Main content

Update Nepal: Lokale verkiezingen & Regenseizoen

Het was vorige week een bijzonder moment; Holi vertrok voor de 15e keer sinds 2010 naar haar geboorteland om nieuwe routes te verkennen en unieke, nieuwe locaties te ontsluiten voor onze reisgenoten. Ook heel bijzonder voor Holi om voor het eerst samen met haar moeder, die Nederland voor het eerst bezocht, terug naar Kathmandu te reizen.

In Nepal zijn er onlangs verkiezingen gehouden voor de lokale overheid. Deze verkiezingen zijn een volgende stap voor het land dat in 2008 transformeerde van het laatste hindoeïstische koninkrijk naar een republiek, zonder enige ervaring vooraf met een democratisch functionerend systeem. Het proces is niet zonder vallen en opstaan verlopen, maar daarom niet minder waardevol voor de Nepalezen zelf!

De zomermaanden in Nepal zijn dit jaar niet zonder tragedie verlopen. De zwaarste regen sinds 10 jaar veroorzaakte tal van overstromingen in de zuidelijk gelegen laagvlakten aan de grens met India. Terwijl dit gebied (Terai) te kampen had met zeer ernstige overlast bleven bergen en heuvelachtige gebieden gelukkig helemaal veilig en vrij van overstromingen.

Inmiddels is een nieuw, prachtig seizoen begonnen voor mensen die Nepal of Bhutan bezoeken. Voor de Himalaya is dit immers de tijd dat de luchten hemelsblauw zijn, de rijstvelden goud kleuren en de besneeuwde bergtoppen in volle glorie te bewonderen zijn. Niet voor niets wordt deze tijd – samen met het voorjaar – gezien als de beste tijd voor het maken van rondreizen en trektochten. Klik hier voor meer meer informatie over het weer in de Himalaya.

Thomas Tierolff