Main content

‘Geslaagde en schitterende reis’

– Reisimpressie Bhutan India en Nepal met Top of the World Reizen –

Beste Thomas en Holi,

Na 4 weken laten bezinken, ga ik mijn indrukken met jullie delen. Het is absoluut een bijzondere familiereis geweest. Alles was tot in de puntjes geregeld. 

India

De heenreis naar India was vermoeiend, met name door de transfertijd van 7 uur op Abu Dhabi.
We werden gelukkig afgehaald door jullie mensen op het vliegveld en naar het hotel gebracht in Siliguri. 
De armoede in India, de soms hectische situatie op straat en de koeien die overal lopen, zijn opvallend.
De mensen zijn prachtig, aardig en willen graag met je op de foto. We hebben schitterende tempels en kloosters gezien. Dipen heeft zeer veel verteld en was een vriendelijke goed onderlegde gids.
Opvallend is dat alle gidsen (waarschijnlijk alle mensen daar) zeer gelovig zijn en dat de hoofdmaat van wat ze vertellen over het Boeddhisme gaat. Het eten in India is heerlijk en de hotels waren goed. 

Bhutan

In Bhutan was Dawa onze gids, een  enthousiaste, aardige, nette man in de klederdracht van Bhutan. Onze jongens hebben ook een dergelijk pak gekocht. Met een niet aflatende energie heeft hij ons die 6 dagen in Bhutan begeleid. Ook de manager van het hotel in Paro en zijn familie hebben ons enorm verwend: Bhutanese maaltijden, maar ook een Chinese maaltijd en een Indiase maaltijd en cadeaus.  
Bhutan is in tegenstelling tot India en Nepal wat ontwikkelder, schoon en de meeste mensen wonen in een goed huis. Als je de bouw niet in ogenschouw neemt dan lijkt het wat op Zwitserland.
Op de eerste dag werden we verrast door een uitgebreide lunch bij een bejaarde boerin. Heel erg leuk. Ook heel bijzonder was de boswandeling van twee uur door de bergen bij Thimpu waar we plots toen we een bergflank omsloegen een 52 meter hoog goudkleurig Boeddha beeld zagen liggen en dat we daar in de buitenlucht een heerlijke maaltijd aan tafel geserveerd kregen. Ook de klimtocht naar het Tijgernest (Hans en ik hebben het eerste stuk op paarden gereden) was heel indrukwekkend.

Nepal

In Nepal werden we ontvangen door de coördinator en naar het hotel in Kathmandu gebracht. Een prachtig koloniaal hotel, inderdaad een oase van rust in het drukke Kathmandu. In Kathmandu hadden we een jonge gids Dipen, die goed Engels sprak en die ons door allerlei straatjes loodste en dan kwamen we op verrassende plekken, markten of tempels. We hebben Kathmandu met veel regen mee gemaakt; de straten zijn dan een en al modder, maar ook dat het droog is; wat een stofboel geeft dat opgedroogde zand daar dan. De prachtige vrouwen in hun mooie felgekleurde sarongs en tunieken, de gelovigen in hun oranje en rode pijen maken het straatbeeld tot een schitterend kleurig geheel. Ook het verblijf in het klooster was bijzonder, we zijn in die buurt nog op een basisschool geweest. Ook het museum over de Himalaya was bijzonder.

Pokhara

De ecolodge bij Pokhara was eenvoudig maar prima. De wandeling door het semi-oerwoud en de rijstvelden was erg leuk en was op en eerste en enige dag dat het stralend weer was. Op de allerlaatste dag was er geen bewolking en hebben we gelukkig de Himalaya kunnen zien liggen.  We vonden het  wel jammer dat we bij de laatste twee overnachtingen in Kathmandu van hotel moesten wisselen; we zaten op eens wel heel ver weg van  de Thamel terwijl we daar nog heen wilden omdat het vliegtuig pas ’s avonds om 22.15 vertrok. De terugreis is voorspoedig gegaan. We hebben een geslaagde en schitterende reis gehad. Dank jullie wel.

Hartelijke groeten, Rolien

– Reisimpressie Bhutan India en Nepal met Top of the World Reizen –