoek bijvoorbeeld de bazaar van Gangtok of Do Drul Chorten. Tweede overnachting in Gangtok. (B,D)
 10. Van Gangtok naar Kalimpong. De rit van ca. 3 uur (78 km) voert naar Kalimpong (1.247 meter), net zoals Darjeeling een zogenaamd 'hill station' in de Himalaya. De stad kent een rijke geschiedenis en is tegenwoordig bekend vanwege de kwekerijen (o.a. orchideeën) en de onderwijsinstituten, die veelal werden opgericht tijdens de Brits-Indische koloniale periode. Kalimpong is een belangrijk boeddhistisch centrum en er wonen veel mensen met een Nepalese achtergrond. Samen met Darjeeling was het een belangrijke handelsplaats tussen India en Tibet tot de invasie van Tibet (1950-1951) hier een einde aan maakte. Tot het midden van de 19e eeuw werd Kalimpong bestuurd door de Chögyal dynastie van Sikkim. Het kwam in 1706 tijdelijk in bezit van Bhutan na de verovering door koning Umdze Peljor. De Britten kregen het gebied in 1864 in handen en zo werd het - bij het uitroepen van de onafhankelijkheid in 1947 - onderdeel van India. Na aankomst in Kalimpong bezoeken jullie o.a. het sfeervolle Zangdok Palri Klooster en kunnen jullie het 'chanten van de mantra' (let op: schema kan wijzigen) meemaken. Als er nog tijd over is, bezoeken aan het Choling Monastery, Thongsa Gompa en/of de kleurrijke local 'haat bazaar' (markt) van Kalimpong. Overnachting in Kalimpong. (B,D)
 11. Kalimpong - Bagdogra. Na het laatste ontbijt in dit prachtige land worden jullie in ca. 3 uur (78 km) naar de luchthaven van Bagdogra gebracht voor de terugvlucht naar huis (stopover in Delhi of Calcutta). Het is ook mogelijk om de reis te vervolgen met 1 of meerdere ‘verlengingen’ van Top of the World Reizen; bijvoorbeeld met een bezoek aan Bhutan. Kijk naar de mogelijkheden op onze website bij de reis onder ‘verleng de reis’. (B)
 12. Weer thuis. Aankomst op de luchthaven en weer thuis na een onvergetelijke reis vol avontuur en beleving!

B = Ontbijt (Breakfast), L = Lunch, D = Avondmaaltijd (Dinner) inbegrepen

 

Verkorte versie: Darjeeling & Sikkim Rondreis

Reisduur: 9 dagen (7 dagen/6 nachten in India), verlenging mogelijk.

We hebben ook een verkorte versie van de prachtige reis door Darjeeling & Sikkim. Deze is zeer goed te combineren met Bhutan en/of Nepal.

Het reisprogramma is als volgt:

