Main content

‘Sportieve, gezellige reis’

– Reisverslag Nepal: Mustang trekking, homestay & klooster –

Reactie op de reis Mustang en Kali Gandaki    juli augustus 2018     Liesbeth Meuldijk

Beste Thomas,

In reactie op je vragen zal ik proberen een terugblik op de reis te geven, in chronologische volgorde en met de waarderingen erbij.

De heenvlucht was goed geregeld en verliep goed. Het hotel in Kathmandu was erg fijn. De gids de volgende dag was erg goed. Ik had alleen een verkeerd telefoonnummer van Ashok en hij had ook geen rode pet op, dus bij aankomst op de luchthaven was het een beetje een onhandig zoeken en niet zo leuk om in mijn eentje door allerlei mensen aangesproken te worden. 

Trekking

Eigenlijk was voor mij hét hoogtepunt het gedeelte in Lower Mustang, ook meteen het eerste deel van de trekking:

Het hooggelegen gebied, de kaalheid, en begroeiing bij de plaatsen, de boeddhistische kloosters, bouwsels en vlaggen, het serene en oude van dit gebied, prachtig. Verlangend gekeken naar Upper Mustang, verderop langs de rivier… Mooiste tocht wel van Muktinath naar Lupra, de hoogte, het uitzicht, het helemaal in het landschap zijn.

Langs de Kali Gandaki: mooi, wild, meer en meer begroeiing, bos, rivieren, oorspronkelijke dorpjes en stadjes. Een sportieve uitdaging ook. Enkele nadelen hier: geen hoge bergen aan weerskanten gezien. Dit doet denk ik afbreuk aan de ervaring van ‘tussen de hoogste bergen van de wereld’ lopen. Ook in Mustang hebben we de hoge bergen niet gezien. Daar was het weer wel goed. Dit was bij de Kali Gandaki minder: vaker bewolkt, grijs. Last van de bloedzuigers op de paden. Soms was dit stuk een beetje ‘afzien’, en meer dan wat bij trekkings af en toe normaal is. Wat mij betreft hadden we hier wel een stuk met jeep of busje kunnen doen. Overigens waren de natuur en kleine, niet (erg) toeristische dorpjes en stadjes (Marpha bijvoorbeeld) wel zeer de moeite waard. 

Groep

Leuk om met een kleine groep van vier te zijn. Flexibeler, en het gevoel gewoon met een paar vriendinnen op pad te zijn. Gezellig, en op moeilijker momenten steunden we elkaar. Gidsen ook aardig en leuk, vooral Jiven vond ik heel prettig en goed in zijn rol.

Totapani was leuk, de klim naar Gorepani mooi en het verblijf daar aangenaam (dat onderkomen en de kamers met attached bathrooms). Maar ook hier erg jammer dat we geen hoge berg gezien hebben, daar doe je deze tocht, met ook weer zijn afdaling, eigenlijk voor een behoorlijk deel toch voor. Voordeel van deze tijd van het jaar is dan wel weer dat het overal rustig is, weinig tot soms geen (vooral in Lower Mustang) medetoeristen. 

Op veel plaatsen tijdens de trekking waren de onderkomens goed en sfeervol, leuk. Soms was het  wel erg eenvoudig, en vooral stoffig, kapotte ramen en gordijnen, en niet schoon wat sanitair betreft, o.a. bij Titi Lake, ook wel Tatopani en zeker in het laatste plaatsje van de trekking. Ik betaal dan liever iets meer voor een mogelijk beter onderkomen. We hebben dit met de gidsen en Ashok besproken trouwens.

Pokhara en omgeving

Verblijf in Pokhara was fijn en ontspannend. Fijn hotel ook! Beter weer gehad daar, heerlijk. 

Naar de ecolodge aan de meertjes: leuke ervaring, heel ander deel van Nepal, jungle, rijstvelden, dorp en school bekeken, interessant, mooie plek met prachtig uitzicht, hier met verrekijker naar de hoge bergen kunnen kijken! Kamers niet insecten-vrij helaas.

Naar Kathmandu, onderweg wordt er niet gestopt bij een mooie plek aan de rivier, maar bij een minder goed wegrestaurant.

Kathmandu

In Kathmandu weer dat fijne hotel! Wel was het hier even hectisch: na de lange busrit van Pokhara naar hier de laatste avond met enkele medereizigsters, een nieuw groepslid, de volgende ochtend vroeg de mountainflight (eigen keus, maar na zo weinig Himalyatoppen gezien te hebben was dit toch heel leuk om te doen), en om 10 uur gepakt klaarstaan met een deel van de bagage voor blijven in Kathmandu (bij Ashok) en een ander deel voor mee voor weer 6 dagen…. Ik heb het vertrek wel iets kunnen vertragen, omdat ik alleen verder ging naar de homestay, maar toch was dit alles wel veel tegelijk. Ik ben ook iets vergeten mee te nemen, en had ook wel slaapzak of dekentje en warmere kleren mee moeten nemen. Volgens Ashok was alles overal wel, maar voor 6 dagen en ook met stortbuien af en toe, en moeilijk om iets droog te krijgen na wassen, was iets meer toch prettiger geweest. (later tegen Ashok gezegd).

Homestay

Homestay in Batanti (?) was erg fijn, alles goed geregeld met het vervoer en de gids die met mij meeging (Jiven). Prachtig gebied, mooi gewandeld, aardige eigenaren van de homestay, heerlijk eten, leuk contact met de andere gasten. Enige puntje van kritiek wel: kamers waren benauwd doordat ze nog maar net gebouwd zijn (dampig) en er nog verder aan het huis gebouwd wordt (eerste verdieping). Nog geen horren, dus ’s nachts ramen dicht voor de muggen.. Ik heb dit tegen Sabine gezegd; de bouw vordert, en horren komen later (helaas). 

Klooster

Wandeling naar en verblijf in het klooster: geweldig in alle opzichten, de kamers, de belevenis: heel bijzonder, en ontspannend en verdiepend, verder de omgeving, de wandelingen, de gezelligheid met de reisgenoten, gids en andere reizigers. Fijn om de reis zo te kunnen beëindigen. Ook vervoer terug naar de luchthaven met Ashok goed geregeld.

Terugblik

Dus veel lof over de reis en de organisatie ervan, een paar adviespunten en wel de overweging om de reis later in de zomermaanden te organiseren in verband met het zicht op de hoge bergen. 

Al met al een sportieve, gezellige reis waarin ik veel prachtige natuur en cultuur gezien heb en ook het gewonere leven in Nepal van dichtbij gezien en meegemaakt heb. Het zijn in die overweldigende natuur, het ondergaan van het vriendelijke en ontwapenende van de mensen en de cultuur, en de kameraadschap en behulpzaamheid van de groep maken dat ik weer heel uitgerust, goed tot mezelf gekomen (ook wat ik daarvan niet meer zo wist) en gesterkt weer naar huis ben gegaan. 

– Reisverslag Nepal Mustang trekking, homestay & klooster –