Main content

Pinnen in Nepal, Tibet, Bhutan en India

In de meeste gevallen is een geldopname bij een pinautomaat binnen de EU gratis. Helaas ben je buiten de eurozone extra geld kwijt per pinopname. Je betaalt dan bij een geldopname bij een pinautomaat (dit wordt in het buitenland een ‘ATM’ genoemd) vaste transactiekosten én een variabele ‘wisselkoersopslag’.

Hoe kun je de extra kosten een beetje in de hand te houden?
Het helpt natuurlijk om zo min opnames te doen en te kiezen voor een groter bedrag als je geldt opneemt. De Rabobank rekent per transactie bijvoorbeeld €3,50. Bij ABN Amro, ING en SNS betaal je voor een pinopname momenteel €2,25 (bedragen kunnen wijzigen). We adviseren daarom om – naast je bankpas – altijd voldoende contant geld in euro’s mee te nemen. Je betaalt bij de wisselkantoortjes in Kathmandu en Pokhara namelijk geen commissie per transactie (de commissie is verrekend in de standaard wisselkoers) en het is nooit een probleem om een kleiner bedrag (bijvoorbeeld 10 euro) te wisselen.

TIP:
Wissel nooit je euro’s om in dollars voorafgaande aan vertrek om onnodig koersverlies te voorkomen. Neem dus gewoon je euro’s mee naar het buitenland! 

Wisselkoersopslag

In tegenstelling tot de transactiekosten per pinopname, die je kunt beïnvloeden door het aantal opnames te beperken, zit je bijna altijd vast aan een wisselkoersopslag wanneer je met je betaalpas geld opneemt. Opvallend is dat de opslag per bank nogal verschilt. Zo betaal je als klant van Rabobank en ING bij het pinnen buiten de eurozone bijvoorbeeld een opslag van 1% op het totaalbedrag. Bij ABN Amro is dat zelfs 1,2%, terwijl Knab laat zien dat het ook goedkoper kan met een opslag van 0,5%.

De Consumentenbond deed in 2016 onderzoek naar het verschil in kosten door 100 Britse Ponden te pinnen. Tussen de duurste en goedkoopste bank blijkt €1,50 verschil te zitten. Omdat het variabele kosten zijn, loopt dit bedrag op naarmate het gepinde bedrag hoger wordt.

Bekijk hieronder de hoogte van hoogte van het afschrift na het pinnen van 100 Britse Pond bij verschillende banken:

Bank Kosten
ABN Amro €125,70    
ASN Bank / Regiobank / SNS        €124,21
ING €125,30
Knab €124,68
Rabobank / Triodos €125,30

 

Pinnen met of zonder conversie?

Een goede manier om toch wat geld te besparen bij geld opnemen in het buitenland zit ‘m in de conversie van de vreemde valuta. Wanneer je pint, krijg je in sommige gevallen de optie je geld op te nemen met of zonder conversie. Pin je met conversie, dan bepaalt de buitenlandse bank via welke wisselkoers wordt gebruikt om te berekenen hoeveel euro van jouw rekening afgaat. Die hanteren vaak een hoge wisselkoers. Kies je ervoor om de conversie niet direct toe te passen, dan betaal je de officiële, actuele koers die jouw eigen bank die dag hanteert, met daarbovenop de wisselkoersopslag. Die is echter meestal lang niet zo hoog als de wisselkoers die de buitenlandse bank berekent.

Bron:
http://radar.avrotros.nl/uitzendingen/gemist/26-09-2016/pinnen-buiten-de-eurozone