Main content

Terug in Nepal

Op Schiphol Airport, klaar voor vertrek!

Na lange tijd ben ik weer eens op Schiphol. Dit keer om een goede vriendin uit te wuiven voor haar vlucht met 5-sterren-airline Qatar Airways naar Kathmandu. Ze reist via Doha, dus comfortabel overstappen op de helft van de route. Heerlijk gevoel om weer eens ouderwets bij de incheckbalies te staan en de excitement te voelen voor je een vliegtuig instapt. Herken je dat gevoel?

De incheck verloopt vlekkeloos met de PCR test in de hand. En tot groot genoegen van mijn vrouw Holi neemt Doortje ook wat kleding en paaseitjes mee voor het thuisfront in Nepal. Pure emotie zit er verpakt in die paar extra kilo’s bagage van Holi, juist nu.

Holi en ik kunnen de ervaringen van Doortje tijdens haar bezoek aan o.a. het Everest District en Chitwan National Park goed gebruiken om onze reizen in Nepal weer op te kunnen starten. Hieronder een beknopte versie van haar reis; Nepal zoals het eind jaren zestig moet zijn geweest bij de prille start van het toerisme! Voor de foto’s > klik hier.

Thomas Tierolff – Top of the World Reizen

Aankomst op Kathmandu Airport

Op de prima vlucht van Amsterdam naar Doha zitten er nauwelijks passagiers in het vliegtuig, maar Doha Airport is wel een stuk drukker dan het verlaten Schiphol. Op de vlucht van Doha naar Kathmandu behoor ik tot een klein groepje van 5 buitenlandse bezoekers, de rest bestaat uit Nepalese arbeidsmigranten die op weg zijn naar huis.

De chaos op de vernieuwde aankomsthal van Kathmandu Airport is nog als vanouds en voelt voor mij als ‘thuiskomen’. Terug in de voor mij vertrouwde Nepalese sferen; de mensen zijn aardig als altijd! Met het Nepal Visum in mijn paspoort gaat het bij de douane allemaal snel en makkelijk; ze willen de barcode zien van het CCMC formulier dat vooraf door mij online is ingevuld en de negatieve uitslag van de PCR test. Verder niets. Naar mijn in het Engels vertaalde verzekeringspolis die ik online had aangevraagd bij mijn verzekeraar wordt niet gevraagd, maar is desondanks altijd handig om bij me te hebben, niet alleen in tijden van corona.

Nadat de bagage is aangekomen, word ik hartelijk begroet door onze privé chauffeur die me de komende tijd zal begeleiden. Vervolgens is het slechts vijftien minuten rijden van de luchthaven naar het hotel in koningsstad Patan, waar een comfortabele kamer op me wacht. Op het dakterras van het hotel is het daarna met een kopje ginger-lemon-honey tea volop genieten van het schitterende uitzicht op de unieke tempels die deze stad zo bijzonder maakt. Nu is het een kwestie van wachten op de uitslag van de PCR test. Gelukkig is dat met een zonovergoten dakterras midden in Old Patan met fantastisch uitzicht (en goede WIFI) prima te doen > klik hier.

Het hotel in Patan heeft goede afspraken gemaakt met de health clinic voor de verplichte PCR test na aankomst! Ze komen zelfs persoonlijk langs bij het hotel om de test af te nemen en binnen een paar uur is de uitslag bekend; negatief. Een uitslag die ik eerlijk gezegd wel verwachtte, maar het blijft toch spannend tot het bericht binnenkomt. Positief nieuws dus en aanleiding om de reisplannen naar het Everest reservaat concreet te maken voor vertrek over 2 dagen. Solukhumbu is ‘slechts’ 1 van de 75 districten van Nepal, maar misschien wel 1 van de meest beroemde omdat zich binnen de Sagarmatha-zone de Mount Everest bevindt, de hoogste berg ter wereld.

Moeder van het universum, Solukhumbu

De zeer lange rit met een privé jeep naar Gesa (2.700 meter boven zeespiegel) over hobbelige wegen is betoverend mooi qua scenery met adembenemende uitzichten, maar qua wegdek een hele uitdaging waar je jezelf vooraf echt op in moet stellen. Op een gegeven moment gaat de slingerweg zelfs over een bergpas van 3.200 meter. Maar de beloning is groots en dat is een understatement.

Zoals altijd is de ontvangst hartverwarmend. Ik verblijf in het huis dat aan het begin van de ‘echte’ bergen ligt. Numbur (6.958 meter) is zichtbaar op de achtergrond, een imposante berg van 7.000 meter hoog. Een moment voor mij om even stil te staan en diep op mezelf in te laten werken. Ja, alleen dit bezoek aan de Sherpa Community die hier leeft, is de hele onderneming naar Nepal al waard. En ik sta pas aan het begin van mijn reis :).