 1. Vertrek naar Darjeeling & Sikkim (Noord-India). Vlucht vanaf Amsterdam, Brussel of Düsseldorf naar New Delhi of Calcutta voor de 'stopover' op weg naar Bagdogra (Noord-India). Het voordeel van een overstap in New Delhi is dat jullie indien nodig, ook voor slechts een paar uur, kunnen verblijven in het transit hotel voor de aansluitende vlucht naar Bagdogra, dat in het Darjeeling District ligt (niet te verwarren met het ‘hillstation’ Darjeeling).
 2. Aankomst in Darjeeling. Na een prachtige vlucht vanuit Delhi (ca. 2 uur) of Calcutta (ca. 1 uur) met uitzicht op de hoogste bergen ter wereld komen jullie aan op het kleine vliegveld van Bagdogra, dat op een hoogte ligt van 125 meter boven zeespiegel. Welkom! Zoals gebruikelijk bij onze reizen staan onze topgids en privé-chauffeur jullie al op te wachten. Vanuit de luchthaven is het een rit van 15 km (ca. 45 minuten rijden) naar Siliguri (125 meter boven zeespiegel) en bij helder weer is het uitzicht op de besneeuwde bergtoppen fantastisch. Overnachting in Siliguri. (D)
 3. Via Kurseong naar Darjeeling. De rit met de auto (ca. 2 uur/62 km) voert jullie langs indrukwekkende rijstvelden omhoog de bergen in naar de beroemde plantages waar sinds 1840 thee wordt verbouwd. Van oudsher wordt het werk op de theeplantages gedaan door Nepalezen, die ook qua cultuur nog altijd onlosmakelijk verbonden zijn met dit deel van India. In Kurseong is het mogelijk om het eerste vers gebrande kopje Darjeeling thee te drinken ('het champagne van het oosten'). Tijdens de rit naar Darjeeling wisselen prachtige uitzichten en kleine dorpjes elkaar af. Overnachting in Darjeeling. (B,D)
 4. Het illustere Darjeeling. Vandaag is er volop tijd voor uiteenlopende activiteiten in en rond het nog zeer authentieke Darjeeling. Geniet o.a. van de zonsopgang bij Tiger Hill met uitzicht op de Himalaya-reus Kanchenjunga en de Mount Everest. Jullie maken daarnaast een rit met de historische 'Toy Train' van de 'Darjeeling Himalayan Railway' naar het plaatsje Ghoom. Vervolgens kan een bezoek worden gebracht aan het Ghoom Monastery en de 'Observatory Hill', die zowel voor Hindoes als Boeddhisten een heilige plek is. Er kan ook voor worden gekozen om een bezoek te brengen aan een Tibetaanse vluchtelingen gemeenschap, die sinds de vlucht van de Dalai Lama uit Tibet in 1959 uitgroeide tot een volwaardig dorp. Overnachting in Darjeeling. (B,D)
 5. Darjeeling - Rumtek - Gangtok (1.450 meter). De weg naar Gangtok, gelegen op 1.450 meter hoogte, is niet overal even goed begaanbaar (98 km/4 uur rijden). Dat Sikkim een oud Himalaya koninkrijk is met een ‘status aparte’ binnen India is o.a. te merken aan de formaliteiten bij de grensovergang tussen Darjeeling en Sikkim. Het Sikkim permit kan hier overigens eenvoudig en gratis worden verkregen. Gangtok is de hoofdstad van Sikkim en telt ongeveer 50.000 inwoners. Tot Sikkim in 1975 werd ‘ingelijfd’ als zelfstandige deelstaat van India vormde Gangtok de basis van de macht onder de heerschappij van de Namgyal dynastie. Overnachting in Gangtok. (B,D)
 6. Gangtok. Vroeg in de morgen hebben jullie de mogelijkheid om vanuit het Tashi Viewpoint de zonsopkomst mee te maken. Tijdens een bezoek aan het nabijgelegen klooster van Enchey krijgen jullie een indruk van het leven en het ritme van de monniken; studie, meditatie en natuurlijk de dagelijkse rituelen. Het ruim 200 jaar oude Enchey klooster schittert in eenvoud. Daarna kunnen jullie nog wat door de stad dwalen of een lokale markt bezoeken. De rest van de dag is vrij te besteden; bezoek bijvoorbeeld de bazaar van Gangtok of Do Drul Chorten. Overnachting in Gangtok. (B,D)
 7. Gangtok - Kalimpong (1.247 meter). De rit van ca. 3 uur (78 km) voert naar Kalimpong, een zogenaamd 'hill station' in de Himalaya. Onderweg naar Kalimpong wordt het beroemde Rumtek Monastery bezocht. Rumtek is het grootste klooster van Sikkim en de zetel van de Kagyupa Orde, één van de vier stromingen binnen het Tibetaanse boeddhisme. Over de positie van de Karmapa is een dispuut gaande waar de gids jullie meer over zal vertellen. Eventueel kunnen jullie aanwezig zijn bij de rituelen in het klooster. Kalimpong kent een rijke geschiedenis. Samen met Darjeeling was het een belangrijke handelsplaats tussen India en Tibet tot de invasie van Tibet (1950-1951) hier een einde aan maakte. Tot het midden van de 19e eeuw werd Kalimpong bestuurd door de Chögyal dynastie van Sikkim. Het kwam in 1706 tijdelijk in bezit van Bhutan na de verovering door koning Umdze Peljor. De Britten kregen het gebied in 1864 in handen en zo werd het - bij het uitroepen van de onafhankelijkheid in 1947 - onderdeel van India. Veel van de onderwijsinstituten zijn opgericht tijdens de Brits-Indische koloniale periode. In Kalimpong wonen veel mensen met een Nepalese achtergrond. Tegenwoordig is het vooral bekend vanwege de kwekerijen (o.a. orchideeën). Na aankomst in Kalimpong bezoeken jullie o.a. het sfeervolle Zangdok Palri Klooster en kunnen jullie het 'chanten van de mantra' (let op: schema kan wijzigen) meemaken. Als er nog tijd over is, bezoeken jullie daarna het Choling Monastery, Thongsa Gompa en/of de kleurrijke local 'haat bazaar' (markt) van Kalimpong. Overnachting in Kalimpong. (B,D)
 8. Kalimpong - Bagdogra. Na het laatste ontbijt in dit prachtige land worden jullie in ca. 3 uur (78 km) naar de luchthaven van Bagdogra gebracht voor de terugvlucht naar huis (stopover in Delhi of Calcutta). Het is ook mogelijk om de reis te vervolgen met 1 of meerdere ‘verlengingen’ van Top of the World Reizen; bijvoorbeeld met een bezoek aan Bhutan. Kijk naar de mogelijkheden op onze website bij de reis onder ‘verleng de reis’. (B)
 9. Weer thuis. Aankomst op de luchthaven en weer thuis na een avontuurlijke reis die jullie nooit meer zullen vergeten!

