Main content

‘Nepal, Tibet en Bhutan’

– Reisverslag Nepal, Tibet en Bhutan –    

In juli 2014 heeft Ivo Caminada (2e van links op de foto) een maand getrokken door Nepal, Tibet en Bhutan met Top of the World Reizen. De reis in juli 2014 was voor hem een vervolg op een eerdere reis door Nepal in maart/april. Beide reizen zijn georganiseerd door Holi en Thomas van Top of the World | NEPAL TIBET BHUTAN

Thorong La maart april 2014

Maart/April 2014
Nepal had mij bijzonder getrokken door de mooie natuur, cultuur en een bijzonder gevoel van welkom zijn en te mogen beleven waar dat land en de mensen voor staan. In maart/april was het hoogte punt van de reis de Annapurna trail met als (letterlijk) hoogtepunt de Thorung La op meer dan 5.400 m. Een reis om nooit te vergeten, ik draag alle herinneringen voor altijd met me mee. Niet alleen omdat je hele mooi dingen ziet en meemaakt, juist ook omdat deze tocht heel veel met mijzelf heeft gedaan. De tegelwijsheid is dan onmiskenbaar waar: de reis is mooier dan de bestemming.

De lodges waren allemaal eenvoudig en authentiek. Je wordt menigmaal teruggeworpen tot de basis en dat is heerlijk. De begeleiding van de guide en porters was uitstekend, de groep waarmee ik reisde uniek, we waren allemaal volledig onszelf zonder de soms bindendende context waar we vandaan kwamen. Ik kan stellen dat ik nieuwe vriendschappen heb gesloten. De reis doet veel met je: fysiek en spiritueel. Naast de trekking ook heel veel mogen beleven in Kathmandu, Patan, Bhaktapur en nog een trekking door de Kathmanduvallei.

Juli 2014
Deze reis was voor mij een logisch vervolg op mijn vorige reis. In de wetenschap dat het moessontijd is en dus enorm warm en nat kan zijn. Maar als je ergens voor wil gaan en beleven dan zijn dat soms alleen maar ongemakkelijkheden. De eerste periode van mijn reis bestond uit een trekking van 4 dagen ten westen van Pokhara. Door de bergen en soms ondoordringbare bush. Weer begeleid door perfecte guide en porter en elke dag dineren en slapen bij de lokale bevolking. Je voelt je meteen erg welkom en er ontstaan mooie gesprekken. Daarna een aantal dagen Chitwan, voor mij heerlijk om een paar dgen te genieten van olifanten, neushoorns, krokodillen en andere oerwoud beesten.

Via Kathmandu naar Tibet. Een reis die over de hoogvlakte (minimaal 4.000 m) naar Lhasa leidde. De hoogvlakte van Tibet is uitgestrekt, mooi en tegelijkertijd heel Chinees. Je voelt en dat Tibet en de Tibetanen gebukt gaan onder deze overheersing. Dat maakte het ook dubbel voor mij: uniek om hier in dit heel mooie en inspirerende deel van de wereld te mogen zijn en tegelijkertijd voelt het niet prettig in bezet gebied te zijn.

De heiligdommen die er nog zijn, zijn zo indrukwekkend dat je voelt in een unieke omgeving te zijn. De Tibetanen zijn vriendelijk en blij met jouw aanwezigheid. Dat voel je en dat proberen ze te vertellen, al blijven gesprekken kort, je weet niet wie er mee luistert. Lhasa is echt het hoogte punt en uiteraard het Potala paleis met daarin de vertrekken van de Dalai Lama een unieke plek om te zijn.

Na een vlucht van Lhasa naar Kathmandu en daar een paar dagen verbleven, gevlogen naar Paro Bhutan. Het aanvliegen op Paro is een beleving op zich, je moet geen vliegangst hebben. Eenmaal voet gezet in Bhutan voel je je meteen in een andere wereld. Schone lucht, heel veel natuur en bijzonder vriendelijke mensen. Aan de ene kant lijkt het alsof de tijd heeft stilgestaan in Bhutan, aan de andere kant is het ook gewoonweg een een bevlogen en slim volk waar de blijdschap op sommige momenten van afspat.

Het is makkelijk om met de Bhutanezen in gesprek te gaan en te ontdekken wat hun drijft en bezighoudt, tegelijkertijd is het moeilijk om echt het hele verhaal en achtergronden te doorgronden. Het blijft ook dan een mysterieus land. De omgeving, natuur, cultuur en historische bezienswaardigheden hadden enorme impact op mij. Hier is het hoogtepunt voor mij de hike naar en verblijf in Tiger’s Nest. Een ongelooflijk mooie plek waar je stil van wordt en voelt dat je op heel bijzondere grond staat.

Voor de gehele reis geldt dat ik heel mooie mensen heb mogen ontmoeten, door de gidsen goed begeleid ben, de lodges van heel goede kwaliteit waren en mooie lokale gerechten heb gegeten. Kortom als je er zelf ook wat moeite voor doet, je openstelt en bewust bent waar je mag zijn, kan je je echt onderdompelen in Nepal, Tibet en Bhutan. Het zijn landen waar ik heb ervaren echt in het ‘hier en nu’ te zijn, geen moment de luxe van Nederland heb gemist en echt een maand weg ben geweest.

Extra:
Ik vond het ontzettend leuk dat Jiven en Kumar mij – net als in maart/april – weer vergezelden tijdens de trekking bij Pokhara. Het was daardoor of ik niet weggeweest was. We hebben mooie herinneringen opgehaald. Daarnaast konden we ook echt in gesprek zijn over wat ons bezighoudt, omdat je zo vertrouwd bent met elkaar. Het voelt als nieuwe vriendschappen en dat is toch wel heel bijzonder.

Jiven was weer als vanouds, betrouwbaar, zorgzaam en heeft me echt vier onvergetelijke dagen bezorgd. Dat komt zeker omdat hij goed aanvoelt wat je als reiziger nodig hebt. Ook Kumar was weer heel vertrouwd en zorgzaam. Kortom, je hebt zeker met hen twee toppers in huis. Voor mij zijn Jiven en Kumar de helft van het succes van de beleving. 

29 augustus 2014
Ivo Caminada (Delft)

– Reisverslag Nepal, Tibet en Bhutan –