Main content

‘De tocht is begonnen’

– Reiservaring Nepal: Annapurna trekking –    

Het is midden in de nacht. M’n benen in lotushouding. Ik zit rechtop in bed. Soms is het even helemaal stil. Geen blaffende straathonden. Metalen luiken van winkeltjes die open of dicht gaan. Of gesnurk van m’n kamergenootje. Ik laat Snatam Kaur’s mooie klanken via m’n headset de geluiden wegnemen.

Floor Veegens 2

M’n buik doet pijn. Het lijkt alsof m’n lichaam moeite heeft met het eetritme. Er wordt tussen zeven en acht gegeten. Daarna naar bed. Ik breng nieuwe energie naar m’n buik met m’n ademhaling. Het helpt niet.

M’n gedachten gaan uit naar de wekker die over minder dan twee uur gaat. Het goede nieuws gisteren is dat we gaan beginnen aan het Annapurna Circuit. Of de pas open is weten we nog niet, maar we gaan er in ieder geval voor.  Het eerste deel van onze trekking begint straks. Een van de handvatten voor een fitte tocht is goede nachtrust. Ik probeer te bedenken hoe je lichaam ook rust als je in bed ligt.

Er zijn gezondere en meer ontspannende gedachten waarmee ik m’n hoofd kan vullen.

De zes uur durende rit gisteren was prachtig. We slingeren tussen de stijle groene bergen door. Een prachtige rivier is onze rode draad. Soms is hij bijna smaragd groen en spiegelglad. Soms kolkt de rivier ruw. Maar steeds schittert hij in de zon. We klimmen en dalen. Rijden door rivieren heen die watervallen op de weg vormen om de rivier verder te voeden.

We komen door dorpjes heen waar het dagelijks leven gewoon doorgaat. Mensen op marktjes. Huizen die gebouwd worden. Kinderen in uniform die arm in arm onderweg naar school zijn. En andere reizigers onderweg naar de bergen.

Constant toeteren. Vrachtwagen, jeeps, bussen, minivans en motors die elkaar over de kronkelige smalle weggetjes inhalen. Chauffeurs gebaren druk naar elkaar als ze vinden dat zij eerst mogen inhalen. Het is een chaotische drukte.

Terwijl ik door de muziek heen de eerste haan hoor kraaien ga ik weer liggen en hou het prachtige plaatje van eindeloos groene bergen en de smaragd groene rivier voor ogen. Ik probeer me te concentreren op de relatieve en tijdelijke stilte.

– Reiservaring Nepal: Annapurna trekking –