Main content

Reisblog Nepal 8 – Dianne Goes

Dianne nam deel aan de Nepal reis ‘In de Voetsporen van Holi Maya’ van 3 tot 18 april 2015. Na afloop schreef ze haar 8e Reisblog. Reis je mee met haar verhaal?

Door Dianne Goes
Terug in Nederland na mijn Nepal reis met Top of the World Reizen.

Dianne Goes

 

 

 

 

 


Thuis en Stil –
25 april 2015

Een week na thuiskomst begin ik aan mijn verslag van de reis. Het wordt niet direct een verslag van de reis zelf. Ik begin bij dit moment, want vandaag heeft er in Nepal een verwoestende aardbeving plaatsgevonden. Het episch centrum ligt bij Lamjung/Gorkha, ongeveer 80 km van Kathmandu, de plaats waar mijn reisgenoten en ik, samen met Holi en Thomas en onze gids en dragers, een week geleden nog waren.

Zo bizar, nog maar een week geleden. Ik ben voordat orkaan Katrina New Orleans aandeed meerdere keren in New Orleans geweest. Maar dat was toen al langer geleden. En New Orleans deed me niet zoveel als Nepal. 

En nu? Hoe zouden de plaatsen en heiligdommen die we gezien hebben er voor staan? Sommige heiligdommen die we hebben ervaren, gevoeld en bewonderd zijn verwoest of erg beschadigd. Het gevoel dat ik nu heb, is moeilijk te beschrijven. Geschokt, verbazing, verdriet om alle slachtoffers en hun nabestaanden, mensen die nog vermist zijn, blijdschap ook dat ik zelf heelhuids thuis ben. Hoe anders had het kunnen zijn! Dat is niet zo en ik ben dankbaar. En stil. Het is stil in mij. Stil als in stil, en als in verstilling.

23 mei 2015

Deze verstilling is er een maand na de aardbevingen nog steeds. Natuurlijk is daar de waan van de dag, van het werk, van het verkeer, de opdrachten die er liggen voor het laatste blok van mijn NLP-opleiding. En zo veel sterker de aanvaarding dat het is zoals het is. Waardoor ik rust ervaar.

Voetsporen on trek 2 april 2015

 

 

 

 

 

 

 

 


Help Nepal

Mijn hart huilt nog steeds bij het zien van de beelden van de verwoestingen. Ik kijk naar CNN, naar Euronews, zie de beelden. Een filmpje van een rotonde in Kathmandu waar een tempel ‘gewoon’ instort…… Het is ongelofelijk, verdrietig, heftig. Mijn hart huilt om de Nepalezen die van weinig al zoveel verliezen. En mijn hart is vol liefde voor dit land en haar bewoners.

Trots op wat er allemaal aan hulp op gang is gekomen. Ik geniet van alle hulpinitiatieven, van de berichten dat er nog veel moois te zien en ervaren is. Gelukkig zijn er ook veel heiligdommen bewaard gebleven. En wat fijn dat de Unesco er alles aan gaat doen om het erfgoed – samen met de Nepalezen – zo goed als mogelijk is te herstellen. Al is duidelijk dat het werk jaren zal gaan duren!

Ik heb genoten van mijn reis, ben dankbaar voor de ervaringen, de ontmoetingen. De spiegels, de belevingen, informatie, confrontaties met mezelf, oefenmaterialen zoals ik ze noem. Nepal heeft mij mede geholpen bij het maken van keuzes en nemen van beslissingen over mijn leven. Ik ga mijn toekomst met vertrouwen tegemoet.

Lieve lezer, je leest mijn blog en bent dus geïnteresseerd in Nepal. Ben je er al geweest en overweeg je om er naar toe te gaan? Mijn aanmoediging is om het te doen! Juist nu is het toerisme hard nodig. Er zijn voldoende heiligdommen en andere mooie dingen te zien en te ervaren. Zie ook de blog van Thomas > toerisme-nepal-komt-langzaam-weer-op-gang

Holi helpt daar waar ze kan, zie ook > Expeditie Holi. De bevolking steunen op een kleinschalige manier, zodat je geld volledig op de juiste plaatsen komt? Steun Nepal dan via Holi. Dit is het rekening nummer: NL 19 INGB 0679626298. Maak je eventuele donatie over ten name van H.M. Nepali te Rotterdam onder vermelding van ‘Hulp aan Nepal’. Vanuit het buitenland gebruik je daarnaast de volgende BIC-code: INGBNL2A.

Tot slot

Dit is mijn laatste bijdrage aan de reeks van ‘Nepal Reisblogs’ voor Top of the World Reizen. Ik hoop dat mijn reisblog je inspireert om dit prachtige land te bezoeken! Voor mijn uitgebreide verslag ‘van dag tot dag’, klik dan hier.

Holi en Thomas, ik ben dankbaar dat ik dit jaar een wens in vervulling zag gaan; Nepal bezoeken. Ik voel een verbinding met Nepal die ik niet voor mogelijk hield. Jullie zijn fantastische mensen en ik ben heel blij en voel me gezegend dat ik jullie hebt ontmoet. De shawls die ik van jullie bij het afscheid heb ontvangen hangen, elk op een hoek, op de spiegel boven mijn altaartafel. Ik kijk er dagelijks naar, evenals naar de shawl die ik van Phula heb ontvangen, naar de klankschaal, de mantra-ketting. Een stukje Nepal bij mij thuis in Leersum. Mooi.

Licht en Liefde voor de Nepalezen en voor jou en de jouwen. Namasté.

Dianne

Voetsporen on trek 3 april 2015

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Benieuwd naar de reis die Dianne heeft gemaakt? Je kunt haar reis door ons laten organiseren als privéreis met je eigen gids/sherpa of aansluiten bij een kleine groep > klik hier

De missie van Dianne Goes (midden op de foto met de rode jas):

Een plezierig leven leiden met de mensen waar ik om geef. Plezier hebben want het leven is te kort, én te lang, om dat niet te hebben. In mijn dagelijkse werkzaamheden wil ik doen waar ik goed in ben en blij van word en daarbij in verbinding zijn met de mensen waar ik mee/voor werk.

Voor het filmpje over Top of the World Reizen, met ervaringen van reizigers > klik hier