B = Ontbijt (Breakfast), L = Lunch, D = Avondmaaltijd (Dinner) inbegrepen

Privéreis mogelijk

ja

Reisduur

9 dagen, 12 dagen

Comfort

met goede hotels

Niveau

voor iedereen

Verlenging: Bhutan Programma na Darjeeling & Sikkim (+ € 3289)

Na het programma in Darjeeling & Sikkim is het mogelijk om de reis te verlengen met bijvoorbeeld 6 dagen/5 nachten in Bhutan in plaats van terug te reizen naar Bagdogra voor de terugvlucht naar huis. Aan het einde van de reis vindt de terugvlucht plaats vanaf Paro Airport (Bhutan) in plaats van vanaf Bagdogra Airport (India). Bij deze optie wordt een extra nacht verbleven vlakbij het grensplaatsje Jaigaon. We spreken in het reisprogramma vaak over 'jullie', omdat er tijdens de reis begeleiding is door verschillende van onze mensen, waaronder een privégids in combinatie met een eigen chauffeur.

Het programma ziet er als volgt uit:

 1. Van Kalimpong naar Gorumara of Jaldapara National Park. Laatste dag in Darjeeling en Sikkim voor aankomst in Bhutan. De ochtend is beschikbaar om Kalimpong verder te verkennen of nog even te genieten van een kopje thee in de prachtige tuin van het hotel! Rit vanuit Kalimpong een rit naar de lodge, die gelegen is aan de rand van het Gorumara National Park (95 km/3 uur) of het Jaldapara National Park (145 km/4 uur). Deze natuurreservaten liggen vlakbij de grens met Bhutan. Vanuit de park lodge zul je de volgende ochtend via bij Jaigaon/Phuntsholing (293 meter boven zeespiegel) doorreizen naar Bhutan, ‘het verborgen koninkrijk’. Overnachting in park lodge. (B)
 2. Bhutan, dag 1. Naar Thimphu, de hoofdstad van Bhutan. Na het ontbijt rijd je vanaf Jaldapara in 1 uur (en vanaf Gorumara in 2 uur) naar de grens met Bhutan bij Jaigaon/Phuntsholing, waar je wordt opgewacht door onze Bhutanese gids en privé chauffeur, die je de hele verdere reis persoonlijk zullen begeleiden. De rit over de nieuwe weg omhoog naar Thimphu, op een hoogte van 2.334 meter gelegen, duurt tegenwoordig slechts 3,5 uur (147 km). Veel reizigers worden in Bhutan direct 'overvallen' door ‘een gevoel van innerlijke rust’; het contrast met het veel drukkere Noord-India is dan ook groot! Overnachting in Hotel Pedling (of gelijkwaardig), dat zich bevindt in het hart van Thimphu, naast ‘Hong Kong market’. (B,L,D)
 3. Bhutan, dag 2. Thimphu & Omgeving. In Thimphu, de vredige hoofdstad van Bhutan, is het prettig toeven. Na aankomst is er tijd voor een bezoek aan een aantal bijzondere bezienswaardigheden zoals de markt van Thimphu en Trashichhoed Dzong. Als dat de voorkeur heeft, is een prachtige 'hike' vanuit Changangkha Lhakhang met een schitterend uitzicht op de vallei van Thimphu ook een schitterende mogelijkheid. Tweede overnachting in Hotel Pedling (of gelijkwaardig). (B,L,D)
 4. Bhutan, dag 3. Punakha Dzong. Een rit van ongeveer 3 uur over 75 km naar de schitterende Punakha Dzong uit 1637 die gebouwd is tussen de 'mannelijke rivier Pho Chu’ en de 'vrouwelijke rivier Mo Chu’. Deze Dzong dient als zetel van de regering en wordt ook wel Druk Pungthang Dechen Phodrang genoemd, het 'Paleis van het Grote Geluk'. Elk jaar wordt hier in februari de overwinning herdacht op de Tibetanen. Overnachting in Hotel Lobesa, Zhingkham Resort of een gelijkwaardig hotel in Punakha. (B,L,D)