Mijn bezoek aan Gesa in Solukhumbu is mede bepaald door de astrologie. Binnen het Tibetaans boeddhisme, dus ook voor sherpa’s, leven we momenteel in het Jaar van de Os. Omdat het geboortejaar van Palsang ook de Os is, heeft de familie een ‘hoge’ Lama gevraagd een speciale puja ceremonie te houden in het ouderlijk huis van Palsang om de goden af te zweren en het eventuele ‘ongeluk’ af te wenden. Wat een eer om daar bij te mogen en kunnen zijn!

Vier lama’s uit het nabijgelegen Thaksindu klooster hebben de voorbereidingen getroffen en 2 hogere lama’s houden op de dag zelf – op wat pauzes na – non stop gebeden en verrichten ceremoniële, rituele handelingen in de puja ruimte van het huis. Aan het einde van de ceremonie worden er vier beelden van klei en andere symbolen die het kwaad verbeelden, afgevoerd in dozen en verspreid over de 4 windstreken. Een helende en zuiverende ceremonie die een enorme indruk op me maakt. En dan te bedenken dat ik Nepal al vaak heb bezocht en dus wel wat gewend ben.

Leuk om te weten:
Elk Sherpa huis heeft een aparte puja ruimte, met thangka’s, boeddha’s, offerschaaltjes, foto’s van de Dalai Lama en Karmapa. En een ‘zetel’ waar een lama een puja kan doen. Het eten van de Sherpa’s in dit gebied bestaat uit momo’s, momo soep, maar ook tsampa. Tsampa bestaat uit een soort deeg van geroosterd gerstemeel met boter, suiker of zout en zoute sherpa-thee. Voor foto’s, ook van de bloeiende primula’s, waar hele berghellingen vol mee staan > klik hier.

Tijdens mijn verblijf bezoek ik o.a. het Thaksindu klooster en drink ik thee met de lama. Daarna is er nog tijd voor een wandeling met ‘opa Nima’ in de jungle die voornamelijk bestaat uit oerbos. Zo leuk om alle uitleg te krijgen van iemand die zoveel weet. Op een gegeven moment zit ik kleine gentiaantjes te eten, die ook heel lekker schijnen te zijn in Dhal Bhat, de traditionele dagelijkse maaltijd van elke Nepalees. Terugkijkend was dit moment misschien wel het hoogtepunt van mijn reis.

Solukhumbu:
Het Sagarmatha National Park ligt in het oosten van Nepal. Het omvat delen van het Himalaya-gebergte, waaronder de zuidelijke helft van Mount Everest. Als je in het Everest gebied als wandelaar de 2 machtige bruggen oversteekt naar Jorsale op 2.805 meter (net voordat het kleine dorpje Monjo wordt bereikt) betreed je het wereldberoemde Sagarmatha National Park.
Dit is een ‘World Heritage Site’ die beroemd is door de unieke flora en fauna. Het pad omhoog naar Namche Bazaar is lang en steil, vaak de eerste serieuze test van een machtige trekking. Namche Bazaar is een redelijk welvarend handelsstadje en de ‘hoofdstad’ van het Everest gebied.
Sagarmatha is Sanskriet voor “moeder van het universum”, en is de naam voor de Mount Everest in het Nepalees. Meer lezen over een bezoek aan dit gebied? > klik hier

Naar het Chitwan Reservaat

Vanuit mijn vaste plek in Old Patan rijden we met de privé chauffeur via Kathmandu richting de laagvlakten van de Terai. We rijden naar Chitwan via de Chepang Hills. De Chepang die hier wonen, behoren tot 1 van de meest arme etnische minderheden in het zuiden en het is erg leuk om erbij te zijn als de geitjes en bokjes afgeleverd worden. Voor de foto’s > klik hier.

In Chitwan verblijf ik – samen met 2 andere Nederlandse vrouwen van een sociaal project – in de Sapana Lodge. Deze jungle lodge is schitterend gelegen aan de rivier. Aan de overkant lopen de olifanten. Los, maar wel onder begeleiding. Ze worden sinds een aantal jaren niet meer ingezet om toeristen door de jungle te vervoeren. Maar helemaal terug in het wild kan niet meer. Zo kunnen ze in ieder geval de hele dag vrij rondlopen, baden in de rivier en zandbaden nemen. Door adoptie- en sponsorsystemen lukt dit allemaal.

Ik bezoek in Chitwan de vrouwen uit een Musahar dorp van een Dalit gemeenschap, een andere etnische minderheid. De vrouwen beheren een grote groentetuin en een kleine kippenboerderij. De voortgang van het sociale project wordt besproken. Het zijn ontzettend gedreven enthousiaste vrouwen die ons hopelijk snel niet meer nodig hebben, dat is onze inzet! Empoweren is immers het doel. Het zelf te doen, maar niet alleen.

