Main content

Expeditie Holi – Doen wat je kunt doen

Update 15 mei 2015:
Holi Maya Nepali van Top of the World Reizen is momenteel nog in Nepal. Zij heeft de aardbevingen van 25 april, 26 april en 12 mei zelf meegemaakt in Nepal en heeft besloten om – met steun van mensen die Nepal een warm hart toedragen – haar landgenoten te helpen. Holi bezoekt 1 van de zwaarst getroffen gebieden. Er zijn op dit moment al ongeveer 75 families door haar geholpen!

Expeditie Holi 11

 

Een bijdrage zijn:
Ze vindt het geweldig dat ze met zoveel steun vanuit Nederland en België hulp kan bieden en de Nepalezen laten ervaren dat ze er niet alleen voor staan! Holi bezocht in de afgelopen weken o.a. het dorpje Bichaur dat precies ligt op de grens tussen de districten Lamjung & Gorkha. Bichaur ligt hemelsbreed op slechts 15 km van Barpak, het episch centrum van de eerste (en sterkste) aardbeving op zaterdag 25 april 2015.

De volgende 6 dorpen in dit gebied zijn bezocht en geholpen tijdens de expeditie van Holi:

– Kolki (ward no. 2)
– Sikhra Harrakobot (ward no. 4)
– Bichaur (3 dorpjes; ward no. 5,7,8)
– Bhulmi Chowk (ward no. 8)

Verslag 15 mei 2015:
Holi heeft me zojuist gebeld met het bericht dat ze met haar team veilig is teruggekeerd van het 2e deel van de expeditie; het was 10 uur rijden met een jeep naar Bichaur, waar ongeveer 500 gezinnen wonen en dat samen met Ilampokhari, Dudhpokhari, Gaudu, Kolki and Pyarjung wordt gezien als 1 van de meest zwaar getroffen dorpjes vlakbij het epicentrum van de aardbeving.

Ze hebben in Bichaur overnacht onder een zeiltje en hebben de volgende dag met z’n 5-en hun werk gedaan. Vervolgens zijn ze – nadat alle hulpgoederen waren uitgedeeld – naar een dorpje beneden gereden om te overnachten. Volgens Holi was het een gevaarlijke en hobbelige weg, maar ze hadden gelukkig een uitstekende chauffeur die het gebied goed kende.

De mensen waren ongelofelijk blij met de hulp, ook met het geld dat Holi uitdeelt (bonnetje tekenen). Hiermee kunnen ze zelf dingen kopen die ze nu het meeste nodig hebben en het geld kan ‘rollen’ binnen de lokale economie …

Als ik Holi vraag toch vooral voorzichtig te doen, lacht ze me liefdevol uit en zegt dat ze morgen waarschijnlijk naar Damauli gaan om uit te rusten. Daar kunnen ze ook nieuwe voorraden kopen. Ze is duidelijk helemaal in haar element.

Hoe bijzonder moet het voor haar zijn, vraag ik me af, om in deze situatie haar landgenoten te kunnen helpen? Een vrouw uit een zeer eenvoudige familie van ‘schoenmakers’ die tijdens deze expeditie o.a. geld uitdeelt aan mensen die worden beschouwd als de ‘hoogste kaste’.

Holi kijkt daar niet naar; ik heb het al eerder gemerkt. Ze is op dit moment helemaal los van de eventuele noden van familie, vrienden, buurtgenoten, maar heeft puur de focus op wie het nu – op dit moment – echt het meeste nodig heeft, los van waar je woont, wat je religie is en ‘rangen en standen’. Ze wil zoveel mogelijk verschillende doelgroepen bereiken, want er mag volgens haar op geen enkele manier sprake zijn van discriminatie. Wat vind ik dat mooi en wat ben ik trots op haar!

Nu ben ik zo benieuwd naar de foto’s die Holi de afgelopen dagen zelf heeft gemaakt van de mensen die ze hebben geholpen en van wat ze tijdens hun tocht hebben aangetroffen (ze heeft ze de dag erna gestuurd, zie fotoverslag).

Ik ben – net als haar – zo dankbaar voor de vele giften. En zo trots dat Holi meteen aan de slag heeft kunnen gaan met haar ‘team’; Goma, Padma, Kumar en nog iemand van wie ik de naam niet precies ken (dit blijkt Sudip te zijn). Doen wat je kan dus en geen energie verliezen aan discussies over wat had gekund als anderen iets wel of niet hadden gedaan.

Toi toi toi, so proud that you are living your true mission Holi Nepali.

Update Holi op 14 juni 2015:
Na de 2e aardbeving op 12 mei is Holi (eindelijk) naar haar familie gegaan in West-Nepal om bij te komen, tijd met hen door te brengen en een aantal andere families te helpen. Daarna is ze teruggereisd, dit keer in de richting van de 2e aardbeving en heeft ze een bezoek gebracht aan diverse lokale gemeenschappen in de Kathmandu Vallei (o.a. Patan en Godavari). Met alle giften heeft Holi persoonlijk – met hulp van een eigen team van mensen – 223 families kunnen helpen.

Holi zal haar missie om landgenoten te helpen die getroffen zijn door de aardbeving vervolgen in het najaar. Diverse contacten van haar zijn op dit moment nog wel actief, maar nieuwe acties zullen pas in september verder door Holi worden opgepakt als veel hulporganisaties weer vertrokken zullen zijn uit Nepal. De hulpverlening kan dan een nieuwe fase ingaan.

Holi realiseert zich dat haar hulp (namens en dankzij velen!) misschien slechts ‘een waterdruppel is’ binnen het geheel, maar ze ziet ook dat het steun geeft en concrete hulp na deze zware klap. Zoals Bimu vertelde, die samen met Holi de reis ‘Rituelen & Heiligdommen’ begeleidde: ‘Ik zag een positieve energiestroom in hun ogen. Ik was tenminste in staat om een soort van hoop in hun leven te brengen, zoals ik kon opmaken uit wat ze tegen me zeiden en hun lichaamstaal.’

Toelichting plaatsnamen:
Nepal is ingedeeld in districten en dorpjes, ‘gemeentelijke afdelingen’, die ‘ward’ worden genoemd. Er zijn in Nepal veel plaatsnamen die in verschillende gebieden worden gebruikt omdat ze een bijvoorbeeld een bepaald kenmerk hebben (Tatopani = dorpje met een ‘hotspring’ bijvoorbeeld). Verwarrend is ook dat Gorka en Lamjung niet alleen namen zijn voor districten, maar ook voor plaatsnamen (zie google maps).

Lees ook:
interview-thomas-tierolff-top-of-the-world-reizen
http://topoftheworld.nl/toerisme-nepal-komt-langzaam-weer-op-gang

Update Holi op 23 september 2015:
Holi is vandaag weer naar Nepal vertrokken om reizen te begeleiden voor Top of the World en voor het vervolg van ‘Expeditie Holi’. Op dit moment is nog niet bekend wanneer ze weer terugkomt naar Nederland. Wil je Holi volgen bij de activiteiten voor haar stichting? Kijk dan hier > klik hier.

Klik hier voor wat foto’s!

Nepal en India zijn volledig open voor toeristen! Boek je reis zonder zorgen en met garantie!
toggle