 5. Bhutan, dag 4. Via Dochula Pas naar Paro. Vanuit Punakha rijdt je via Wangdue Phodrang terug naar Paro, een rit van ongeveer 5 uur over 150 km. Je maakt een korte stop op de Dochula bergpas (3.140 meter) met zijn 108 stupa’s. Vanaf dit punt is het uitzicht op de Himalaya bergketen geweldig! Onderweg breng je o.a. een bezoek aan de Simtokha Dzong uit 1627, het oudste fortklooster in Bhutan. Na aankomst in Paro bezoek je als de tijd het toelaat Ta Dzong, een oude wachttoren uit 1656 waar tegenwoordig het Nationale Museum is gevestigd. Onder dit museum bevindt zich de schitterende Paro Rinpung Dzong (Dzong = fortklooster), het centrum voor de burgerlijke en religieuze autoriteiten van de vallei. De Dzong kan worden bereikt via een prachtige, overdekte houten brug over het water. De dag kan worden afgesloten met een bezoek aan een traditioneel 'Farmhouse'. Overnachting in Dewachen Resort, het hotel met het mooiste uitzicht over de Vallei (of gelijkwaardig), Paro. (B,L,D)
 6. Bhutan, dag 5. Nest van de Tijger. Je rijdt via het Satsam Chorten naar Ramthongkha. Vanaf dit punt maak je een pittige wandeling door een prachtig dennenbos naar Taktshang, het beroemde 'Nest van de Tijger' op 3.200 meter. Je kunt er trouwens ter plaatse ook voor kiezen om slechts een deel van de route naar Tigernest te lopen of je met een paard (onder begeleiding van een 'horse-man') te laten brengen. Het fortklooster is in 1684 gebouwd op een steile klif met een diepte van 900 meter rond een meditatiegrot van Guru Rinpoche. De legende vertelt dat Guru Padmasambhava, de tantrische mysticus die het Boeddhisme naar Bhutan bracht in 747, hier op de rug van een tijger naartoe gevlogen is. Als er nog tijd over is, kun je na de wandeling een bezoek brengen aan Kyichu Lhakhang, dat in 659 werd gebouwd door de Tibetaanse koning Songtsen Gampo. Een andere prachtige optie is om ‘s middags de ruïnes van de Drukgyal Dzong te bezoeken, die 16 km verderop in de vallei zijn gelegen. Op een heldere dag is er vanaf dit punt een werkelijk adembenemend zicht op de 7.314 meter hoge Jomolhari. Overnachting in Dewachen Resort of een gelijkwaardig hotel in Paro. (B,L,D)
 7. Bhutan, dag 6. Transfer naar het vliegveld van Paro voor de terugvlucht naar huis via Nepal (Kathmandu) of India (Delhi of Calcutta). Uiteraard is het ook mogelijk om de reis te vervolgen met 1 of meerdere ‘verlengingen’ van Top of the World Reizen. Kijk naar de mogelijkheden op onze website bij de betreffende reis onder ‘verleng de reis’. (B)

B = Ontbijt (Breakfast), L = Lunch, D = Avondmaaltijd (Dinner) inbegrepen

Bovenstaande prijs is een indicatie voor een privéreis vanaf 2 personen op basis van een gedeelde 2-persoonskamer, inclusief alle overnachtingen en excursies/entreegelden, 17 maaltijden, eigen gids en privé chauffeur, lokale belastingen. In Bhutan moet aan de overheid een bedrag aan 'duurzame ontwikkelingskosten' (SDF) worden afgedragen. Deze kosten zijn inclusief. 


Bovenstaande bouwstenen kun je toevoegen als je een reis wilt boeken.

Deze reis start en eindigt op de luchthaven van Bagdogra (2 uur vliegen vanaf New Delhi) en is zeer geschikt voor actieve mensen die alles willen zien van deze prachtige bestemmingen, maar geen lange wandelingen willen maken.

De hoogtepunten en bijzonderheden zijn:

