Main content

‘Een onvergetelijke ervaring’

– Reisverhaal Nepal: natuur en cultuur –    

Beste Thomas & Holi,

Van de hele reis heb ik intens genoten! Ik ben net terug van 10 dagen Royal Walk in de Kathmandu Vallei, cultuur afgewisseld met prachtige wandeltochten in de adembenemende natuur. Veel geleerd van de geweldige gidsen over het Hindoeïsme en Boeddhisme en vooral over het leven in Nepal.

Mijn bezoek aan het klooster was een heel bijzondere ervaring, zo leuk om het leven van de monniken voor een deel zo van dichtbij mee te mogen maken. De reis was super goed georganiseerd door Thomas, Holi en hun medewerkers in Nepal, waardoor ik nergens zorgen over heb gehad, en ik iedere dag gewoon heerlijk heb kunnen genieten. Bedankt voor de toporganisatie van deze onvergetelijke week, die ik altijd bij me zal blijven dragen! Echt een ervaring voor het leven.

De combinatie van prachtige natuur en bijzondere cultuur; het waren nieuwe ervaringen voor mij. Ik heb een warm gevoel bij de rust in o.a. Balthali, vooral de tweede dag daar, waar ik ’s middags op het zonnige dakterras echt de stilte heb kunnen ervaren. In eerste instantie dacht ik, net als bij het klooster, is 2 dagen niet te lang op deze plek?

Maar wat bleek, ik was maar wat blij met die tweede dag, in beide gevallen. Dan ga je inderdaad pas de rust en de stilte ervaren. Niet gelijk weer door, maar ook eens een halve dag ‘vrij’ zijn om stil te zijn, met of zonder mensen om je heen, maar net waar je behoefte aan hebt.
Het klooster vond ik heel bijzonder om daar 2 dagen deel uit te maken van het dagelijks leven van de monniken. Weer een wereld op zich in deze toch al aparte wereld voor mij, Nepal als geheel.

Wat heeft het me gebracht, naast een onvergetelijke ervaring die niemand me meer kan afnemen? Ik heb geleerd om dingen op zijn beloop te laten, niet alles van tevoren precies te willen plannen. Dus het loslaten is me voor een heel groot deel goed gelukt. Ik ben relaxter en fysiek een stuk sterker teruggekomen. Het heeft dus zeker een positief effect gehad op mijn herstel van stressklachten. Het wandelen, de rust van de natuur, heeft me hierin enorm geholpen.

De gidsen waren geweldig. In het bijzonder Bibek, met wie ik hele mooie gesprekken heb gehad, en we hebben heel veel samen gelachen. Hij heeft zijn taak om goed voor me te zorgen, heel serieus genomen, en dat maakte deze week voor mij tot een extra feest. Wat een geweldig mooie sociale spirituele jongeman, echt een heel bijzondere jongen.

Ik vond het ook bijzonder om contact te maken met de lokalebevolking. Gewoon van mens tot mens, ongeacht welke taal je spreekt. Vooral de kinderen trokken mij erg, maar eigenlijk iedereen die ik met name op het platteland en in de natuur tegenkwam. Met handen en voeten proberen te communiceren. Dat vond ik ook echt geweldig aan deze reis!

Lieve groeten, en heel heel erg bedankt voor de goede organisatie van deze prachtige reis voor mij, onvergetelijk!  

Sylvia

– Reisverhaal Nepal: natuur en cultuur –