Main content

Paspoort of reispas afgeven, wel of niet doen?

Je kent het vast wel. Je komt aan in het hotel en dan wordt er gevraagd naar je paspoort/reispas. Vervolgens stopt de receptionist jouw kostbare reisdocument ergens in een lade, totdat je weer vertrekt en alles betaald is.

Mag dat zomaar? Het antwoord is: nee, officieel niet! Op de achterflap van je paspoort staat in drie talen niet voor niets het volgende: “Dit reisdocument is eigendom van de staat. De houder is verplicht het zorgvuldig te bewaren. Het mag slechts ter beschikking van een derde worden gesteld, indien daartoe een wettelijke verplichting bestaat.”

Je kunt altijd deze pagina aan de receptionist van je hotel laten zien. Of het je helpt, is een tweede natuurlijk. Als je jouw paspoort echt niet wilt afgeven, kan van je worden verlangd om het verschuldigde bedrag en/of een borgsom te betalen. Gebruik dus je gezonde verstand en vraag vooraf goed waar je paspoort wordt opgeborgen, voordat je beslist of je je reisdocument wel bereid bent af te geven bij de receptie van het betreffende hotel.

Nu het goede nieuws:
Als je bij Work at Balance | Top of the World hebt geboekt, hoef je je hierover geen zorgen te maken.

Tip: Vaak moet je je naam en het nummer van je paspoort/reispas in het register van je guesthouse/hotel noteren.Het is handig het nummer van je reisdocument uit je hoofd te leren – of ergens te noteren – zodat je het niet steeds uit je tas hoeft te halen. Dat is niet alleen lastig, maar ook zichtbaar voor potentiële dieven. Nepal, Tibet en Bhutan staan NIET bekend om veel criminaliteit, maar een gewaarschuwd mens telt voor 2.

Geef een reactie