Main content

‘Vele toppen in Bhutan’

Beste Thomas,

We hebben van begin tot eind genoten van onze reis naar India en Bhutan. Er zaten vele figuurlijke toppen in de reis. Zo veel dat het moeilijk is een keuze te maken. Als we dat toch proberen:

Wat ons betreft overtrof Bhutan India. In Bhutan sprongen er boven uit:

  • Het bezoek aan de Gangtey vallei, de mooie wandeling daar en het beginnende festival
  • Het festival in Thimphu
  • De wandeling vanaf de 4000 m pas naar het nonnenklooster, gevolgd door een picknick (en onderweg Edelweiss tegenkomen. Dat had ik niet verwacht)
  • Het ritje op het paard naar het Tijgersnest. Ik heb mijn hele leven niet op een paard willen klimmen en zei dat ik nog liever naar boven zou kruipen dan dat nu te doen. Maar de paardjes waren zo klein, dat ik haast mee kon lopen. Ik had dus geen enkele angst. In tegendeel. Verder was het jammer dat onze zondagse klim onwaarschijnlijk druk was. Op de trappen stonden we in file. Het leek de Kalverstraat wel. De gids vertelde dat het op de zaterdag nog drukker was geweest. Dus planning hiervan op een weekdag is waarschijnlijk beter.

Wat er de hele reis door absoluut bovenuit sprong, was de kwaliteit en service van de gidsen en de chauffeurs.
De gids in India was iets ouder, had veel gevoel voor humor en drong ons niets op. Hij wachtte vooral onze vragen af en gaf dan een uitgebreid en uitstekend antwoord. Ik ben nogal geïnteresseerd in planten en die interesse deelde hij. Zijn kennis was groot, en hij verzamelde hier en daar ook iets voor zichzelf. Een perfecte gids, die ruimte laat.

De enorme persoonlijke gerichtheid van Top of the World kwam ook goed tot uiting. Toen het vliegtuig in Paro gecanceld werd, wilden wij in eerste instantie ons eigen plan trekken, omdat wij dat gewend zijn. Net op tijd leek het ons toch wel een goed idee dat aan Miss Yangchen te melden. Het telefoonnummer van de gids hadden wij niet. Zij reageerde echt per ommegaande en regelde een chauffeur in plaats van de door ons voorgestelde taxi. Vervolgens had ze ook nog een taart geregeld in het hotel die avond, ivm mijn verjaardag.

Kortom: wij zijn zeer tevreden over de keuze voor deze bestemming en vooral over Top of the World.
Hartelijke groet, natuurlijk ook namens Anton,

Gerry

– Reiservaring Bhutan –