 • Bezoek aan de beroemde theeplantages van Darjeeling.
 • Rit met de beroemde historische stoomtrein van de 'Darjeeling Himalayan Railway' naar het vriendelijke Darjeeling voor het eerste vers gebrande kopje thee, 'het champagne van het oosten'.
 • Zonsopgang bij Tiger Hill met adembenemend uitzicht op de bergreus Kanchenjunga (8.586 meter) en de Mount Everest (8.848 meter).
 • Bezoek in Darjeeling aan het Ghoom Klooster en de 'Observatory Hill', die zowel voor Hindoes als Boeddhisten een heilige plek is en zien het huis van de beroemde sherpa Tenzing Norgay die in 1953 - samen met Sir Edmund Hillary - als 1e de Mount Everest bedwong.
 • Mogelijkheid om een Tibetaanse vluchtelingen gemeenschap te bezoeken, die sinds de vlucht van de Dalai Lama uit Tibet in 1959 uitgroeide tot een volwaardig dorp.
 • Bezoek aan legendarische kloosters en kennismaking met de beroemde Gurkha’s, die hun oorsprong hebben in Nepal.
 • Bezoek aan Yuksum, de oude historische hoofdstad van Sikkim.
 • Kennismaking met de unieke Tibetaanse cultuur van Sikkim tijdens de prachtige reis door de imposante Himalaya bergketen.
 • Sikkim is een nog relatief onontdekte bestemming in de Himalaya en kent naast een uniek berglandschap tevens schitterende flora en fauna. Tot 1975 was Sikkim een zelfstandig Himalaya koninkrijk.
Inclusief

Bovenstaande prijs is een indicatie voor een privéreis vanaf 2 personen op basis van een gedeelde 2-persoonskamer. Alle activiteiten, excursies, transfers, entreegelden, bagagevervoer, privé begeleiding en permits zijn inbegrepen bij Top of the World Reizen. Alle prima overnachtingen zijn inclusief ontbijt, zodat er vooraf duidelijkheid bestaat over de kosten. Altijd met privé gids en een eigen chauffeur. 

Hiermee een overzicht van wat inclusief is:

 • Magnifiek reisprogramma, inclusief bezoek aan de beroemde heiligdommen en meren.
 • De hotels die we gebruiken tijdens deze fantastische reis zijn prima. Tegen een meerprijs is een 'de-luxe variant' mogelijk.
 • Alle hotelovernachtingen zijn inclusief ontbijt en diner.
 • Begeleiding op topniveau door professionele, gelicenseerde gidsen (voertaal: Engels).
 • De activiteiten tijdens deze reis en bijbehorende entreegelden zijn inbegrepen.
 • Treinreis met de 'Toy Train' van Kurseong naar Darjeeling.
 • Luchthaventransfers per taxi van en naar luchthaven van Bagdogra (Darjeeling, India).
 • Alle overige transfers en vervoer met een non-airco privé-auto met chauffeur.
 • Alle lokale belastingen en overige heffingen.
 • De kosten voor de privégids en eigen chauffeur tijdens de reis zijn ook inclusief: vervoer, verblijfskosten, maaltijden en verzekering tijdens alle excursies en activiteiten.
Exclusief

 

Optioneel:

 • Een 1-persoonskamer is mogelijk met een toeslag. 
 • De reis kan ook worden geboekt als privéreis voor 1 persoon (vraag een offerte aan).

Reissom is exclusief:

 • Vliegticket naar Bagdogra (Noord-India) via Delhi of Calcutta.
 • Visumkosten voor India.
 • Handling-, service- en administratiekosten per boeking: € 17,50.
 • Bijdrage 100% STO-reisgarantie per boeking: € 15,-.
 • Bijdrage Calamiteitenfonds, per boeking: € 2,50.
 • Drankjes, fooien, persoonlijke uitgaven en verzekeringen.

 

Vliegtickets
Vertrek mogelijk vanaf o.a. Amsterdam, Brussel en Düsseldorf. Er kan een keuze worden gemaakt uit gerenommeerde luchtvaartmaatschappijen zoals Qatar Airways, Etihad Airways, Turkish Airlines, Emirates en KLM.

We geven graag advies bij het boeken van de vluchten. Vervolgens boek je de vliegtickets zelf of laat je ons de vluchten boeken. Onze mensen komen je persoonlijk ophalen na aankomst, ongeacht het tijdstip. Hetzelfde geldt voor het vertrek!

Het zelf boeken van de vliegtickets - met uitzondering van vluchten tijdens het reisprogramma - is prijstechnisch vaak het meest gunstig, geeft flexibiliteit bij stoel- en maaltijdkeuzes, eventuele last minute upgrades vanuit de luchtvaartmaatschappij bij het online inchecken en dergelijke. We kunnen het daarom aanbevelen!

Start hier je reis

1

'De ontwikkeling van deze nieuwe, unieke reis bood me de kans om familie te ontmoeten in het handelsstadje Siliguri. Ik ben niet de enige met familiebanden in Sikkim en Darjeeling; vele inwoners in dit deel van de Himalaya hebben een Nepalese afkomst.' Holi

Vragen?

Neem vrijblijvend contact met ons op via ons formulier of bel +31 (0) 6 4375 1211