Main content

The Second Buddha

PharpingIf you want to know your past life, look into your present condition. If you want to know your future life, look at your present actions.   Padmasambhava

Padmasambhava wordt door de Nyingma school gezien als ‘The Second Buddha’. Hij was een guru en afkomstig uit Oddiyana, vlakbij het huidige Pakistan in de regio Khyber Pakhtunkhwa. Van hem wordt gezegd dat hij in de 8e eeuw het ‘Vajrayana Boeddhisme’ heeft geïntroduceerd in o.a. Tibet en Bhutan. Daarbij zou hij in Bhutan zelfs zijn komen aanvliegen op de rug van een tijger (zie ons programma voor een bezoek aan het ‘Nest van de Tijger’). In deze landen wordt hij liefdevol ‘Guru Rinpoche’ genoemd. 

Wij bezochten eind 2013 de grot waar hij de verlichte staat bereikte, niet ver van Kathmandu. Op de foto de vriendelijke monnik die ons met het intense ‘chanten van de manta’ in de heilige grot kippenvel bezorgde. Het is overigens mogelijk om een retreat te doen bij het naastliggende klooster. De minimumtermijn voor een retreat is 1 jaar, maar het advies is om te kiezen voor de 3-jarige retreat.

Holi en Thomas