Main content

‘Brothers & Sisters’ day Nepal

Blessing

‘Brothers & Sisters’ dag is in Nepal – na Dashain – de belangrijkste festivaldag van het jaar voor Hindoes. Nepalezen noemen het ‘Bhai Tika’ (Nepalees: भाई टीका) en het is ook bekend onder de naam ‘Bhai Dooj’. Het wordt op grote schaal gevierd door Newari, Bahun en Chhetri bevolkingsgroepen.

Deze dag is de laatste van het festival Diwali dat vijf dagen duurt. Diwali wordt elk jaar op een andere datum gevierd; Nepal heeft namelijk een andere jaartelling en indeling van het jaar.

In de praktijk komt het erop neer dat de zusters hun broeders uitnodigen voor een heerlijke maaltijd met hun favoriete gerechten. De hele ceremonie onderstreept onder meer de plicht van een broer om zijn zus te beschermen. Tijdens ‘Brothers & Sisters’ dag bidden de zussen voor een lang en gelukkig leven van hun broers door het uitvoeren van de Tika ceremonie.

De zuster geeft daarbij haar broer een rode tika op het voorhoofd en de broers zegenen hun zusters op hun beurt door geschenken of geld te geven. Er zijn vele variaties bekend in Nepal en zo kan deze ceremonie ook plaatsvinden tussen zussen onderling. Het begrip ‘zus’ dient daarbij ruim te worden opgevat; ‘blessings’ kun je ook onder vrienden uitwisselen natuurlijk (zie foto)!

Een moment om stil te staan en de ander met respect een ‘blessing’ geven; het is een prachtig ritueel waar mensen terecht nooit genoeg van krijgen. Boedhha is geboren in Nepal en daarom doen de boeddhisten in Nepal vrolijk mee als dat zo uitkomt. Er is waarschijnlijk geen land ter wereld waar verschillende levenswijzen en religies zo vreedzaam naast elkaar worden beleefd.

Thomas Tierolff