In tegenstelling tot in Solukhumbu, waar het ‘s nachts nog rond het vriespunt was, is het in Chitwan overdag al 35 graden en komt de nachttemperatuur niet onder de 20. Ook dat is Nepal! En Kathmandu, ligt niet alleen geografisch maar ook qua temperatuur tijdens het bezoek ergens in het midden daarvan. Meer lezen over de mogelijkheden om Chitwan te bezoeken? > klik hier

Terug naar Kathmandu

Het is fijn om voor de tweede keer terug te zijn in het vertrouwde, authentieke hotelletje in Old Patan. Het is er schoon, sfeervol en de mensen zijn er heel erg aardig, echt Nepalees dus. Ook is de ligging geweldig zo tussen de koninklijke pleinen en de Golden Temple in. Ik heb weer heerlijk gegeten in het sfeervolle restaurantje op de binnenplaats in Newari stijl en ontbeten op het dakterras.

Ondanks corona was het op diverse plekken in de koningssteden – zoals op Durbar Square – een drukte van belang. Vol met jongeren. Ook ‘s avonds is er een hele gezellige, dynamische en ontspannen sfeer, bijna alsof corona niet meer bestaat. Ik heb de Pathao (de Nepalese Uber) gebruikt, handig en snel om ook achterop de motor ritjes te maken met chauffeur.

Grappig is dat de mannen die in het hokje zitten om de entreegelden te heffen voor bezoek aan het Durbar Square nauwelijks reageren als ik probeer te betalen. Alsof ze te perplex zijn om iemand uit het buitenland te zien. De tweede keer dat ze me zien word ik enthousiast door hen begroet, alsof ze willen benadrukken dat ze hun werk echt wel goed doen!

De laatste dagen van mijn reis staan in het teken van de terugkeer naar Amsterdam. Voor de verplichte PCR test (maximaal 72 uur voor vertrek) ga ik naar het Star Hospital, dat er een hele aparte afdeling voor heeft opgezet. Ze zijn er niet alleen voor toeristen en de vele expats in Nepal, maar ook voor de Nepalese arbeidsmigranten die in de Golfstaten werken. Het gaat bijna gewoon worden, dat stokje in je neus. Uitslag wordt een paar uur later al doorgemaild; negatief. Het afhalen van het ‘bewijs’ kan de volgende dag, bij het laten afnemen van de sneltest die door de Nederlandse overheid verplicht wordt gesteld.

Mijn laatste avond in Nepal breng ik door in de Tibetaanse wijk Bouddha en het is volle maan. Eindeloos veel brandende boterlampjes, echt genieten! Ongeveer de helft van de Nepalezen draagt ook buiten een mondkapje, maar verder valt er weinig te merken van de corona maatregelen. Inmiddels wordt er wel gewaarschuwd dat de besmettingsgraad oploopt in India. Met de open grens is de regering erop beducht dat ook hier in Nepal de cijfers weer snel kunnen stijgen.

En dan mijn laatste dag: eerst de sneltest. Na een uurtje neem ik de 2 negatieve uitslagen op officieel papier in ontvangst. Na nog wat laatste inkopen ben ik daarna klaar om naar het vliegveld te worden gebracht. Dat heeft het afgelopen jaar een upgrade ondergaan, maar is nog niet helemaal klaar. Leuk om de volgende keer te zien hoe het geworden is!

Terugblik

Het was ongelofelijk bijzonder om in Nepal te zijn met zo weinig buitenlandse bezoekers. Nog nooit heb ik me zo’n bezienswaardigheid gevoeld in Nepal. Terugkijkend was het super bijzonder om me warm opgenomen te voelen bij de familie in Solukhumbu. Hartverwarmende sherpa gastvrijheid, in alles. Ik werd vertroeteld en voelde me deelgenoot van de familie en hun cultuur. Beladen met wel 10 katha’s – een ‘sjaal’ om bij allerlei gelegenheden het goede toe te wensen – miste ik ze al voor ik bij de eerste bocht was op weg naar Kathmandu Airport.

Ik ben bij elk bezoek aan Nepal weer onder de indruk van de open warme vriendelijkheid van de meeste Nepalezen! Mede daarom ga ik zo graag terug, ook na deze reis. Dit alles naast het feit dat het gewoon ook een supermooi land is. Het voelt voor mij als een ‘tweede thuisland’.

Meer weten over de mogelijkheden om Nepal te bezoeken? Neem dan contact op met Thomas Tierolff: 06 4375 1211 of klik hier.

Persoonlijk & Vertrouwd | Top of the World Reizen
Aangesloten bij STO Garant, Calamiteitenfonds, Travel Stars en de Vereniging van Kleinschalige Reisorganisaties (VvKR, no. 13021)