Main content

Boeken over Nepal, Tibet, Bhutan, Darjeeling & Sikkim

Er zijn vele boeken en reisverhalen geschreven over Nepal, Tibet, Bhutan, Darjeeling & Sikkim.

Een aantal boeken kunnen we aanbevelen om alvast in de stemming te komen:

  • Hubert Bastiaens, Stoepa’s en manistenen – de kleurrijke wereld van het Tibetaans boeddhisme (2017)
  • Howard Cutler & de Dalai Lama, De kunst van het geluk (1998)
  • Jeff Greenwald, de Perfecte Boeddha (1990)
  • Peter Matthiessen, De Sneeuwluipaard (1978)
  • Robert M. Pirsig, Zen en de kunst van het motoronderhoud (1974)
  • Heinrich Harrer, 7 years in Tibet (1952)

 

Stoepa’s en manistenen, de kleurrijke wereld van het Tibetaans boeddhisme

Deze praktische gids, geschreven door Hubert Bastiaens, is voor iedereen die geïnteresseerd is in de wonderlijke wereld van het Tibetaans boeddhisme. Het boek begint met de boeddhistische leer, inclusief het leven van de Boeddha en de verschillende boeddhistische stromingen. Daarna volgt het grootste deel met een overzicht van de belangrijkste boeddhistische elementen, zoals stoepa’s, gebedsvlaggen en manistenen. Tenslotte worden als extraatje drie belangrijke boeddhistische pelgrimsoorden beschreven, die alle zeer de moeite van het bezoeken waard zijn.

Het boek is handig om mee te nemen op reis, om onderweg de verschillende boeddhistische elementen te herkennen en te duiden en om in de tempels de verschillende boeddha’s met elkaar te vergelijken. Het boek is bestemd voor iedereen die geïnteresseerd is in het Tibetaans boeddhisme en naar landen in en rond de Himalaya, zoals Tibet, Nepal en Bhutan wil reizen.

 

Nepal – Reisboek TE GAST IN

De pocketboekjes van TE GAST IN zijn primair bedoeld om je als reiziger een goede reisvoorbereiding te bieden. In elke uitgave komen verschillende auteurs aan het woord die het land van binnenuit kennen en met passie en betrokkenheid over ‘hun’ land schrijven. Met hun bijdragen bieden ze unieke inkijkjes in het alledaagse leven van bewoners in verre landen. Bovendien bevat elke uitgave nuttige reistips. Een aanrader voor iedereen die van plan is om te reizen naar ‘het dak van de wereld’.

In de Nepal uitgave gaat een zestal auteurs op zoek naar wat er in het land speelt. Ze ontdekken een land dat volop in beweging is. De strategische positie van Nepal, dat ingeklemd ligt tussen twee grootmachten die volop in beweging zijn, biedt volop mogelijkheden voor economische ontwikkeling. Nu het politieke klimaat wat tot rust is gekomen weten steeds meer toeristen de jonge republiek te vinden.

Nepal is economisch arm, maar rijk aan tradities, cultureel erfgoed en natuurlijke schoonheid. Wie van zuid naar noord reist, doorkruist bijna alle bestaande subtropische en alpiene landschappen en ontdekt een ongeëvenaarde culturele diversiteit. Geen land kent zoveel feesten en festivals als Nepal, en in de Kathmandu-vallei alleen al zijn er zo’n drieduizend monumenten.

 

Bhutan – Reisboek TE GAST IN

Bhutan is in meerdere opzichten een bijzondere reisbestemming. Met de visie van Bruto Nationaal Geluk profileert het land zich al jaren met duurzame ontwikkeling. Door van elke bezoeker een verplichte dagelijkse reissom te eisen, lukt het de overheid de toeristenstroom in de hand te houden. Niet voor niets dat Bhutan wel The last Shangri La wordt genoemd.

Bestellen > www.tegastin.nl

 

Eendaagse Cursus ‘De schittering van het boeddhisme in de Himalaya’

Wie door landen als Tibet, Nepal, Bhutan of Noord-India reist, komt er vanzelf mee in aanraking: vriendelijk glimlachende boeddha beelden, naar de hemel reikende stoepa’s, op rotsen geschilderde of in stenen gegraveerde mantra’s en schitterende kloosters en tempels. De boeddhistische religie en cultuur in de Himalaya is overweldigend mooi in zijn uitingen en bijzonder rijk aan rituelen en symbolen.

In deze eendaagse cursus gaan we in op de betekenis en symboliek van wat we in het landschap en in en om kloosters en tempels aan boeddhistische elementen tegenkomen. Tevens worden enkele grondbeginselen van het boeddhisme behandeld, evenals de voornaamste godheden uit het Tibetaans boeddhistische pantheon.
De deelnemers aan de cursus krijgen een reader in handzaam formaat die zo in de koffer of rugzak meegenomen kan worden.

De cursus vindt onder meer plaats in het Tibetaans boeddhistische Maitreya Instituut in Loenen op de Veluwe, waar we ook de gompa, een echte boeddhistische kloostertempel, zullen bezichtigen. De dag wordt verzorgd door Hubert Bastiaens en is bestemd voor iedereen die naar Tibet, Nepal, Bhutan of Noord-India wil gaan of gewoon meer wil weten over de religie en cultuur van die landen. Door de prachtige beelden die worden vertoond krijgt de cursist het gevoel al in de Himalaya te zijn en van alles te beleven. Wees welkom en ervaar alvast een heerlijk voorproefje van uw reis door de Tibetaans boeddhistische Himalaya.

Informatie & Aanmelding > thomas@topoftheworld.n