Main content

‘Vrijwilligerswerk Nepal’

– Ervaring Nepal: vrijwilligerswerk –    

Als onderdeel van mijn sabbatical heb ik in november en december 2015, aansluitend op mijn Nepal & Bhutan reis met Top of the World Reizen, vrijwilligerswerk gedaan.

Ik heb bewust gekozen voor de Nederlandse organisatie ‘Improvement Starts Here’. Deze organisatie heeft een samenwerking met ‘Voluntary Society Nepal’. Op een eerlijke en transparante wijze ben ik vooraf geïnformeerd over de werkwijze en organisatie van beide instellingen.

kuik

Het was prettig dat ik door mijn reis in Nepal – voorafgaande aan de start van het vrijwilligerswerk – al kennis gemaakt had met het land, de inwoners, rituelen en de uitdagingen waar Nepal voor staat na de aardbeving en slechte economische situatie. Hierdoor was ik goed voorbereid op mijn tijd als vrijwilliger in Nepal.

Tijdens de introductiedagen in Kathmandu, waar ik o.a. Nepalese les, kreeg en kennis maakte met de projecten, logeerde ik in een homestay, waar ook andere vrijwilligers verbleven. Vervolgens vertrok ik naar Pokhara, om Engelse les te gaan geven op een Secundary school. Ik werd gastvrij en warm ontvangen in een gastgezin.  

Het verblijf bij een Nepalees gezin, waardoor ik van heel dichtbij het dagelijkse leven heb kunnen ervaren, is een enorme verrijking voor me geweest. Het ritme van alledag – huishouden, werk, school en de aanhoudende slechte economische omstandigheden – deden me beseffen wat er in Nederland allemaal vanzelfsprekend is.

Dat in Nepal niets vanzelfsprekendheid is, heb ik ook ervaren op de school waar ik werkte; de vele kinderen uit kansarme gezinnen en de manier waarop het onderwijs georganiseerd is bijvoorbeeld.

Ik ben heel blij dat ik – samen met de onderwijzers – de uitdaging ben aangegaan en op een actieve en creatieve manier les heb kunnen geven. Namaste!

www.vrijwilligerswerknepal.eu
www.volunteersocietynepal.org

 

Naschrift Top of the World Reizen:

De volgende organisaties richten zich op Nepal > www.nepal.nl/organisaties

Ons advies is om vrijwilligerswerk te doen waarbij je concreet bijdraagt. Bijvoorbeeld: op het land werken, opruimen, bouwen of het runnen van een concreet project! De reisbranche adviseert om bij vrijwilligerswerk niet te kiezen voor een weeshuis. Veel weeshuizen in Nepal worden namelijk opgericht door mensen die als primaire doel hebben om geld te verdienen aan donaties en Westerse vrijwilligers (soms worden deze zelfs ondersteund met advertentiecampagnes, zoals Google Adwords). Vaak moeten vrijwilligers fors betalen om vrijwilligerswerk te mogen doen en worden zij voorafgaande en na hun bezoek actief gemotiveerd om donaties te genereren.
 
Onderdeel van deze praktijken is dat kinderen die geen wees zijn bij hun ouders worden weggelokt onder het mom van ‘goed onderwijs en betere leefomstandigheden dan thuis’. Het ‘tekort aan wezen’ wordt dan dus aangevuld met kinderen van arme families die deze kans aangrijpen om hun kinderen (hopelijk) een betere kans te geven.
 
Slechts een kwart van de kinderen in weeshuizen in Nepal bestaat door deze praktijk uit echte wezen! Kan deze vicieuze cirkel worden doorbroken? Het is belangrijk deze sociaal-maatschappelijke problemen bespreekbaar te maken. Dus niet alleen de ‘mooie verhalen’ achter liefdadigheid en vrijwilligerswerk, maar ook de obstakels en schrijnende situaties. Het zijn ook in Nepal grote taboes waar veel mensen liever niets over willen horen omdat het te erg is om te kunnen geloven.
 
Voor meer informatie:

– Ervaring Nepal: vrijwilligerswerk –